Hos Mommer

6. oktober 2018

Røde og hvide farver

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:14
Tags: ,

I dag har det været den smukkeste, stilleste dag her ved fjorden. Ikke en vind rører sig, og solen skinner mens det samtidig er en smule diset, så himmel og fjord går næsten ud i ét; især når man kigger over mod feddet, hvortil der er fire km i fugleflugtslinje. Jeg elsker ‘min’ fjord til alle tider, men nok allermest, når der er havblik. Det er for mig det mest idylliske syn, når småbåde, blishøneøer, svaner og gæs lydløst driver på spejlblankt vand.
Jeg fik øje på svanerne i modlys, mens jeg talte med Charlotte i telefonen. Med den i hånden og stadig snakkende fik jeg hentet kameraet, tændt det, zoomet, klikket, zoomet mere og klikket igen – i alt tog jeg seks billeder, uden C opdagede, at jeg havde gang i noget andet end at tale med hende.
Man kan vel enhånds-multitaske … men svanerne havde, på den korte tid det tog mig at hente kameraet, flyttet sig så langt mod syd, at de fik Hollænderskoven som baggrund og desværre ikke længere så ud som om de flød i luften. Ejheller nåede jeg at fange de omkring 20, der landede elegant lige bag flokken.
Jeg synes dog stadig, at de 50 hvide svaner er et flot syn, fordi de under disse lysforhold er blevet til sorte svaner.
Når solen senere står lavt i vest, er dette negativ vendt til positiv, fordi fjorden bliver dybblå og svanerne lysende hvide … også et flot syn, men meget sværere for kameraet at indfange, fordi svanerne så bliver for hvide. Ikke for vores øje, men for kameraets.

IMG_8545

I haven er det den røde farve, der er dominerende lige nu. Dette fantastiske skue varer kun en uges tid, så det er med at nyde synet mens det er her.
Bladene fra vildvinen på bådehusets tag er så røde/rødorange, at det næsten skærer i øjnene, når solen skinner på dem.

 IMG_8549

Efteråret er i gang. Blade – også andre end vildvinens – ændrer støt og roligt farve. Da vi kørte hjem fra Sverige i lørdags, så vi et langt stykke med helt New Englandske farver; nemlig hele efterårsspektret inklusive de ildrøde ahornblade, som ikke er så almindeligt at se på vore breddegrader.
Det er en lidt vemodig årstid, fordi den varsler vinterens komme, men sjældent – faktisk nok aldrig før – har jeg været så parat til efterår, som jeg er i år, hvilket skyldes den ekstreme og lange sommer, vi havde. Jeg fik ganske enkelt nok sommer. Rigeligt med sommer! Jeg nyder derfor efteråret mere end vanligt, og når det så viser sig fra sin smukkeste side, som det er sket i dag … ja, så har jeg ingen klager.

27 kommentarer

 1. Det er godt at være efterårsparat når det nu er den tid vi har. Jeg har det vist lidt på samme vis, som følge af rigeligt sommer.
  Lad os nyde og gode dage med deres farver og håbe på en tilforladelig vinter når den tid kommer.

  Kommentar af Jørgen — 6. oktober 2018 @ 15:51

  • Ja, det er meget heldigt 🙂 – og jeg tror, vi er en del, der er mere parate end normalt.
   Jeg håber også på en blid vinter, selv om der helst skal en lang periode til med hård frost for at få gjort kål på nogle af skadedyrene. Det er så desværre ikke kun skadedyr, det går ud over …

   Kommentar af Ellen — 6. oktober 2018 @ 16:22

 2. Åhh, jeg elsker det! ❤️

  Kommentar af Maude // skøreliv.dk — 6. oktober 2018 @ 16:42

  • Ja, ikke sandt? Det er da et fantastisk syn 🙂

   Kommentar af Ellen — 6. oktober 2018 @ 17:08

 3. Det bliver op i nærheden af 20 grader sidst på næste uge, så sommervejret har ikke helt sluppet taget endnu; men smukt er det ved løvets farver. Gad vide om en tør sommer giver stærkere løvfarver?

  Kommentar af natural2222 — 6. oktober 2018 @ 18:47

  • Næh, det har det da så ikke, men det er også okay med et mildt efterår.
   Måske? Gad vide, om der er nogen der ved det?

   Kommentar af Ellen — 6. oktober 2018 @ 21:02

 4. Tænk, jeg troede det bare var mig der nød at sommerens voldsomme varme og hektiske haveaktiviteter var overstået. Jeg har så også nydt dagens fantastiske vejr i fulde drag, man ved aldrig hvornår efteråret banker på igen. Men alle årstider er jo dejlige på hver deres måde, hvis man forstår at sætte pris på det. Håber der er lidt af efterårsfarverne tilbage når vi skal en tur til Sverige sidst på måneden. God aften og knus til jer begge her fra Gudhjem. 🙂

  Kommentar af Kirsten Jensen — 6. oktober 2018 @ 19:23

  • Jeg tror, vi er mange, Kirsten!
   Jeg ville nødig undvære nogen af årstiderne – heller ikke vinteren, selv om jeg ikke bryder mig om meget sne 🙂
   God tur og tak i lige måde til dig!

   Kommentar af Ellen — 6. oktober 2018 @ 21:03

 5. Jeg nyder alle årstider, men som dig har jeg haft svært ved at nyde sommeren. Kom slet ikke ud og gå som jeg plejer, fordi varmen lagde sig som en varm dyne over mig.
  Hvor er det skønne billeder, kan godt forstå at I nyder jeres Paradis.

