Hos Mommer

10. november 2018

Altså, de der vejrudsigter …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:12
Tags: ,

Turen herop gik smertefrit og aldeles som planlagt. Hvad der til gengæld ikke er gået helt efter planen, er vejret, for det er overskyet, selv om YR lovede sol fra en skyfri himmel. Guiden sagde, at man aldrig skulle bruge YR, men DMI, hvilket er stik modsat erfaringerne fra Danmark.
I Kangerlussuaq har man 300 solskinsdage og kun 125 mm nedbør om året – vi har bare ikke set solen endnu, men DMI lover, at den snart kommer. Guiden har også – meget modigt af ham, synes jeg – lovet, at vi nok skal få nordlys at se, inden vi tager hjem igen. Jeg håber virkelig, at han har ret!

P1050908

Inde på indlandsisen skinner solen, og guiden har lovet, at den kører vi imod i aften for at se på nordlys. Man kan på billedet godt fornemme, at der er sol et sted derude, og man kan ane de flotte blågrønne farver. I eftermiddag går turen til Russelgletsjeren, så formiddagen skal bare gå.
Kangerlussuaq huser 500 sjæle, og selv om den via lufthavnen er porten til Grønland, så kan selv den mest entusiastiske ikke kalde det for en driftig by.
I lufthavnen mødte vi guiden, som sagde, at vi bare skulle gå udenfor, så ville vores kufferter komme om små 10 minutter.
Den skulle jeg lige have igen: Sagde han virkelig, at vi skulle gå udenfor? Det gjorde han, så det gjorde vi, og ganske rigtigt kom vores bagage da også efter kort tid. De er ved at lave nyt bagagebånd, så al bagagehåndtering er manuel lige nu. Det er simpelthen den mindste internationale lufthavn, jeg har oplevet. Man går ud og ind som på en busstation i en mindre provinsby derhjemme. Bag gate 1 er indenrigs, og bag gate 2 ligger securityområdet, som jo skal være der, men det ser ikke ud som om det bliver taget specielt højtideligt heroppe. Her er nok også alt for koldt for terrorister …

P1050904I går var vi på tundraen – her er permafrost fra 1½ meters dybde, så husene står på pæle, som man dog ikke kan se, for ikke at sætte sig eller flytte sig. Energiforsyningen til byen sker via dieselgeneratorer, og fordi vi tilligemed bor klos op ad lufthavnen, er det så som så med den der rene, grønlandske luft. Den er der dog, så snart vi bevæger os uden for byen.
Her så vi moskusoksen, som ikke er en okse, men et får. Det giver da også mening, når man ser nærmere på den, men den klovn, der i sin tid navngav dyret til at skulle hedde moskusokse, giver jeg ikke så meget for.
Jeg var desværre ikke tæt nok på till at kunne plukke lidt uld fra den. Havde jeg kunnet det, ville det nærmest have kunnet betale hele rejsen – det koster 1000 kroner for 100 gram, men det er også det lækreste, fineste og blødeste uld, man overhovedet kan forestille sig – man tror næsten ikke sine egne hænder, når man mærker på det.

Maden er en positiv overraskelse og klart bedre end forventet. Vi bliver hver aften kørt til Roklubben og får et måltid varm mad i gourmetklasse, så vi glæder os ret meget til buffeten søndag aften, hvor der bl.a. vil blive serveret moskusokse i flere varianter.

I Kangerlussuaq (som udtales ganger’slussuak – jeg troede først, at guiden læspede, men der udtales et ‘s’ foran ‘-luss-‘. Grønlandsk har nogle sindssygt lange ord, og så staver de det ikke engang, som det udtales!) standser man ikke bussens motor, bare fordi man skal bruge et par timer på at spise. Den er stoppet om natten, og således er det for de fleste af de biler, man ser køre rundt i byen, hvilket selvfølgelig er medvirkende til, at her stinker af diesel hele tiden. De betaler ikke afgift heroppe, så de får brændstoffet til godt fem kroner literen.

PS: Jeg vender tilbage og bliver først ajour med jer andre, når vi er hjemme igen – datatid er vildt dyrt heroppe, så den er for mit vedkommende rationeret.

21 kommentarer

 1. Flot ser der ud, trods gråvejr! Håber I får set noget nordlys i aften… ❤️

  Kommentar af Maude // skøreliv.dk — 10. november 2018 @ 15:57

  • Det gjorde vi!

   Kommentar af Ellen — 11. november 2018 @ 13:02

 2. Det er spændende at læse om jeres oplevelser med tundra, permafrost og moskusokse. Jeg håber, det vil lykkes at se nordlys.

  Kommentar af Madame — 10. november 2018 @ 16:30

  • Tak – og det lykkedes!

   Kommentar af Ellen — 11. november 2018 @ 21:41

 3. Dyrt er nøgleordet!
  Både for qiviut og data… 😱
  Og synet af nordlys.. immaqa🤞
  Håber I får de ønskede oplevelse.

  Kommentar af Anne Holtegård — 10. november 2018 @ 20:01

  • Jeg har desværre ikke lært grønlandsk endnu 😊
   Men ja, her er ret dyrt – og smukt!

