Hos Mommer

14. juni 2019

Labre larver

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 11:59
Tags: , , ,

Ude på det, jeg kalder Knolden, står der en lille gruppe kongelys.
I går opdagede jeg, at planterne var fulde af larver, og da den har afblomstret, så jeg ingen som helst grund til at gøre noget for at få larverne væk. Det er bare med at få insekterne til at formere sig i maksimal grad, og jeg vil gerne gøre mit til, at sommerfugle og bier får lidt bedre levevilkår. Med andre ord: Jeg havde heller ikke gjort noget ved larverne, hvis planterne stadig stod i blomst.
Jeg tog nogle billeder af larverne for at kunne gå ind og identificere dem via en billedgoogling.

P1040495

Fine var de, de labre larver, og alt har en forklaring: De sad på kongelysene, fordi det er larver af … filtbladet kongelys-hætteugle, Shargacucullia verbasci, såmænd.
Det er så ikke ligefrem en smuk sommerfugl, men en sommerfugl er det ikke desto mindre, og den kan ikke gøre for, at den ikke er så smuk og farverig – tænk hvis nogen kom og udryddede alle ikke-smukke skabninger? Vi er nogle stykker, der ikke ville blive levnet mange chancer …

I eftermiddag og aften får jeg besøg af flere labre larver, nemlig medlemmerne af Det Fast Sammentømrede Engelskhold.
Desværre ikke alle; de damer er svære at samle, er de, men det bliver godt alligevel, selv om de fraværende vil blive savnet.
Jeg havde tidligt meldt ud, at de skulle komme, når haven var på sit smukkeste, og det må man sige, at den er lige nu – stort set alt er i blomstring.
Der mangler naturligvis stadig dahliaerne, men de vil dukke frem, pynte og lyse op, når rigtig meget af det andet er afblomstret.

20 kommentarer

 1. Jeg sidder i dette øjeblik og holder øje med en bi, der mæsker sig i “græs”plænens kløverblomster, og jeg nænner knap at slå ukrudtet.
  Det er en meget flot larve, du har fotograferet – og sikke larvefødder!

  Kommentar af Eric — 14. juni 2019 @ 14:05

  • Næh, de der bier og andre insekter udgør en ret god undskyldning for at lade tingene gro i haven 🙂
   Flotte larvefødder, ja – minder de ikke lidt om de gamle kineserinders opsnørede fødder?

   Kommentar af Ellen — 14. juni 2019 @ 14:21

   • Mja, mere om korte stylter …

    Kommentar af Eric — 14. juni 2019 @ 16:50

    • 🙂

     Kommentar af Ellen — 14. juni 2019 @ 21:56

 2. Kongelys hætteuglen var et nyt bekendtskab for mig. Den er lidt diskret, men egentlig meget pæn i moderne douce (sic!) farver. Larven er noget mere prangende. Flot billede!

  Kommentar af Kirsten — 14. juni 2019 @ 16:18

  • Det var også nyt for mig, og ja, barnet er noget kønnere end forældrene 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. juni 2019 @ 21:57

 3. Det er sandelig fint du har denne ugle i haven. Som jeg forstår det, er den ret sjælden i Danmark.

  Kommentar af Jørgen — 14. juni 2019 @ 19:40

  • Er den? Så langt nåede jeg ikke i mine undersøgelser, men det er da fint, at den så yngler hernede ved Præstø 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. juni 2019 @ 21:58

 4. Jeg er vild med at læse, se og lytte når emnet er botanik.
  Mærker jeg efter, så er jeg mere en stenbros kvinde, har ikke grønne fingre, Du skal bilde mig ind at en gråspurv er en solsort. Jeg er helt blank. 😉
  Sidder jeg i en have som din og viser interesse, så er det med hjertet, jeg er vild med det, men er blank når der skal navne på 😉

  Kommentar af Abildjyden — 15. juni 2019 @ 10:18

  • Nemlig – vi ser de fleste naturudsendelser i tv – og tager selv ud i naturen for at lære mere, men det bliver altså sværere og sværere at huske, hvad man tager ind 😦 Lidt kommer der dog efterhånden på …

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2019 @ 11:11

 5. Jeg kan dog ikke forstå, at planten på billedet er vild filtbladet kongelys – endsige en afblomstret fra i år. Da de vilde kongelys betyder noget helt særligt for mig, har jeg med held år tilbage fået dem ind i haven, og her har de end ikke vist ‘lys’ endnu. Blomsterne sidder direkte på selve stammen og ikke på stilke. Dine frøstande ligner mest af alt grønne rosenhyben og minder slet ikke om vilde kongelysfrøstande, som bliver til smulder, når man trækker dem af stilken. Jeg har endnu aldrig været så heldig at se sådan en lille fyr på mine kongelys. Men – som jeg før har konstateret – bor du jo i en ren gavebutik …

