Hos Mommer

28. juni 2018

Blå torsdag

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:08
Tags:

Da jeg gik i gymnasiet fra 69 til 72, kunne man stadig se blå mænd på Kemisk Værk i Køge. Ikke så kort tid derefter kom der strengere miljøkrav både til hvad fabrikken ledte ud i Køge Bugt og til, hvad de stakkels arbejdere måtte udsættes for. Vi kunne sommetider lugte Kemisk Værk helt i Havdrup; fædrenegården lå præcis 10 km fra værket – og det lugtede endog meget kemisk indimellem. Med andre ord: overhovedet ikke godt! Jeg vil helst ikke vide, hvad de forurenede luften og bugten med, men det blev i hvert fald forbudt.
Når vi kørte forbi fabrikken med bussen, kunne vi se de blå mænd. Det var ikke kun deres tøj, der var blåt; deres hænder og ansigter var også blå. Mørkeblå. Man kunne kun se det hvide i deres øjne.
På et tidspunkt tog Kemisk Værk Køge navneforandring til Sun Chemical; et navn som sikkert skulle opfattes som lidt mere ‘spiseligt’.

I dag ligner jeg en af min ungdoms blå mænd.
Mine fingernegle er blå og mine tæer er blå. Min bluse – som var inddraget til farvebluse, fik blå pletter som nåede helt ind og farvede noget af min mave blå.
Jeg tabte en dråbe farvekype på køkkengulvet, fordi låget ikke var så tæt, som jeg troede det var, og blev helt svedt over den kraftige blå plet, men det gik heldigvis helt af ved brug af lidt flydende skurepulver.

P1020442

Jeg gik virkelig til den i dag. Jeg lavede farvekype af 15 gram indigo, hvilket viste sig at række til ti bade, som hvert indeholdt 300 gram garn.
Jeg var nødt til at lave så meget kype, at jeg kunne farve 300 gram ad gangen, for jeg har en bestilling på 2 x 300 gram ensfarvet blåt i to nuancer. Hvis man vil være sikker på at få samme farve, skal feddene i samme bad – og så kan det såmænd alligevel gå galt, men det gjorde det gudskelov ikke.
Tre kilo garn farvet … jeg er træt.
Træt af at stå op, træt af at skylle garn og træt af at rende frem og tilbage mellem garage og køkken. Nu går der lige et par dage, inden der skal farves igen. Vi venter på tagrørene …
Der er gået en masse skyllevand til i processen, men ingen dråber er gået til spilde, for temmelig meget af haven er blevet vandet med mere eller mindre indigoblåt vand.

P1020444P1020446
P1020447

Nu har jeg en hel del blåt garn, samt nogle ret flotte farver, som overfarvningerne af nogle gule garner, noget cochenille og noget kraprod gav.
Jeg synes i hvert fald, at de er flotte … jeg kan godt lide det spil, der er i garnerne, selv om man i de ikke så gode, gamle dage blev regnet for en dårlig eller sjusket håndværker, hvis ikke garnet var helt ensfarvet. Jeg synes dette her er kønnere.
Der er større nuanceforskelle i virkeligheden i farverne på det store billede, end kameraet kan finde ud af at gengive, men sådan er det jo næsten altid.

18 kommentarer

 1. Nu venter jeg spændt på, om du får blå blomster 🙂

  KVKs navneforandring skyldtes vel bare, at fabrikken blev købt?

  Kommentar af Fruen i Midten — 29. juni 2018 @ 8:39

  • Det tror jeg ikke – ikke engang hortensiaerne tegner til at blive blå, selv om de fik blåt vand for 14 dage siden 🙂
   Arh, Frue … det andet lød da bedre 😉 – og så ser jeg lige, at de har location i bl.a. Midsomer Norton (UK) – det er da lige til en Barnaby-krimi …

   Kommentar af Ellen — 29. juni 2018 @ 9:04

 2. Super smukke garner du får farvet, nu må jeg spørge ……. hvad bruger du alt det garn til? Hilsen Dorthe

  Kommentar af Dorthe — 29. juni 2018 @ 17:24

  • Jeg strikker af det. Hvis der er nogen, der vil købe, så sælger jeg såmænd gerne, men der er normalt kun små partier af den enkelte farve.
   Sidste år strikkede jeg af ni kilo garn, så dette stativ udgør kun en tredjedel af, hvad jeg forbrugte 🙂