  Kommentar af Lene — 6. oktober 2018 @ 20:32

  • Det var bare for meget i år. Lad os håbe, det var en éngangsforeteelse.
   Vi elsker stadig, efter fire år hernede, fjorden og vores hus – vi nævner for hinanden mindst en gang om ugen, hvor rigtig en beslutning vi tog dengang 🙂

   Kommentar af Ellen — 6. oktober 2018 @ 21:06

 6. Ja det højrøde efterår varer ikke længe – somme tider slet ikke. Men hvor er det flot, når det er der, vildvin og ahorn (og nogle buske, som jeg ikke kender navnet på). Men man kan godt nyde efterårets farver i flere tempi i en skov med varieret bestand (heldigvis) hvor den ene efter den anden rødmer.

  Billedet af “sorte svaner” er flot også fordi man ser reflekserne i rør eller græs og blade.

  Kommentar af Donald — 7. oktober 2018 @ 1:38

  • Tænker du mon på hjortetaktræet? Det bliver næsten mere rødt end vinen her.
   Det er fint, at farverne kan afløse hinanden, så ikke det hele er overstået på alt for kort tid.

   Kommentar af Ellen — 7. oktober 2018 @ 4:58

   • Ja det må være det, hjortetaktræet, ja, det er det, og nemlig ja, det bliver rødere en vinen. Men den specielle jeg husker fra stedet her var ikke vokset op til træ, den var blot i mandshøjde og lyste som en brændende busk (som den Moses så …) 🙂 Tak for svar !!!

    Kommentar af Donald — 7. oktober 2018 @ 10:57

    • Jeg har heller ikke set det som andet end en stor busk – jeg mener bare ikke, at man siger ‘hjortetakbusk’, vel?

     Kommentar af Ellen — 7. oktober 2018 @ 12:52

     • Nånej! 🙂

      Kommentar af Donald — 7. oktober 2018 @ 16:50

 7. Det er ikke svært at være glad for efteråret i år, da det foreløbigt har været varmere, mindre nedbør og solrigere end i mange tidligere år.
  Mvh.
  PS: 🤔 “… mens det samtidig …” 🔍 er da en pleonasme.

  Kommentar af Kristine — 7. oktober 2018 @ 14:00

  • Det falder mig heller ikke spor svært – og en pleonasme er det måske nok, men da det også er en almindelig og udbredt vending, lader vi den bare stå.

   Kommentar af Ellen — 7. oktober 2018 @ 14:40

   • Comme ci comme c(med cedille)a – sprogrygter eller sprogrøgter – vissevasse, men jeg har ikke bemærket, at det er en almindelig vending og derfor studsede jeg.
    Mvh.

    Kommentar af Kristine — 7. oktober 2018 @ 17:47

    • Jeg støder på det med jævne mellemrum – prøv at google udtrykket; det anvendes af en bred skare.

     Kommentar af Ellen — 7. oktober 2018 @ 18:08

 8. Du har en meget smuk udsigt,dejlige billeder. Som dig har jeg ikke noget imod det bliver efterår, så kommer jeg også mere ud at gå når det er køliger. Også holder jeg meget af alle de lys vi tænder om efteråret.

  Kommentar af Jonna — 7. oktober 2018 @ 17:01

  • Jeg elsker bare udsigten, Jonna – og jeg er ganske enig: Jeg holder af den lyse tid, men jeg vil bestemt ikke undvære mørketiden 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. oktober 2018 @ 18:09

 9. Efter lidt indre overtalelse overgiver jeg mig også. Næsten. Men jeg vil nu nyde at det er til at klare at være i haven de her dage, i modsætning til i den alt for hede sommer. Du må have dig en egetbladet hortensia, den står ret længe med de smukkeste røde blade. Og smuk med grønne blade også. Uden at ville føre mig frem på nogen måde, men du kan se den her https://www.instagram.com/p/BoovclXhUDa/?taken-by=cuginak. Det må være en daglig stor glæde med den udsigt.

  Kommentar af Anne — 7. oktober 2018 @ 17:47

  • Tak for synet; det er en dejlig rød farve, ja – den er kommet på havelisten 🙂
   Det er det også, Anne – hver eneste dag!

   Kommentar af Ellen — 7. oktober 2018 @ 18:13

 10. Efteråret er kommet meget pludseligt og lidt tidligt i år, ikke? Jeg synes, at vi plejer at skulle et godt stykke ind i oktober, inden der er fuldt knald på farverne. Måske synes væksterne, at de godt kan gå til ro nu efter den varme sommer?
  Skønt billede af svanerne og godt klaret at få taget fotos samtidig med en telefonsamtale.

  Kommentar af Kirsten — 7. oktober 2018 @ 19:03

  • Johh … det er det måske nok, men der står mere i blomst (igen – eller meget sent) end der plejer nu, og det har endnu ikke (hos os) været ‘rigtigt’ efterår med rusk og regn – bare overvejende den kønne del af det. Men det gør ikke noget …
   Hehe, jeg følte mig ret så ‘multitasking’ 😉

   Kommentar af Ellen — 8. oktober 2018 @ 6:50

 11. Her i sommers var vi nede ved jeres Hood. Der er smukt dernede…vi var en tur ude på feddet og rundt ved fjorden. Og vi blev enige om at her kunne vi godt bo. Vi tjekkede huspriser og det er da virkelig billigt derned. Altså set i forhold til vores eget område. I er heldig med den smukke udsigt, skønt at kunne se på vandet og fuglene hver dag…

  Kommentar af havehyrden — 9. oktober 2018 @ 15:32

  • Her er bare så smukt, og vi føler os meget privilegerede at ‘få lov’ til at bo her.
   Den samme type hus med den samme udsigt længere nordpå på Sjælland have kostet et eller andet sted mellem tre og fire gange så meget, og så havde vi overhovedet ikke haft råd til det.

   Kommentar af Ellen — 9. oktober 2018 @ 15:35


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.