Hos Mommer

25. juli 2019

Fregnede roser

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:02
Tags: ,

Det nytilplantede rosenbed står flottere, end jeg havde turdet håbe på allerede her i første sæson. De blomstrer som var de betalt for det, og jeg har ikke engang vandet dem eller puslet om dem i nævneværdig grad – de klarer helt sig selv, bortset fra ukrudtsrydning et par gange, men det varer ikke længe, så dækker de jorden totalt.
Jeg købte fire slags, og kan jeg huske, hvad de hedder? Nej. Har jeg gemt mailen, hvor jeg aftalte med anlægsgartneren, hvilke roser det skulle være? Heller ikke. Har han skrevet rosenidentiteten på fakturaen? Nej, kun “76 roser, diverse”.
Jeg kan kun huske ét af navnene, nemlig White Meidiland, og det er ikke den, der har de røde fregner. Måske kan en eller anden, der læser med her, genkende den – jeg satser på at kunne genkende navnet, hvis jeg ser det.

P1030439

P1030440

Det har jeg ikke før set roser have – fregner, altså, og jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene om dem, for det ser ud som om der har stået en og svinget rundt med en malerpensel, men nu står de der, og de får lov at blive stående. Det er trods alt kun en fjerdedel af dem, der ser således ud – men jeg er temmelig sikker på, at de ikke så sådan ud på det billede, jeg valgte ud fra, for så havde jeg ikke valgt den.

Lige nu har jeg små babylyserøde roser i vaser flere steder i huset – roser, der er stjålet fra bagboen, hvis hus og have jeg passer for tiden. Dvs. stjålet og stjålet … det kan man vel næppe kalde det, når de har givet mig frit lejde til at klippe fra den kæmpestore busk med det, jeg kalder pariseroser, men som jeg ikke kender det rigtige navn på. Små bitte roser, men enormt mange af dem på hver gren. Jeg har dem i fem vaser, og man kan overhovedet ikke se, at Ellen har været på spil med rosensaksen.

Vejret er … sol og sommer. Heldigvis ikke så varmt som flere steder i landet, for her nøjes vi med behagelige 23° – og faktisk heller ikke specielt meget sol, for det meste af dagen har vi kunnet kigge op på en ret så skyet himmel. Det gør ikke spor – vi trives meget bedre med det end med fuld sol og de 30° eller mere, som nogle plages af.

35 kommentarer

 1. Ja, jeg er et begsort hul af uvidenhed, men den første rose ser ud som en hvid rose, hvor du har hoste-nyst med rødvin i munden.

  Kommentar af Eric — 25. juli 2019 @ 19:25

  • Ha! Ja, det er rigtigt 😀

   Kommentar af Ellen — 25. juli 2019 @ 20:43

 2. Gartneren har ikke har været særlig meddelsom ved bare at skrive diverse på fakturaen. Men det er nu ærgerligt, at du synes, nogle af dem er ‘deværste’, Jeg ville ringe og sige til ham, at du aldrig ville vælge de fregnede roser, som endte med at være i jeres have. Det er i så fald ikke de første rosenplanter i verden, der er blevet forsynet med forkert navn …

  Kommentar af Elsebeth — 25. juli 2019 @ 19:30

  • Jamen, jeg har jo netop selv valgt dem 😉
   Han havde foreslået 76 White Maidihead, men jeg sagde, at jeg ville have forskellige hvide roser, og at jeg selv ville finde tre mere, han skulle købe til mig, så jeg har ingen andre end mig selv at klage til – og jeg forstår ikke helt den med ‘forkert navn’?

   Kommentar af Ellen — 25. juli 2019 @ 20:46

   • Det, man kommer hjem med, er ikke altid det, man bad om i planteskolen. Da jeg havde to blå wisteria, købte jeg en hvid – men da den blomstrede, var blomsterne blå. Den plante var mærket med forkert navn, og det sker også af og til med roser og andre planter.

    Kommentar af Elsebeth — 26. juli 2019 @ 14:26

    • Det ville jeg også have klaget over, men jeg klager ikke over noget, jeg selv har bestilt, som jeg ikke kan huske navnet på og som jeg ikke ved, hvad jeg vil have byttet til 😀

     Kommentar af Ellen — 26. juli 2019 @ 19:29

  • Syndes nu den første rose er flot på en specielt måde. Men kunne nøjes med en plante.
   Men den lille rose du har lånt hos naboen.
   Kan jeg ikke den rigtige navn på,kun den går under buket rose.
   Den skulle alle folk have her sidst i firserne, tro den var på mode der
   Spurge mor hvad det var for en “sjov” rose hun fik der var buket rose svaret.
   (ikke sig det, men den blomster videre selv om den bliver kørt over af plæneklipperen)

   Samt jeg købt en til hende en gang, gik på planteskole, og bad om en buket rose, de viste med det samme hvad det var.

