Hos Mommer

8. januar 2019

Mad til 4200 personer i 14 dage …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 3:31
Tags: , , ,

På et krydstogt er en stor del af oplevelsen pr. definition MAD, og det er så sandelig også noget, der bliver gjort rigtig meget ud af.
I aftes spiste vi i hovedrestauranten, som kan servere for omkring en tredjedel af skibets 2800 passagerer på én gang. Der er to seatings, hvor vi har den sidste kl. 20:30.
P1030952Vi sidder syv personer ved et bord til otte. Først kommer der en Assistant Waiter, som, fordi hun er elev, kun får lov til at sætte brød på bordet og forklare, hvad de tre smørtyper er, servere vand for os. Så kommer der en vintjener og spørger hvad vi vil have at drikke. Dernæst madtjeneren, som tager imod vores bestillinger. Vi kan vælge mellem 10 forretter, seks hovedretter og, senere, 6-8 desserter.
Så kommer hende, der har det forkromede overblik og spørger, om alt er i orden. Det er det ikke, fordi tjenereleven serverede automatisk isvand fra hanen for os, men via drikkepakken har vi ret til flaskevand, som smager en del bedre.
Når vi når til desserten, får tjenereleven lov til at spørge hvem der ønsker at få hvilken kaffe. Nu har hun nemlig fundet ud af, at vi har drikkepakken, og så er det tilladt at servere andet end bare filterkaffe.
Tjeneren, som modtog madbestillingerne, tog ingen notater, men formåede alligevel at servere det rigtige for os alle syv, selv om vi ikke havde bestilt det samme – og det både til forret, hovedret og dessert. I morgen vil vintjeneren kunne huske, hvilken vin vi havde valgt og derfor spørge, om vi ønsker den samme igen eller en anden.
De må have nogle særdeles gode mnemoteknikker … det er særdeles imponerende, det de præsterer.

P1030963

P1030947P1030948Efter morgenmaden var vi heldige at komme på The Galley Tour, hvor vi blev præsenteret for alle chefkokkene og fik lov til at gå en tur gennem køkkenregionerne.
Hvis I kigger på teksten øverst, vil I se, hvor meget der går til på et 14-dages krydstogt med 2800 passagerer og 1400 besætningsmedlemmer. Det er MEGET! Det bliver bestilt seks måneder i forvejen af én person, som har ansvaret for hele Celebritys flåde af krydstogtskibe, og der ligger en kæmpestor logistisk opgave og en hulens masse erfaring bagved. Man bestiller fx bananer i fem modenhedsgrader, og det er vigtigt, at de grønneste bliver lagret bagerst. De kan rent faktisk præstere at servere pæne bananer også på de sidste dage af turen.

I buffetrrestauranten, hvor vi spiser morgenmad og frokost, har de forskellige øer med mad. I morges var der English Breakfast, American Breakfast, Indian Specialities, Asian Delights, Fruits, Yoghurts & Muesli, Fresh eggs and omelets (hvor de laver spejlægget/omeletten på bestilling, mens man venter), Roast and poached eggs, en lang række med oste, skinker og (spege)pølser, samt boller, brød, mange slags wienerbrødslignende ting og selvfølgelig masser af forskellige muligheder for drikkelse.
Der går hele tiden folk og fornyer, fylder op og renser op efter alle grisebasserne, som altid skal tage fra midten, og som der desværre er en del af, men alt ser hele tiden pænt og appetitligt ud. Får man øjenkontakt, hilser de med et stort smil og et Good morning/good afternoon/good evening, ma’m, how are you?

Frokosten tager vi en anden dag … og så er der jo alle specialresturanterne … måske når jeg at fortælle om det hele. Og måske gider I oven i købet at læse mere om det, men som en teaser kan jeg sige, at vi her til aften har haft en fuldstændig anderledes og unik totaloplevelse, hvis ellers det giver mening, men jeg vil forsøge at beskrive det i et senere indlæg.

P1030938P1030939P1030940P1030941P1030942P1030943P1030944P1030946P1030945

34 kommentarer

 1. Det er storslået. Især tjenernes hukommelse. -Skrev een, der lige har glemt hvor han satte sit krus med morgenkaffen.
  For nu at spørge nutid-korrekt: Hvor stort er mon madspildet og hvor havner det?
  For I får nok ikke biksemad 3 gange om ugen. Med det store antal personer er mit eget gæt, at spildet næppe bliver større pro persona end i en almindelig husholdning uden høns, hund og kat.

  Kommentar af natural2222 — 8. januar 2019 @ 5:37

  • Hehe, du var ikke blevet ansat som tjener på i dette rederi 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. januar 2019 @ 22:10

 2. Det er altid sjovt at se, hvad der foregår bag kulisserne.
  Nu kan jeg ikke bryste mig af at have serveret forskellig mad til flere, men forskellige drikkevarer. Det lagrede sig på en eller anden måde, men i dag observerer jeg, at der er mange der ikke kan fordele mad og drikke rigtigt til to personer, så jeg ville også være imponeret over jeres tjener.
  Vi tænker måske sjældent over den logistik, der er mange steder, men der er virkelig noget at holde styr på. Det er jo ikke alle, der lige kan få fat i nogle mangler, eller bruge af morgendagens ration.

