Hos Mommer

20. juli 2019

Min svigefulde kaktus

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:31
Tags: , ,

KaktusblomstenMin efterhånden store og meget tunge kaktus havde haft hele syv blomster, mens vi var i England. Det kan den simpelthen ikke være bekendt! Her går man og passer og plejer den efter alle kunstens regler, og så vælger den at komme med sin vidunderlige blomsterpragt, mens jeg er ude at rejse. Og så syv! Det har den ikke haft før; jeg tror den hidtidige rekord var tre, for selv om den før har haft mange knopper, har den endnu ikke blomstret fra dem alle på én gang.
Den er forvist til syværelset, for køn er den godt nok ikke de 364 dage om året, hvor den ikke blomstrer – til gengæld kompenserer den så rigeligt for det med sine helt eventyrligt smukke blomster.
Det ser dog ikke ud som om den er helt færdig med årets blomstring; jeg kan se mange knopper på vej, så jeg håber. Sommetider bliver knopperne til noget, andre gange ikke. Jeg var nødt til at fotografere de sørgelige blomsterrester gennem vinduet hvor den står, for jeg kan ganske enkelt ikke løfte den mere – jeg ved ikke helt, hvad jeg skal gøre, for den trænger i høj grad til en større potte. Det er måske derfor, den desperat sætter så mange blomster af så hurtigt igen? Den skriger på hjælp?
Det er de små, lodne bolde på billedet til højre, der er knopperne. Og kaktussen er ikke så deform, som billedet antyder; det er den underlige fotovinkel og vinduesglasset, der snyder.
Det er interessant at se, hvor meget den udvider sig, hvis jeg har sultet den gennem et stykke tid. En enkelt af de kæmpestore saguarokaktus, som vi så i Arizona, kan optage flere hundrede liter vand når det endelig regner (eller var det flere tons?), og tilsvarende kan man også se min kaktus’ ribber (eller hvad de nu hedder) udvide sig, når den bliver vandet efter en omgang udtørring.

De sørgelige blomsterresterNæste hold blomster på vej?

Ellers har det været en rigtig dovnedag i dag, men det skal der også være plads til. Jeg lagde ud med at cykle til Præstø, hvor der var “Sydsjællands største kræmmermarked” i dag – hele hovedgaden, menytorvet og havnen var inddraget; én sagde, at der var 178 stadepladser i alt.
Det var kræmmermarked på godt og ondt. Mest godt, for der var ikke alt gøglet, som jeg alligevel helst vil undvære.
Jeg fandt en sød lille glasvase (som jeg ikke kan få for mange af), samt kaprede fire fine Spiegelau termoglas på 350 ml (gode caffe latteglas) for 100 kroner, så jeg var glad. Andet købte jeg ikke. Jeg var der kl. 10, da de åbnede, gik først langs havnen og derefter tilbage ad Adelgade, hvilket var en forkert disposition. Det viste sig nemlig, at de fleste andre gik den anden vej, og da der i mellemtiden åbenbart var ankommet de fleste af de 10.000 besøgende man regnede med, måtte jeg kæmpe mig mod strømmen af mennesker, hvilket resulterede i, at jeg ikke nåede det hele igennem fordi jeg mistede tålmodigheden, blev ramt af klaustrofobi light og derfor fandt en smutvej tilbage til cyklen.

P1030431

Stort set resten af dagen har jeg tilbragt i min lille lune rede, med fødderne oppe, et strikketøj i hænderne og Jens Andersens glimrende og heldigvis veloplæste biografi om Kronprins Frederik i ørerne.
Det blæser en del, men vinden kom fra den rigtige side, så det var virkelig en dejlig lun rede, jeg hyggede mig i, mens John fulgte med i Tour de France.

16 kommentarer

 1. Kaktusplanter er forunderlige væsner. Det er som om det virkelig skal mishandles for at lykkes; men det ville nok ikke være storhed at give det eksemplar på billedet lidt mere jord.
  I mangel på godt råd: Kunne man ikke -iført et par grove arbejdshandsker- liste den gamle potte af og så give den en større, og først derefter fylde op med jord uden at skulle løfte og røre alt for meget?

  -Og nu ser jeg stokrosen. Den ligner fuldt og helt sin stolte mor.

