Hos Mommer

11. september 2018

Lidt har også ret

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:50
Tags: ,

Vi prøvede igen i går at samle svampe; denne gang i en af de lokale skove. Det står stadig skralt til med dem … jeg har tænkt på, om det er fordi der er faldet meget mere regn i Jylland og i det hele taget resten af Danmark? Det er bare her i Sydøstdanmark, vi ikke har fået så meget vand. De få svampe vi fandt, var temmelig tørre, så der er sikkert ikke kommet vand nok endnu til at give svampene optimale forhold her i området.
Til gengæld fandt jeg det største eksemplar af snehvid fluesvamp, jeg til dato har set. Næsten dobbelt så stor som vanligt. Det er en smuk svamp – men jo desværre dødeligt giftig.
Jeg fandt også op til flere indogorørhatte – dem plejer jeg kun at finde en enkelt af ad gangen. Derudover én Karl Johan og et par andre rørhatte. Fine, unge (men store), faste og tørre – og helt uden svampemyggelarver. Dejligt. 
Der kom nok med hjem til at der kunne blive til en gang rørhattestuvning til aftensmaden.

Snehvid fluesvampNetstokket indogorørhat (1)

Den første spiser vi ikke; den anden er god.

Dagens rørhattehøstPå fredag tager vi en ekstraordinær tur til Sverige. Jeg fik lokket John med, for jeg ville så gerne op og se, om ikke der også i nærheden af vores sted skulle være det svampemekka, alle har så travlt med at billeddokumentere på Facebook.
Det kunne være ret fedt at finde tilstrækkeligt med Karl Johan til, at der også kan blive til lidt tørrede svampe; de er rare at have i løbet af vinteren.
Jeg har vist nævnt det før, men jeg kan bedre lide Karl Johan end kantareller, som faktisk er helt nede på femtepladsen på min svampe-top5.
Både Karl Johan, tragtkantareller, trompetsvampe og pigsvampe slår kantarellerne.
Synes jeg. Smag og behag er heldigvis forskellig. En del af årsagen til, at jeg mener dette, kan dog også være, at vi altid finder så rigeligt med kantareller, mens de andre er sjældnere forekommende – i hvert fald der hvor jeg går på svampejagt. Trompetsvampe findes slet ikke i vores område deroppe, desværre. Den er ellers uovertruffen i ægge- og fiskeretter.

Det er så kommet i dag, vandet – det har regnet hele dagen, så jeg ser frem til en god svampejagt om kort tid!

Reklamer

22 kommentarer

 1. God tur til Sverige og ønske om, at I også får en pæn rørhattehøst. Min høst i sidste uge i tørvejr var så stor, at der måtte lægges på lager. Jeg valgte at skære Karl Johan (netstokket indigorørhat, der også var mange af, høstede jeg ikke, da der var rigeligt af KJ/”stensopp”) i tern på ca. 2x2x2 cm., hvorefter jeg frøs dem ned, da tørrekapaciteten var langt fra var tilstrækkelig. Jeg har prøvet at tilberede nogle af de ubehandlede frosne svampetern ved at komme dem frosne på en godt varm pande med fedtstof, så de blev brunede på ydersiden inden de var tøet, så det blev ikke til svampesmat, men yderst delikat og næsten som friske svampe. En anden del blev til fyld i svampepirogger, der røg i fryseren, så der er tilbehør til vinterens supper.
  Mvh. og god fornøjelse

  Kommentar af Kristine — 11. september 2018 @ 19:17

  • Uh, jeg vil håbe, jeg også oplever at kunne sige, at der var riiiigeligt med Karl Johan 🙂
   Interessant at tilberede dem fra frossen tilstand – det må jeg prøve, hvis jeg altså får mange af dem …

   Kommentar af Ellen — 11. september 2018 @ 20:30

 2. God jagt i Sverige – og siden i Danmark, når det nu også har regnet mere her.

  Kommentar af Jørgen — 11. september 2018 @ 20:02

  • Tak, tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. september 2018 @ 20:30

 3. Du må tage mig med på svampejagt engang – det er ikke noget jeg er særlig god til, selv om jeg elsker at finde mad i naturen. God jagt i nabolandet!

