Hos Mommer

27. september 2018

Engelsk statsborgerskab

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:13
Tags: ,

Charlotte er ved at søge om at få engelsk statsborgerskab – eller rettere: Hun ønsker dobbelt statsborgerskab, fordi Danmark for tre år siden åbnede for den mulighed.
Brexit er den langt overvejende årsag til hendes beslutning. De kan jo ikke selv finde ud af at stemme derovre, så Charlotte er efter egen mening nødt til at hjælpe dem på rette vej fremover, og det kan hun i sagens natur ikke, når hun kun kan stemme til lokalvalgene. (Desuden har det længe irriteret hende, at hun hverken har måttet stemme i Danmark eller England – hun har følt sig en anelse umyndiggjort.)
Hun har aldrig haft ønske om at opgive sit danske statsborgerskab, så før september 2015 afviste hun pure at blive engelsk statsborger – stemmeret eller ej – men situationen er anderledes nu, dels pga. den ændrede danske lovgivning, dels pga. Brexit. Hun vil også give sine børn dobbelt statsborgerskab for at lade dem have en fod indenfor Europa – bare for alle tilfældes skyld. Det har intet at gøre med nervøsitet for at blive smidt ud af UK, at hun vil søge; hun har boet der hele sit voksne liv og hun har været gift med en englænder i 14 år, så det vil ikke ske.

imageHun skal op til en prøve, ganske som man skal herhjemme. Hun har fået en bog, hun skal læse, hvori svarene på spørgsmålene vil være. Hun får ikke lov til at se de 24 spørgsmål inden ‘eksamen’, men hun kan tage tidligere prøver for at aflure sværhedsgraden m.m.
Hun har taget fem forskellige tidligere prøver via nettet, og efter at have hørt nogle eksempler synes jeg måske ikke helt, at der er nogen grund til at være forarget over den danske indfødsretsprøve.
Man har 45 minutter til de 24 spørgsmål. Charlotte var mellem 4 min. 55 sek. og 6 min. 15 sek. om dem, og hun havde mellem en og seks fejl. Man må højst have seks fejl for at kunne bestå.
Danskerne harcelerer over, at der hos os stilles spørgsmål om Olsen-banden.
I England spørger de om engelske sportsnavne (det var især sportsspørgsmål, C ikke kunne svare på), og de spørger om, hvilken [engelsk, naturligvis] instruktør, der står bag den eller den film.
De spørger om Charles Dickens og Jane Austen er forfattere eller videnskabsmænd …
De spørger om, hvem der skrev romanen Lucky Jim – der var her fire valgmuligheder.
Der blev spurgt om navnet på haver i både England, Wales og Skotland, som C ikke kendte, og hun har ellers bare læst SÅ meget om haver, men disse havde hun end ikke hørt navnet på.
Der blev spurgt til walisiske, skotske eller engelske kunstnere, som hun heller aldrig havde hørt om.
Alle historiske og politiske spørgsmål havde hun til gengæld helt styr på.

Alt i alt skal vi måske ikke være så forargede over den danske prøve. Det er nok bare sådan, de er, den slags.
Charlotte håber på at kunne få en tid på onsdag. Jeg er spændt på, om hun snart (også) er britisk statsborger.
Det er pudsigt, for i og med, at hun beholder sit danske statsborgerskab, vil der ingen forskel være eller blive for nogen, andet end med hensyn til hendes stemmeret, og alligevel synes jeg, det er sådan en slags breaking point, hun træder ind på den anden side af. Sådan har hun det også selv, selvom vi begge godt kan se, at vi er lidt fjollede … og jeg ønskede hende selvfølgelig held og lykke med forsøget på at blive ‘rigtig’ englænder.
Selv om svigermor længe har sagt, at Charlotte is more British than the British, og det er faktisk positivt ment.

image

Reklamer

28 kommentarer

 1. Ja, det bliver sørme spændende! God idé at børnene også får dobbelt statsborgerskab, det er i hvert fald smart ikke at lukke nogen døre på den konto. Min mand har en kusine, der er englænder (hendes mor, min mands faster, kom fra Danmark), og hun har gjort det samme for sine børn. Det giver blandt andet nogle andre muligheder når de skal læse videre.

