Hos Mommer

30. juli 2019

Hvad står der egentlig her?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 12:03
Tags: ,

P1030452For en del år tilbage fik jeg denne køleskabsmagnet. Jeg ved ikke, hvorfor jeg lader den hænge, da det i mine øjne er noget irriterende vrøvl der står.
For hvad står der egentlig?
Hvad er det, der ‘skifter plads’? Det er kun tillægsordene, der skifter plads, hvis det skal give bare en smule mening, for den brede viden og den slanke talje bytter næppe rundt på den fysiske tilstedeværelse i kroppen? Det giver i øvrigt heller ingen mening at tale om en slank viden. Der er desværre også (for) mange unge, der har en (for) bred talje … hvad skifter den så plads med?
Jeg har flere gange stillet gæster spørgsmålet i overskriften, og de har samme problemer som mig med teksten.
Kald mig bare pedantisk, for jeg ved – måske – godt hvad der menes, men det minder mig i lidt for høj grad om alle de totalt tåbelige memes, der i kvalmende uendelighed bliver delt på de sociale medier, fx “..Del, hvis du elsker din datter/søn/dit barnebarn” – og så deler og deler folk, for tænk nu hvis nogen skulle tro, at han/hun (mest hun) ikke elsker sin datter/søn/sit barnebarn … det tangererer spam og er spild af alt, der kan spildes i den forbindelse.

P1030450P1030451

Da vi var i England, købte jeg to bøger i WHSmith, som er en boghandlerkæde på linje med vores Bog & Idé.
Der var flere af netop denne serie med opskrifter, men de to jeg tog hed hhv. 500 Cookie Recipes og 500 Dessert Recipes og kostede 10 £ stykket, men man kunne tage to bøger for én bogs pris, så jeg lod mig friste.
Da jeg i småkagebogen så teksten herover, troede jeg, at bogen var af amerikansk oprindelse, men den er engelsk … tager dog hensyn til AE ved at sætte visse ord i parentes, så den kan forstås over there.
Nu skal vi jo passe på ikke at blive for hysteriske: Der er en teskefuld likør (dvs. en alkoholprocent på omkring 24) fordelt på 18 småkager! Det er vel trods alt begrænset hvor meget et barn kan tage skade af det, og i øvrigt fordamper alkoholen formentlig under bagningen. Selv hvis barnet skulle finde på at spise alle 18 småkager på én gang, ville jeg i givet tilfælde være mere bekymret for sukkeret og fedtstoffet, der indtages i denne småkageforbindelse, men der står ingen advarsler om det, eller at det er tilrådeligt at give sit barn højst en småkage om ugen.
Gad vide, om min datter ville blive arresteret, hvis de relevante myndigheder fandt ud af, at hun uden at blinke lader dem spise af sine julekonfektromkugler, hvor der er en hel deciliter ægte rom i portionen? Bogens forfatter ville sikkert besvime, hvis hun oplevede en sådan grusomhed.
(Jeg har ikke afprøvet disse chokoladetrøfler, men nogle chocolate chip cookies, som var ganske udmærkede.)

18 kommentarer

 1. Selvfølgelig er det gennemskueligt, hvad der menes med magnetteksten, men det er umanerlig kluntet formuleret. Skidt, det forringer ikke magnetens brugsværdi.
  Ethanol koger ved 74,8°, men fordamper kun fra overfladen, hvis det fx er en sammenkogt ret, så vil man have alkoholen væk, skal der røres. Jeg ganske enig i dine opskriftsbetragtninger – det er renlivet hysteri.

  Kommentar af Eric — 30. juli 2019 @ 12:38

  • Meget kluntet!
   Okay … jeg rører normalt ikke rundt i småkagerne, mens de bager, men ja, det er under alle omstændigheder skruphysterisk.

   Kommentar af Ellen — 30. juli 2019 @ 17:09

 2. Det er et interesannt problem, altså det med talje og viden. Måske står det på bagsiden hvad viden og taljemål skifter plads med. Taget for pålydende er teksten uden mening, og lad os høre hvad definitionen af midaldrende er. Det kunne være: Midaldrende er man når viden har sat sig på taljen.

  Kommentar af Jørgen — 30. juli 2019 @ 15:48

  • Næh, det står ikke på bagsiden … og for mig er midaldrende omkring de 45-50 år, men den definition kan nok godt svinge.
   Giver det mere mening, at ens viden skulle sætte sig på taljen? Men taljevidden bliver ofte større end den var før 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. juli 2019 @ 17:11

   • Formuleringen var blot et forsøg på at være morsom. Det havde jeg vist ikke meget held med.
    Bortset fra det er det jo interessant at overveje midalder psykologisk set. Kan man overhovedet nå den alder, hvis man forbliver umoden livet igennem?

