Hos Mommer

27. august 2018

Fra den ene yderlighed til den anden

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:43
Tags: ,

For 2½ uge siden gik vi stadig og gispede over varmen, som nogle af os bandede langt væk, fordi det var for meget af det gode.
I dag har vi tændt op i brændeovnen. Fra subtropisk sommer til dansk efterår på 16 dage.
Der er mere end én rekord i dette, da der ikke før er gået præcis fire måneder uden behov for lidt hyggevarme i stuen, for også om sommeren (dansk normalsommer, vel at mærke) kan der godt virke lidt køligt sommetider.
I morges og i formiddags var det kun 19° indenfor og bare 14° ude, så lige over frokost kapitulerede jeg og tændte op.
Hvor er det dog hyggeligt! Ingen kan få mig til at sige, at jeg savner varmen. I dag regner det, men det var i sidste øjeblik, for var der ikke kommet noget i dag heller, havde jeg været nødt til at vande. Igen. Men det slap jeg altså for.

Lyng

Lyngen er brugt op. Det vil sige … det blev den faktisk ikke helt, for der havde været rigeligt med krudt i suppen til et fjerde og måske også femte bad. Der hænger med andre ord kun tre dyp på stativet, men jeg skal tvinge mig selv til at stoppe og lade være med at ærgre mig over ikke at udnytte farvesuppen 100 %. Den er trods alt gratis, mens jeg bruger en hel del penge på garn.
Det ses – igen – tydeligt, hvor forskelligt forskellige garntyper falder ud, selv når de stammer fra samme dyp. Helt bagerst kan anes de forskellige udgangspunkter: natur og et par grå nuancer. Jeg farvede også noget caffe latte-farvet merino, som ses yderst til venstre.
Dette var samtidig et eksperiment. De gamle og veletablerede farveguruer vil til enhver tid hævde, at det er en dødssynd at farve garn, der er ikke er vundet i fed. Det måtte komme an på en prøve, så jeg tog nogle nøgler, som jeg først bejdsede og derefter kom i farvesuppen.
IMG_8515Tre forskellige kvaliteter og tykkelser. Det lykkedes over al forventning. Jeg har boret en finger ind og skilt garnet ad for at lure, om der var farvet lige så meget inde i midten som yderst på nøglet, og det var der. Så skulle da pokker stå i at have alt det mas med at vinde op i fed inden farveprocessen sættes i gang. 
Og til Ditte: Det sidste grå garn vi investerede i, giver en fantastisk farve på lyng. Billedet yder den ikke helt retfærdighed, men det er øverste række nr. 2 og 3 plus det grønne nøgle. Det må du prøve!
De gamle sagde også, at hvis ikke et garn er helt og aldeles ensfarvet, er man en dårlig farver og får dumpekarakter. Jeg synes ikke det gør spor, at der kommer lidt spil i garnet, som fx dette lilla, som er cochenille overfarvet med indigo.
Og nej, det er ikke et overtræk til et strygejern, det er sålen af den ene af et par babysko, jeg lige har strikket af det lækre garn.

Reklamer

24 kommentarer

 1. Faktisk har vi tændt for varmen i dag, men lige nu kommer et solstejf, så måske kan vi slukke igen snart. En sweater er sandelig også fundet frem.
  Det skulle bedre sig i morgen.

  Kommentar af Jørgen — 27. august 2018 @ 15:48

  • Det kommer jo lige pludselig, behovet for lidt kunstig varme, men det er okay. Jeg håber dog, at det er godt vejr i UK, når de nu skal afholde flowershow i weekenden.

   Kommentar af Ellen — 27. august 2018 @ 16:08

   • Her er fint. I dag i hvert fald, men varme trøjer og regntætte jakker vil være en god ide at have med

    Kommentar af Fru Z — 27. august 2018 @ 16:51

    • Det gør vi også, Helle – udsigterne lover det ikke for varmt, men dog (som det ser ud lige nu) ingen regn den næste uge, men vi ved jo godt, hvordan de vejrudsigter er …

     Kommentar af Ellen — 27. august 2018 @ 17:56

 2. Jeg måtte have sko på i dag, dels for at holde varmen, dels for at holde mig tør. Det har styrtregn.. Og oftest lige når man står ud af bilen!
  Jeg savner ikke varmen… Men lidt større intervaller mellem sol og vand ville være rart!
  Igen smukke farver. Det med farvespil er det bedste ved håndfarvet garn. Det ses smukt i babyskoen. Det fine farveflimmer i tætte nuancer er lige min smag! 😍
  Men ikke nok til at kaste mig over endnu en hobby🤔