  Kommentar af Maude // skøreliv.dk — 27. september 2018 @ 15:57

  • Ja, det er også nogenlunde sådan, de tænker derovre. Aubrey er dog lidt bekymret for, om han kan blive indkaldt til det danske militær, men jeg tror nu ikke, det bliver et problem 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. september 2018 @ 16:07

 2. Det lyder da som en uhyre fornuftig beslutning, hun har taget. Hvad der er relevant viden for at kunne få statsborgerskab, kan mange diskutere meget længe, men ud fra det, du beskriver, er det måske sådan, at den engelske prøve kalder på endnu større forargelse/hovedrysten. Værst gør ikke værre mindre slem 😉

  Kommentar af Eric — 27. september 2018 @ 16:12

  • Den sidste bemærkning var god 🙂 – og rigtig, men ja, der vil nok altid være nogle, der er utilfredse med et eller flere af spørgsmålene, men så længe man må have nogle forkerte svar, går det jo nok endda.

   Kommentar af Ellen — 27. september 2018 @ 16:44

 3. At der kræves kendskab til den fladeste del af popkulturen, både her og hisset, har jeg altid ment var en uting, og jeg forstår det heller ikke. Hvis jeg fx blev spurgt ud om danske sportsresultater, ville jeg da i den grad være på Herrens mark (for ikke at tale om Lars Tyndskids). Men jeg mener ikke, at den slags huller i ens trivia-viden gør en til en mindreværdig borger.

  Jeg kan godt forstå Charlottes beslutning. Jeg tror, jeg ville have gjort det samme, hvis vi havde slået os ned i Canada. Især giver det mening, at børnene får dobbelt statsborgerskab. Alt andet lige giver det dem nogle flere muligheder. Hvem ved, hvordan det bliver i England efter Brexit?

  Kommentar af Henny Stewart — 27. september 2018 @ 16:40

  • Nej, man kan mene, det er lidt underligt, men bare de ikke er skyld i, at man dumper, så går det jo, og der tillades heldigvis 25 % fejl, hvilket faktisk er mange, synes jeg.
   Jeg forstår også hendes beslutning, og som landet ligger, er det den eneste rigtige. Alt er gået i stå i England, fordi man afventer konsekvenserne af Brexit. Ingen tør investere, ingen tør bruge penge, så det er noget rigtigt hø derovre lige nu, for nej, ingen ved noget som helst, så alle venter. Og jeg tror ikke, det bliver nemt for dem, hverken nu eller senere.

   Kommentar af Ellen — 27. september 2018 @ 16:49

 4. Pøj pøj til Charlotte. Brexit vækker heller ikke glæde hos vores svigersøn. Nu får vi at se hvad det ender med.

  Kommentar af Lene — 27. september 2018 @ 18:11

  • Tak. Din svigersøn er skotte, så vidt jeg husker. De var mildt sagt ikke begejstrede for resultatet – de talte om igen at stemme om udmeldelsen af UK, så ja, det er spændende, hvad det hele ender med.
   Og så har vi kommenteret hos hinanden aldeles synkront. Det er en hyggelig tanke 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. september 2018 @ 18:18

 5. Jeg vil nok fortsætte med at være forarget over prøven, eller nu prøverne …

  Kommentar af Fru Z — 27. september 2018 @ 18:30

  • Jamen, det vil jeg da slet ikke forsøge at forhindre dig i at være, Helle 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. september 2018 @ 20:08

 6. Jeg kan godt forstå, Charlotte vil have dobbelt statsborgerskab. Det er mest praktisk for både hende og børnene. Men der er åbenbart også noget følelsesmæssigt i det, som du skriver, som om hun træder over en linje.
  De mange spørgsmål om sport og popkultur vil jeg ikke kunne svare på. Men hvad er egentlig problemet, når man får udleveret en bog, der omhandler alle de emner, der spørges ind til? For mig ville det være, at jeg alligevel ikke ville kunne huske årstal. Held og lykke til Charlotte. Hun vil uden tvivl bestå.

