Hos Mommer

30. april 2019

Stemmegenkendelse

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:43
Tags: , ,

Jeg er en klovn til at genkende fugle på deres stemmer. Det er kun dem, alle kender, jeg også kan genkende. Gøgen, fx … og måske også et par stykker til, men det irriterer mig, at jeg åbenbart ikke kan lære det. Flere gange har jeg sat mig med en CD og forsøgt at lære mig nogle af dem, jeg ved, vi har rundt omkring os – både her og i Sverige. Det lykkedes bare aldrig med mere end en eller to fugle. Når jeg var nået til fugl nummer fire, havde jeg glemt hvordan den første lød.

P1040375

Nu skulle det være. Igen. DOF havde annonceret en fuglestemmetur til Ravnstrup Sø ved Herlufmagle, så John og jeg troppede op sammen med 25 andre fugleinteresserede plus to guider.
Fugle var der. I snesevis og af mange arter. Jeg var vildt imponeret over de to guider, som kunne skelne de enkelte fugle i det kæmpestore kor. Jeg kunne ikke – det var kun, når de andre for et kort øjeblik kunne holde bøtte, eller den var meget tæt på os, jeg kunne høre præcis den pågældende fugls sang. Guiderne var ellers gode til at koble fuglens sang sammen med en lille, for os mennesker udtalelig, remse, som fx gransanger: chiff chaff – rødstjert: dyyydydydy – halemejse: sididididiii. Der var flere, og jeg skrev de fleste ned undervejs, for jeg måtte atter en gang konstatere, at fuglestemmeekspert bliver jeg aldrig. Jeg tror dog, at jeg fremover vil kunne genkende vores gærdesmutte. Og måske et par stykker til, men det er absolut kun måske. Gad vide hvorfor jeg har den blokade?

P1040374SkælrodGuldnældeP1040382

Så går det meget nemmere for mig med skovens urter og planter i det hele taget. Den ene af guiderne var (også) en habil botaniker og kunne navnene på alt, vi kom forbi på vores vej gennem området. Herover to, jeg íkke kendte til før i går: vild tulipan og skælrod. Jeg havde ikke før hørt om nogen af dem; skælroden er ret sjælden, men kunne altså findes her. Det er en plante uden blade; dvs. uden klorofyl, hvorfor den snylter ved at suge næring fra værtsplantens rødder.

Ravnstrup Sø viste sig at være et skønt område, lidt a la Gundsømagle Sø, som vi besøgte 31. marts. Vi skal helt sikkert besøge stedet igen, ikke mindst fordi der ikke er så langt som til Gundsømagle, så vi kan nemmere smutte hertil, hvis man lige får lyst til en naturtur.
Der huserer desværre en eller flere mink ved søen. Nogle af os (ikke mig) så en, da vi stod i et af fugleobservationsstederne. De er virkelig hårde ved fuglelivet, så det er noget værre hø, at de er der. Jeg har sådan en lyst til at ruske de tosser, der ødelægger minkfarme og dermed lukker mink ud i naturen i særdeles misforstået dyrevenlighed. De skader langt, langt mere end de gavner – og det er næsten minkfarmeren, de skader mindst, fordi det går så hårdt ud over naturen, når der slippes mink ud – og mange af minkene dør i øvrigt af sult, fordi de ikke er vant til at klare sig selv. Er det dyrevenlighed?
Det var et sidespring – og de såkaldte dyreaktivister er vist i øvrigt ikke så aktive mere, så man har lov at håbe, at de er blevet klogere.
Området ved Ravnstrup sø er, trods minken(e), dejligt at gå en tur i.

10 kommentarer

 1. Jeg har selv samme blokering, men det gælder også planter og træer :-)Jeg gad dog godt på sådan en fugletur. Måske skal jeg til at oprette en liste over ting, jeg kunne gøre, når jeg bliver pensionist 🙂
  Og ja, det er virkelig misforstået dyrevenlighed.