  Kommentar af Anne Holtegård — 27. august 2018 @ 15:52

  • I har åbenbart fået mere regn end os, for her er det længe siden sidst – de lavede hele tiden prognoserne om fra regn til ingen regn. Men nu kom det så 🙂
   Ja, netop: det fine flimmer, som du kalder det. Jeg er ikke begejstret for garn med lange farveskift, men dette her er jeg meget glad for.
   Det er også farligt at kaste sig over noget nyt. Det er i hvert fald ikke gratis …

   Kommentar af Ellen — 27. august 2018 @ 16:11

 3. Jeg savner varmen – jeg har elsket hvert minut af den. Men det er vist for sent i livet til at flytte teltpælene op til varmere klima….
  Jeg glæder mig dog over den flotte farve græsplanen har fået igen.
  Det er utrolig smukke farver du fremstiller, og jeg er helt enig med dig i, at der meget gerne må være farvespil i garnet. Helt ensfarvet kan godt være lidt kedeligt – i hvert fald at strikke med.
  Hvor stort er dit lager nu? Jeg ved jo du fører lagerregnskab 🙂

  Kommentar af Kisser — 27. august 2018 @ 16:06

  • Ja, sådan er der da heldigvis nogle, der har syntes om sommeren i år 🙂
   Vi er til gengæld enige om farvespil i garn …
   Jeg begyndte at føre garnregnskab for 10 år siden, men jeg har aldrig gjort op, hvor stort lageret var dengang i 2008 (men et gæt ligger på omkring 20 kilo).Jeg skriver hvad jeg forbruger og hvad jeg køber, og har lovet mig selv, at forbruget skal udgøre det største tal. Det er jo så bare svært, fordi jeg har købt så meget garn til at farve, men jeg holder farvegarn og ‘almindeligt’ købegarn hver for sig i regnskabet, og sidstnævnte har jeg kun investeret meget lidt siden sidste sommer.
   Men jeg har købt 24,5 kilo garn til farvning i år – skal dog skynde mig at understrege, at jeg indtil nu har strikket otte kilo garn op, også i år!

   Kommentar af Ellen — 27. august 2018 @ 16:20

 4. Sidst vi var i Wilsford (tø hø) så jeg, at der voksede humle langs vejen. Mon ikke det kan farve også?
  Og hvis familien kan lide brombær, kan du også give dig selv en opgave dér. Her bugner med bær alle vegne

  Kommentar af Fru Z — 27. august 2018 @ 16:50

  • Det kan man, men det bliver til en caffe latte-farve, så det er ikke så spændende.
   Ja, der er masser af brombær alle vegne, men C har nogle buske uden torne, så jeg tror, vi holder os til at høste fra dem – de vilde er … ret vilde … 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. august 2018 @ 17:59

 5. Vi har ikke tændt for varmen endnu og holder stand på terrassen (den overdækkede), om end beklædningen er en anden, end da vejret var godt. Cementfabrikken, hvor jeg arbejder, leverer overskudsvarme til Aalborgs fjernvarmeforsyning, og produktionen heraf er steget ganske betydeligt på det seneste, så I er ikke ene om at varme hytten op. Vandet kunne jeg nu godt være foruden, siger cyklisten, medmindre det kun faldt om natten 😉
  Jeg synes da, at det er fint med spil i farverne – det giver da mere liv end det helt ensfarvede. Hvad er kedeligere end en hvid skjorte? En plet eller flere fortæller i det mindste en historie. Fx “Nå, han tog nok ikke den røde spaghettiskjorte på!”

  Kommentar af Eric — 27. august 2018 @ 17:57

  • Jeg tror, at vi måske starter med opvarmningen lidt tidligere end normalt, fordi vi er blevet forvænt (for vant?) til den megen varme, således at der ikke skal så meget til, før vi fryser.
   Når du nu skal cykle hver hverdag, kan jeg godt forstå, du ikke ønsker dig regn – i det mindste ikke morgen og eftermiddag 🙂
   Jeg tror de fleste i dag vil være enige i det med farvespillet, men før var det tegn på, at man kunne sit håndværk, hvis man kunne farve jævnt. Ting ændrer sig heldigvis.

   Kommentar af Ellen — 27. august 2018 @ 18:04

 6. Sig det endelig ikke til nogen, men vi har tændt for fjernvarmen i dag. Termometeret indendørs sagde godt nok 17 grader, hvilket man burde kunne klare med yderligere tøj, men da det nu også regner og har gjort det et stykke tid, føles vores betonhus altså klamt, i den traditionelle betydning af ordet. Visse vil sikkert mene, det er klamt efter alle definitioner, men altså … I dag føltes det, som om det var passende at have varme i radiatoren. Så det har vi. Bum.