  Kommentar af Betty — 27. september 2018 @ 19:49

  • Det bliver nemlig det mest praktiske, og så må vi bare ignorere det med følelserne 🙂
   Tak – og det er præcis, hvad vi også regner med: Hun dumper sandsynligvis ikke, fordi hun lige har læst bogen med alle svarene. Man har så ikke bogen med ind, men man får så lang tid som man vil have til at lære den udenad inden prøven.

   Kommentar af Ellen — 27. september 2018 @ 20:11

 7. Pøj pøj til Charlotte, når hun nu har taget beslutningen om dobbelt statsborgerskab!
  Er det fordi, hun ikke har boet i DK, at hun ikke kan stemme ved danske valg?

  Kommentar af conny — 27. september 2018 @ 21:18

  • Tak. Ja, når hun ikke har en dansk folkeregisteradresse, kan hun ikke stemme i DK.

   Kommentar af Ellen — 27. september 2018 @ 21:55

 8. Det skulle Charlotte virkelig have tænkt over inden Brexit-afstemningen 😉 Kan godt forstå, at hun gerne vil have dobbelt statsborgerskab til sig og sine børn, bare for en sikkerheds skyld. Hvorfor hedder det “naturalisation”? Hvad er man inden – unaturlig?

  Kommentar af Fruen i Midten — 28. september 2018 @ 7:42

  • Det har du ret i. og det ærgrer hende da også 😉
   Tøhø – det betyder såmænd ganske enkelt “tildeling af statsborgerskab til en udlænding” og findes faktisk også på dansk – naturalisering 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. september 2018 @ 8:29

   • Ja, at det er det, det betyder, vidste jeg godt – Donnaen har lige siddet med noget om immigration i USA, hvor vi mødte netop det ord. Jeg vidste dog ikke, at man også bruger det på dansk. Og jeg kan bare ikke li’ det. Ordet altså.

    Kommentar af Fruen i Midten — 28. september 2018 @ 9:17

    • Over there staver de det bare med ‘z’ 🙂
     Sådan har vi alle nogle ord, vi synes er negativt ladede. Jeg har i den forbindelse ikke tænkt over andet, end at betegnelsen ‘indfødsret’ er fjollet, for selv om man opnår statsborgerskab, kan man jo aldrig blive ‘indfødt’ i og med, at man nu engang er født i et andet land. Skal vi ikke bare holde os til ‘statsborgerskab’?

     Kommentar af Ellen — 28. september 2018 @ 9:26

 9. Der er altså forskel på EU og Europa, så uanset medlemskab af EU eller ej vedbliver UK med at være en del af Europa, så briterne vil fortsat have hele kroppen i Europa.😉

  Kommentar af Kristine — 28. september 2018 @ 10:48

  • Ja, selvfølgelig – dårlig formulering fra min side. Det er bare sådan, briterne ofte udtrykker det, så det har åbenbart smittet af på mig: “De andre derude i Europa” 🙂
   Har du nogensinde læst Asterix og Briterne? “De er så isolerede derovre på kontinentet.” 🙂
   De føler sig virkelig udenfor, men eftersom visse i UK mener, at de er “de rigtige”, så har jeg ikke nødvendigvis ondt af dem. Forhåbentlig er det ikke flertallet, men mange ældre har stadig følelsen af imperialisme og “vi kan selv og behøver ikke andre”. Det er præcis det, der er ved at gå galt.
   Men det er en helt anden snak – det er bare for at skjule min formuleringsfejl 😉

