Hos Mommer

27. marts 2019

Efterlysning!

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:08
Tags:

Levedygtige roserJeg er lidt imponeret: Grønt Design plantede 76 roser i efteråret, og der er ikke én, der er død. Ikke engang halvdød eller bare lettere skrantende; de er alle 76 nærmest ved at eksplodere af grolyst og livskraft. Jeg glæder mig til at se, hvor mange blomster der når at komme allerede i år.
Jeg har, på dagens haverunde, konstateret, at selv om det meste led temmelig meget under sidste sommers megen hede og tørke, så er der næsten ingenting, der er gået ud. Måske de hostaer og den duehoved, jeg sidst i august købte på Rønnebæksholm plantemarked. Hvornår begynder hostaer normalt at vise tegn på liv om foråret?
Det er ellers ikke fordi, jeg ikke vandede sidste sommer. Vi brugte i 2018 omkring 35 m3 mere end vi plejer, og alt det er gået til havevanding. Alligevel led det meste under varmen, selv dahliaerne, som jo kommer fra Mexico, havde svært ved at trives.
Rosmarinen, som nogle ‘kloge’ hoveder overfor mig har påstået ikke kan overleve i Danmark, er i min have blevet til en stor busk, som trives og blomstrer uden at vide, at den åbenbart burde være død … den har nogle meget nuser, meget små lyslilla/blå blomster, som er under en cm lange. Det lille billede viser blomsten i naturlig størrelse. I hvert fald på min skærm …

Rosmarin i blomstRosmarinblomster

Og nu til dagens overskrift: Min efterlysning går på kermesbær. Jeg vil så gerne have et par planter omme bag shelteret, men kan kun finde dem som frø. Det er der måske en udmærket grund til, men de frø, jeg købte sidste år, spirede slet ikke. Ikke et eneste af dem!
Er der nogen af jer, der ved noget om kermesbær? Kender I nogen, man kan få en plante af? Kan man overhovedet bare grave en plante op et sted og sætte den et andet sted? Hvis ikke, hvordan får man så bedst frøene til at spire? Hvorfor kan man ikke købe kermesbærplanter på en planteskole?
Mine forældre havde en del kermesbær i haven, og jeg synes de var så flotte, når deres frugter modnedes og stod med deres mørke, næsten sortbordeaux majskolbelignende stande.
Og så kan man bruge dem til at farve garn med … jeg vil derfor blive en glad kvinde, hvis en eller anden kunne hjælpe mig til at få kermesbær i haven.

Reklamer

31 kommentarer

 1. Mine hostaer kommer slut maj. Det passer med, at de dækker for de afblomstrede tulipaner. Du skal på flere måder væbne dig med tålmodighed, da de også er en del år om at gro til og blive til store flotte planter. Det med kermesbær ved jeg ikke andet om, end at der altid er en, der skriger GIFTIG, når den bliver nævnt i havegrupperne på fb.

  Kommentar af Lone Nielsen — 27. marts 2019 @ 18:41

  • Okay, tak for info, jeg væbner mig 🙂
   Jeg ved godt, at den er giftig, men jeg har jo ikke tænkt mig at spise den! Snebær, guldregn, stormhat og flere andre er også giftige, og dem er der masser, der har i deres haver – der er bare altid nogle, der er mere hysteriske med den slags end andre. Jeg synes det er vigtigere at lære sine børn hvad man må spise og hvad man ikke må spise – eller røre ved, men sådan en udtalelse er nok lige til en shitstorm på FB 😀

   Kommentar af Ellen — 27. marts 2019 @ 19:12

   • Du har fuldstændig ret mht giftige planter i haven. Jeg skrev giftig med stort, fordi jeg er SÅ træt af den bemærkning på fb. Og lufter ikke min holdning til det på fb, for ja, lige til en tur i ringen! Men jeg siger noget, når der bliver spurgt til om dette eller hint er ramsløg, og nogle svarer: Ja, det er det, for liljekonvallerne er ikke kommet op endnu… Jøsses, jeg bliver så træt!

    Kommentar af Lone Nielsen — 27. marts 2019 @ 20:44

    • Det gør jeg også – bliver træt, altså – det kan virkelig være svært at finde pyt-knappen sommetider, for de der spørgsmål og bemærkninger kommer 100 gange hvert år.

