Hos Mommer

24. marts 2019

Helt stenet

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:31
Tags: , ,

Det er ikke småting, vi udsætter os selv for, når det er blevet forår og haven trækker i én. Det blev godt nok ikke til specielt meget i løbet af ugen, for det har været lige rigeligt koldt til, at det var sjovt at være ude.
I går sendte en fra vejen et link til en FB-gruppe, der beskæftiger sig med køb, salg og bytte i vores nærområde: “Se! Her er de sten, du efterlyste!”
Det var et par, som boede kun seks km væk, der havde nogle marksten til afhentning, og jeg havde netop et par dage i forvejen spurgt naboerne, om de kendte nogen, der kendte nogen …
Os derfor afsted med traileren i formiddags og hente alle stenene. Alene at læsse dem var lidt hårdt ved både arme og ryg, og de skulle læsses af igen 10 minutter senere derhjemme.

Sten til kanter

Det ser ikke engang ud af særlig meget, og der er da heller ikke nok til mit projekt, men rækker nok til omkring halvdelen, som udgøres af bedet her.
Det er et af dahliabedene bagerst og et montbretiabed forrest. Det irriterer mig, at græsset kravler ind og bemægtiger sig en god bid af dem hvert år. Omme i baghaven har jeg med held fået stoppet ethvert invasionsforsøg fra græssets side ved at kante bedene med sten. For det første er det altså effektivt og for det andet synes jeg det passer fint i stilen til Den Stråtækte.

Kantning manglerSten til kanter

Først hentede vi sten. Så hentede John et lille læs kompost på genbrugspladsen, som jeg brugte en del af, da jeg ordnede det nye rosenbed, hvorefter jeg plantede de syv roser, og endelig begyndte jeg at forberede til stenlægningen. Det kræver meget af vintertrætte armmuskler at tage græstørv op og ruske dem fri for så meget jord som muligt. Faktisk kræver det mere end at slæbe sten, eller også var det de to ting i forening, der gjorde udslaget, men færdig er jeg i hvert fald for i dag.
Jeg nåede så langt som billedet viser, inden jeg gik død – eller rettere, mine arme og min ryg gjorde det, så jeg tror jeg vil beskæftige mig med blogge og Barnaby resten af eftermiddagen.
Jeg talte med Charlotte ved frokosttid – hun var i haven hele dagen i går og er helt smadret i dag, så det er ikke kun de godt 20 år jeg er ældre end hende; vi er bare i dårlig form, er vi.
Men fitnesscentre, go home – vi klarer motionen med havearbejde.

24 kommentarer

 1. Sikken flid! Kommer det ikke på tale at arbejde i mindre portioner? En god idé med stensætningerne, som hverken er hoved-, bi- eller ledsætninger – men måske lede, når ryggen værker.

  Kommentar af Eric — 24. marts 2019 @ 16:43

  • Jamen det er jo lige nu, at lysten til havearbejde er allerstørst, og når jeg har den slags planer, kan det næsten kun gå for langsomt med at blive færdig, så det er lidt irriterende, at jeg/vi ikke har de kræfter vi engang havde 🙂
   Måske var der lidt oversætning i dag – jeg fortsætter i morgen …

   Kommentar af Ellen — 24. marts 2019 @ 19:17

 2. Det har været en rigtig dejlig dag til havearbejde! Jeg gider ikke alt det rysteri, så jeg har et sted i haven, hvor jeg samler græstørvene. De bliver stablet med bunden opad, så går der nogen tid, så er det ikke længere græstørv men muld. Barnaby, kaffe og strik 😀

  Kommentar af Lone Nielsen — 24. marts 2019 @ 16:44

  • Ja, det har så!
   God ide med et græstørvshjørne i haven – og med Barnaby, kaffe og strik er der dømt ren søndagshygge 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. marts 2019 @ 19:19

 3. Til at transportere store krukker og andet uhåndterligt/tungt købte jeg engang en sækkevogn med en større del, som man kan slå ned. Da min søn flyttede på 4. sal, brugte han den til at hjule et gammelt komfur ned. Med den kan jeg flytte tunge ting, selv meget store sten – uden at få ondt hverken her eller hisset …

  Kommentar af Elsebeth — 24. marts 2019 @ 19:37

  • Tak for rådet, Elsebeth, men vi har skam en sækkevogn, som vi bruger til de tunge ting. Vi har dog læsset stenene af tæt på, hvor de skal bruges, så det er lige så nemt bare at lægge dem på plads. Det er også mest armene, som er blevet lange i løbet af dagen. Ryggen er okay igen 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. marts 2019 @ 20:59

 4. Læger og sygehuse kender alt til slatne vintersvæklinge, der pludselig bliver forårskåde og kaster sig over havearbejdets glæder, med hekseskud og lignende skavanker til følge 🙂 Pas nu på, selv om det allerede tegner godt og man får lyst til mere.
  Jeg har brugt forårskræfterne på at snakke med anlægsgartneren om mine haveideer, så hun kan lave et tilbud – det var knap så hårdt 😉

  Kommentar af fiberfryd — 24. marts 2019 @ 23:12

  • Hmmm. Ligefrem hekseskud? Men min ryg kom nu hurtigt i orden igen; det er armene der er lidt ømme i dag.
   Du har en meget tiltalende løsning på det – jeg håber du får et godt tilbud, for det er så skønt at opholde sig i en have man kan lide 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2019 @ 9:13

 5. Græs lader sig ikke stoppe uden konstant menneskehjælp, men havearbejde er god motion, og det er en nydelse at se på resultatet, efter en hel dag derude. Jeg har allerede været ude og nyde synet af mine egne anstrengelser i går.