  Kommentar af Lene — 30. april 2019 @ 19:45

  • Irriterende, når der nu er andre ting, vi ikke har svært ved at indlære – og det er jo ikke engang lysten der mangler.
   God ide med sådan en liste – den kan sikkert virke inspirerende, og man må som bekendt aldrig gå ned på planer 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. april 2019 @ 19:55

 2. Det er sjovt, at du nævner skælrod. Det sender mig tilbage til de første år i skolen. Jeg tror vi så skælrød i skoven, når vi gik tur med læreren dengang. Ofte har jeg tænkt på hvad den plante hed, og først nu ser jeg, at det er den der var tale om.
  Når du nu ikke kan lære fuglestemmer som du kan lære alt muligt andet, må du jo gøre det på en anden måde. Måske skal du høre en stemme ad gangen 50 gange i træk (og repetere den med mellemrum) så der virkelig bliver skabt en automatik i genkendelsen af den givne fuglestemme. Det strider sikkert mod den lethed hvormed du lærer alt muligt andet, men det er måske måden at slippe forbi blokeringen på.

  Kommentar af Jørgen — 1. maj 2019 @ 7:34

  • Sjovt, at du (gen)kendte planten.
   Jeg har faktisk overvejet det, du foreslår. Det vil nok få mig til at føle mig noget så tungnem, men det er der ikke noget at gøre ved. Jeg kan også bare stoppe her og spørge mig selv, hvor vigtigt det i virkeligheden er at lære de stemmer … for det er jo ikke vigtigt, men ville dog være lidt sjovt at kunne.

   Kommentar af Ellen — 1. maj 2019 @ 9:28

 3. Det lyder virkelig spændende med jeres fuglestemmetur. Jeg ville også ønske, jeg var bedre til at kende fuglestemmerne, selv om det har hjulpet at fodre fugle lige uden for køkkenvindue. Nu kender jeg fx lyden af dompap og gærdesmutte.

  Kommentar af Madame — 1. maj 2019 @ 8:05

  • Det har jo nok lidt med Jørgens forslag herover at gøre (repetitionen), og så det, at du samtidig ser fuglen, meget apropos vores samtale i søndags.

   Kommentar af Ellen — 1. maj 2019 @ 9:29

 4. Blokeringer for flere forskellige indlæringer er jeg også ramt af. Bliver altid lidt træt, når der bliver sagt man kan hvad man vil. For nej, du beskriver det så godt med det at sidde med en CD, når der så fyldes på, smutter det indlærte, trods lysten er stor. Vi må være nogle der er sletter “harddisken” hurtigere, Og andre der lagre på en anden måde.

  Kommentar af Abildjyden — 1. maj 2019 @ 8:46

  • Der er i hvert fald stor forskel på, hvor hurtigt og ikke mindst effektivt nye læringer sætter sig fast i mit, og åbenbart også i dit, hoved. Jeg har ellers altid hævdet, at det har noget med interesse at gøre, men det er jeg nok ved at trække lidt i land igen. Nogle ting sætter sig fast efter at have hørt (eller måske især læst) det én gang, mens andet er fuldstændig uden lim på 🙂

   Kommentar af Ellen — 1. maj 2019 @ 9:32

 5. Jeg ville heller aldrig kunne lære at kende fuglestemmer. Jeg gætter på, at “blokaden” trods alt er en blanding af præferencer for både natur og læring. Måske er du bare liiidt mere interesseret i floraen, og mister derfor opmærksomhed på faunaen, og måske er du generelt mere visuel en auditiv, når du skal tilegne dig viden. Et gæt?

  Kommentar af Fru Z — 2. maj 2019 @ 9:14

  • Det var to gode gæt. Det sidste er i hvert fald rigtigt, og det første er nok heller ikke helt ved siden af, men derfor irriterer det mig alligevel, at jeg har så svært ved at lære det.

   Kommentar af Ellen — 2. maj 2019 @ 9:43


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.