Hos Mommer

23. december 2018

Scener fra et ægteskab og fra et landsbyliv

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 19:09
Tags: , , , ,

Scene: Et sted i huset, hvor Tim engang har anbragt en printer, som ikke gør hvad der forventes af den. Charlotte roder med den og lydene fra hende bliver mere og mere indædte at høre på, men lige meget – eller lidt  – virker den.
– Tim – can I divorce you for this? This bloody, damned, foolish printer does. not. WORK!!!

– Oh, just forget what I said before. I’ve now skipped the divorce and gone directly to murder!

Ingen løfter et øjenbryn. Børnene fortsætter med hvad de har gang i, Tim ligeså. John hører lydbog og er derfor udenfor rækkevidde; jeg griner fordi jeg ved, at det bare et et udtryk for et hyggeligt dagligliv her i den engelske udgave af Den Stråtækte. Charlotte bander normalt ikke og er tålmodig i en grad, hun i hvert fald på ingen måde har arvet efter sin mor, men elektronik, der ikke virker, drives her mad.

Herunder ses årets julekort – eller nogle af dem; der er løbet flere ind i løbet af dagen, som endnu ikke er kommet op på snoren.
Lige så meget jeg hyggede mig med julesangesyngningen, lige så meget har jeg godt nok kun en overbærende hovedrysten tilovers for denne skik.
Tim har købt en en kasse med julekort. Formentlig er der 100 i, måske flere.

P1030851
Alle i landsbyen skriver kort til alle i landsbyen, som har omkring 35 husstande. Så skal der skrives kort til familien, som de ser alle sammen inden nytår, og der skal skrives kort till venner, bekendte og forretningsforbindelser rundtomkring.
Alt der kan afleveres uden brug af British Mail, bliver det. Det vil sige, at alle i landsbyen går rundt og afleverer et julekort til alle andre i landsbyen.
Da Tims forældre kom forbi i forgårs, sagde Tim: Oh – here’s your Christmas card. Don’t forget it!
Julesangerne fra forleden fik kortene med hjem, for så slap Tim for nogle på ruten dagen efter, hvor han gik rundt med resten af landsbykortene.
Det er nemlig et af de punkter, hvor Charlotte opponerer mod at blive britisk; hun nægter simpelthen at skrive julekort på den måde. Hun sender et par stykker til nogle af deres nærmeste venner, som ikke bor i nærheden, og som de derfor ikke ser i julen.
Skal der skrives landsbyjulekort og uddeles, må Tim selv gøre det, selv om han i de første år prøvede med, at det normalt er kvinderne, der skriver disse kort. Det hjalp ikke spor, så Tim sidder trofast og skriver en lille hilsen på de mange kort hvert år.
I er muligvis enige med Tim i, at sådan skal det være, men i modsætning til tålmodigheden ligner C mig åbenbart her, for det med julekort har jeg aldrig kunnet se det fornuftige i – og da slet ikke på den engelske måde.

Men bortset fra dette – og det skal ikke opfattes som brok, for det må de da ganske selv om – så er det tæt på lillejuleaften, som er et ukendt begreb i England, men træet skal pyntes lige om lidt, for sådan har vi altid gjort det i Charlottes familie. Vi spiser suppe, fordi det er godt at have resterne til, når man kommer hjem fra de store julefrokoster, hvor der måske skal lidt til, men ikke ret meget. Når træet er pyntet, laver vi vafler og hygger os med dem.

20 kommentarer

 1. Glædelig jul!
  Ja, jeg synes jo skikken lyder ret hyggelig, men kan ikke se den skulle være specielt udliciteret til kvinderne 😂
  Lille juleaften, som vi kender den, er vist et dansk fænomen, som jeg også kæmper for at hilde fast i, hvilket slet ikke lykkes de pr, hvor jeg skal arbejde, desværre.