   Kommentar af r k — 25. juli 2019 @ 20:52

   • Var lige selv ved og finde ud af mere om den sp her et lidt om dem
    https://havetips.dk/buketroser/

    Kommentar af r k — 25. juli 2019 @ 21:17

    • Det er helt sikkert en buketrose, den lyserøde, men fx rosenposten.dk har over 160 bare i den kategori, så det vil tage lidt tid at finde den rigtige 🙂
     Og jo, den er da fin, den fregnede rose, jeg skal nok bare lige vænne mig til, at den ser lidt alternativ ud.
     Tak for link – jeg kigger på det …

     Kommentar af Ellen — 25. juli 2019 @ 21:41

 3. Fregnerne trænger til selskab af blomster i de farver…
  Tror, at det vil se godt ud.
  Jeg fravalgte roser, fordi jeg syntes, de var besværlige.. Og så stak jeg mig altid!
  Imponerende at dine roser er så livskraftige.
  Men klimaet er nok mildere hos jer…
  Her er enten varmest eller koldest! Lige nu varmest 😖
  Håber, det snart bliver temperet klima igen! Jeg er ikke til det afrikanske luft.

  Kommentar af Anne Holtegård — 25. juli 2019 @ 21:08

  • Jeg elsker roser, så lidt besvær gør ikke spor – og jeg har nogle gode, langskaftede rosenhandsker, så jeg stikker mig ikke … synes nu egentlig heller ikke, de er så besværlige, roserne, men det kommer nok an på, hvilke sorter man vælger. Duften kan være helt bedøvende og aldeles vidunderlig, det kan kompensere for meget 🙂
   Ja, I har det ret varmt for tiden, men det kommer til os i morgen, kan jeg se – vi skal nok bare være glade for, at vi ikke bor i Tyskland, hvor de lige har slået rekorden: 42 grader!

   Kommentar af Ellen — 25. juli 2019 @ 21:46

 4. Jeg kan godt lide den fregnede rose; men kan på ingen måde hjælpe med navnet.
  Her var det noget varmere i går, for når vinden går i sydøst, har vi lige pludselig langt til havet. Vi nåede 32 C på et tidspunkt. Så fint høstvejr og intet modent at høste. Det er en sær følelse.

  Kommentar af natural2222 — 26. juli 2019 @ 5:05

  • Mon ikke jeg bare skal vænne mig til et alternativt udseende mht. den rose?
   Jeg forstår godt din frustration – det plejer jo at være omvendt: modne afgrøder, men ikke høstvejr.

   Kommentar af Ellen — 26. juli 2019 @ 9:10

 5. Hej Ellen, jeg var på Fjordkroen i aftes og der så jeg en rose der lignede din. Den står ved indgangen til terrassen fra Strandvejen. Måske ved ejeren, hvad den hedder, vedkommende ser ud til at gå meget op i planter.

  Kommentar af Lone kaas — 26. juli 2019 @ 10:19

  • Tak, Lone! Jeg må huske at spørge næste gang vi spiser på Fjordkroen. Jeg håber I fik god mad – det plejer man i hvert fald at få 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. juli 2019 @ 10:44

   • Super mad og super betjening👍

    Kommentar af Lone kaas — 26. juli 2019 @ 10:58

    • Dejligt 🙂 Især den ene af tjenerne er en skøn fætter. Han er nummeret før flabet, men vi lægger selv op til det, og han er dejlig hurtig i replikken. Og selvfølgelig også faglig dygtig. Jeg har svedt hans navn ud lige nu.

     Kommentar af Ellen — 26. juli 2019 @ 12:27

 6. Jeg ved, at man kan få en Bonica buketrose, der ikke er ret høj, har dem selv i indkørslen, måske er det, den hedder, dem du har “lånt” af naboen 🙂

  Kommentar af Susanne Ihlefeldt — 26. juli 2019 @ 13:16

  • Umiddelbart kan den godt minde om den, når man ser billeder, men det kan det ikke være, for naboens har blomster på bare et par cm, plus, at busken er over tre meter høj. Men tak for buddet 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. juli 2019 @ 13:22

 7. Jeg er vild med den lille buketrose. Fik den engang som buket af min sommerhusnabo, hun havde den hjemme i sin have. Gad godt at have den ved sommerhuset, emn jeg tror desværre rådyrene vil elske den så højt at jeg aldrig får set den blomstre 🙂

  Kommentar af Lene — 26. juli 2019 @ 15:00

  • Du må da prøve, om det kan lade sig gøre … den har faktisk temmelig mange torne – spiser rådyrene dem så, mon? Jeg er glad for, at vi ikke har dyrene så tæt på 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. juli 2019 @ 19:36

 8. Jeg synes den spættede rose er yndig. Jeg har konsulteret mine rosenbøger, men kan ikke finde den. Den minder om Splendens. Bonica er det ikke – den er lyserød.

