Hos Mommer

18. oktober 2018

Fahrenheit 451 (dansk/svensk version)

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:35
Tags: , ,

Vi er her. Formentlig for en af de sidste gange, selv om vi endnu ikke har aftalt en overtagelsesdato. Vi tog traileren med, for vi vil have bare lidt af alt det brænde med hjem, som John og Søren møjsommeligt har stået og flækket, og desuden kan vi lige så godt begynde på at tage nogle af de personlige ting med hjem til Danmark.
Et eller andet sted inde i mig er der noget, der stritter imod at begynde på den slags, inden købsaftalen er underskrevet og uigenkaldelig. På den anden side er jeg normalt ikke overtroisk, og hvorfor skulle de fortryde nu, efter de har truffet beslutningen? Men alligevel gnaver der noget inde i mig.
Nå. Uanset om de skriver under i morgen eller ej, så skal vi jo til det på et eller andet tidspunkt. Vi ville bare ikke gøre det før huset var solgt, for så er der da slet ikke noget ved at køre herop, hvis alt det, der gør det til lige præcis vores home away from home, mangler.

P1030441

Blandt andet skiller vi os af med langt de fleste af bøgerne. Da jeg ryddede bøger ud fra Havdrup, kom nogle af dem herop (de bedste, selvfølgelig …), for det hygger med bøger i reolerne … vi har over 400 af dem heroppe. Bøger, altså. Ikke reoler. Hvis det havde været en dansk familie, der havde købt huset, havde vi ladet dem stå, men jeg er ret sikker på, at de nye, svenske ejere ikke gider overtage en masse bøger på dansk.
John fandt den gamle olietønde frem; vi kan jo ikke have en masse løbske papirer med ild i flyvende rundt omkring. Det kunne lige være kønt, hvis vi afsluttede denne epoke i vores liv med at sætte ild til skoven omkring os … jeg brugte den indkøbskurv, jeg engang kom til at låne med hjem, til at hente bøger i, og så gik der ellers ikke lang tid, før jeg følte mig som Guy Montag i Fahrenheit 451. Jeg synes ikke, jeg husker noget om, at bogen beskrev, hvor lang tid det tager at få futtet en masse bøger af.
Det gør ondt at brænde bøger. Tanken om, hvorfor jeg er nødt til at gøre det, gør også ondt. Og den slags smerter kan Panodiler ikke tage …

22 kommentarer

 1. Ja, det er ikke morsomt at skulle skaffe sig af med bøger, men desværre er det sådan, at med mindre, der er tale om aktuelle studiebøger eller helt nye bestsellere, så kan man ikke komme af med bøger. Ingen, som i I.N.G.E.N. vil have dem, og så kan man vel ligeså godt brænde dem.

  Kommentar af Henny Stewart — 18. oktober 2018 @ 17:10

  • Og det er ingen af delene – bare bøger, jeg synes har været gode. Ikke engang loppemarkederne vil aftage dem mere.

   Kommentar af Ellen — 18. oktober 2018 @ 18:10

 2. Åh, hvor er det spændende, og samtidig meget vemodigt, ikke? Både salg og brænding af bøger..

  Kommentar af Kisser — 18. oktober 2018 @ 17:13

  • Ja til begge dele, Kisser 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. oktober 2018 @ 18:10

 3. Tillykke med salget. Det er nu ret rart at få sat nogle punktummer en gang imellem, også selv om det samtidig er lidt trist.
  I “mit” biblioteksvæsen blev de udrangerede og “døde” bøger i årevis brændt, men så fandt man på – og fik lov til – at sælge dem. Så var folk pludselig vældig interesserede i de bøger, der ellers ikke blev lånt mere. Det er selvfølgelig også noget andet at have materialerne på egen reol.
  De velgørende foreninger er altså stadig interesserede i bøger, i hvert fald når det ikke lige er bogklubbøger. Men jeg kan godt forstå, I ikke slæber dem med hjem fra Sverige.

  Kommentar af Kirsten — 18. oktober 2018 @ 17:49

  • Tak, og ja, det er rigtigt.
   De solgte også bøger på ‘mit’ bibliotek, men det er over fem år siden, jeg sidst var på sådan et … jeg kunne godt forestille mig, at e-bøger vinder mere og mere indpas, i hvert fald hvad almindelig skønlitteratur angår, så mon ikke også det salg er dalende?
   Rigtig mange af bøgerne er bogklubbøger – jeg har altid slappet mest af med ganske almindelig, underholdende skønlitteratur 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. oktober 2018 @ 18:15

 4. Jeg synes nu stadig vi har mulighed for at komme af med bøger i nogle genbrugsbutikker. På genbrugspladsen er en kæmpecontainer fyldt med bøger,men hvad man bruger dem til vides ikke. Synes jeg lige har læst at bøger bliver moderne igen, men om tendensen er tydelig endnu vides ikke.
  Jeg håber for jer at salget afsluttes i morgen. Det var så det …

  Kommentar af Jørgen — 18. oktober 2018 @ 18:44

  • Vi spurgte dengang for seks år siden, men ingen af de adspurgte ville have bøger – og mit gæt er faktisk, at ‘genbrugsen’ sender dem til forbrænding.
   Tak, vi håber selvfølgelig, at alt går som det skal i morgen.
   Og ja … det var så det. 22 års glæde bliver snart et afsluttet livskapitel.

