Hos Mommer

29. oktober 2018

Vand i overflod – både her og hisset

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:40
Tags: , ,

Der er forhøjet vandstand i Præstøfjorden – jeg tror det er rekord, mens vi har boet her, bortset selvfølgelig fra oversvømmelsen i januar 2017, hvor jeg var ved at blive en anelse nervøs. Uden grund, viste det sig heldigvis, hvorfor jeg på ingen måde er nervøs nu, men jeg ved naturligvis ikke, hvornår det stopper, og jeg finder sikkert heller ikke ud af det, for nu sidder vi i Sverige, og jeg tror det er væk igen, når vi kommer hjem igen i morgen.

P1030607

Vi bor tæt på fjorden … endnu tættere i dag …

Vi kørte en lille omvej til Præstø havn på vejen til Sverige, for med alt det ekstra vand var der nok også meget der, regnede vi med.
Det var der – restaurant Siv & Co, som fik vand på gulvet i 2017, er igen betænkelig tæt på at blive oversvømmet. Der mangler dog endnu hele trappen op til terrassen. Sidste gang nåede det op over denne trappe, og der var trængt vand ind i selve restauranten.
Det kommer nærere og nærere … vandstanden er på billedet her mere end en meter over normalen, men dengang stoppede det først ved 1,7 meter.

P1030614

Da vi ankom til svenskerhytten, åbnede John for vandet, ganske som sædvanlig, som noget af det første.
Jeg stod i køkkenet, så jeg hørte omgående den karakteristiske lyd af vand, der er hvor det så afgjort ikke skal være.
Det var under køkkenvasken, der sprøjtede vand ud af en samling på et af rørene.
Ih, hvor blev der bandet! Der har ikke været noget i vejen i de 22 år, vi har haft huset, så hvorfor i hede, hule osv. skulle det lige ske NU??? 
Det har ikke engang været frostvejr – i hvert fald ikke inde i huset, og i øvrigt var alt vandet tappet af, som vi altid gør efter 1. oktober, men det udstrømmende vand var ikke desto mindre en kendsgerning. Dybt og inderligt SUK.
Det viste sig at være røret med det varme vand, der var blevet utæt i en samling. John prøvede på at stramme bolten, men så knækkede den. Dammit.
Heldigvis kunne han bare afbryde det varme vand, og vi kan sagtens leve med kun at have koldt vand, eftersom vi har en elkedel.
Men ordnes skal det jo. John kørte til Lönsboda for at få fat i en VVS-mand, men de kunne ikke sende en før i morgen.
Fair nok – vi var glade for at vi ikke skal herop en ekstra gang bare for det.

Er det ikke bare Murphys lov i en nøddeskal, at det skulle ske lige nu?

20 kommentarer

 1. Der er åbenbart rigeligt med vand i jeres fjord, men det fortager sig vel efterhånden.
  Egentlig er det jo meget godt at det svenske vandrør bliver utæt netop nu. Det ville da have været ærgerligt om deet var sket den dag overdragelsen til de nye ejere finder sted – eller første gang de er i huset selv.

  Kommentar af Jørgen — 29. oktober 2018 @ 18:20

  • Det må vi da håbe, at det gør 🙂
   Jeg er jo så ond, at jeg tænkte det godt kunne have ventet til engang i foråret, men du har ganske ret i, at det var superheldigt, det ikke skete på overdragelsesdagen!

   Kommentar af Ellen — 29. oktober 2018 @ 19:35

 2. Sådan fungerer Murphys lov da altid 😉

  Kommentar af Per — 29. oktober 2018 @ 18:57

  • Ja, det gør den jo, Per 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. oktober 2018 @ 19:36

 3. Det var trods alt heldigt, at det utætte rør blev ‘fundet’ inden ejerskiftet. Der er nærmest fanøske tilstande i Præstø 😉

  Kommentar af fiberfryd — 29. oktober 2018 @ 19:28

  • Du har ret i begge dele, Ditte 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. oktober 2018 @ 19:36

 4. Engang jeg kørte med sporvogn forbi Thorvaldsens Museum i København (midt-60’ere) så jeg med undren at vandet i kanalerne nåede op til øverste sten i bolværks-muren (hvad hedder sådan en mur, der “indkapsler” en kanal eller flod?) Men det, der undrede mig mest var egentlig at der ikke blev nævnt noget i radioavisen eller andre steder. Det var som om det var en ligegyldig hændelse.

  Jeg tror at der desværre vil være flere og flere højvande og oversvømmelser i de kommende år – men godt at I ligger rigeligt langt over vandspejlet.

  Kommentar af Donald — 30. oktober 2018 @ 8:39

  • Det var da også underligt, men det var nok først interessant, hvis det kom over kanten …
   Det tror jeg også, men denne gang kan vi vist kun skyde skylden på den kraftige vind og ikke mindst dens retning.