  Kommentar af Pigen fra landet — 25. marts 2019 @ 6:09

  • Når først de sten ligger hvor de skal, trænger der ikke græs i bedene, er min erfaring, men det med motionen og den efterfølgende nydelse kan jeg da kun være enig i. Jeg skal da også ud igen lige om lidt 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2019 @ 9:15

 6. Hvor er det altså dejligt at du er blevet sådan en have”nørd”. Jeg husker at læse da i boede i havdrup (eller der på midtsjælland) at du ikke orkede have, så det meste var i krukker. Men er det ikke dejligt at få en rigtig have? selvom man aldrig bliver færdig derude, så er det jo en del af det. afstresningen. Grønt er jo så sundt 🙂

  Kommentar af havehyrden — 25. marts 2019 @ 7:55

  • Det er skønt, men du husker helt rigtigt, og ingen af os havde set det her komme. Jeg tror en del af det skyldes, at jeg var væk i 11-12 timer hver dag, og i weekenderne var vi ofte i Sverige, så mig stressede havearbejdet mere end det modsatte. Jeg havde simpelthen ikke det fornødne overskud og ditto kræfter til også at passe have. Nu har jeg al den tid, der skal til.

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2019 @ 9:17

 7. Her har det været koldt og blæsende.. Ikke spor have inspirerende! Så jeg kastede mig over strikketøjet og kiggede ud på haven.. Og nød synet af mirabelle træet, der bliver mere og mere hvid… Årets smukkeste syn når det står i blomst.
  Jeg er imponeret af dit arbejde. Det bliver flot med stensætning. Fortsat god arbejdslyst…

  Kommentar af Anne Holtegård — 25. marts 2019 @ 8:10

  • Det var det, jeg gjorde forleden, men i går var det skønt nede hos os. Det er det også nu, men det skulle blive dårligt senere, så jeg må ud og lægge sten lige om lidt 🙂
   Forårstiden er bare den smukkeste tid!

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2019 @ 9:18

 8. Uh, sten er bare det bedste i en have. Du er sej, at du bare herser rundt med både sten og tørv.

  Kommentar af conny — 25. marts 2019 @ 9:36

  • Det ser simpelthen så fint ud – og tak, jeg er såmænd ikke så sej endda, men jeg vil jo gerne have det gjort 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2019 @ 10:21

 9. Hvor er det godt gået! Jeg synes det bliver smukt, rosenbedet. (Beddet m.2 d’er? Tænk jeg er pludselig i tvivl, giver udtalen en rettesnor? Tilbuddet, rosenbedet … NÅ undskyld mig, det er en af mine bi-interesser.)

  Det er jo dejligt at man kan bruge internet/FB på en sådan måde. Jeg vil også gerne lave en stenrand, det kan jo være man skal prøve at spørge i lokalgruppen.

  Kommentar af Donald — 25. marts 2019 @ 14:22

  • Jamen Donald, hvem har lovet dig, at sprog skal være logisk? 😉 Tænk bare på digtet Chaos, som jeg linkede til forleden: “Finally, which rhymes with enough — Though, through, plough, or dough, or cough?”
   Med alt det landbrug, du har omkring dig, skulle det undre mig, om ikke du kan få masser af sten uden at skulle køre for langt efter dem.

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2019 @ 14:28

   • Ha ha – ja hvor kan man dog stille umulige krav om logik! 🙂 😀 🙂
    De engelske ord på “ough” er tyske ord, som englænderne ikke kunne udtale – og hvor ‘g’ i Teig oprindelig var harkelyden:

    Doch, durch, noch, osv.

    Kommentar af Donald — 25. marts 2019 @ 15:11

    • Okay, tak, så lærte jeg også noget i dag 🙂

     Kommentar af Ellen — 25. marts 2019 @ 17:24

 10. Velkommen til stenalderen. Det næste bliver måske bronzeskulpturer😉.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 25. marts 2019 @ 18:22

  • Man ved aldrig hvad der kan ske … 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2019 @ 18:24

 11. En skam, at I bor så langt væk. Jeg har ellers en hel del marksten liggende ude i hvedemarken, som I kunne have samlet vederlagsfrit nu inden hveden gror over dem 🙂 .
  Det er et stort arbejde at anlægge have med sten; men det skal nok blive flot. Natursten passer godt til de gamle huse.

  Kommentar af natural2222 — 26. marts 2019 @ 4:05

  • Hehe – andre landmænd har da i det mindste været så flinke at samle dem ind fra marken inden afhentning 😉
   Far kunne aldrig helt forstå, hvad ‘de byboere’ skulle bruge de sten til, de kom og spurgte om de måtte hente. Men han sagde selvfølgelig altid ja 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2019 @ 11:11


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.