Hos Mommer

9. september 2018

Free giveaway???

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:05
Tags: , , ,

Det er meget brugt at friste med en giveaway, hvis man vil promovere sig selv lidt. Det kan måske give lidt flere hit på hjemmesiden.
Som navnet antyder, er det en gave, som en eller anden vil give, hvis man opfylder bestemte kriterier eller bare er heldig i en lodtrækning.
Derfor undrede jeg mig lidt, da jeg på Instagram så en eller anden annoncere med Free Giveaway.
Jeg har også set gratis gaver på dansk. Hvis ikke de er gratis, er det vel ikke gaver?
Vi var i skoven i dag. Den havde ingen giveaways til os – i hvert fald ikke i form af svampe.
Jeg troede ellers jeg var så smart, fordi jeg dirigerede os ud til et sted, hvor Svampeforeningen skal mødes om ikke så længe … så der jo være svampe, tænkte jeg.
Men nænej, det var der ikke. Jeg så stort set kun denne, og jeg tror ikke, den var flov nok. Det er nemlig vist nok en rødmende fluesvamp, men da den har endog meget giftige forvekslingsmuligheder, som fx panterfluesvamp, skal jeg ikke nyde noget, medmindre en ekspert har sagt god for dem, og sådan en havde jeg ikke lige ved hånden. Der var en anden, der havde været i tvivl, for ved siden af det intakte eksemplar lå der et væltet.

P1030137P1030138

Jeg kom til at tænke på en af svampegrupperne på Facebook – og nu bliver jeg virkelig til en sur, gammel kone:
Da jeg for omkring 20 år siden (det kom sig af, at vi købte ødegården) begyndte at interessere mig for spisesvampe, investerede jeg i flere bøger, gik mange ture og tog mange forskellige svampe med hjem. De eneste jeg ikke var i tvivl om, var kantareller.
Jeg meldte mig ind i Svampeforeningen og tog med på deres glimrende, guidede ture for at lære en masse. Det indebar en del arbejde, men det var sjovt. Det handler først og fremmest om at lære de giftigste at kende; det er vigtigere end at vide hvilke man med fordel kan putte i gryden. Derefter kan man så begynde at lære de gode at kende.
Viden får man ikke forærende.
Men det tror en masse fjolser på Facebook. De har formentlig aldrig set andre svampe end champignonerne i supermarkedet, men de lægger rask væk et dårligt billede op af en eller anden svamp, ledsaget af ordene: “Hvad er det for en og kan den spises?”
Så forventer de et kvalificeret svar og bliver tøsefornærmede, hvis ikke det kommer, og/eller hvis der kommer en (oven i købet gerne venlig) kommentar om eventuelt selv at gøre en indsats.
Jeg har set mange billeder af kurvfulde af orangekantareller (“Se! Dagens kantarelhøst! Der var flere kilo!” Ja, det tror pokker – der er ingen svampekendere, der ville tage dem med hjem), fordi nogle tror det er kantareller. Det er faktisk nemt at se forskel, men de gider ikke engang sætte sig ind i den mest elementære svampeviden, inden de plyndrer skoven for værdiløse svampe.
Man ser også billeder af hele kurvfulde af andre ikke-spiselige svampe, hvor de stiller samme spørgsmål; altså hvad det er osv. For sæt nu, det var en god en, så må de hellere plyndre området fuldstændig for en sikkerheds skyld. Hrmpf.
Sådan noget bliver jeg vred over. Det er misbrug af både naturen og andres ekspertise.

26 kommentarer

 1. Jeg kan kun dele dit ‘hrmfp’, selv om jeg udmærket ved, at de fleste ikke er så drevne til at søge på nettet, som visse andre jeg kender 😉
  Lige nu er sankning af vild mad i højsædet, men som du siger, kræver det både omtanke og viden: især hvad svampene angår, da det kan være katastrofalt ikke at vide, hvad du putter i munden.

  Kommentar af fiberfryd — 9. september 2018 @ 17:47

  • Men de kan vel læse, selv om de måske ikke er søgeguruer!
   Det bliver mere og mere trendy at samle vild mad, men det undrer mig virkelig, hvor naive – og dovne – nogle er, må jeg indrømme.