  Kommentar af Henriette — 23. december 2018 @ 19:19

  • Et levn fra gamle dage, formentlig 🙂
   Lidt surt at skulle arbejde, men det kan næppe undgås, at det karambolerer med højtiderne indimellem, når man har et job som dit.
   God jul til dig 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. december 2018 @ 9:42

 2. Egentlig synes jeg, at skikken med at sende et julekort/brev er rigtig hyggelig! Vi får og sender f.eks. julebreve til dejlige naboer, vi havde i Grindsted. Vi flyttede i 1987 og i alle årene har vi modtaget og sendt et julebrev (nu pr. mail) til hinanden. På den måde bliver vi opdateret på, hvordan det går, hvad børn og børnebørn laver osv. Vi får/sender også en julehilsen fra venner, der ikke bor tæt på. Julekort til nabolaget er vist i overkanten! Rigtig glædelig jul til dig og dine kære 🎄

  Kommentar af Fru Moll — 23. december 2018 @ 19:46

  • Det er altid hyggeligt at få kort eller breve; jeg synes dog det er lige så vigtigt at holde kontakten resten af året, men julen kan selvfølgelig bruges som det faste holdepunkt for at huske at skrive eller ringe -)
   Glædelig jul ønskes også dig herfra 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. december 2018 @ 9:45

 3. Det lyder skønt! Jeg et fan af både engelske juletraditioner og ikke mindst også trusler! 😂 Rigtig god jul til jer, Ellen! 💕

  Kommentar af Maude // skøreliv.dk — 23. december 2018 @ 19:53

  • Hehe, ja, begge dele er faktisk hyggelige 🙂
   I ønskes også en rigtig glædelig jul herfra 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. december 2018 @ 9:46

 4. Det er fornuftigt, at julekortene ikke skal leveres af “British Mail”, da det firma vist ikke findes😜. Jeg ville sende med “Royal Mail”, når 🚶🏼📮ikke anvendes.
  Hvad skal man bruge en kamin til, hvis det ikke er, fordi hylden skal bruges til julekort😉?
  Jeg praktiserer julehilsner til dem jeg ser sjældent, men kun på kort eller papir til dem, der har en (mental) kaminhylde. Resten får en indscannet håndskreven hilsen vedhæftet en mail. Om det er fornuftigt, ved jeg ikke, men det giver mening for mig at holde kontakt til f.eks. tidligere kolleger, og familiemedlemmer (mine forældres generation og fætre og kusiner, hvor fælles oplevelser har været en del af min barndom) ved julehilsen, der kan læses, når der er tid.
  Julekort til forretningsforbindelser er et kapitel for sig, men til landsbyens husstande bare pga. af fælles landsby forstår jeg ikke, men jeg kunne godt finde på at skrive en julehilsen til primusmotoren for et arrangement (sommerens gårdfest, loppemarked ect.) for at takke.
  Mvh. og glædelig jul

  Kommentar af Kristine — 23. december 2018 @ 20:10

  • Royal Mail it is!
   Fordi der ikke er nogen hylde over kaminen – så må man jo gøre noget andet 😉
   Det giver bestemt mening at holde kontakten til gamle bekendte og den lidt fjernere familie – jeg synes bare ikke kun, det behøver at være ved juletide, men det er jo nok fordi, julen er et godt ‘holdepunkt’ for den slags – så husker man det … eller noget.
   Det var også mest kortene til med-landsbyboerne, jeg synes er fjollet – alle andre modtagere må vel passe til ens temperament.
   Glædelig jul til dig også!

   Kommentar af Ellen — 24. december 2018 @ 9:52

   • Når tidens tand (og helbred) medfører, at julen kan føles ensom, så er julebreve gode at varme sig ved og de udelukker ikke andre hilsner resten af året, så jeg fastholder traditionen.
    Mvh. og “Merry Christmas”

    Kommentar af Kristine — 25. december 2018 @ 13:43

    • Vi kan heldigvis alle gøre, hvad vi hver især har det bedst med 🙂

     Kommentar af Ellen — 25. december 2018 @ 22:48

 5. Tak for beretningen om livets gang i England.
  Jeg er nu glad for at vi ikke har den skik med julekort til nabolaget.
  Med det så godt som hedengangne Postvæsen er der i år kommet et enkelt kort afsendt den 4. dec. og modtaget den 12. I år har jeg ikke sendt noget pr. post, men er gået over til pr. elektronisk post – og måske kan det ligefrem medføre at flere kommer på listen. Nogle har fået en telefonisk hilsen og det er jo også glimrende.
  Skulle der ikke vise sig et indlæg i morgen, ønskes herved en glædelig jul.