   Kommentar af Ellen — 28. september 2018 @ 11:34

 10. Nej ikke den Asterix, men den med romerne var undervisningsmateriale i latin.
  Mig bekendt er imperialisme det modsatte af “vi kan selv og behøver ikke andre”, så det er en antagonistisk opfattelse at være imperiale og kunne klare sig selv, men alle er jo ikke lige oplyste!
  Jeg har også mange gange hørt briter udtale sig som om, at de ikke er en del af Europa, så du er tilgivet 😇.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 28. september 2018 @ 12:55

  • Jamen det er da smukt af dig at tilgive mig, at jeg er uoplyst …
   Vi er vist ikke helt enige om definitionen af imperialisme, der er defineret som “stræben efter at beherske områder udenfor et lands egne grænser”. Man har ikke haft kolonier af altruistiske hensyn og med den positivt ladede tanke, at “vi kan ikke klare os uden jer”. I mine øjne virker imperialisme netop som nogle i UK mener i dag: “Vi ved bedre, og I skal ikke blande jer eller være med til at bestemme, hvordan vi skal agere.” Men de kan godt bruge andres råvarer, fx. Samarbejde mellem nationer er hulens svært, og det er netop det, som Brexit-tilhænger ikke vil. Samarbejde, altså. De vil ud af EU, men de vil beholde alle fordelene og de aftaler, der tjener til Englands fordel. Det er vel også en slags (forsøg på) beherskelse af områder udenfor egne grænser … 😉
   Mange briter taler om en misforstået imperialisme i England, så jeg mener egentlig ikke, at der er noget, jeg har misforstået.
   I øvrigt kan jeg anbefale samtlige Asterix-album. De er geniale!

   Kommentar af Ellen — 28. september 2018 @ 15:11

 11. Tilgivelsen gik på lighedstegnet mellem EU og Europa.
  Vi er ikke uenige om definitionen af imperialisme og at kolonisering har været en metode til at udøve imperialisme, så det, UK ikke kunne klare sig uden, var kolonier at udbytte.
  Det er nok min begrænsning, at jeg ikke forstår, hvordan imperialisme fra UKs side i dag virker/ønskes i relation til EU, da jeg ikke kan se, at UK har overmagten i dag eller vil få den fremover, men lad det ligge.
  At bytteforholdet mellem den rige del af verden og tredjeverdens lande er meget ulige er der i min optik ingen tvivl om, men da der ikke er tale om den klassiske fortolkning af (forsøg på) beherskelse af andre områder, vil jeg mene, at der er tale om neoimperialisme
  Jeg har læst de fleste Asterixer og moret mig kosteligt over de sproglige spidsfindigheder og den latinske var ingen undtagelse.
  Mvh. og god weekend

  Kommentar af Kristine — 28. september 2018 @ 16:22

  • Imperialisme – neo-ditto – whatever. Vi er nok langt hen ad vejen enige. Og måske også om, at UK har et problem med deres Brexit.
   Jeg var imponeret over netop de sproglige spidsfindigheder i Asterixserien – ikke mindst hos den danske oversætter. Det har ikke været nogen nem opgave.

   Kommentar af Ellen — 28. september 2018 @ 16:30

  • Og PS: De uoplyste er de briter, der mener, at de kan klare sig selv og også være imperiale, fordi udbytning af andre står i modsætning til at klare sig selv.

   Kommentar af Kristine — 28. september 2018 @ 16:33

   • Haha – okay – jeg syntes egentlig også, du var en anelse uforskammet 😉
    De er meget splittede derovre, men for nu at generalisere, så er det i overvejende grad de uoplyste, der (også stadig) er for Brexit … mange har indset, at det nok var forkert at stemme for, at de skulle ud af EU.

    Kommentar af Ellen — 28. september 2018 @ 17:34

 12. Jeg krydser fingre for, at Charlotte også evner at bliver britte (jeg kan nu ikke forestille mig andet, selv om indfødsretsprøverne er sære) – det er en klog beslutning 🙂

  Kommentar af fiberfryd — 29. september 2018 @ 0:21

  • Tak for kryds – jeg tror på, at det lykkes hende på trods af underlige spørgsmål 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. september 2018 @ 7:37


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.