  Kommentar af Elsebeth — 15. juni 2019 @ 15:54

  • Ikke desto mindre er det det, det er: En afblomstret kongelys fra i år, og jeg har ikke skrevet, at min er vild, kun hvad larven var larve af. Hvis du billedgoogler ‘kongelys staude’, vil du se mange forskellige varianter. Jeg går også ud fra, at planteskolen vidste, hvad det var, da de satte navneskilt på 🙂
   På nogle af billederne fra internettet sidder larven tæt op af kongelys-frøstande, der til forveksling ligner min.

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2019 @ 16:36

 6. Den er flot! 🙂

  Kommentar af Betty — 15. juni 2019 @ 19:02

  • Ja, det syntes jeg også 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2019 @ 21:32

 7. Lækker fyr! Det forekommer mig, at der er flere larver end normalt i år? Eller måske lægger jeg bare mere mærke til dem 😉 Det ville ellers være være godt med lidt fremgang i sommerfuglebestanden.
  Jeg håber at du og dine engelsktalende larver havde en dejlig aften.

  Kommentar af fiberfryd — 15. juni 2019 @ 22:50

  • Det ville da være dejligt, hvis der var flere larver i år, men dette er nu godt nok de første jeg har set indtil videre.
   Tak, det havde vi – altid rart med en god snak og ikke mindst lidt update på den gamle arbejdsplads 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. juni 2019 @ 9:51

 8. Larven er utrolig smuk! Og nu lærte jeg navnet på en ny sommerfugl. Vi må gøre alt for at bevare vores sommerfugle og bier. Hvor lyder det hyggeligt med jeres træf.

  Kommentar af Madame — 16. juni 2019 @ 13:53

  • Den er meget smuk, og jeg havde heller aldrig hørt om den sommerfugl før, men det er jo altid godt at lære nyt 🙂
   Det var – som altid – meget hyggeligt.

   Kommentar af Ellen — 16. juni 2019 @ 20:24

 9. Honningbierne er i al fald ikke i krise her omkring. Bi-Jens har lige meddelt mig, at han vil reducere de 6 stader i vores baghave, da honning er stort set usælgeligt til produktionsprisen ved arbejdsløn = 0. 3 sværme har han undladt at indfange.

  De vilde insekter har generelt langt bedre vilkår i år. Jeg sidder her og læser op på bloggene efter polensturen medens jeg svinger fluesmækkeren flere gange pr. linje.
  3 tæger på kroppen blev det til på turen, og insektstik i hobetal klør stadig overalt. Bladlus i stort set alle vækster fra roser til hvede.
  Års- og periodeudsving er meget store blandt insekter; men det er opformeringsevnen også.
  Det er en artsgruppe, hvor dommedagsprofeterne altid kan finde noget at hænge hatten på; men når det er skrevet, er det efter min mening heller ikke nødvendigt at dræbe insekter i vore prydhaver. Vi lader også naturen råde på insektområdet.

  Vore dahliaer er også langt fra blomstringsstadiet. På den dahlia-FB-side jeg følger er man voldsomt ivrige efter at få blomster frem tidligt. Det har vi ikke behov for. Hver sin ting til sin tid. De kommer sammen med stokroserne og varsler snarlig frøgræshøst.

  Kommentar af natural2222 — 17. juni 2019 @ 5:02

  • Det er jeg da glad for at høre! Altså ikke, at det ikke kan betale sig for Bi-Jens, men at I ikke mangler bier.
   Tæger (som du og mange andre kalder det, der i virkeligheden er en flåt) er der bestemt ikke mangel på, tværtimod, men det er jo også en mide og dermed en spindler 😉
   Jeg kan huske fra mine yngre år, hvordan en sommerfuglebusk var omgivet af en hel lille sky af sommerfugle – i dag ser man stort set ingen. Og kan du huske, hvor tilsnasket bilens forrude var bare efter en kort tur? Nu bliver jeg helt glad, hvis man overhovedet behøver at vaske ruden efter 500 km på motorvej!
   Der er desværre ingen tvivl om, at insekterne er på tilbagetog. Da vi var i Californien i 2010, var der ingen! Det var altså ret skræmmende, selv om de er irriterende, når de er der …
   Dahliaernes blomstringstidspunkt er jeg ganske enig i – naturens egen gang er den rigtige gang, og det er dejligt med en sådan blomsterrigdom, når de fleste andre blomster er væk for længst.

   Kommentar af Ellen — 17. juni 2019 @ 9:36


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.