Hos Mommer

13. december 2018

Det lange, grimme hus og det høje, smukke slot

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 18:46
Tags: ,

Ditte, som var med os til Wismar, havde for år tilbage været på Rügen, hvor hun ude på østkysten ved Prora havde set det 4½ km lange hus, som Hitler fik opført i slutningen af trediverne, og hvor det var meningen, at det arbejdende folk skulle have mulighed for at komme på en helsebringende og sund ferie. Udover nazisternes noget aparte form for racehygiejne, blev også både mental- og kropshygiejne sat i højsædet. Disse to sidstnævnte var selvfølgelig en god tanke, men regimet kørte en hel del på afveje, som vi vist alle ved …
Og ja, I læste rigtigt: Betonklodsen (som det jo var) var hele 4½ kilometer lang og lå helt ud til stranden. Kønt har det ikke været!
Prora var et enormt ferieanlæg og badehotel opført af nazisterne på Tysklands største ø Rügen. Anlægget, der ligger cirka 150 meter fra Østersøen, blev bygget 1936-1939 som en del af Kraft durch Freude (KdF)-programmet. Otte identiske seks-etagers hotelblokke nåede at blive bygget, men aldrig taget i brug. Anlægget er interessant og kan også ses som en forløber for industrialismens masseturisme.”

_1010401_1010402

imageVi skulle naturligvis se det, bare fordi … men det kunne ikke længere lade sig gøre at se det i sin lange og lidet kønne helhed. Vi kunne kun komme tæt på en del af det, som må være brændt ned for mange år siden. Nogle steder var det renoveret til hotel og beboelser, for det er mondænt for tyskerne at kunne holde ferie ved en strand, som de jo ikke har så voldsomt meget af.

_1010383_1010397

Så må slottet i Schwerin siges at være noget kønnere at se på! Ikke så meget Tornerose som Neuschwanstein, men det kommer nu godt derefter, synes jeg. Tårne og spir til overflod var der i hvert fald.
Som sagt var der museumsmandagslukket, og efter at have set nogle interiørbilleder (og hørt vores bagbos beskrivelse), tror jeg nok, vi må til Schwerin igen for også at se slottet indvendigt.

P1030717P1030718P1030736P1030762

Wismar har mange smukke, gamle huse (der er en grund til, at den står på UNESCOs verdensarvliste (og nu er jeg oppe på 106 af de knap 1100 steder … der er lang vej endnu …)), men byen byder også på andet end det. Herover ses, på billede et og to, udsmykningen i et konditori, vi frekventerede; billede tre er et ikke mere så kedeligt, gråt målerskab og billede fire strudsen, som var malet på en husmur.

P1030728P1030744

P1030757De kan noget med mursten nogle steder – og nogen har gerne villet vise evnerne frem.
ABC-Strasse her fandt vi alle tre lidt pudsigt … jeg tænkte på, om her mon havde ligget en skole …

Det var en kort tur; bare tre dage/to nætter, men det er fint, og den slags småture til ind- og udland har vi lovet os selv at blive gode til at tage, nu hvor sverigeshytten ikke længere eksisterer for vores vedkommende. Vi skal naturligvis også på rigtige ferier, men to-tre dage er næsten altid nemt lige at hive ud af kalenderen, hvis man pludselig skulle få lyst til at opleve et eller andet – og det er skønt at kunne undgå at skulle gøre det i weekenderne.

10 kommentarer

 1. God idé med svipture og billederne er en fryd for øjet.

  Kommentar af Eric — 13. december 2018 @ 19:42

  • Ja, det er – og tak. Det er jo lige straks din tur, men du er nok nødt til at vente på Helle, inden I kan komme udenom weekenderne 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. december 2018 @ 20:56

 2. Det kan anbefales at besøge slottet i Schwerin.
  ABC-gaden har vist ikke noget med en skole at gøre, men grundstykket “bag Brødrene” blev betegnet med bostaver i 1574 og 1580, jvf. https://www.wismar.de/media/custom/125_659_1.PDF, som fortæller om gadenavne i Wismar.
  Der er også en sådan gade i Hamburg, og navnet skulle hidrøre fra at husene i sin tid havde bogstaver som husnumre.
  Svipture kan jeg også godt lide og man kan nå ikke så lidt på et par dage.

  Kommentar af Jørgen — 13. december 2018 @ 20:01

  • Ja, vi vil gerne se mere af det.
   Aha – tak for oplysning ang. gadenavnene. Interessant.
   Man kan nemlig nå rigtig meget på kort tid, hvis det er det man har lyst til.

   Kommentar af Ellen — 13. december 2018 @ 20:58

 3. Hej.
  Jeg har aldrig før skrevet en kommentar, når jeg har læst blogge, men nu fik jeg lyst. Jeg har nemlig for et par år siden holdt efterårsferie i det lange hus. I lejlighed lejet gennem Novasol. Kan kun anbefales!

  Kommentar af Lone — 13. december 2018 @ 22:59

  • Aj, hvor interessant, at Novasol har noget der! Jeg måtte da lige ind for at kigge, og lejlighederne ser meget fine og nye ud indefra, må jeg sige.
   Velkommen her og tillykke med din kommentatordebut 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. december 2018 @ 11:16

 4. Vi er også ret glade for de 2-3 dages ture, hvor man faktisk kan komme langt omkring. Og I har så oven i købet den luksus, at I kan holde weekend bagefter. Det savner vi nogle gange

  Kommentar af Fru Z — 14. december 2018 @ 18:45

  • Det kommer, Helle – det kommer. Om føje år, for du er jo så ung endnu 😉
   Men ja, det er dejligt – alene fordi vi kan reservere weekenderne til dem, der endnu er arbejdsramt.

   Kommentar af Ellen — 14. december 2018 @ 18:52

 5. Vi nåede rigtig meget spændende, trods det lidt kedelige vejr sidste dag! Jeg er også fortaler for svipture med indhold og glæder mig i den grad til husbonden takker af på jobbet. Men det er herligt, at kunne drage på tur med jer 😁

  Kommentar af fiberfryd — 15. december 2018 @ 14:45

  • Vi var forholdsvis effektive, ja, så det blev en god tur. Og så længe manden gider arbejde, gider vi bestemt også at have dig med på turene. Det var SÅ hyggeligt 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. december 2018 @ 19:20


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.