Hos Mommer

13. januar 2019

Punta Arenas og Kap Horn

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 19:17
Tags: , , , ,

Punta Arenas – en blæsende by. Billederne herunder er taget nede ved havnen (okay, sorry … det er vist ret indlysende), hvor vi morede os lidt over synet af den forhenværende udskibningsjernbane, hvor der nu hvilede hundredvis af skarver og andre havfugle.

P1010760P1010761

Der var en i kommentarsporet, der nævnte “de store sejlskibes tid”, men de var faktisk skræmmende små, de sejlskibe. Jeg har engang været på en kopi af Columbus’ skib Santa Maria, og i Punta Arenas besøgte vi et sted, hvor de har lavet kopier af både Magellans Victoria og Darwins Beagle.
Jeg er meget, meget glad for, at jeg ikke var ombord dengang for 500 år siden (Magellan ‘opdagede’ strædet i 1520), for det må have været helt igennem rædselsfuldt. Næsten ingen plads og mellem 40 og 60 ombord, hvor kaptajnen oven i købet optog relativt meget af den liden plads. Ingen vidste, hvor de skulle hen, og ingen vidste, om de nogensinde kom hjem igen. Man må enten have været enormt eventyrlysten eller desperat på flugt fra et eller andet for at melde sig frivilligt til den slags ekspeditioner.

P1010746

P1010743

Herover Victoria øverst og Beagle nederst. Man kan måske fornemme via Johns størrelse, at Victoria ikke er særlig stort, så det må have været lidt for spændende at skulle runde Kap Horn i sådan et – det kunne nemt blive slået til pindebrænde, hvad da også mange blev.
Beagle er noget større, men det sejlede også præcis 300 år senere.

P1020019

Jeg ved ikke, hvor meget det fornemmes, men bølgerne herover vurderede vi til at være ubehageligt høje, hvis man ikke er på et stort skib som vores.

I går blæste det så meget, at de lukkede havnen i Ushuaia, så vi først kom afsted 1½ time senere end planlagt. Kaptajnen meldte dog ud, at han til gengæld ville speede op, så vi kunne holde planen og runde Kap Horn ved sekstiden næste morgen.
Det var slemt at gå det lille stykke på molen ud til båden, og nogle blev faktisk blæst omkuld og måtte samles op i bil af skibets personale. Herefter blev folk kørt det lille stykke hen til, hvor man gik ombord. Vi nåede at komme ind, før det blev helt slemt, og alligevel måtte vi kæmpe for at holde os oprejst.

P1020034

Søgangen var nu ikke så slem, selv om bølgerne bogstavelig talt gik højt ved Kap Horn.
Som vi naturligvis ikke sov fra! Skibet cruisede rundt, så alle, uanset om man havde kahyt til den ene eller den anden side, fik det hele med på nærmest mulige hold. Som sagt blæste det voldsomt, hvorfor ingen fik lov at gå ud for at fotografere, så vi var ekstra glade for vores balkonkahyt i morges.

P1020042

Vi så både fyrtårnet og skulpturen af albatrossen på selve Kap Horn, men billederne blev, pga. vejrforholdene, ikke særlig gode.
Det gør dog ikke spor, for skal man runde hornet, så skal det da også være i dårligt vejr og høj sø, ellers er det ikke helt rigtigt. I virkeligheden er det vel slet ikke noget særligt, for det er bare nogle forrevne klipper dernede langt sydpå … og så er det jo allievel i høj grad noget særligt at have rundet, og skibet brugte da også en god times tid på at krydse rundt hernede, så alle fik oplevelsen med.
De næste to dage er på havet, så der vil livet gå sin stille, men hyggelige gang uden de store oplevelser.

20 kommentarer

 1. Nej godt at I ikke er ombord på et lille sejlskib. Det siger vist noget om blæsten og vejret, at I skulle blive indendøre. God tur på det blå ocean, så er der tid til masser af mad og hygge 🙂

  Kommentar af Lene — 13. januar 2019 @ 20:28

  • Ja det siger noget, og vi Kan jo ikke have, at nogen ryger udenbords!
   Tak, vi råhygger 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. januar 2019 @ 21:53

 2. Jeg synes nu det er ret så spektakulært at være sejlet nedenom og hjem, og det er ubesværet til at forstå at det måtte I se.
  Nu går det velsagtens mod lidt lunere vejr de næste par dage.

  Kommentar af Jørgen — 13. januar 2019 @ 21:12

  • Hehe, ja, det er det … spektakulært.
   Vi går mod 20 grader i Puerto Madryn og hele 28 i Montevideo, så der bliver brug for sommertøjet igen.