   Kommentar af Ellen — 9. september 2018 @ 20:14

 2. Ja, jeg har også hørt om lidt uheldige udfald af at indsamle de forkerte svampe! Selv gør jeg mig ikke i den slags, men det kan være jeg får lyst en dag (når jeg ikke længere bor inde midt i byen, forstås….) 🍄

  Kommentar af Maude // skøreliv.dk — 9. september 2018 @ 17:49

  • Mon ikke også du vil kunne finde svampe i dit sommerhusområde? Men der er sikkert rigeligt om buddet 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. september 2018 @ 20:15

 3. Jeg er også indimellem inde på den svampegruppe på Facebook, og forbløffes gang på gang af samme årsager som dig. Selv er vi uddannede biologer og har været på diverse svampekurser, og vi spiser heller ikke rødmende fluesvamp selvom vi er næsten 100% sikre, for det ville være så ærgerligt om vi tog fejl 😉
  Derfor holder vi os til rørhattene, alm. kantarel, tragtkantarel og trompetsvampe. I denne weekend har vi fundet et lille kilo Karl Johan/indigorørhat her på Vestsjælland.

  Kommentar af Pernille — 9. september 2018 @ 21:35

  • Ja, det ville være temmelig ærgerligt at tage fejl, hvorfor jeg absolut heller ikke forstår, at folk tør omgås ukendte svampe så skødesløst … og oven i købet forlader sig på udtalelser fra folk, man ikke kender.
   Du holder dig til samme svampe, som jeg gør – jeg har dog pigsvampen med i repertoiret – men finder den sjældent 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. september 2018 @ 8:10

   • Pigsvampe spiser vi også, men der går år mellem vi finder den

    Kommentar af Pernille — 10. september 2018 @ 21:00

    • Det er lidt underligt, synes jeg …

     Kommentar af Ellen — 10. september 2018 @ 21:31

 4. jeg skumler mest, når folk svarer uden at have det ringeste kendskab til planten/svampen. Så bliver det virkeligt farligt.

  Kommentar af Lone Nielsen — 9. september 2018 @ 21:37

  • Enig – her forstår jeg hverken spørger eller svarer – tænk at omgås svampe så lemfældigt. Mig ikke forstå!

   Kommentar af Ellen — 10. september 2018 @ 8:12

 5. Det er jo blevet hipt at sanke (ja, sanke – intet mindre) spiselige ting og sager i naturen, og det må ‘man’ jo så gøre, hvis ‘man’ vil være hip med de hippe 😉 Jeg har ikke forstand på svampe og skal ikke nyde noget at at smide de forkerte i gryden. – Og jeg ville aldrig tro på, hvad nogen måtte mene om den sag på facebook. Iøvrigt har jeg lagt mærke til, at der også bliver plukket flere og og flere bær langs stierne, og det er jo fint nok. Jeg håber bare, at folk sørger for at varmebehandle dem ordentligt eller nøjes med bær over knæhøjde, mindst, sagde Fruen med den ret store hund … 😉

  Kommentar af Fruen i Midten — 10. september 2018 @ 8:51

  • Måske vil man gerne være hip med de hippe, men de ønsker vel næppe at være døde med de døde? 😉
   Og ganske enig: FB er bestemt ikke det pålideligste medie!
   Haha – gad vide hvor mange der tænker over det med de store hunde? Og bilos … men nu skrev du jo stier og ikke veje …

   Kommentar af Ellen — 10. september 2018 @ 11:42

 6. Hej Ellen
  Jeg holder ferie på Bornholm i øjeblikket. Og her er der rigtig mange Karl Johan svampe. Jeg kunne godt tænke mig at hører dig, hvordan opbevares det smartes, når jeg gerne vil gemme dem til vinter? Hvordan tørre jeg dem evt?

  Kommentar af Merete — 10. september 2018 @ 9:18

  • Jeg tror de opbevares bedst i min fryser! 🙂
   Jeg er skam slet ikke misundelig …
   Hvad der er smartest, er nok mest en smagssag, men man kan fx riste dem på en pande, så væden fordamper, og derefter fryse dem ned.
   Du kan også ovntørre dem: Skær dem i tynde skiver og læg dem i en 50° varm ovn. Afhængigt af skivernes tykkelse tager det mellem 4 og 6 timer. Ovndøren skal stå på klem.
   Eller man kan trække skiverne på en snor og hænge dem over brændeovnen. Det gør jeg sommetider i Sverige. De kan også syltes – der er opskrifter at finde på nettet.
   Jeg selv foretrækker dem tørrede.

