Hos Mommer

23. juli 2018

Et varmt emne for tiden

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:39
Tags: ,

Mange skriver om overfloden i drivhusene netop nu, men det er jo også nu, den er der … overfloden. Min egen jungle giver i hvert fald så rigeligt med mad, også da vi var flere på kost end nu. (Aubreys udbrud, da han så mit drivhus: Wow – that’s my kind of a greenhouse! Det var frodigheden, han blev begejstret over, for han er hverken vild med tomater, agurker eller chili, men vindruerne kunne glimrende spises, selv om de endnu ikke var helt modne …
Anna kunne til gengæld næsten spise mig ud af huset i agurker – hun ‘opdagede’ agurkesalat og præsterede den første aften de var her, med oste-grillpøser på menuen, at spise det halve af portionen jeg havde lavet af to agurker. Det barn viste sig at kunne spise agurkesalat til alt, undtagen morgenmad og koldskål.
Der var selvsagt altid hjemmelavet agurkesalat, mens englænderne var her.

P1020589

I aftes lavede jeg agurkesuppe, og den blev god! Jeg blandede flere opskrifter sammen og fik dermed det bedste resultat, er jeg sikker på. Jeg linker ikke, for der findes så mange forskellige forslag, der alligevel ligner hinanden mere eller mindre. Men jeg kom 1½ (skrællet og udkernet) agurk, en avokado, 4 dl grønsagsbouillon, 1½ dl skyr, 1½ dl creme fraiche og lidt salt i blenderen.
Pynten/fyldet var et par tomater, ½ agurk, forårsløg og ½ rødløg i tern, rejer, basilikum og en anelse chili. Jeg var spændt på, om John kunne lide det, for det er ikke, hvad man normalt forstår ved mandemad, men han elskede den! Kold suppe er aldeles perfekt til et vejr som dette, og det skal vi helt sikkert have igen om en uges tid … vi er nemlig efterhånden ved at være en anelse trætte af tzatziki.

P1020592

Tomatmodningshastigheden overstiger også, hvad vi kan nå at følge med til, så i dag henkogte jeg seks glas.
Fyld tomater, skåret over (eller i flere stykker, afhængigt af størrelsen) og fyld glasset halvt op. Kom 1 fed hvidløg, lidt basilikum, rosmarin, timian og salvie i glasset og fyld op med tomater. Pres dem godt sammen og fyld op igen.
Denne portion er af to kilo tomater.
Kom ½-1 tsk æblecidereddike og et nip salt i hvert glas. Fyld op med olivenolie til ca. 2 cm under kanten. Der går ikke ret meget til, hvis du har presset tomaterne godt sammen.
Luk glassene helt (hvis det er glas som disse med gummiring, ellers kun halvt) og sæt dem i vandbad i en kold ovn.
Sæt ovnen på 120° og lad dem stå ved den temperatur i 1½ time. Lad afkøle i ovnen.
Det er godt til vinterens simremad eller pastasaucer. Som i virkelig, virkelig godt!
Jeg lavede fx kalkunlår i en stegeso, kom et glas henkogte tomater og lidt andre grønsager i og lod lårene blive møre ved lav temperatur.
Det var lige til tre michelinstjerner, så godt smagte det.

13 kommentarer

 1. Jeg har aldrig prøvet at lave agurk suppe men den ser lækker ud så den må jeg prøve nu der varmt må det være rart. Det med tomater i glas har jeg lavet men men jeg fandt aldrig ud af at kunne åbne glassene, så de kom ud ved ikke om det er trykket der gjorde jeg ikke kunne åbne dem.
  Ellers en fin ide at bruge tomater sådan.

  Kommentar af Jonna — 23. juli 2018 @ 18:40

  • Umiddelbart lyder ‘agurkesuppe’ heller ikke særlig lækkert, men det smager bedre, end man tror, så find du bare en opskrift, du kunne tænke dig at prøve af.
   Denne slags glas skulle ellers kunne åbnes ved at hive i ‘tutten’ på gummiringen. Hvis det ikke kan lade sig gøre, kan man forsigtigt stikke en kniv eller en strikkepind ind, så trykket udlignes.

   Kommentar af Ellen — 23. juli 2018 @ 20:36

 2. Hvor skønt med egen Michelin-restaurant 😊 Og så har jeg talt på fingrene – mangler der ikke en person i dit forrige indlæg?

  Kommentar af Fruen i Midten — 23. juli 2018 @ 19:54

  • Ikke helt tosset 😉
   Nej, jeg tror ikke, der mangler nogen. Hvis du tænker på Tim,så kom han fredag aften og tog hjem igen mandag. Den lille familie tog afsted til Tivoli mandag formiddag og sendte ham derfra til lufthavnen sidst på eftermiddagen. Kort efter mandag middag hentede jeg John, så vi var ikke alle seks i huset på noget tidspunkt.

   Kommentar af Ellen — 23. juli 2018 @ 20:42

   • Det var Tim, jeg manglede 🙂Tænkte nok, at han havde forladt den stråtækte før de andre.

    Kommentar af Fruen i Midten — 23. juli 2018 @ 21:04

    • 🙂

     Kommentar af Ellen — 23. juli 2018 @ 21:10

 3. Eriks tomatplanter er ved at vokse ud af drivhuset! Der er masser af tomater, men de er ikke begyndt at rødme endnu, så det hele modnes nok på en gang. Han kunne godt tænke sig at prøve din tomatopskrift. Det er jeg spændt på resultatet af 😀
  Imponerende forbrug af agurkesalat!

  Kommentar af Anne Holtegård — 23. juli 2018 @ 20:46

  • Ja, der kommer sikkert 10 kilo tomater på to dage 🙂
   Jeg vil vove den påstand, at I begge vil kunne lide disse henkogte tomater – fedt, at han har lyst til at afprøve opskriften.
   En så stor indtagelse af agurkesalat er ikke set før her i huset!

   Kommentar af Ellen — 23. juli 2018 @ 20:55

 4. Hvor ser de tomatglas lækre ud. Jeg ville ønske, at jeg havde sådan en overflod af sommerens herligheder

  Kommentar af Fru Z — 23. juli 2018 @ 21:36

  • Du må da se at få anskaffet dig et drivhus, Helle 🙂

   Kommentar af Ellen — 23. juli 2018 @ 21:52

 5. Lækre tomater fra egen have! Jeg forstår ikke rigtigt, hvordan man gør med de glas. Et sted har jeg læst, at glassene skal lukkes helt, og at den overskydende luft passerer ud via gummiringen. Vil du have ulejlighed med at forklare det, sådan lidt pixibogsagtigt…

  Kommentar af Annette — 24. juli 2018 @ 20:18

 6. Undskyld, det er jo tydeligt forklaret! Jeg må have taget skade af varmen!

  Kommentar af Annette — 24. juli 2018 @ 20:20

  • Hehe, præcis – du forklarede det selv rigtig fint 🙂
   Den varme kan da også gøre os alle sammen halvtossede 😦 Jeg gider den ikke mere …

   Kommentar af Ellen — 24. juli 2018 @ 20:51


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.