Hos Mommer

5. august 2019

Mere farverigdom

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 20:46
Tags: ,

Når nu Ditte har fortalt mig, at gyldenris er listet som invasiv, måtte jeg jo hellere skynde mig at gøre noget for at minimere bestanden her i lokalområdet, så jeg indsamlede hele 400 gram plus 400 gram rejnfan, hvilket lige passede til mine 2 x 100 gram hhv. tin- og alubejdset uldgarn.
Det hjælper nok ikke specielt meget at indsamle lidt blomster … mon ikke de spredes via rødderne? Nå, pyt med det. Jeg holder faktisk af gyldenris.

Tin- og alubejdse

Tinbejdsning til venstre, alubejdsning til højre. Samme slags garn, samme farvebad. Ingen efterfølgende farvejustering af billedet.
Det hedder sig, som jeg vist før har nævnt, at tinbejdsning skulle gøre farverne klarere, men det vil nu tillade mig at sætte spørgsmålstegn ved (nej, ikke stille spørgsmålstegn ved! Man stiller spørgsmål og sætter tegn. Huskeregel: Det hedder tegnsætning og ikke tegnstilling), fordi det for mig at se vist handler mest om definitionen/opfattelsen af ordet ‘klar’.
Om man kan lide farverne eller ej er en smagssag, men man kan ikke diskutere, at den er kraftigt gul! Den er gulere end gul, og jeg synes det er en smuk og flot farve, selv om den får mig til at ligne et lig, hvis den kommer i nærheden af min hud. Jeg ville ønske, at den klædte mig, men jeg skal have kølige farver for at få en varm og ikke ligfarvet hudtone.

Farveforskelle og -ligheder

Dagen i dag gav mig lidt mere farvelære. Alle I andre vidste det sikkert godt i forvejen, men jeg havde ikke tænkt over det før jeg fik smækket det lige i synet med de to karklude, jeg lige har strikket (det er da forbrug af garnrester i højeste potens, ikke sandt?).
Det er de samme farver, jeg har brugt til striberne i de to klude. Ikke samme rækkefølge, men samme farver.
Den sorte baggrund fremhæver farverne og gør dem klarere, mens den flødefarvede baggrund nærmest kvæler dem – med et pænere udtryk kan man sige, at det gør dem blødere.

Til sidst endnu en farveeksplosion.
Det er et sjal, jeg lige har købt mønster til. Der er udelukkende brugt plantefarver – 18 af slagsen – og sjalets andet navn er Madder & Indigo (madder er krap, som giver de røde farver).
I morgen skal jeg finde farver frem; nogle vil måske have gættet, at det på ingen måde er et problem for mig at finde 18 forskellige plantefarver.
Jeg vil bruge en lidt anden farveskala end den angivne, igen pga. det med at undgå at komme til at ligne et lig. Jeg skal sætte farver sammen, der både klæder hinanden og mig.

18 kommentarer

 1. Det var dog utroligt, at de to klude er så forskellige, når det er de samme farver, der er brugt! Og jo, det er en rigtig god måde at få brugt sine rester på, men jeg ville altså ikke gide at hæfte alle de ender – laver du magiske knuder?

  Kommentar af Fru Moll — 5. august 2019 @ 21:34

  • Jeg strikkehæfter. Det kan godt ses på bagsiden, men hvad pokker, det er jo bare karklude 🙂
   Jeg burde tage mig tid til at finde ud af præcis hvor lang snor jeg skal give for at ‘lande’ en magisk knude det rigtige sted, for det ville helt sikkert være den pæneste måde at gøre det på. Jeg gider absolut heller ikke hæfte alle de ender med en nål!

   Kommentar af Ellen — 5. august 2019 @ 21:57

 2. Solbriller, tak! Nej det er ikke lige farver til vores farvetyper, men de er vanvittig flotte.
  Da jeg var på strikkekursus på Bornholms højskole (med Ruth Sørensen og Charlotte Kaae) handlede det om farver og vi lavede bl.a. strikkeprøver akkurat som dine karklude. Prøv at strikke et par klude med hhv. en grå og en kulørt bundfarve; så ‘ændrer’ farverne sig markant igen.

  Kommentar af fiberfryd — 6. august 2019 @ 5:57

  • Værsgo – du kan låne disse: 😎
   Hvor spændende! Heldigvis har jeg stadig restegarn nok til at gøre som du siger – jeg vil lave en med grå og en med rød baggrund. Nu har jeg lært noget igen – dejligt 🙂

   Kommentar af Ellen — 6. august 2019 @ 9:51

 3. Jeg er en del bagefter i blogland – har fået læst op. Så mange skønne indlæg fra din hånd.

  Når jeg ser din leg med farver, bliver jeg meget glad “i låget”. Jeg er til den “varme” alubejdsning. Når jeg bruger beskrivelsen varm, for denne, så forstår jeg beskrivelsen klar, for din tinbejdsning. Ved ikke om det gav mening.