   Kommentar af Ellen — 10. september 2018 @ 11:48

 7. Mht. en “free giveaway” skal man huske på, at digital adfærd er penge værd, så at tilbyde en “free …” kan være, at deltagerne ikke skal betale med data som 👍, #, @ eller lign.
  Mvh.

  Kommentar af Kristine — 10. september 2018 @ 19:50

  • Den skulle jeg lige tænke over … det er da et bud, og du kan have ret. Jeg tror dog mere på, at det er en sproglig fejl, men vi finder nok ikke det rigtige svar 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. september 2018 @ 20:24

 8. Free giveaway er vist dobbeltkonfekt, med mindre det skal forstås som Kristine skriver. Svampejagt tør jeg ikke give mig i lag med, så jeg nøjes med de kendte ting herhjemme i læhegnene, så som hyldebær og moreller.

  Kommentar af Lene — 11. september 2018 @ 7:24

  • Jeg tror det er en fejl 🙂 – og svampe skal man ikke begynde med på egen hånd – det er dumt. Man bør altid starte med at følges med en kender.

   Kommentar af Ellen — 11. september 2018 @ 10:34

 9. Hvor har du dog ret. Det findes flere steder, det med at lukrere på andres ekspertise.
  Jeg forstår heller ikke meningen med, at skulle have mange følgere, med mindre man er en virksomhed, jeg vil helst kunne overskue/genkende, dem jeg besøger eller får kommentarer fra, ellers kan det da være det samme.
  Free giveaway er dobbeltkonfekt og dumt.

  Kommentar af frnielsen — 11. september 2018 @ 7:34

  • De mange ukendte følgere er især slemt på IG, hvor jeg har mange, jeg ikke aner, hvem er. Det er godt, at det er så anonymt … og ja, jeg synes også, det er dobbeltkonfekt.

   Kommentar af Ellen — 11. september 2018 @ 10:37

 10. Dobbeltkonfekt er vel et almindeligt sprogligt fænomen, men det gør det jo ikke et hak bedre.
  Tidsåndens selvovervurderende selvtillid vil selvsagt medføre dødsfald fordi en eller anden i nævnte kategori spiser en giftfyldt svamp.

  Kommentar af Jørgen — 11. september 2018 @ 9:59

  • Hvis det er brugt bevidst og med humor, er det okay, men ikke dette, som bare er tegn på sproglig udygtighed.
   Det må ske – jeg har sågar set en, der troede, at snehvid fluesvamp var en champignon. Heldigvis blev vedkommende stoppet i tide, men altså …

   Kommentar af Ellen — 11. september 2018 @ 10:40

 11. Jeg husker så tydeligt min biologilærer i 6. klasse fortælle om svampe og specielt udpenslede han hvordan en giftig svamp ville påvirke kroppen, hvis man spiste den. Han faldt sågar om i biologilokalet og agerede død. Det gjorde så stort indtryk, så jeg har aldrig spist svampe… Og dog – en gang om året laver jeg champignonpate!! Men jeg beundrer de smukke svampe i min have og i skoven.

  Kommentar af Kisser — 11. september 2018 @ 14:15

  • Det var måske også at overdrive undervisningen en anelse – og i øvrigt er det en langsom og ikke særlig behagelig død!
   Der er så mange smukke svampe – nu skal jeg jo også til at finde dem, der kan farve garn 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. september 2018 @ 16:13

 12. Med mit ringe kendskab til svampe, har jeg længe tænkt, at det vist bliver et sølle svampeår i vores område. Jeg har ikke set nogen på græsplænen, i skoven eller hvor jeg ellers færdes, før i går. Her er så tørt at jorden stadig slår revner. I dag har vi dog fået 3 mm vand. Jeg ved da også at det ikke er en selvfølge, at der fndes svampe, når de arrangerer svampeture.

  Kommentar af Pigen fra landet — 11. september 2018 @ 16:25

  • Det kan sagtens nå at komme, vi skal bare have lidt mere vand, men meget af det får vi ikke … vi har dog fået ni mm i dag.
   De kan ikke garantere svampe, for planlægningen foregår jo inden man kender vejret i svampesæsonen. Det eneste de ved er, at der plejer at være svampe i det valgte område 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. september 2018 @ 17:11


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.