   Kommentar af Ellen — 11. november 2018 @ 13:04

 4. Nu håber jeg altså, at ekstra godt krydsede fingre gav nordlys til jer i aftes? Hvor er der flot, solskin eller ej ❄️😊

  Kommentar af Fruen i Midten — 11. november 2018 @ 9:50

  • Jeg har desværre ikke lært grønlandsk endnu 😊
   Men ja, her er ret dyrt – og smukt!

   Kommentar af Ellen — 11. november 2018 @ 13:04

  • De hjalp, tak, vi så nordlys 😊👍👍

   Kommentar af Ellen — 11. november 2018 @ 13:08

 5. Jeg ønsker jer den dejligste ferie 🙂

  Kommentar af Helle Klitgaard — 11. november 2018 @ 12:09

  • Tak, Helle ☺

   Kommentar af Ellen — 11. november 2018 @ 13:06

 6. Til lykke med nordlyset. Jeg har ikke selv set nordlys, men den population af moskusokser, som du har set, har jeg været med til at tælle i 1970’erne, da jeg var i Grønland en sommer i anden anledning (pårørende til meget efterspurgt lægelig arbejdskraft = fri flyrejse tur/retur) og kedede mig, men mødte biologer på “tælleudflugt”. Tælleriet skyldtes, at populationen, der var en fraktion af Østgrønlands population, var indført i primo 1960’erne til Kangerlussuaq. Det var Eberhard August Wilhelm von Zimmermann der i 1780 artsbestemte moskusokser. Mon ikke du kan tilgive ham, da datidens artsbestemmelsesredskaber var noget mere primitive end nutidens.
  Mvh. og fortsat god tur

  Kommentar af Kristine — 11. november 2018 @ 19:15

  • Hehe, okay, han er tilgivet, men jeg synes nu alligevel, at det er underligt, at han ikke kunne se, at de ligner får mere end de ligner okser 🙂 Jeg synes det var ret tydeligt, da vi fik set dem på nært hold.
   Det må have været ret fedt at få turen foræret – det er godt nok dyrt at komme herop … men jeg kan nu godt anbefale at få set det der nordlys!

   Kommentar af Ellen — 11. november 2018 @ 21:44

 7. Hvor er det godt at læse i kommentarsporet at I har fået set Nordlys. Håber at ferien vil leve op til jeres forventninger på trods af genvordighederne fra begyndelsen af.

  Kommentar af Lene — 11. november 2018 @ 19:39

  • Den har levet helt op til forventningerne, og de var ellers ret store 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. november 2018 @ 21:44

 8. Der er alligevel sket meget i Kangerlussuaq, siden jeg for mange år siden mellemlandede på vej hjem fra Thulebasen efter 14 dage ferie hos min datter. Der var ét ‘venteværelse’, som også var baren, hvor jeg kom i snak med en fanger. Vi var tre, der fik mulighed for i bil at komme på sightseeing i området. Det særlige ved Grønland er, at man ikke kan bedømme afstande på grund af de manglende fixpunkter. Det har overrasket mange, når de troede, der kun var få kilometer til stedet, de ville vandre til. Et meget smukt land med et meget smukt flag.

  Her er også et bevis på, at udtalen kan volde problemer. En aften bestilte vi mad fra restauranten The Top of the World. Det var en amerikansk kvinde, der tog imod bestillingen. Do you also want “djalapinos”. spurgte hun min datter, som var ved at blive kvalt i et indestængt latterudbrud. Det lykkedes hende dog at samle sig og svare “Yes, please!” Ja, det nytter ikke noget at skrive ordet på anden måde end med lydskrift.

  Kommentar af Elsebeth — 12. november 2018 @ 12:11

  • Noget er der helt sikkert sket, men jeg er nu ikke sikker på, at det er så meget … og nu taler man om at udvide lufthavnen i Nuuk, hvilket bekymrer dem en hel del her i Kangerlussuaq.
   Man kan få mange pudsige oplevelser ud af folks misforståede udtalelser 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. november 2018 @ 13:54

 9. Fantastisk – sikken en oplevelsestur I er på {;o) jeg ville også gerne tilbage igen. Husk at tjekke prisen på mælken i supermarkedet – da vi var der i 2012, kostede den 45 kr for en enkelt liter {;o)

  Kommentar af nuuka04 — 12. november 2018 @ 22:51

  • Ja … vi vil i hvert fald også gerne se Isfjorden, men om vi når det, er en anden sag …
   Mælken var ikke særlig dyr – relativt set – omkring 20 kroner literen – 45 kroner var da godt nok meget!

   Kommentar af Ellen — 12. november 2018 @ 23:16

 10. Meteorologer er velsagtens den faggruppe der modsiger sig selv hurtigere end andre. (Og jeg har set I har set …)

  Kommentar af Jørgen — 13. november 2018 @ 20:26

  • Ja … de bekræfter i hvert fald Storm P’s ord om, at det er svært at spå om fremtiden 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. november 2018 @ 20:36


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.