   Kommentar af Ellen — 29. juni 2018 @ 18:04

   • Jeg er vildt imponeret 👍🏻

    Kommentar af Dorthe — 30. juni 2018 @ 17:24

    • Jeg elsker at strikke og gør det altid både i bilen og foran fjernsynet. Og så lidt indimellem 😉

     Kommentar af Ellen — 30. juni 2018 @ 17:32

 3. Hmmm … Bestilling på 2×300 g ensfarvet blåt, og det skal i samme bad samtidig for at blive ensfarvet? der kan kun være 300 g i badet, men hvis du tog dem lige efter hinanden, så gik det vel?

  Jeg kan godt lide den blå farve. Lad os nu se hvordan det bliver som sweater eller sjal – hvad vil du lave?

  Tak for idéen med en skrædder, men det bliver nok for dyrt – lige nu har jeg desværre mange andre udgifter og heldigvis har jeg 4 gode jakker. Men der er jo forskel, en skrædersyet jakke vil altid sidde bedre, hvis skræderen ellers er superdygtig. 🙂

  Kommentar af Donald — 29. juni 2018 @ 21:28

  • Jamen 2 x 300 er ikke 600 gram, men 300 i én nuance og 300 i en anden – ellers havde jeg skrevet 600 gram 🙂 – og nej, heller ikke lige efter hinanden bliver det samme farve.
   Det bliver til sjaler, sokker, huer, vanter, halstørklæder, måske en trøje eller to – det er ikke helt til at vide endnu.
   Det er desværre aldrig svært at få udgifterne til at slå til, og en rigtig skrædder er hundedyr ….

   Kommentar af Ellen — 30. juni 2018 @ 16:38

   • OK! nu forstår jeg.
    Ja til det med udgifterne! 😀

    Kommentar af Donald — 30. juni 2018 @ 23:46

    • 🙂

     Kommentar af Ellen — 1. juli 2018 @ 8:56

 4. Glemte at skrive at Køge Værks blå mænd mindede mig om hvordan Soyakagefabrikken på Islands Brygge udspyede dampe, somme tider syre, som jeg kunne mærke i øjnene 2km væk. Jeg synes også jeg har set mænd med blå hud og undrede mig over at man ikke prøvede at beskytte medarbejderne.

  Kommentar af Donald — 29. juni 2018 @ 21:30

  • Det kan jeg også huske – jeg arbejdede på Amager fra 1978-1987 og kørte lige forbi soyakagen morgen og aften.

   Kommentar af Ellen — 30. juni 2018 @ 16:39

 5. Jeg tror også ‘den stråtækte’ snart skal skifte navn til Farverhuset! Nu har vi ellers aftalt, at det er for meget med de fælles farveseancer og så fortsætter du med at fylde stativ efter stativ helt alene 😉
  Men sikke skønne blå og lilla nuancer.

  Kommentar af fiberfryd — 29. juni 2018 @ 22:37

  • God ide! Kender du en god skiltemaler? 🙂
   Ja, jeg er en værre en, men jeg nævnte vist, at jeg havde en bestilling på blåt fra en af Nørklerne?
   (Og jeg har lige plukket 900 gram gul snerre …)

   Kommentar af Ellen — 30. juni 2018 @ 16:42

   • Det gør jeg da! Linnea 😀
    Jo, jeg har hørt om din bestilling, men der er stadig 2,4 kg i overskud 😉 Du er ustoppelig … Jeg har så småt gang i rabarberfrøene og har hørt rygter om, at tagrørene er klar nogle steder.

    Kommentar af fiberfryd — 30. juni 2018 @ 23:52

    • Nåjada – det vidste jeg jo godt 🙂
     Man lader da ikke så meget god indigo gå til spilde – og jeg var nødt til at ‘farve ned’ til den egnede lysere nuance 🙂

     Kommentar af Ellen — 1. juli 2018 @ 8:58

 6. Som du dog kan, jeg er virkelig imponeret over din energi og at du strikker af ni kilo garn om året!

  Kommentar af Lene — 30. juni 2018 @ 9:23

  • Det skal du ikke være – du har meget mere energi end mig – vi bruger den bare forskelligt 🙂

   Kommentar af Ellen — 30. juni 2018 @ 16:42


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.