Hos Mommer

12. juni 2019

Kun Jekyll – ingen Hyde

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 13:59
Tags: , ,

Min smukke, smukke David Austin-rose Gertrude Jekyll flyttede jeg sidste forår over på et lidt mere beskyttet sted, hvor den hele sommeren kæmpede for at overleve den usædvanlige og vedholdende tørke. Jeg hjalp den så godt jeg kunne ved at være Den Konstant Arbejdende Vandbærer, men selv de varmeelskende dahliaer havde det ikke godt, selv om jeg brugte store mængder vand over sommeren for at forhindre dem og roserne i at dø.
Det lykkedes heldigvis, og nu har den masser af blomster – store, tætte og særdeles velduftende. Denne lille busk kan fylde mange kubikmeter luft.
Gertrude Jekyll har eksisteret og har rent faktisk – omend indirekte – noget med den 133 år gamle roman at gøre: Hendes lillebror kendte dens forfatter, Robert Louis Stevenson, og gav denne lov til at anvende familienavnet i The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde. Gertrude Jekyll selv var en velkendt havearkitekt.

P1030231

I et tidligere indlæg påstod jeg, at roser ikke blomstrer i første sæson efter plantning. Det var en fejlhuskning af format, for stort set alle dem, der blev plantet så sent som i november, plus dem jeg plantede i det tidlige forår, har så mange knopper, at det er helt overvældende.

P1030237P1030234

Rosen med den fersken/orange midte er Alchymist, som er en af de fire forskellige roser jeg plantede ved gavlen i stedet for det espalierede pæretræ, som alligevel ikke gav nogen pærer. Alchymist dufter kun meget lidt, men dens blomsterrigdom og disses variation gennem udviklingen fra unge til gamle blomster kompenserer for det.

P1030230Vi fodrer som bekendt fugle, og gerne hele året for at nyde synet af dem, men nu er det slut for denne sæson. En skade har nemlig opdaget glasset med melormelarver i peanutbutter, som vi – og ikke mindst småfuglene – ellers var så begejstrede for, fordi skovspurvene, som vi har i lidt for store mængder, ikke kunne finde ud af at sidde på huset, der holdt glasset. Det blev derfor kun brugt af mejser og rødkælken. 
Flagspætten har fundet røret med nødder.
Både skade og flagspætte er flotte fugle, men de er store og kan derfor rasere en fuglefoderplads på ingen tid, og vi nægter at have dem på kost, så nødderøret bliver ikke fyldt op igen før det bliver vinter. Så må vi tage den derfra og eventuelt foretage os et eller andet, der forhindrer disse grovædere at tage maden ud af munden på de mindre fugle.
Jeg ved ikke helt hvad, men vi må gå i tænkeboks, hvis de vender retur til vinter.
Nogen gode råd, derude?

14 kommentarer

 1. Hos os får både skade og flagspætte lov til at spise sig mætte. Vi nyder synet af flagspætterne ☺️

  Kommentar af Lene — 12. juni 2019 @ 16:40

  • Hvor er I dog flinke 🙂 – men jeg indrømmer gerne, at det er en flot fugl!

   Kommentar af Ellen — 12. juni 2019 @ 17:01

 2. Jeg vil foreslå, at du kun fodrer med solsikkefrø nu, og indtil det bliver koldt. Så kommer der ingen skader eller andre store fugle, og du kan stadig nyde synet af alle de mindre fugle 🙂
  Din Gertrude Jekyll er ualmindelig smuk!

  Kommentar af Madame — 12. juni 2019 @ 16:56

  • Aha – så det er det, der skal til. Tak for rådet 🙂
   Ja, det er en meget smuk rose.

   Kommentar af Ellen — 12. juni 2019 @ 17:02

 3. Der er desværre noget efter din smukke Gertrude Jekyll – stråleplet eller noget andet skdteras; de angrebne blade skal fjernes og brændes/i dagrenovationen, så svampen ikke angriber andre blade.

  Kommentar af Elsebeth — 12. juni 2019 @ 19:02

  • Øv, er den syg? Det vil jeg da lige undersøge nærmere. Tak for din observation!

   Kommentar af Ellen — 12. juni 2019 @ 19:32

 4. Vandbæreriet gav pote – de er meget smukke begge to – og knopperne lover godt for dit nye rosenbed. Her har vi også grovæderne, men de får lov at spise med, selv om de kan rydde bordet i en gruelig fart. Vi har selv lavet fedtblanding til glasset, så det er knap så dyrt at have dem på kost 😉

  Kommentar af fiberfryd — 12. juni 2019 @ 22:14

  • Jeg har også forsøgt mig med egen fedtblanding, tøhø, men det er altså meget nemmere at købe den hos Vivara 😉 Respekt for sådan en som dig 🙂
   (Jeg har lige sendt mail til dig – vær sød at tjekke, for jeg fik en underlig fejlmeddelelse.)

   Kommentar af Ellen — 12. juni 2019 @ 22:19

 5. Ovenstående fik mig til at tænke på din efterlysning af kermesbær. Jeg skrev at jeg ville holde øje med om jeg havde dem i haven. Det er ikke tilfældet, men jeg går ud fra det er den plante der står i en have tæt herved og med fri adgang fra stien så atsige. Jeg bemærkede at der var en masse grønne nyspirede planter lige ved den, så måske …

  Kommentar af Jørgen — 13. juni 2019 @ 20:31

  • Uhh, det ville bare være så dejligt, hvis du kunne skaffe mig kermesbær!

   Kommentar af Ellen — 13. juni 2019 @ 21:27

 6. Dr. Jekyll, smukt navn! Tænk at et bæst som den vilde rose kan forvandles fra Mr. Hyde til en sart-blondeagtig lyserød rose! 🙂 Hun har haft humor, denne Gertrude Jekyll, tror jeg.

  Jeg har også haft store fugle (krager) som skræmte de små fugle væk. Et billigt rør med små huller hjalp, men somme tider var der faldet så mange frø på jorden, at de store fugle alligevel kom. De kunne også finde på at tage et halvt æble på jorden og transportere det langt væk — NU ER DET MIT! sagde de.

  Kommentar af Donald — 14. juni 2019 @ 3:34

  • Hehe, det har hun måske nok haft, men det er nu David Austin, der har fremavlet og navngivet denne rose – det sidste sikkert for at hædre en berømt havearkitekt 🙂
   Ja, de er irriterende, de store fugle. Og meget grådige.

   Kommentar af Ellen — 14. juni 2019 @ 11:39

 7. Det er fantastisk med større haver. Masser af dejlige farver og liv.

  Kommentar af Abildjyden — 15. juni 2019 @ 10:07

  • Det er det – og vores er ikke engang stor (ca. 800 kvm) – jeg ville gerne have en endnu større have, men om nogle år vil jeg sikkert synes, at denne er rigeligt stor 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. juni 2019 @ 11:09


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.