Hos Mommer

7. april 2019

Plante- og andre fibre

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:32
Tags: , , ,

kaossjal

Til kaossjal

Ditte, som altid har styr på hvornår den slags ting foregår, spurgte, om jeg igen i år ville med, når Fiberfolk holdt deres messe i Roskilde, og naturligvis ville jeg det. Jeg mangler jo i høj grad garn, så det var bare med at gribe lejligheden til at få fat i noget …
Jeg købte dog kun 300 gram, hvoraf de 200 skal bruges til endnu et kaossjal, fordi jeg er blevet så glad for det, jeg købte garn til sidste år.
I år var der meget mere plads end sidste år, hvor det ikke var spor sjovt at gå rundt, fordi man enten blev trådt i hælene eller selv kom til det samme på en anden. Denne gang foregik det i Hal 7 i Musicon, hvor vi efter fiberfesten spiste frokost (som var en brunch) i Ragnarock og senere gik en tur rundt og så på alt det nye, som var sket siden sidst vi var her. Hvilket var en del.

P1040331

Jeg er ret betaget af Musicon. De har bl.a. masser af humor derude. Alene gadenavnene: Penselstrøget, Rabalderstræde, Basgangen, Bagtæppet, Lydmuren …
Deres skiltning refererer for en stor dels vedkommende til musik, som vi alle kender; se fx den fine måde, hvorpå de beder bilisterne om at tage hensyn.
Og deres luftguitarer er helt gratis!

P1040336P1040337

Start på sæson 2019I går handlede det mest om uldfibre, selvom der var også var både silke og hør blandt de mange garner, men i dag drejede det sig udelukkende om plantefibre for mit vedkommende, idet jeg nu har ‘tilplantet’ drivhuset.
Det er meget sjovt (okay, nok mest for mig selv) at se, hvor uendelig lidt det fylder fra starten, når jeg (forhåbentlig også i år) senere på sæsonen skal bruge machete, inden jeg kan komme ind til tomaterne og alt det andet.

Jeg har lige læst, at spindemider elsker agurker, men hader koriander. Derfor skal man så/plante koriander under agurken. Eftersom jeg har én agurk i den største murerbalje, der kan fås, er der masser af plads. Jeg har nok nogenlunde det samme forhold til koriander, som spindemiderne har, men der er jo ingen der siger, at jeg behøver at plukke af den – bare det kan holde de forbaskede mider væk, er jeg glad.

Dagens sidste fiber er en fiberdug. Endelig har jeg fået lagt en sådan på ude i bedet ud mod vejen. Vi begik for et par år siden den fejl bare at lægge en stenkant og fylde op med muld. Jeg troede i min naivitet, at så kunne alt det uønskede ikke finde op gennem 25-30 cm ekstra jord.
Det kunne det … men nu kunne jeg ikke nå ned og få fat i rødderne på sæbeurten og skvalderkålen, som dominerede bedet sidste sommer.
For et par uger siden forbedrede jeg jorden og plantede nogle roser. Nu er der så fiberdug over, så forhindrer den forhåbentlig noget af alt det uønskede skidt i at etablere sig igen i år.
Havearbejde er sisyfosarbede, men jeg tror nu alligevel, at jeg hygger mig mere med arbejdet, end den gamle græker gjorde.

12 kommentarer

 1. Lad din koriander stå, så den sætter frø. Hvis man (som jeg) ikke bryder er begejstret for frisk koriander, kan man meget vel synes om frøenes lidt citrusagtige smag. Og hvis I ikke har fibernet, skal det vel også på ønskelisten 🙂

  Kommentar af Eric — 7. april 2019 @ 15:43

  • Aha – tak for tip; det vil jeg prøve.
   Hehe, vi fik fibernet for små fire år siden 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. april 2019 @ 17:20

 2. Jeg var engang til et foredrag om sanserne, og der fik vi fortalt, at ca, 1/4 af befolkningen synes, koriander smager af sæbe. De har en genetisk variation, der via lugtesansen forbinder koriander og sæbe. Denne variation har den resterende del af befolkningen mistet.
  Ved foredraget blev de, der ikke kunne lide koriander, inden forklaringen bedt om at række hånden op, og det var lige præcis 1/4.
  Jeg har heldigvis ikke variationen, jeg elsker koriander.

  Kommentar af Kirsten — 8. april 2019 @ 9:38

  • Hvor interessant – også, at tallet lige passede med jeres antal, men det er vist rigtigt, at der ikke er nogen middelvej. Man er ikke neutral mht. smagen af koriander.

   Kommentar af Ellen — 8. april 2019 @ 15:35

 3. Via de forskellige strikkepodcasts, jeg efterhånden er blevet afhængig af, har jeg godt hørt om denne fibermesse, så det var dejligt at læse om dine indtryk derfra.
  Jeg hører også til de 3/4, at koriander er et dejligt krydderi – en god ide at bruge dem mod utøjet, uanset om du bryder dig om koriander eller ej. Så kommer du i hvert fald ikke ud i problemer med at få brugt for meget af det, så utøjet alligevel finder vej til grønsagerne.

  Kommentar af conny — 8. april 2019 @ 11:10

  • Den kan du godt besøge til næste år, Conny. Det er kun små hobbyforretninger, men de er dygtige allesammen.
   Der var en interessant korianderoplysning, og jeg kommer ganske rigtigt ikke til at bruge for meget 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. april 2019 @ 15:39

 4. Det er nogle herlige eksempler, du viser og fortæller om fra Musicon 🙂
  Og virkelig dejligt nu at vide, at spindemider hader koriander. Det vil jeg huske.

  Kommentar af Madame — 8. april 2019 @ 16:06

  • De er go’e derude 🙂
   Det var meget nyttig læring!

   Kommentar af Ellen — 8. april 2019 @ 18:49

 5. Jeg brød mig absolut ikke om (frisk) koriander, da jeg først smagte det, men efterflere år, hvor jeg troligt har forsøgt mig, så er jeg faktisk kommet til at holde af den noget specielle smag. Til gengæld har jeg altid elsket (stødt) korianderfrø, der, som Eric skriver, smager helt anderledes.
  Tak for en vældig fin dag på Fiberfolk. Det var både overskueligt og hyggeligt – og fyldt med mange fiberfristelser.

  Kommentar af fiberfryd — 9. april 2019 @ 1:46

  • Hmmm, så ved jeg ikke, om du dermed hører til den ene fjerdedel eller de andre tre dele.
   Jamen så meget selv tak da – det er så hyggeligt at se alle de halvprofessionelle amatører, hvis jeg ellers kan tillade mig at kalde dem således 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. april 2019 @ 18:46

 6. Det er da altid rart at vide at koriander kan gøre lidt nytte. Du kan jo gætte hvilken del af befolkningen jeg hører til 🙂

  Kommentar af Lene — 9. april 2019 @ 18:08

  • Hehe ja, det er ikke så svært 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. april 2019 @ 18:46


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.