  Kommentar af Marianne Kruse — 26. juli 2019 @ 17:51

  • Jeg tror nu også, at det var den lyserøde, Susanne mente, for hun nævnte den, jeg fik fra naboen 🙂
   Navnet Splendens siger mig desværre ikke noget, så det er nok ikke den, jeg bestilte … en googling fortalte mig om om ‘kobberrøde knopper’, og det havde min ikke.

   Kommentar af Ellen — 26. juli 2019 @ 19:32

   • Ja, beklager. Jeg misforstod. 😊 Jeg tænker ligesom Fiberfryd at det kan skyldes en belastning af en eller anden slags. Men den er da så sød. 😊

    Kommentar af Marianne Kruse — 27. juli 2019 @ 11:30

    • Det må være varmen 😉
     Jeg tror også, at Ditte har ret – jeg er bare aldrig stødt på noget tilsvarende før, men man lærer heldigvis noget hver dag.

     Kommentar af Ellen — 27. juli 2019 @ 14:46

 9. Mine hvide roser har også haft røde pletter i den sidste måned – men de var helt hvide først. Jeg gætter på, det vil gå dine ligesådan.
  De små lyserøde er yndige!

  Kommentar af Madame — 26. juli 2019 @ 18:31

  • Det kan være – det er heller ikke så slemt, og på afstand kan man ikke se fregnerne 🙂
   Ja, de er noget så yndige.

   Kommentar af Ellen — 26. juli 2019 @ 19:33

 10. Kunne det være regn/dug/kuldepletter? Nogle hvide roser er åbenbart følsomme og reagerer sådan. Prøv at se her https://www.growsonyou.com/question/show/50054 – Søg evt. på Botrytis (en svampesygdom), men jeg synes ikke helt det passer med pletternes udseende.

  Her har vi haft over 30 grader både torsdag og i dag, så I er heldige. Der er ikke megen aktivitet i sådan en hede. Men jeg glæder mig over, at jeg ikke opholder mig længere sydpå 🥵

  Kommentar af fiberfryd — 26. juli 2019 @ 21:23

  • Ditte, du er genial. Og ikke for første gang – der er en grund til, at du fik uglekruset 😉 Jeg tror du har fundet løsningen på fregnerne – det forklarer også hvorfor de ikke fremgik af billedet, da jeg fandt frem til dem.
   Ja puha – over 40°! Jeg er bestemt heller ikke misundelig; jeg er ved at dø bare det kommer over et par og tredive 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. juli 2019 @ 9:34

   • Godt jeg kunne hjælpe, så du (og gartneren) slipper for yderligere tiltale 😉
    Jeg går i zombietilstand, når vi kommer over 24 grader (men har hverken dræbt eller ædt mine medmennesker – endnu)
    🤯

    Kommentar af fiberfryd — 27. juli 2019 @ 11:58

    • Jeg havde nu ikke tænkt mig at involvere gartneren – han gjorde jo bare, som jeg bad ham om 🙂
     Det håber jeg sandelig da heller ikke, at du begynder på … godt det er lidt køligere i dag 😀

     Kommentar af Ellen — 27. juli 2019 @ 14:44

 11. Den er nu meget sød på sin egen måde, den fregnede rose 🙂
  Der må da være et spor efter hvad du bestilte, ellers vil den velsagtens kunne genkendes af en rosen-entusiast eller et rosen-leksikon 🙂

  Og mon ikke der bliver anledning til at putte dem i en blandet buket en gang imellem?

  Kommentar af Donald — 26. juli 2019 @ 23:17

  • Jeg tror Ditte (herover) har fundet løsningen på fregnerne, så det er åbenbart en reaktion og ikke direkte deres udseende.
   De skal nok komme i buketter uanset hvad 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. juli 2019 @ 9:37

 12. Jeg kunne ikke bidrage til løsningen, der jo synes fundet.
  Buketrosen ligner Fairy, men er det måske ikke.

  Kommentar af Jørgen — 28. juli 2019 @ 9:02

  • Ja, jeg tror Ditte fandt svaret.
   Selve rosen ligner, men Fairy skulle kun blive omkring 60 cm høj – denne er tårnhøj; jeg vil sætte et billede ind af busken senere.

   Kommentar af Ellen — 28. juli 2019 @ 9:25


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.