    Kommentar af Jørgen — 3. august 2019 @ 8:46

    • Ups, undskyld!
     Hvad det sidste angår, så nej – den psykiske og den fysiske midalder er to forskellige ting 🙂

     Kommentar af Ellen — 3. august 2019 @ 9:30

 3. Jeg tror også jeg ved hvad der menes, men jeg er uenig. Fordi vi bliver bredere om taljen med årene, så mener jeg ikke at vores viden skrumper ind. At vi måske bliver lidt mere stivnakket og stivsindet betyder jo ikke at vi ved mindre 🙂

  Kommentar af Lene — 30. juli 2019 @ 17:11

  • Det er altså underligt: De sidste tre gange har jeg måttet pille dig ud af mit spamfilter? Jeg ved ikke hvorfor du pludselig skal havne der, men jeg kigger dagligt om der skulle gemme sig noget seriøst der, så du kommer forhåbentlig aldrig til at sprælle ret længe ad gangen der 😉
   Og jeg er ganske enig i din uenighed, for vores viden bliver jo netop hele tiden bredere og større – for de flestes vedkommende, i hvert fald, så det er vrøvl med vrøvl på.

   Kommentar af Ellen — 30. juli 2019 @ 17:16

 4. Ud med den magnet; også selv om vi alle forstår meningen – som så også er noget forbasket ævl. Både talje og viden bliver bredere med alderen, basta! (Men måske kan det knibe lidt med smidigheden i både krop og hjerne).
  Ak, ja. Det er ikke nemt at være politisk korrekt kogebogsforfatter 😉

  Kommentar af fiberfryd — 31. juli 2019 @ 1:45

  • Nemlig: Det er mere sådan, at ens smidighed er omvendt proportional med taljemålet 🙂
   Det er åbenbart ikke nemt, men alt med måde, også politisk korrekthed, og jeg tror ikke, hun ville være blevet lynchet for at have undladt at servere den variant af småkagen.

   Kommentar af Ellen — 31. juli 2019 @ 9:09

 5. Sikke en kluntet formulering på magnetteksten 🙂 Og som Fiberfryd skriver, så bliver både talje og viden bredere med alderen. Stakkels kogebogsforfatter med alle de hensyn, der åbenbart skal tages 🙂

  Kommentar af Madame — 31. juli 2019 @ 11:13

  • Ja, sådan er det for de flestes vedkommende …
   Jeg håber virkelig, at det er forfatteren og ikke lovgivningen på området, der er så hysterisk 🙂

   Kommentar af Ellen — 31. juli 2019 @ 14:48

 6. Den har jeg også haft.. Den gang syntes jeg, at “nogle personer” blev påståelige og smalsporede med alderen… Nu håber jeg bare, at jeg ikke selv er en af dem!
  Nu hænger der en magnet med “jeg har et køkken, fordi det fulgte med huset”. Den passer stadig!
  Hvordan ender man i så hysterisk politisk korrekthed? Det er da helt vildt..

  Kommentar af Anne Holtegård — 1. august 2019 @ 7:59

  • Det er sjovt, som både ting og ens syn på ting ændrer sig, efterhånden som man selv kommer op i årene 🙂
   Din magnet er bedre end min – bortset fra, at jeg faldt pladask for køkkenet i vores hus, så den ville ikke holde her, men du er så heldig, at den gør for dig!
   Det er helt vildt, ja – og helt tosset.

   Kommentar af Ellen — 1. august 2019 @ 17:14

 7. Der “står”: Jeg købte det bonmot, da taljen var smal og vidste, at min almene viden var/er stor og så var det lige meget med konsekvenserne for den midaldrende😉. Eller: Som årene går – nok lidt ældre end midaldrende – er interessen for at lære nyt/vedligeholde viden mindre og dermed en smallere viden, men i en oneliner er den slags acceptabelt. Det gælder nødvendigvis ikke dig, men mange.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 1. august 2019 @ 15:11

  • Jaja, Kristine, det kan du jo sige, men selv om det bare er et bonmot, er det stadig noget sludder, for ens viden bliver ikke mindre, selv om man ikke lærer lige så meget nyt som før – den bliver bare bredere langsommere 😉
   Og nej, jeg håber ikke, det gælder for mig – jeg holder meget af at lære nyt, men jeg kan godt mærke, at det er lidt længere om at hænge ordentligt fast!

   Kommentar af Ellen — 1. august 2019 @ 17:17

   • Ligegyldig hvilken alder vi har, så bliver vores viden mindre, fordi den glemmes, når vi ikke bruger den og det er i højere grad tilfældet med alderens fremskriden. Og når indlæringstiden forlænges, må der ske en formindskning af viden medmindre, at man bruger forholdsvis mere tid på indlæring end i de yngre år. Det vil ofte ikke være tilfældet, fordi mange af døgnets andre gøremål også tager længere tid.
    Jeg har ikke på rede hånd en henvisning til litteratur, så du må acceptere min argumentation eller ej.
    Mvh. (og måske har du nu lært noget nyt😂).

    Kommentar af Kristine — 1. august 2019 @ 17:32

    • Du har ret, jeg er ikke uenig, og det er da heller ikke nyt for mig, hvad du skriver, men jeg vil stadig hævde, at min viden er større i dag end den var, da jeg var både ung og midaldrende. Jeg ved ikke, hvornår de to kurver krydser hinanden, men det er jo ikke det, der er pointen i mit brokkeri over den dårligt formulerede køleskabsmagnet.

     Kommentar af Ellen — 1. august 2019 @ 18:42


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.