   Kommentar af Ellen — 18. oktober 2018 @ 20:10

 5. Når bøger har mistet deres værdi som læsestof til indsigt og fornøjelse, har de stadigvæk nytteværdi, hvis de afleveres til genbrug. Paperbacks genanvendes i papirproduktion og de indbundne afbrændes til fjernvarme ved høj varme, hvorved der skabes færre farlige stoffer og røgen renses yderligere.
  Mvh. og pøj pøj med i morgen

  Kommentar af Kristine — 18. oktober 2018 @ 20:17

  • Ja, okay så – men tror du virkelig, at der står folk og sorterer alle de bøger der kommer fra en genbrugscontainer? Det ville da være fint, hvis det var tilfældet …
   Tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 18. oktober 2018 @ 20:45

 6. Nej, man skal selv sortere, som man sorterer andet, der afleveres. I Sverige skal paperbacks i containeren “tidningar” og de andre i ”brännbart avfall”.

  Kommentar af Kristine — 18. oktober 2018 @ 21:03

  • Man fornemmer måske, at jeg ikke har kørt bøger til genbrug i Sverige, men det kunne være jeg skulle begynde nu, for det tager rædi lang tid selv at brænde dem.

   Kommentar af Ellen — 18. oktober 2018 @ 21:26

   • Så kan du se åbningstider og adresser på ograb.se .

    Kommentar af Kristine — 19. oktober 2018 @ 8:16

    • Åh, tak, men det har vi nu styr på – det er nok kun bøger, vi ikke har kørt til Lönsboda 🙂

     Kommentar af Ellen — 19. oktober 2018 @ 18:42

     • Ja så undrer det mig, at I ikke har sat jer ind i, hvordan I kommer af med jeres bøger med mest muligt hensyn til miljø/klima/samfundsøkonomi, når der både kan afleveres paperbacks og hardcover i Lönsboda!, men min pointe var faktisk, at der er forskellige åbningsdage og -tider på de forskellige genindvindingsstationer.
      Mvh. og god ferie vestpå.

      Kommentar af Kristine — 19. oktober 2018 @ 19:09

      • Det sidste er vi ganske klar over, og det første var ikke lige det, der lå nærmest, da vi kom op i går og skulle lægge en plan …

       Kommentar af Ellen — 19. oktober 2018 @ 19:19

 7. Av, av, av. Det gør ondt i bibliotekarhjertet at destruere bøger, men jeg kender jo problemet. Selv at brænde dem er så pokkers konkret, lidt ligesom selv at slagte dyr for at spise dem. Genanvendelse på svensk er en god løsning, og helt sikkert også nemmere. Det er svært at få temperaturen højt nok op i sådan et ‘hjemmebrænderi’.

  Kommentar af fiberfryd — 19. oktober 2018 @ 7:02

  • Uhh, jeg tror såmænd, at det gør lige så ondt i et inkarneret læserhjerte 🙂
   Det var sværere end jeg havde regnet med, så det bliver nok den svenske løsning.

   Kommentar af Ellen — 19. oktober 2018 @ 7:08

 8. Argh, at brænde bøger! 😦 Jeg tror, jeg ville foretrække at gøre som Kristine og køre på genbrugspladsen med dem. Altså, hvis jeg absolut skulle skille mig af med dem, hvilket jeg jo nok skal en gang, men foretrækker ikke at tænke på lige nu …

  Kommentar af Fruen i Midten — 19. oktober 2018 @ 9:32

  • Hvis ikke de havde taget så lang tid at brænde, er det trods alt at foretrække, synes jeg – og du kan jo håbe på, at du ikke behøver at skulle træffe en beslutning 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. oktober 2018 @ 18:44

 9. Og faktisk er man ved at finde ud af, at hjernen ikke har godt af, at vi kun læser på skærm. Så bøger skal nok blive moderne igen og så bliver jeg moderne igen, jeg hverken lytter eller skærmlæser bøger 🙂 Og det hænger godt sammen med alt det, jeg har lært om vores måde at lære og genlære på. Vi sanser med hele kroppen og vi husker med hele kroppen.

  Kommentar af Lene — 19. oktober 2018 @ 13:42

  • Det er sikkert rigtigt, men i min alder vælger jeg at undlade at bekymre mig om, at min hjerne kan nå at tage skade … ikke af det, i hvert fald. Hvis jeg var under 40, ville jeg måske tænke over det 🙂
   Jeg må dog godt nok indrømme, at jeg ikke forstår sammenhængen mellem ebøgerne og vores måde at lære og genlære på, og heller ikke en sammenhæng med hvordan vi husker – det må du forklare mig når I kommer og besøger os 😉

   Kommentar af Ellen — 19. oktober 2018 @ 18:48


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.