  Kommentar af Pigen fra landet — 8. januar 2019 @ 6:45

  • Det giver bare et kanongodt udtryk, når tjeneren har en god hukommelse, men at nogle ikke engang kan huske til to personer er ikke i orden, hvis man vil kalde sig professionel.

   Kommentar af Ellen — 8. januar 2019 @ 22:12

 3. Overdådigt! Overvældende!
  Med mit beskedne forbrug, men store nysgerrighed, ville jeg få problemer med så mange valgmuligheder.
  Også jeg er imponeret af tjenerens hukommelse. Og af hele den organisation og logistik, der ligger bag krydstogtet. En tur gennem køkkenregionerne kan kun øge respekten for deres arbejde.
  Det er en tur med et væld af indtryk for alle sanser.

  Kommentar af Anne — 8. januar 2019 @ 8:00

  • Man får meget stor respekt for personalet på sådan en båd; lige fra top til bund, så at sige – alle yder et fantastisk stykke arbejde.

   Kommentar af Ellen — 8. januar 2019 @ 22:13

 4. Det var da helt utroligt! Tænk at få det hele til at gå op, når så mange skal bespises hver dag. Som Farmer skriver, hvad mon der bliver af madspildet … Spændende at komme med ind bagved!

  Kommentar af Madame — 8. januar 2019 @ 8:01

  • Det er en utrolig bedrift, og ja, det var meget spændende og interessant.

   Kommentar af Ellen — 8. januar 2019 @ 22:14

 5. Ah, det lyder som et velbehageligt luksusliv. Jeg tænker, at I må få jer en butler, når I kommer hjem 🙂

  Kommentar af Eric — 8. januar 2019 @ 8:32

  • Det går slet ikke, Eric – man bliver alt for doven, så 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. januar 2019 @ 22:15

 6. Det er altid virkeligt spændende, synes jeg, at få indblik i den slags store logistiske udfordringer, og så er den næsten ligegyldigt, om det er mad til 4200 personer eller hvordan containerhavnen i Hamburg fungerer 🙂 Men altså, al den mad! Det er knap 450 gram kød pr mand pr dag (har jeg lige sjusset mig til) plus fisk og skaldyr – og alt det meget, meget, MEGET andet. Og nu har du en udfordring: Vi vil alle sammen gerne vide, hvad de gør ved alt det tiloversblevne??

  Kommentar af Fruen i Midten — 8. januar 2019 @ 8:56

  • Det er virkelig interessant, og som du måske har set, var udfordringen ikke så stor 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. januar 2019 @ 22:15

 7. Det var dog helt utroligt. Flot ser det ud, og når man tænker på, hvor meget jeg nød buffeten, da jeg sejlede til England med DFDS – så ville jeg nok være ret vild med det, du beskriver… 😉 Jeres kahyt er fantastisk; det må være vidunderligt med balkon. Nyd det! (Det ved jeg, du gør…. 😉 )

  Kommentar af Mia Folkmann — 8. januar 2019 @ 9:00

  • Åh, ja, den var også god, og vi SAVNER den rute til England, ikke sandt, Mia?
   Du kan tro, vi nyder!

   Kommentar af Ellen — 8. januar 2019 @ 22:16

 8. Det er ganske interessant at læse om disse storsdriftsforhold og om hvorledes luksuslivet i det hele taget leves i par uger.
  Der er næppe noget madspild – alle passagerer taget vel 10 kg på og så er det problem klaret.
  Tømmes toilettankene undervejs eller først efter turens afslutning?

  Kommentar af Jørgen — 8. januar 2019 @ 10:41

  • Det er næsten lige så interessant som alle naturoplevelserne.
   Og svaret har du fået i mit ekstraindlæg 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. januar 2019 @ 22:17

 9. Sikken en overdådighed – og spændende oplevelser oveni. Nogle af billederne giver mindelser om Titanic-filmen. Det er helt vildt, hvor store forhold der er på sådan en båd.

  Kommentar af conny — 8. januar 2019 @ 11:06

  • Man føler sig virkelig som passager på Titanic, kan jeg godt sige dig 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. januar 2019 @ 22:18

 10. Det giver et sug i maven, når jeg læser din beretning og ser dine billeder fra jeres dejlige tur. Jeg mindes vores sidste krydstogt med glæde, det var bare godt. Det er vildt luksus med en balkonkahyt, men også en stor glæde, at man kan åbne døren, nyde den friske luft helt alene og ikke sammen med de øvrige passagerer. Hvad angår maden er det en stor oplevelse, som kan kræve nogle traveture rundt på dækket.
  Man skal huske at de ansatte, jeg formoder ca. 2000 personer også skal have mad.
  Fortsat god tur, jeg glæder mig til at læse med.