  Kommentar af Jørgen — 23. december 2018 @ 20:57

  • Velbekomme – og nej, vi behøver ikke at skrive julekort til vores ‘almindelige’ medborgere, men det skal jo tages i betragtning, at de små, engelske landsbyer er små, og de har et helt andet sammenhold, end vi kender fra DK Jeg synes dog stadig, at kortskriveriet et fjollet.
   PostDK lider grundigt pga. e-mail, men man kan jo ikke standse udviklingen, og så er man også sikker på, at det når frem inden jul.
   Jeg går mest ind for lidt telefonsnak.
   Du ønskes også en glædelig jul herfra 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. december 2018 @ 9:56

 6. Jeg synes, det lyder hyggeligt alt sammen. Både kort til naboerne og julesang i private hjem. De julehilsner jeg sender, er skrumpet ind til mails eller sms’er. Og et par tlf. opringninger. Det var da hyggeligt dengang, man fik adskillige julekort. Jeg gider bare ikke mere. Og andre gør heller ikke. 🙂

  Kommentar af Betty — 23. december 2018 @ 21:16

  • Der er vist rigtig mange i DK, der gør som dig 🙂 Jeg foretrækker også at tale med folk i telefonen, men e-mailhilsner er også en god ide, for nej, vi gider ikke julekort – jeg tror jeg skrev mit sidste, da jeg var i begyndelsen af 20’erne … det var lidt fjollet, syntes jeg allerede dengang.

   Kommentar af Ellen — 24. december 2018 @ 9:58

 7. Jeg elsker julekort, men har kun fået et pr post og en del pr mail. Naboerne får dog ikke nogle. Jeg gad godt at vi havde sangtraditionen i Danmark, det kunne være hyggeligt. Her i huset får vi risengrød lillejuleaften, og der laves konfekt. I år fik vi to kvinder udført det sidste mens vi så Far til Fire med Nissebal. Datteren elsker gamle danske film 🙂
  Glædelig jul til jer i det engelske.

  Kommentar af Lene — 23. december 2018 @ 21:55

  • Sangtraditionen ville jeg også gerne se her i DK, men det er jo nok svært at praktisere alle andre steder end i sådanne små landsbysamfund, som C&T bor i.
   Det er dejligt med juletraditioner, og det er hyggeligt at høre om de forskellige i de forskellige familier.
   Sådan en datter har jeg også … dejligt, ikke sandt?
   Rigtig glædelig jul til jer alle sammen i det nørrejyske 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. december 2018 @ 10:01

 8. Puha, så behøver jeg ikke spekulere på, om I burde have haft et julekort 😉
  Teknik, der ikke virker, er noget af det, der kan drive de fleste til randen af vanvid, så bandeord endda i den pænere ende) og mordtrusler er helt på sin plads. Jeg håber I får en vidunderlig jul med en skøn blanding af engelske og danske juletraditioner. Hils Charlotte og familien mange gange.

  Kommentar af fiberfryd — 23. december 2018 @ 23:29

  • Nænæ, det skal du slet ikke tænke på 😉
   Det er en sjælden gang tilladt at bande, selv ifølge C, som hader, når folk gør det, men ja, netop denne slags ting udløser tilladelsen.
   Tak, og glædelig jul til jer også – hils hele din familie fra alle os herovre.

   Kommentar af Ellen — 24. december 2018 @ 10:04

 9. Ti hi, det med julekortene fik jeg også en lille forsmag af, da vi boede i Hollymount. Naboerne kom nemlig også med kort til os, og jeg synes, at det var så sødt. Men kort i 100vis… nej, der tror jeg nu også, jeg trækker grænsen. 🙂 Det lyder skønt med vafler – og snart kommer juledagene, der er så hyggelige… både i England og Danmark 🙂

  Kommentar af Mia Folkmann — 24. december 2018 @ 13:20

  • Hehe, ja, hvis I har holdt jul deovre, kan I nok ikke have undgået denne skik. Nogle få er også i orden, men i disse mængder er det altså for meget, synes C og jeg 🙂
   Julen er hyggelig begge steder, og jeg håber, at du og John får en dejlig en af slagsen, selv om du mistede din mor for nylig.

   Kommentar af Ellen — 24. december 2018 @ 15:47


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.