  Jeg er til de varme farver.

  God arbejdslyst, både med dine farvebade og pindene der skal i brug, og dine kreative evner.

  Kommentar af Abildjyden — 6. august 2019 @ 10:04

  • Du har vel bare holdt sommerferie 🙂
   Man kan næsten kun blive glad af at se de farver – og det giver mening, hvad du skriver. Jeg er helt med på, at alunbejdsningen giver den varmeste farve, men en ‘klar’ behøver måske ikke nødvendigvis også at være kold? Men igen: Det er forskelligt, som vi opfatter både ord og farver.
   Tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 6. august 2019 @ 10:53

 4. Lækre garner og det sjal kan man da kun blive i godt humør af.
  Selv om sort fremhæver, så bryder jeg mig ikke om sort og ville nok til enhver tid vælge den anden model. Jeg glæder mig dog til at se de næste strikkemodeller, for rød og grå baggrund kunne jeg godt bruge 🙂

  PS det med at jeg skal godkendes kan måske skyldes at jeg oprettede en wordpress konto med min googlekonto for at følge en blog, jeg var blevet inviteret til. Så det driller mig lidt, når nu jeg skal kommentere.

  Kommentar af Lene — 6. august 2019 @ 20:17

  • Ja, farver med spræl i gør glad – også selv om man ikke selv er pæn i dem.
   Jeg ville heller ikke gå i sort tøj, men det er sjovt at se, hvad farver gør ved hinanden.
   Det er nok forklaringen, selv om jeg alligevel ikke forstår, hvorfor du skal godkendes hver gang, du kommenterer. Normalt er det nok med én gang.

   Kommentar af Ellen — 6. august 2019 @ 21:15

 5. Jeg var på besøg i går på et Galleri i Øster Hurup, og kunstneren arbejdede med komplementær farver. Meget interessant og sikke en forskel på de to sider af det samme billede.
  Først malede hun den ene halvdel af billedet i originalfarverne (efter et foto hun selv havde taget), og derefter den anden halvdel i komplementær farver. Det kom der ganske interessante og spændende motiver ud af.
  Måske en ide for dig med alle de skønne farver du fremstiller? også tænkt ud fra dine to klude.

  Kommentar af Kisser — 6. august 2019 @ 20:20

  • Det er rigtig sjovt at lege med farver, og det er spændende at se, hvad farver kan gøre ved hinanden – eller mod hinanden, og hvilke effekter man bevidst kan udtrykke eller undertrykke.

   Kommentar af Ellen — 6. august 2019 @ 21:17

 6. Gyldenris er ikke så forfærdelig invasiv, rejnfan eller guldknap er invasiv (eller selv-lugende, som jeg foretrækker at kalde det!)

  Det er superflotte farver, du har her på billederne! Især den gule!

  Kommentar af Donald — 8. august 2019 @ 19:35

  • Selvlugende, hehe 🙂
   Tak – jeg synes også de blev flotte!

   Kommentar af Ellen — 8. august 2019 @ 21:16

   • Yes, flotte farver.
    I går så jeg massive mængder af gyldenris langs med vejkanten fra Brønshøj hele vejen til Allerød! Mon der er nogen, der har spredt frø? Mine gyldenris blev i år kun til to stængler, idet en snebærbusk har erobret området mens jeg var på hospitalet! Frække snebær!

    Kommentar af Donald — 10. august 2019 @ 11:05

    • De forbaskede snebær – det er virkelig en invasiv plante, som jeg ikke fatter, at nogle frivilligt kan finde på at sætte i sin have!

     Kommentar af Ellen — 11. august 2019 @ 9:27

     • Det var heller ikke frivilligt at den kom ind i min have! Det må være fuglene, som sår og “dyrker” den.

      Og jeg kan godt fjerne den, jeg har været i gang med greb og spade. Man skal være energisk! 🙂

      Kommentar af Donald — 11. august 2019 @ 11:30

      • Så er det endnu mere irriterende, når man ikke selv har ‘skylden’. Jeg har fjernet mange kvm snebær, og ja, det er muligt, men det tager noget tid, for de kommer hele tiden op igen 😦

       Kommentar af Ellen — 11. august 2019 @ 11:36

       • Ja! Forfærdelig sej(g)e disse snebær, de kommer hele tiden op igen – så det gælder om at være ude med riven (spaden) flere gange!

        Kommentar af Donald — 11. august 2019 @ 11:40

        • Nemlig! God arbejdslyst 🙂

         Kommentar af Ellen — 11. august 2019 @ 11:41


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.