  Kommentar af natural2222 — 20. juli 2019 @ 21:55

  • Den *skal* have mere jord og større potte, for den er blevet skæv og kan ikke holde balancen mere – jeg håber John har et par arbejdshandsker, der er tykke nok.
   Dette er oven i købet den korte udgave – dem der står op ad gavlen, er over tre meter høje – men alle har den dybe, skønne bordeaux farve 🙂

   Kommentar af Ellen — 21. juli 2019 @ 9:10

   • Du kan lægge et pænt lag aviser på et bord og lægge kaktussen i potten ovenpå. Rul aviserne omkring den stikkende del, da det så er nemmere at håndtere kaktussen – handsker er nok en god ide alligevel. Hvis kaktussen pga. skævheden også vil have svært ved at holde balancen i den større potte, så læg en eller flere sten i potten modsat af der, hvor kaktussen ellers ville tippe til.
    Mvh. og god fornøjelsen

    Kommentar af Kristine — 21. juli 2019 @ 13:12

    • Det var præcis hvad jeg gjorde sidste gang, den skulle have en større potte, men den er blevet meget tungere nu … så tung, at der nærmest skal en kampesten til at udligne for skævheden, så jeg bliver nok nødt til at skære i den og håbe, at den overlever indgrebet.

     Kommentar af Ellen — 21. juli 2019 @ 16:41

   • Det glæder mig meget, at der var held ved farven. Vi har ind i mellem fået en del i lyse farvevarianter, som kun kan være kommet med pollen langvejs fra.

    Kommentar af natural2222 — 22. juli 2019 @ 6:33

    • Vi ‘arvede’ et par lysere, som står omme i baghaven, men vi har været heldige og kun fået dine mørke fremme foran.

     Kommentar af Ellen — 22. juli 2019 @ 7:53

 2. Men den kan åbenbart ‘lide’ trange kår, siden den blomstrer så flittigt. Det er bare lidt surt at det sker, når I er taget udenlands.
  Jeg er ret imponerent over at en så relativt lille by kan tiltrække så mange gæster. Holder de også stadig fransk forår?

  Kommentar af fiberfryd — 20. juli 2019 @ 23:31

  • Det var lidt ærgerligt, ja.
   Ja, der er fransk forår i Kr. Himmelfartferien. hvor der kommer 40.000-50.000 besøgende, fordelt på tre dage. Det er næsten blevet for populært, desværre.

   Kommentar af Ellen — 21. juli 2019 @ 9:20

 3. Det er da ikke 🌵ens skyld, at du 🏃🏼‍♀️af gårde, når der er Sjolte Strandhuse Flower Show, fordi du hellere vil se et andet 💐🌼🌻🥀🌹🌺🌸🌷.
  mvh.

  Kommentar af Kristine — 21. juli 2019 @ 0:08

  • Det kan du sige, men jeg synes nu alligevel ikke, det var pænt af den 😉

   Kommentar af Ellen — 21. juli 2019 @ 9:21

 4. Kræmmermarkedet i Præstø lyder spændende. Vi elsker den slags og er mange søndage på et par stykker her omkring.
  Det var synd, du ikke så din kaktus blomstre. Kristines råd med om at bruge aviser til at holde med, når den skal have en ny potte, er genialt.

  Kommentar af Madame — 21. juli 2019 @ 13:44

  • I har vist også mange af den slags markeder deroppe omkring, er mit indtryk. Det er meget hyggeligere, når de er i byerne fremfor på et permanent kræmmermarked.
   Det er et godt råd, men som du kan se af mit svar, pakkede jeg den ind i aviser sidste gang den skulle omplantes, men jeg er bange for, at den nu er blevet for stor til det kneb også.

   Kommentar af Ellen — 21. juli 2019 @ 16:43

 5. Det lyder som en god ferie … nå nej, det er jo din hverdag 🤩

  Kommentar af conny — 21. juli 2019 @ 14:24

  • Hehe, aner man en snert af længsel efter at nå til samme sted i livet? 😉

   Kommentar af Ellen — 21. juli 2019 @ 16:44

   • Af og til, men jeg har mit gode arbejde ca. 5 år endnu.

    Kommentar af conny — 23. juli 2019 @ 14:43

    • Okay, men så kan du jo snart begynde at tælle nedad 🙂

     Kommentar af Ellen — 24. juli 2019 @ 18:05


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.