     Kommentar af Ellen — 27. marts 2019 @ 21:14

 2. Står din rosmarin i drivhuset? Vores, som står ude, har et par overlevende kviste, mens resten er sort af forfrysninger trods den milde vinter. Men vi er selvfølgelig også længere mod nord … Kermesbær ved jeg (heller) intet om.

  Kommentar af Eric — 27. marts 2019 @ 19:51

  • Jeg tvivler nu på, at det er den lille forskel i breddegraderne, men den står ude i haven og er siden 2014 vokset fra en lille purk på 10-15 cm til en busk på en meter gange en meter. Cirka. Min laurbærbærbusk kan heller ikke gro her, sagde havekonsulenten, men det ved den åbenbart ikke 🙂 (Det er en af dem, hvis blade man kan putte i maden, ikke at forveksle med kirsebærlaurbær.)

   Kommentar af Ellen — 27. marts 2019 @ 21:11

 3. Tillykke med rosensuccesen 🙂
  Min rosmarin blomstrer også glad hvert forår og har stået her mindst 5 år; først i krukke, siden i sydvendt bed langs husvæggen. Jeg elsker den sarte, varmt lyseblå farve. Til gengæld kan jeg ikke få salvie (krydderurteudgaven) til at overvintre, suk.

  Kommentar af fiberfryd — 27. marts 2019 @ 21:50

  • Tak – det er så dejligt 🙂
   Underligt, at der er så stor en forskel – jeg har (heller) ingen problemer med min krydderurtesalvie.

   Kommentar af Ellen — 27. marts 2019 @ 21:53

 4. Der bliver et flot syn, når roserne blomstrer. Jeg kender ikke kermesbær. Måske findes de på landet i de store, gamle haver? Her hos mig havde vi et fælles krydderurtebed, hvor en rosmarin voksede sig stor over flere år. Men bestyrelsen bestemte, der skulle være lavendler i det bed, og lige pludselig var krydderurterne væk. Men eftersom jeg har en lille have, så kom jeg ikke langt med min efterspørgsel.

  Kommentar af Betty — 27. marts 2019 @ 22:37

  • Det gør det!
   Et krydderurtebed kan man ikke undvære … lavendler er fine, men krydderurter er vigtigere 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. marts 2019 @ 10:32

 5. Jeg kan allerede se hostaerne titte op i haven nu.

  Kommentar af Ulla — 28. marts 2019 @ 7:07

  • Det er tidligt – mine ser stendøde ud, så jeg er lidt spændt.

   Kommentar af Ellen — 28. marts 2019 @ 10:32

 6. Kermesbær breder sig FOR vildt i vores sommerhushave….startende i skel. Der er langt til Vestsjælland, nær Holbæk…men kan ikke forestille mig, at du ikke kan finde nogle i dit nærmiljø! Lav en eftersøgning på den lokale fb.gruppe evt.

  Kommentar af Bente — 28. marts 2019 @ 7:21

  • Det må kunne lade sig gøre at finde dem i nærheden af os. Jeg laver et opslag i den lokale gruppe.

   Kommentar af Ellen — 28. marts 2019 @ 10:33

 7. Hos os er kermesbær også en plante, som skal holdes i ave. Den har store rodknolde, som overvintrer. Som Bente skriver, må der kunne findes nogle knolde i nærheden, som kan flyttes her i det tidlige forår. Ellers er jeg ret sikker på, at vi har varen på lager et eller andet sted bagest i haven.
  Vi har holdt den nede sidste sommer, da vores barnebarn på dengang 2 år lige havde alderen til at putte alting i munden. Men den er ikke sådan at bekæmpe 100 procent, så den kommer nok igen i år.

  Kommentar af natural2222 — 28. marts 2019 @ 8:05

  • Hvis det glipper med at finde nogen i nærheden af os, kan jeg da kigge forbi, når vi skal til Jylland i Kr. Himmelfartsferien 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. marts 2019 @ 10:34

 8. Det er fint at alle roserne kommer – lad os håbe frosten, der åbenbart er på vej med skiftet til april, ikke generer for meget. Hosta her er ikke at se endnu, men det har du jo hørt.Jeg har en fornemmelse af at have set kermesbær i haven uden at vide hvad det er, men om det er en erindringsforskydning eller lignende ved jeg ikke. Jeg ser efter hvad der sker i løbet af foråret.