  Kommentar af fiberfryd — 11. september 2018 @ 22:57

  • Det skulle være mig en udsøgt fornøjelse – hvad skal I i weekenden? Seriøst … ring til mig, hvis du har lyst til et lynkursus i Sverige 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. september 2018 @ 8:07

 4. Jeg er ikke svampesamler og kun modstræbende svampespiser, så min visdom kommer fra et program i tv-nord. Naturmanden sagde, at vi takket være den megen regn, har mange svampe i skoven i år.

  Kommentar af frnielsen — 12. september 2018 @ 7:05

  • Hehe, og det har han helt ret i – vi har så bare ikke fået ret meget regn hvor jeg bor 😦
   Men kommer der regn nok, og jorden stadig er varm, så kommer de, svampene.

   Kommentar af Ellen — 12. september 2018 @ 8:08

 5. God svampejagt – jeg nøjes med udvalget i Kvickly 😉

  Kommentar af conny — 12. september 2018 @ 11:23

  • Tak – det dur jo heller ikke, at alle tager i skoven for at hente svampe 😉

   Kommentar af Ellen — 12. september 2018 @ 11:59

 6. Dine billeder illustrerer jo meget godt, at man skal kende sine svampe, før man bider i dem. Den første ser da meget delikat ud, den anden not so much. Håber, du finder læssevis af de grimme 🙂

  Kommentar af Fruen i Midten — 12. september 2018 @ 14:25

  • Man skal aldrig dømme ud fra udseendet – hverken svampe eller mennesker 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. september 2018 @ 16:41

 7. God tur østover. Tørret Karl Johan er et fremragende krydderi, og heldigvis er de ikke så svære at finde i DK, som de har været.

  Kommentar af Eric — 12. september 2018 @ 15:19

  • Er der kommet flere KJ’er i Danmark? De er nemlig rigtig gode som tørrede; jeg har dog ikke været samler så længe, at jeg har noteret en forskel, men det kan da sagtens være.

   Kommentar af Ellen — 12. september 2018 @ 16:44

   • Jeg mente adgangen til at købe tørrede KJ’er 🙂

    Kommentar af Eric — 15. september 2018 @ 6:00

    • HA – okay … den fangede jeg ikke, men ja, det er da rigtigt 🙂

     Kommentar af Ellen — 15. september 2018 @ 6:31

 8. Fine svampebilleder. Jeg kan ikke finde dem 🙂 Men de smager jo dejligt. God tur til Sverige. Forhåbentlig er der bid der.

  Kommentar af Betty — 12. september 2018 @ 22:20

  • De smager nemlig dejligt, men det er vist langtfra alle, der synes det.
   Jeg håber på bid, tak 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. september 2018 @ 14:42

 9. God svampejagt og tur til Sverige. Jeg jager mine svampe i butikkerne 🙂

  Kommentar af Lene — 13. september 2018 @ 9:46

  • Tak – og jag du bare videre i butikkerne – der kan du forhåbentlig være sikker på ikke at få fat i de farlige 🙂

   Kommentar af Ellen — 13. september 2018 @ 14:43

 10. Svampe er godt.
  Vi får heldigvis ofte svampe, da vores polske venner skaffer dem i mængder. Vi plejer at fortære en lille bæreposefuld tørrede Karl Johansvampe hvert år. De tørrede kan faktisk spises som en slags snacks lige fra posen.
  Ret beset er vi kun i 1. halvdel af september, så den egentlige sæson er vel knapt startet endnu. Mon ikke svampene nok skal komme lidt senere?

  Kommentar af natural2222 — 14. september 2018 @ 2:40

  • Ja, der er mange svampe i Polen – hvorfor det også generer svenskerne en del, at der kommer hele busser med polakker, der totalt støvsuger de svenske skove for spisesvampe … hvilket er aldeles ulovligt, men det er svært at gøre noget ved det. Sorry, Farmer – det går altid ud over dig, når jeg lufter mine polak-meninger.
   For ja, de er jo lækre, de Karl Johan …
   Højsæsonen er forskellig for de enkelte arter, og den kan svinge mange uger; det er meget vejrafhængigt. KJ topper ofte i august, mens tragtkantereller og trompetsvampe er noget senere på vej. Facebook er som regel en god indikator for, hvornår sæsonerne begynder, for så kommer alle billederne (og de fjollede spørgsmål).

   Kommentar af Ellen — 14. september 2018 @ 6:25


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.