   Kommentar af Ellen — 13. januar 2019 @ 21:55

 3. Altså, for en oplevelse i er ude på 😃
  Det er en fornøjelse at læse med.

  Kommentar af udvandreren — 13. januar 2019 @ 21:25

  • Tak – det er dejligt at få at vide 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. januar 2019 @ 21:56

 4. Det er nu alligevel nogle flotte billeder, selvom du ikke er tilfreds. Tilpas dramatiske til at opfylde ens forventninger om vejret ved Kap Horn. Hvad er der sket med jeres møbler på balkonen i al blæsevejret?

  Kommentar af Pernille — 13. januar 2019 @ 21:45

  • Det er i hvert fald rigtigt: Alle forventningerne blev indfriet.
   Vores terrasser lå i delvist læ, så der kunne vi godt stå og både nyde elementerne og fotografere. Men koldt og susende var det, og det var godt, at håret sad fast i den ene ende!

   Kommentar af Ellen — 13. januar 2019 @ 21:58

 5. Godt at kaptajnen kunne styre, så I ikke sejlede ud over kanten😜.
  Hvad symboliserer udsmykningen på styrbord side af stævnen på kopien af Victoria?
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 13. januar 2019 @ 22:05

  • Ja, det var han heldigvis god til 😉 – og dit spørgsmål kan jeg desværre ikke svare på.

   Kommentar af Ellen — 13. januar 2019 @ 22:11

 6. Jeg er nu overbevist om, at en båd er en båd, uanset hvor stor den er. Og både vipper ved søgang. Men der er selvfølgelig forskel på at være 80 mand i hængekøjer på ca. 20m2 og så på at have en ordentlig kahyt på et cruise-ship. Dog tror jeg ikke, man skal særlig langt tilbage, før det at runde Kap Horn ikke var på listen af yndlingsfornøjelser, men det glæder mig at høre, at I fornøjer jer med det.

  Kommentar af Henny Stewart — 14. januar 2019 @ 1:09

  • Der er en stor forskel … 10 meter høje bølger opleves væsentligt forskelligt, så ja, vi har det fint med det, men jeg er ganske klar over, at krydstogter står nederst på listen hos mange – eller figurerer slet ikke 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. januar 2019 @ 11:29

 7. Det er spændende at se Victoria og Beagle og at forestille sig, hvordan det har været at rejse i ugevis eller månedsvis dengang – med folk stuvet sammen på ingen plads og elendig mad, man fik skørbug af. Det er helt utroligt, hvad I oplever!

  Kommentar af Madame — 14. januar 2019 @ 7:19

  • Det var ikke svært at forestille sig livet ombord dengang. Vores privilegerede tilværelse bliver sat i relief.

   Kommentar af Ellen — 14. januar 2019 @ 11:31

 8. Ingen tvivl om, at datidens søfolk var af en helt speciel støbning. Ellers overlevede de næppe … Sig mig, var I i land, da de lukkede havnen?. Nu har I rundet Kap Horn, og I har været i Grønland for ganske nylig – er der noget med, at I også vil til Nordkap? I får i hvert fald *brugt’ breddegraderne i helt usædvanlig grad for tiden 🙂 Iøvrigt: 60 nationaliteter – det er alligevel ret fantastisk. Og skønt, at det kan lade sig gøre i fred og fordragelighed 🙂

  Kommentar af Fruen i Midten — 14. januar 2019 @ 10:34

  • Det må de have været.
   Måske … jeg ved ikke, hvornår de lukkede havnen. Kaptajnen meldte det ud et kvarter efter planlagt afgang.
   Vi har været på Nordkap; det var vi i 2009 😉
   Det er en god tanke, ikke sandt? Det har vi også talt om.

   Kommentar af Ellen — 14. januar 2019 @ 11:38

 9. I fik da set Hornet fra sin vildere side! Imponerende billeder. Det er utroligt, at tænke på det mod de opdagelsesrejsende (og deres efterfølgere) har skullet mønstre, for at komme rundt i verdens svært tilgængelige afkroge, selv om en del af mandskabet, som du også nævner, nok slet ikke er blevet spurgt.

  Kommentar af fiberfryd — 15. januar 2019 @ 20:38

  • Det gjorde vi, ja, og tanken om fordums sømænds forhold er ikke specielt rar. Gad vide, hvad de havde tænkt, hvis de havde kunnet se vores luksusskib 500 år senere?

   Kommentar af Ellen — 15. januar 2019 @ 22:52

 10. Hvilket vildt vejr, I har været vidne til. Det må blive helt rart at komme til de mere sommerlige temperaturer, selvom det nok er noget af en oplevelse at runde Kap Horn!

  Kommentar af conny — 16. januar 2019 @ 12:51

  • Jeg var glad for, at vi ikke rundede hornet ved havblik – men det er der nok aldrig der.

   Kommentar af Ellen — 16. januar 2019 @ 13:28


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.