  Kommentar af Jørgen — 28. marts 2019 @ 14:12

  • Uh nej, det må bare ikke blive til ret meget frost!
   Det bliver spændende at se, om du har kermesbær eller ej 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. marts 2019 @ 15:23

 9. Kermesbær kender jeg ikke til, så det kan jeg ikke hjælpe dig med. Jeg har lige tjekket, min hosta kigger lige op over flislaget med spæde skud. Det bliver et smukt syn med alle dine roser.

  Kommentar af Lene — 28. marts 2019 @ 17:03

  • Pudsigt, at der er så stor forskel på, hvornår hosta kigger op fra vinterhiet 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. marts 2019 @ 18:28

 10. Kæreste Ellen
  Pudsigt, som tingene sommetider sker! I morges læste jeg dit indlæg, og fandt ud af at Kermesbær er American Pokeberry. Dem ser vi sommetider heromkring som ukrudt.
  Senere i dag havde jeg besøg af en veninde, og af en eller anden grund som jeg ikke kan huske, nævnte hun, at hun har Pokeberry i i haven, fordi hun elsker den “cyklamenrøde” farve, som de kan give hendes uld, når hun farver det. Så fortalte jeg om dit indlæg, og hun fortalte, at man skal “behandle” frøene, før man sår dem. De har nemlig en meget hård skal, som i naturen bliver forarbejdet i fuglemaver, før de kan spire!
  Her er et link til lidt mere information, så du skal måske prøve med frø igen?
  https://homeguides.sfgate.com/germinate-poke-sallet-seeds-21968.html
  Fantastisk med de roser, altså! Det bliver så imponerende at jeg næsten bliver nødt til at besøge den stråtægte, næste gang jeg er i Dannevang ;O)

  Kommentar af Lene (Canada) — 28. marts 2019 @ 23:31

  • Kæreste Lene – ja, det er lidt sjovt, som tingene indimellem kan støde sammen, så at sige 🙂 Det er faktisk den amerikanske betegnelses skyld, at jeg ønsker mig kermesbær, for jeg så på en amerikansk farvers hjemmeside, at de giver en smuk farve, men mig bekendt farver ingen i DK med dem, så jeg håber at blive den første 🙂
   Tak for link. Jeg ser, om den metode kan få flere til at spire – og kan mine roser få dig ned til os, så er jeg bare så meget mere glad for, at jeg plantede så mange 😀 – det ville være skønt at se dig igen hernede.

   Kommentar af Ellen — 29. marts 2019 @ 9:33

   • Ja, det er spændende at følge med i dine indfarvningseksperimenter, og jeg er sikker på, at du nok skal skrive mere om det – især hvis det lykkes med planterne.
    NÅR jeg engang kommer ned til jer igen, så er det jo selvfølgeligt ikke primært roserne, jeg kommer for at se ;O)

    Kommentar af Lene (Canada) — 29. marts 2019 @ 12:49

    • Hvor er jeg glad for, at du skriver ‘når’ og ikke ‘hvis’ – og nej, det er forhåbentlig ikke primært roserne, men hvis de kan bruges som lokkemad, er det jo bare fint 😉

     Kommentar af Ellen — 29. marts 2019 @ 16:06

     • ;O)

      Kommentar af Lene (Canada) — 30. marts 2019 @ 2:53

 11. Hvor er det spændende, at du selv farver garn. Jeg måtte google kermesbær, og nu ved jeg, hvordan de ser ud. Har set dem flere gange, når jeg går tur.

  Kommentar af Madame — 29. marts 2019 @ 6:59

  • Det er en spændende hobby. Kermesbær er åbenbart lidt af en pest i haven, men jeg vil så gerne prøve at farve med dem.

   Kommentar af Ellen — 29. marts 2019 @ 9:34

 12. Sådan en rosmarin ville jeg gerne have – god idé!
  Er du ikke ked af tornene på roserne?

  Kommentar af Donald — 29. marts 2019 @ 16:31

  • God ide – den dufter dejligt og den er god til meget mad.
   Nej, tornene generer mig ikke – det hører med til at være en rose 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. marts 2019 @ 17:40

 13. Min(e) hosta(er) (Min fordi jeg kun har en sort) har været fremme længe, så de er kæmpe store nu. Og det ved jeg også Camillas er. Hun har flere slags.

  Kommentar af Pigen fra landet — 30. marts 2019 @ 6:51

  • Det var da utroligt, så stor forskellen er de forskellige steder!

   Kommentar af Ellen — 30. marts 2019 @ 9:06


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.