Hos Mommer

1. december 2018

Lakse- og lagencirkus

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:20
Tags: ,

_1010284Det er fjerde gang jeg gør det, og de tre seneste har jeg spurgt mig selv hvorfor jeg gør det, for jeg kan ikke lide det. Som i overhovedet ikke.
Alligevel kender jeg svaret: Jeg gør det, fordi Johns hjemmerøgede lakseørredsider bare er noget af det bedste til en gæstefrokost – især når den bliver serveret med med Christina Ovesens porrecreme.
Men for sulan, hvor kan jeg ikke fordrage at filetere fiskene.
Det er næstsidste lørdag, Sortsø Røgeri har udsalg af lakseørreder nede på havnen. Næste år må jeg huske at finde ud af, i hvilken weekend de starter på det, for alle de store fisk er væk, og i dag kunne jeg kun vælge mellem fisk mellem et og to kilo og mellem to og tre kilo. Det var såmænd også okay; jeg ville dog godt have haft i hvert fald en enkelt, der var meget større, men nu tog jeg fire af de størst mulige.
Selv om jeg fik en supergod fileteringskniv af John, bliver jeg aldrig god til det. Når man ser de professionelle filetere fisk, siger det zzzzt og det tager to nanosekunder.
Sådan er det på ingen måde, når jeg gør det, men med fire fisk om året kan man næppe forvente at udvikle et professionelt håndelag. Desværre.
Gjort blev det ikke desto mindre, så nu har jeg otte store fileter plus tre pakker hakket laks i fryseren.
Det var årets laksecirkus i Ellens køkken.

_1010287

Dette her var et helt andet cirkus. I morges satte jeg sengetøj over til vask og tørring. Jeg havde helt glemt, hvor meget sengetøj jeg havde lagt oppe i Sverige (hvorfor det nu viser sig dumt, at jeg købte fire nye lagener, da vi skulle til Vesterhavet med englænderne), fordi når vi selv skulle have skiftet, tog jeg det bare med hjem og tog det med retur i vasket tilstand.
Ekstrasættene havde jeg liggende i tilfælde af, at gæster skulle have glemt selv at medbringe sengetøj.
Det havde ligget så længe, at det lugtede en smule hengemt, så jeg lagde det i vaskemaskinen i morges og satte den til at tørre, for vejret er ikke til udendørs tørring for tiden, og jeg ville have den store bunke vasketøj af vejen hurtigst muligt.
Jeg bruger stort set aldrig den indbyggede tørretumbler, og nu er det helt sikkert helt slut. Den er elendig! Når man tager sengetøj ind fra en tørresnor, er det fint glat og kan lægges direkte enten på sengen eller i skabet.
Det kunne jeg ikke i dag, så jeg var nødt til at stryge det – folk kan jo blive væk i de utallige og kæmpestore folder i lagenerne!
Der blev brugt mere vand til strygningen, end der ville have fordampet fra vasketøjet, hvis jeg havde tørret det på stativ inden døre, hvilket John af samme grund ikke kan lide, at jeg gør.
Jeg viste ham disse lagener, og da jeg fortalte ham, at han fremover kan få lov til at stryge dem, hvis han insisterer på, at jeg ikke må tørre dem på stativ, kapitulerede han. Han kunne godt forstå, at jeg var knotten.
De to af lagenerne var faconlagener og dermed næsten umulige at stryge. Det her lagencirkus deltager jeg ikke frivilligt i igen!

Reklamer

8 kommentarer

 1. Ellen, man stryger ikke lagner, det har min mor lært mig. Uanset hvor krøllede de er. Jeg har lært teknikken med at strække dem, når de lægges sammen og som hun så klogt sagde, de bliver alligevel krøllet, første gang nogen ligger på dem 🙂
  Lækker med hjemmerøgeri, men det lyder til at være noget arbejde med det.

  Kommentar af Lene — 2. december 2018 @ 0:08

  • Jeg er så aldeles enig med din mor, og jeg stryger normalt heller ikke sengetøj, men dette var så slemt, at det ikke kunne strækkes nok ud til at kunne foldes på pænt sammen, at det kunne være i skabet!
   Arbejdet er et hadearbejde mens det står på, men de par timer er det trods alt værd, når man smager de lækre hjemmerøgede fisk 🙂

   Kommentar af Ellen — 2. december 2018 @ 9:49

 2. Det er ikke nemt at filetere fisk, men måske kan du bruge dette råd, så fisken ikke smutter rundt på skærebrædtet, som om den stadigvæk er levende, mens man forsøger sig med parteringen: Pak skærebrædtet ind i et hårdt opvredet stykke groft stof.
  Hmm🤔, når I har rigeligt med sengetøj, så kan vask af det hengemte vel gemmes indtil tørring kan foregå udendørs😉.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 2. december 2018 @ 0:10

  • John gav mig sidste år et fileteringsbræt (uden ‘d’ ;-), som ganske enkelt er genialt! Dette her: https://www.biltema.dk/fritid/fiskeri/fiskerivarktoj/fileteringsbrat-med-klemme-2000019389
   Det er altid nemt at være bagklog; jeg ville bare have det af vejen, for det kunne ikke være i vasketøjskurven, og da det var første gang, jeg brugte den indbyggede tumbler til sengetøj, kunne jeg jo ikke vide, i hvilken tilstand det blev ‘afleveret’..

   Kommentar af Ellen — 2. december 2018 @ 9:59

 3. Først må man gå så grueligt meget ondt igennem. Dernæst får man åbenbart en himmerigesmundfuld ud af de hulans fisk. Tænk hvis du ikke kunne lide fisk.
  Lagener tørres bedst ude.

  Kommentar af Jørgen — 2. december 2018 @ 16:14

  • Hvis jeg ikke kunne lide fisk, så købte jeg ikke lakseørreder ved Sortsø havn – men jeg elsker alle former for fisk, og så må man tage det sure med det søde 🙂

   Kommentar af Ellen — 2. december 2018 @ 19:32

 4. Selv om jeg har gået på husholdningsskole, er jeg ikke god til at filettere fisk. Hvor er det flot, at du gør det! På husholdningsskolen lærte vi også at rulle lagener og duge. På det punkt springer jeg også bare over nu 🙂

  Kommentar af huskebloggen — 2. december 2018 @ 18:53

  • Det er dæleme heller ikke nemt!
   Ja tak, vi springer rulning og strygning over. Når vi altså ikke bruger verdens dårligste tørretumbler 😉

   Kommentar af Ellen — 2. december 2018 @ 19:36


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.