Hos Mommer

8. januar 2019

Special edition: madspildet fra et krydstogtskib

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 22:09
Tags: ,

Det er pudsigt, så mange af jer der fik den samme tanke som jeg fik på The Galley Tour: Hvad gør de ved al den mad, der nødvendigvis må gå til spilde?
Heldigvis fik jeg den glimrende ide at spørge den kok, der viste os rundt, så udfordringen med at svare jer var ikke så stor.
For at gøre det nemmere for mig selv, vil jeg svare på jeres kommentarer via dette ekstraindlæg.
Kokken gled elegant af på spørgsmålet om mængden af madspild, men svaret var alligevel interessant.
Alt organisk; dvs. al mad, ryger ned i en dertil indrettet container, hvor det bliver kværnet til en fin grød.
Derefter går det igennem en forbrændingsproces og til sidst bliver dette organiske restprodukt presset til flager, som bliver sendt ud i havet som fiskefoder. Det er faktisk en ret smart løsning, synes jeg, og fiskene elsker det.
Alt andet affald bliver sorteret og naturligvis bragt i land.

Mht. spildevandet ‘sorteres’ det i brunt og hvidt vand. Det brune giver næsten sig selv, men det er faktisk det enkleste at håndtere, fordi materialet er organisk og må derfor gerne dumpes, når man når et vist antal sømil fra en hvilken som helst kyst. Celebrity-rederiet har valgt at fordoble den lovpligtige afstand, inden de dumper.
Det hvide vand kommer fra vask, opvask og badevand og er derfor fyldt med kemikalier. Det bliver opbevaret indtil man er i land og kan få det gennem et rensningsanlæg.

Sæler i San Antonios Havn

12 kommentarer

 1. Ret smart, og nu forestiller jeg mig, at man faktisk kunne lave en forretning ud af det ved at putte de der flager i små fine poser og sælge det som foder til akvariefisk? Skal vi gå i kompagniskab om salg af deluxe fiskefoder til særligt fine guppyer? 😊

  Kommentar af Fruen i Midten — 8. januar 2019 @ 22:34

  • Go’ ide, Frue … Celebrity Food – a very special food for your very special fish – det må der da være gode penge i. Jeg hører lige i morgen 😀

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2019 @ 2:51

 2. Den med forbrændt organisk materiale som fiskefoder er vist lidt søgt, men pyt. Man havde dog et svar klar.
  Alle madrester er jo reelt potentielt fiskefoder uanset forbrændingsgrad og pressetryk.
  Mineralerne i det som ledes ud (Bortset fra rester af fisk og skaldyr, som jo blot skal en tur tilbage hvor de kom fra.) sendes fra landjorden og direkte ud i havet. Det er ikke blot krydstogtskibes, men hele søfartens problem. Det kan hverken matroser eller turister gøre noget ved.

  Mon ikke det hjælper på madspildet på sådan et skiw, at der er en svær hoben besætningsmedlemmer, som kan nyde godt af det som bliver til overs?

  Kommentar af natural2222 — 9. januar 2019 @ 4:53

  • Jeg tror på det … 🙂 og det fylder jo meget mindre, end hvis man bare kylede det overbord. Bakterier vil også være dræbt, formoder jeg.
   Gæster og besætning har hver deres køkken, med hver deres kokke, som aldrig blander sig med hinanden. Det ville da heller ikke være specielt lækkert for dem at skulle spise hvad der gik ud fra buffeten.

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2019 @ 12:06

 3. Dejligt at du fik spurgt! Jeg er lettet over, at alt ikke bare hældes overbord.

  Kommentar af Madame — 9. januar 2019 @ 7:14

  • Det havde da været værre at sende det til en eller anden affaldsordning i land, men det virker mindre ulækkert, at de gør noget ved det inden det ryger udenbords 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2019 @ 12:13

 4. Tak for svar. Det er interessant at få et lille indblik i denne særlige del af verden et krydstogtskib er.
  Mon den omtalte forbrænding i virkeligheden er en gæring eller lign. til produktion af gas til drivmiddel i skibet. Det er vel næppe en forbrænding som i et fjernvarmeanlæg.

  Kommentar af Jørgen — 9. januar 2019 @ 9:34

  • Bag kulisserne er altid interessant.
   Nej, det er ikke en gæring; det er en forbrændingsproces, men forbrænding kan jo foregå ved forskellige temperaturer. De brugte udtrykket “burned to cinders”.

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2019 @ 12:16

 5. Godt du spurgte 🙂

  Kommentar af Betty — 9. januar 2019 @ 21:38

  • 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2019 @ 22:40

 6. Skal hilse fra kloakmesteren og sige, at i Danmark kalder man spildevand sort (det brune) og gråt (det hvide) – det hele er åbenbart lidt mere dystert herhjemme 😉

  Kommentar af fiberfryd — 10. januar 2019 @ 17:37

  • Hehe, ja, det er det åbenbart. Det hvide skal nok være gråt i virkeligheden, men til gengæld er det brune nok brunt og ikke sort, så skal vi ikke bare sige, at det hele er både rigtigt og forkert? 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. januar 2019 @ 18:10


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.