   Kommentar af Ellen — 30. oktober 2018 @ 9:49

 5. Surt, men nu kan I jo pudse glorien og fortælle de nye ejere, at det har I da lige fixet 🙂

  Nærere og nærere …??

  Kommentar af Fruen i Midten — 30. oktober 2018 @ 9:15

  • Det kan vi 🙂
   “Det kommer nærere og nærere” er et udtryk, som min far altid brugte, så det er blevet en familievending, som jeg burde undlade at bruge offentligt, men jeg synes det lyder så sjovt.

   Kommentar af Ellen — 30. oktober 2018 @ 9:51

 6. Jo kære Ellen Murphys lov gælder!!!! Jeg er glad for, at “Fruen” nævnte nærere og nærere, og glad for at høre, at det var en familievending (som vi også har en del af i vor familie) Jeg var et øjeblik bange for, at vi nu heller ikke kunne stole på retskrivningen i din blog. Kærlig hilsen Marianne

  Kommentar af marianne bentzen — 30. oktober 2018 @ 11:22

  • Jeg laver da også fejl, Marianne! Nogle af dem opdager Kristine, andre opdager jeg selv. Nogle bliver måske ikke opdaget, inden jeg når at rette dem.
   Man altså lige netop ‘nærere’ var en bevidst fortalelse – eller hvad det nu hedder, når man skriver 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. oktober 2018 @ 20:34

 7. Vandet i Østersøen og Bælthavet har det med at reagere som på billedet, når vinde fra øst eller nord er hårde og længerevarende. Sådan har det altid været, og derfor ligger jeres gamle hus sikkert, medens nyere opførelser har sat korttidsbekvemmelighed over langsigtet fornuft.
  Hellere en café lidt længere fremme ved kajen med tilhørende mersalg end en højereliggende beliggenhed lidt tilbage.
  Når det går galt får klimaforandringer skylden. Går det godt, er ejerens geniale valg af beliggenhed, der skaber forretningen.

  Det kan godt være, at temperaturene stiger hastigt; men antallet af tåbelige beliggenheder stiger hurtigere.

  Kommentar af natural2222 — 31. oktober 2018 @ 7:09

  • Hehe, jeg ved godt, at du ikke har det godt med, at klimaforandringerne går hurtigere, end de ville have gjort uden menneskeheden, men oversvømmelserne i Præstøfjorden skyldes vist udelukkende vindforholdene – vandstanden i havene øges trods alt ikke pga. megen regn. Men bortset fra det har du da ret – det har nok altid forekommet, og derfor ligger vores hus så højt som det gør.
   Ydermere har der nok altid ligget serverings-/udskænkningssteder på en havn, tror du ikke? Sømænd er jo gode kunder 🙂
   Jeg er ganske enig i, at der har været bygget (for meget) på tåbelige steder, men jeg tror, man er begyndt at ændre lidt på det, efterhånden som man bliver klar over, at skybrud er en næsten dagligdags foreteelse.

   Kommentar af Ellen — 31. oktober 2018 @ 12:06

 8. Jo, det er da Murphys lov i en nøddeskal og rigtig ærgerligt, at I skulle opleve det nu.
  Når vandstanden var så høj nede på Sydsjælland, skyldes det så, at vinden kom fra en særlig retning?
  Jeg kan huske, da vandstanden i Roskilde Fjord steg for et par år siden – det var på grund af en helt særlig og sjælden vindretning kombineret med storm.

  Kommentar af Madame — 31. oktober 2018 @ 12:10

  • Superærgerligt, men Murphy ved hvad han taler om!
   Ja, det er kombinationen af lige den rigtige (eller forkerte …) vindretning og -styrke, der gør, at Østersøen skvulper ind og driller lidt på de østvendte kyster. Den var vist gal helt ovre i Flensborgfjorden denne gang.

   Kommentar af Ellen — 31. oktober 2018 @ 13:00

 9. Hvor er det typisk at sådan noget lige sker på det mest ubelejlige tidspunkt. Nu kan I i hvert fald pudse glorien, når det handler om nymonteret vandrør.

  Kommentar af Betty — 31. oktober 2018 @ 14:05

  • Det er godt nok typisk – og temmelig irriterende 🙂

   Kommentar af Ellen — 31. oktober 2018 @ 16:20

 10. Den slags er træls, uanset hvornår det sker. Jeg ville så glæde mig over, at blikkenslageren kan komme allerede dagen efter. “Nærere og nærere” er en kendt og velbrugt vending her i det nordjyske, men bruges ellers mest (i stedet for nærmere) om forhold mellem personer (fx familie).

  Kommentar af Eric — 31. oktober 2018 @ 19:44

  • Det gjorde jeg også – indtil vi kunne konstatere, at han alligevel ikke kom i går. Det er jeg stadig så splintrende arrig over, at jeg ikke engang kunne skrive om det i dag …
   Interessant at høre om brugen af nærere oppe hos jer!

   Kommentar af Ellen — 31. oktober 2018 @ 21:31


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.