Hos Mommer

26. marts 2019

Kejserens nye … hat!

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 12:14
Tags: , ,

Det var en god ide, dengang jeg fandt på at melde mig ind i Haveselskabet, for de har en del interessante foredrag.
I sidste uge var vi i Slagelse for at høre hortonom Bente Mortensen fortælle om den gode jord – en titel, som naturligvis fluks fik mig til at tænke på litteraturnobelpristageren Pearl S. Buck. Jeg læste Den Gode Jord engang i min tidlige ungdom og kan ikke mindes, at jeg var specielt betaget af den, men jeg har nok været for ung til den. Det er jeg ikke længere. For ung, altså. Måske for ung til at dø, trods alt, men på ingen måde for ung på alle andre områder, jeg umiddelbart kan komme i tanke om.
Nå … vi fik en masse nyttig information om hvad der gør jord god eller dårlig; bl.a. også, hvordan man tyder varedeklarationen på poser med forskellig slags muld og spagnum. Ledningsevne (skal være høj til plantesække og lav til priklejord), Omsætningsgrad (om der høstet højt eller lavt i mosen), om der er få eller mange mikronæringsstoffer m.m.
Hun var bestemt ikke begejstret for Champost, som ellers bliver rost af mange og som virkelig forstår at promovere sig selv. De følger af en grund, man har lov til at gætte på, ikke reglerne (loven, faktisk) om varedeklaration, så man ved reelt ikke, hvad man får, og forsøg fra Bentes side viser, at det ligger tæt på at være det dårligste man som haveejer kan investere i.
Jojo, jeg blev meget klogere – især også hvad gødning angår; det var i det hele taget et rigtig godt foredrag holdt af en meget vidende kvinde.

KejserhatteKejserhatte

I går var vi, også via Haveselskabet, på rundvisning på Tvedemose, som nærmest ligger i vores baghave, og hvor der dyrkes svampe i millionvis. Brune og hvide champignon, shiitake, enoki, bøgehatte, kejserhatte og østershatte, som dog bliver dyrket hos en anden avler. Kejserhattene ses herover. De bliver dyrket i flasker med vækstmedium, og de vokser fra spæde babyer til kæmper på fire-fem dage. Det samme gælder for de fleste svampe, hvilket jeg jo egentlig godt vidste fra Sverige, hvor der kan være ingen svampe én dag og i hundredvis på den samme plet få dage efter.

Hvide champignonBrune champignon

Der arbejdes fra syv morgen til 23 aften med at plukke og pakke. Man plukker virkelig – man høster ikke som sådan, men udtager hele tiden de største, så der kan blive plads til, at flere kan vokse sig større. Hvis de kommer til at mangle vokserum, går de i stå og sætter sporer, hvilket vi ikke vil have.
Vi blev meget klogere på mange svampe i går. Vi kan ikke bruge den viden til noget relateret til vore egne haver, men det er altid rart at indfange ny viden, og således også i går.
Ejeren (eller en af dem; det er et familieforetagende) fortalte også en del interessante ting om kunder og markedsmekanismer; hvad de ikke kunne sælge for et par år siden, men som i dag har den største markedsandel.

12 kommentarer

 1. Det lyder spændende med foredraget i Haveselskabet om den gode jord! Jeg var ikke klar over, at der er så meget, man skal være opmærksom på. Også Haveselskabets rundvisning på Tvedemose havde lige været noget for mig.

  Kommentar af Madame — 26. marts 2019 @ 13:30

  • Det var jeg bestemt heller ikke klar over – før nu, og det er altid sjovt at se, hvordan det forskellige bliver til 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2019 @ 16:30

 2. Jeg havde totalt glemt Pearl S. Buck, men jeg læste faktisk adskillige af hendes romanen – Den gode jord includeret – i min ungdom, og i modsætning til dig var jeg glad for at læse dem. Måske var jeg lidt ældre end dig – 14-15 år tror jeg.

  Kommentar af Kirsten Kaae — 26. marts 2019 @ 18:03

  • Næh, jeg tror jeg var på nogenlunde samme alder … jeg læste meget, men var nok meget ‘bogumoden’.

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2019 @ 21:01

 3. Interessante oplevelser! Uanset, at vi ikke (på nogen som helst måde) kan betragtes som unge, bliver vi forhåbentlig aldrig for gamle til at lære nyt. Pearl S. Buck læste jeg også og var, så vidt jeg husker, ret fascineret af skildringerne af Kina.

  Kommentar af fiberfryd — 26. marts 2019 @ 18:39

  • Nej, det håber jeg sandelig heller ikke, at vi bliver!
   Som jeg skrev til Kirsten, var jeg nok sent udviklet mht. klassikerne 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2019 @ 21:03

 4. Det er nu ikke fordi jeg har tænkt meget over forskelligt indhold i poser med jord der indkøbes, men det er åbenbart en god ide at forholde sig en smule til teksten.
  Svampedyrkning ser spændende ud – og der er jo ikke noget at sige til de skal koste lidt, når man næsten skal plukke i døgndrift for at holde trit med efterspørgslen.

  Kommentar af Jørgen — 26. marts 2019 @ 20:28

  • Det havde jeg bestemt heller ikke tænkt over, før jeg lærte lidt om det.
   Prisen er ganske rimelig, når man ser, hvor meget håndarbejde der er involveret i dyrkningen.

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2019 @ 21:04

 5. Du kan sagtens dyrke østershatte selv udendørs, hvis det har din interesse, men det kræver tålmodighed.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 27. marts 2019 @ 9:14

  • Jeg ved det – man kan bl.a. dyrke det i kaffegrums, men det kan overhovedet ikke betale sig, så det gider jeg ikke 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. marts 2019 @ 9:25

 6. Syntes det med svampe lyder spænende har jeg aldrig set at de blev dyrket sådan.

  Kommentar af Jonna — 27. marts 2019 @ 12:46

  • Nej, det vidste vi heller ikke – i hvert fald ikke for kejserhattenes vedkommende. Det var spændende at se.

   Kommentar af Ellen — 27. marts 2019 @ 16:27


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.