  Kommentar af Marianne — 8. januar 2019 @ 12:20

  • Krydstogter er bare gode, og balkonkahyt er stærkt vanedannende! Det er nemlig skønt, at man kan få frisk luft og at man kan være helt alene.
   Som jeg skrev i indlægget, så er det 4200 i alt: 2800 passagerer og 1400 besætningsmedlemmer. De får ikke samme mad som os, men mad får de selvfølgelig, og det er medregnet på listen.
   Tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. januar 2019 @ 22:20

 11. Fantastisk!!!! De spørgsmål, jeg ville stille, er blevet stillet, så det vil jeg ikke gøre igen. Jeg vil bare holde øje med dine svar til de øverste i kommentarfeltet 🙂 Hvis du får tid 🙂

  Kommentar af Betty — 8. januar 2019 @ 14:59

  • Jeg fik tid – til et lille ekstraindlæg 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. januar 2019 @ 22:21

 12. Åh hvor ville jeg spise mig mæt om morgenen og ved kagebordet. Det lyder storslået og jeg er spændt på at høre om jeres oplevelser udover de kulinariske 🙂

  Kommentar af Lene — 8. januar 2019 @ 18:01

  • Du ville nok, lige som mange andre, spise dig mæt ved alle måltider 🙂
   Men man får faktisk hurtigt nok …
   De andre oplevelser kommer 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. januar 2019 @ 22:22

 13. Altid en fornøjelse at læse dine indlæg (hvilket jeg gør, selv om jeg ikke kommenterer så tit)
  I dag får det mig til at overveje måske engang at tage på et krydstogt! Det har vi aldrig prøvet, og kun overvejet om vi skulle tage på et, som går op langs Norges vestkyst eller fra Panama til Alaska.

  Kommentar af Lene (Canada) — 8. januar 2019 @ 19:14

  • Det er jeg meget glad for at læse, Lene 🙂
   Jeg er sikker på, at I ville elske at være på krydstogt, og begge dem, du nævner, lyder gode, men bare vent: Når I har været på det første, vil det med største sandsynlighed vise sig, at det ikke var det sidste. Tør jeg godt spå.
   John og jeg har et stort ønske om et krydstogt fra Vancouver til Alaska … og skulle det blive til noget, er jeg bange for, at vi godt kunne finde på at spørge om vi må belaste dig og Finn med endnu et besøg 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. januar 2019 @ 22:24

 14. Imponerende! Hvor må det være sjovt at komme om bag kulisserne. Vi undrer os dog lidt over antallet af æg? Det lyder ikke som om det rækker bare til morgenmaden, med alt det de byder på af æg. Kan det være antal bakker?

  Kommentar af fiberfryd — 8. januar 2019 @ 22:38

  • Det tænkte jeg ikke lige over, men der bliver jo lavet et hav af desserter og is, så mon ikke det er forklaringen?

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2019 @ 2:53

 15. Ååhhhh. Og mig der lige har taget hul på slankekassen fra Aarstiderne. Det bliver vist svært at læse med hele vejen 😉

  Kommentar af Fru Z — 8. januar 2019 @ 23:17

  • Hehe, den skal jeg vist også have fat i, når vi er hjemme igen – men low carb-kassen er forhåbentlig også god nok 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. januar 2019 @ 2:56

 16. Hvad er “roast and poached eggs”? For det er vel ikke steg og pocherede æg! Dejligt at maden nemt lever op til jeres forventninger. Når jeg bliver mødt med sådan en overflod af mad og valgmuligheder, så mister jeg totalt appetitten og ender med lidt frugt og grønt på tallerkenen.
  Mvh. og ønske om fortsat god sørejse.

  Kommentar af Kristine — 12. januar 2019 @ 21:13

  • Jeg citerer bare, Kristine, men det var da godt, at der var en fejl, så du fik lyst til at kommentere 😉
   I øvrigt stod der hver morgen en kok bagved en enorm skinkesteg, som han skar skiver af efter ønske. Der har jeg dog ikke været henne – det er lige voldsomt nok til morgenmad til mig.
   Det er da synd for dig, at du ligefrem mister appetitten – jeg kan ikke anbefale, at du tager på krydstogt, så 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. januar 2019 @ 21:58

   • Jeg var bare nysgerrig efter, hvad der gemte sig bag den betegnelse og det er jeg stadigvæk. Hvad er fejlen?
    Iøvrigt kunne jeg sagtens starte dagen med en solid skive skinke og ægte baked beans (alså ikke udkogte bønner på dåse blandet med dårlig ketchup-versionen).
    Fortsat bon appetit

    Kommentar af Kristine — 12. januar 2019 @ 22:42

    • Jeg ville nok sige roasted, men det andet er muligvis rigtigt på AE. Pyt nu …
     Det er også godt, men når der er så meget andet … jeg mister desværre ikke appetitten :-j

     Kommentar af Ellen — 13. januar 2019 @ 11:50


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.