  Kommentar af henny894 — 27. august 2018 @ 19:41

  • Jeg siger det ikke til en sjæl, men jeg ville godt nok også have gjort det samme med bare 17°. Vi tændte jo op ved hele 19°, men vi småfrøs. Det er rigtigt, at vi kunne have taget en trøje på, og det gjorde John såmænd også, men jeg synes det var hyggeligere med noget ild!
   Når vi kommer hjem fra UK, bliver der tændt for fyret, for nu trænger vi til varmen på badeværelsesgulvet, ellers bliver der nemlig klamt i rummet, og det skriver jeg gerne under på ikke er særlig rart.

   Kommentar af Ellen — 27. august 2018 @ 20:00

 7. Vores fyr blev tændt i dag og jeg har holdt varmen i huset med brændeovnens ild om aftenen det sidste stykke tid. Ja i dag tændte jeg allerede i morges. Jeg har hjemmesko og trøje på for at holde varmen. Formentlig fordi vores hus aldrig bliver helt varmet op i stuerne, træernes skygge gør at der aldrig kommer megen sol ind.

  Kommentar af Lene — 27. august 2018 @ 20:32

  • Det må have været dejligt under hele den varme periode, at jeres hus ikke blev så varmt inde! Det gjorde der heller ikke hos os, men dog varmt nok til, at nattesøvnen ikke var optimal.
   Det er det gode ved kulde: Den kan man gøre noget ved, mens man ikke kan gøre mere end at smide alt tøjet, når det er for varmt – den har også stået på hjemmestrikkede futter både i går og i dag for mit vedkommende, for gulvene er kølige 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. august 2018 @ 20:54

 8. Jeg nyder bestemt også det køligere vejr. I dag har jeg, for første gang i lange tider, haft lukket havedøren det meste af dagen, men koldt synes jeg slet ikke det er. Jeg render stadig med bare tæer og korte ærmer. Jeg glæder mig til at afprøve ‘gråt lyngfarvet’ garn. Mon ikke Fanø er leveringsdygtig i lyng igen i år?

  Kommentar af fiberfryd — 27. august 2018 @ 21:59

  • Det var vist bare i går, det var lidt ekstra koldt – i dag står den igen på bare fødder og korte ærmer.
   Jeg kender ikke Fanø, så jeg glæder mig til at komme derover, og hvis du har fundet lyng der før, kan du nok igen 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. august 2018 @ 8:34

 9. Jeg er svær at gøre tilfreds – først kan jeg ikke klare den megen varme, og nu synes jeg, det er blevet for koldt og vådt. Men det er jo så ekstra dejligt at komme ud at gå en aftentur i solens sidste stråler med regnbuen, der følger med.
  Det er godt at få modbevist guruerne en gang imellem – dine nøgler ser jo fine ud i farven. Fidusen ved håndfarvet garn er vel netop, at der er lidt spil i farven – efter min mening. Den lilla babysko er så flot i farven.

  Kommentar af conny — 28. august 2018 @ 7:50

  • De fleste af os er vist vejr-vanskelige 🙂
   Der har også været meget store og flotte regnbuer hernede – det syn kan man nyde hver gang.
   Jeg holder meget af at gå imod autoriteterne. Det er ikke altid med held, men når det lykkes, er det ret fedt!
   Den lilla farve var jeg faktisk ret vild med. Det er en skam, at man ikke kan rekonstruere, selv om man ved, hvad man har gjort.

   Kommentar af Ellen — 28. august 2018 @ 8:37

 10. Helt efterår er det nu ikke hos os – vi ligger stadig på stranden og bader lystigt her syd for Marielyst!
  Men det kan hurtigt komme, jeg læste at beboerne i det sydlige Bayern oplevede et temperaturfald på 15 grader!!! natten over og vågnede op til en halv meter sne, det er helt uhørt på denne årstid!

  Kommentar af Henriette — 28. august 2018 @ 11:52

  • Det er også rigtig fint vejr i dag hos os – det var bare i går, åbenbart, det var så koldt.
   Du GOdeste! Ja, det er da helt uhørt, især når det har været så usædvanlig varm en sommer. De må have fået sig noget af en overraskelse.

   Kommentar af Ellen — 28. august 2018 @ 11:55

 11. Jeg fryser, og Donnaen fryser – og er ved at blive snottet 😦 Vi kunne godt ønske os en lidt mindre brat overgang, end denne. Er det ikke bare fordi ensartethed er sværere end behersket farvespil, at de gamle farveguruer (fra middelalderen?) synes, at ensartethed er det ‘fineste’?

  Kommentar af Fruen i Midten — 28. august 2018 @ 12:32

  • Den er klassisk – altså at blive mere eller mindre syg efter en periode med meget varme. Jeg håber I holder skansen.
   Jo, det er selvfølgelig sværere at farve fuldstændig jævnt, men vi skal nu ikke så langt tilbage som middelalderen, men bare til fx Esther Nielsen, som skrev de nu nærmest legendariske bøger om emnet. Hun døde i 2004 🙂

   Kommentar af Ellen — 28. august 2018 @ 16:20


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.