Hos Mommer

16. juni 2018

Nu skal I nok få fred …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:34
Tags: , ,

Nu stopper det for en periode, det der plantefarvningshalløj, så alle jer, der måtte være blevet grundigt trætte af mig, kan ånde forholdsvis lettet op.
Ditte og Peter er kørt hjem, jeg har fået ryddet op i farvemateriellet, og resten af i dag ser en af os skiftevis fodbold og Le Mans – den anden ordner lidt roser, lidt bloggeri og lidt strikkeri.
I morgen holder vi weekend, inden vi kører til Sverige mandag, på tirsdag pakker vi feriebil og på onsdag går turen mod Norge.
Der vil jeg nok heller ikke skrive om plantefarvning, men ganske kort tid efter vi er kommet hjem derfra, kommer englænderne formentlig, og plantefarvningen vender stærkt tilbage, for så er tagrørene nok klar – A & A synes heldigvis det er hyggeligt at hjælpe mig med processen.

P1020381Vi har farvet i storproduktionsskala og vi har storhygget. Vi har både storsnakket og småsnakket – og også bare tiet stille sammen, mens vi passede hver vores småsyslerier. Det er noget af det, der gør, at Ditte og jeg holder meget af hinandens selskab – det passer os begge så fint, at vi behøver ikke at være ‘på’ 24/7, hvorfor vi også glæder os meget til at dele sommerhus på Fanø til september.
Vi ved, at vi nyder hinandens selskab og lejlighedsvise uselskabelighed. Vi har spist dejlig mad og drukket gode vine.
Vi har, som man måske har kunnet fornemme, haft fem fantastiske og farverige dage.
Vi måtte investere i et ekstra tørrestativ, da vi ikke havde nok i et efter al indigo- og krapfarvningen. Parallelt med farvningen har vi også bejdset i nærmest industristørrelse, så der har været virkelig mange kilo garn gennem vores hænder. Jeg tør slet ikke forsøge at regne ud, hvor meget det drejer sig om.

Det sidste, vi havde i gryderne, var tjørn og prikbladet perikon. Jeg satte en plante af sidstnævnte i haven sidste år, og den har allerede bredt sig noget … så meget, at jeg ingen skrupler havde over at klippe den helt ned – den skal nok komme stærkt igen. Der blev lige 400 gram materiale, så vi kunne farve 50 gram hver. Det er dem til venstre – 1., 2. og tredje bad – og den overraskede positivt. I vil sikkert tænke, at vi da vist har hundredvis af gule farver i forvejen, men det er ikke helt rigtigt, for dette er en flot, gulgrøn nuance vi ikke har set før, og vi er ret vilde med den begge to.
De to tykke til højre er tjørn, 1. bad på gråt garn og 2. bad på lyst garn. De er en del kønnere i virkeligheden, men den sang har jeg også sunget før …

20 kommentarer

 1. Jeres farver denne gang ligner min græsplæne ..! Men den bliver nok snart grøn igen. Det har stået ned i stænger en stor del af eftermiddagen. Jeg glæder mig til at læse om jeres tur til Norge 🙂 Kan du blogge undervejs?

  Kommentar af Fruen i Midten — 16. juni 2018 @ 17:21

  • Ja, især den yderst til højre minder også om vores græspæne.
   Jeg satser på at kunne blogge, hvis der ellers er gode forbindelser deroppe – vi har vores eget, mobile modem med. Nogle steder vil der dog helt sikkert være fri wi-fi.

   Kommentar af Ellen — 16. juni 2018 @ 17:23

 2. Sikke meget skønt garn til strikning! Du behøver vist ikke købe uldgarn de næste par år! Et enkelt spørgsmål til farvning vha. blade ol. Er det meget besværligt at få skyllet garnet fri for blade mv.?

  Kommentar af Fru Moll — 16. juni 2018 @ 17:57

  • Næh, jeg tror vi er ved at opbygge et pænt stort lager 🙂
   Det kommer an på … blade er ikke slemt, men andre ting kan være, men så sier man farvesuppen inden brug. Det er nemmest at ryste garnet fri for smulder, førte gang forsigtigt mens det er vådt, og anden gang, når det er tørt. Man kan godt fornemme, hvad der vil sætte sig fast og hvad der er nemt at skylle rent.

   Kommentar af Ellen — 16. juni 2018 @ 18:26

 3. Jeg gættede på at perikon ville gibåve en rødlig farve. Vi satte vodka med perikonblomsterknopper over i dag til om gang snaps, og i løbet af få minutter fik væsken et fint lyserød skær, og her til aften er den klart rødlig.

  Kommentar af Pernille — 16. juni 2018 @ 21:04

  • Ja, jeg kender godt den røde perikonsnaps, og vi havde da også håbet på en mere rød farve, selv om denne også er køn, men jeg er sikker på, at det er alkoholen, der gør den rød. Jeg tror jeg vil forsøge med alkoholekstraktion næste år.

   Kommentar af Ellen — 17. juni 2018 @ 9:01

 4. Jeg ved ikke hvordan jeg fik skrevet ‘bå’ midt i give. Det ser dog skrækkeligt ud!

  Kommentar af Pernille — 16. juni 2018 @ 21:05

  • Tastaturer lever sommetider deres eget liv 🙂

   Kommentar af Ellen — 17. juni 2018 @ 9:02

 5. Jeg er overhovedet ikke træt af dine farverier, jeg sidder med åben mund og er stum af benovelse. Hold nu helt mund 😉 hvor er det flot.

  Kommentar af frnielsen — 17. juni 2018 @ 5:47

  • Tak – vi er også helt imponerede over os selv 🙂

   Kommentar af Ellen — 17. juni 2018 @ 9:02

 6. nu er det jo din blog, så du bestemmer 🙂 Jeg håber vi får stemningsskriverier fra Norges land, enten undervejs eller efter. Det føles jo lidt som om jeg også er på tur 🙂

  Kommentar af Lene — 17. juni 2018 @ 6:57

  • Hehe, Lene,man skulle næsten tro, du læste mine kommentarer hos andre bloggere 😉
   Jeg håber og tror jeg får blogget (og vist billeder) fra Norge. Der er SÅ smukt!

   Kommentar af Ellen — 17. juni 2018 @ 9:03

 7. At du kunne nænne det mod den prikbladede perikon! 😉 Den bør overhældes med klar Brøndum eller anden spiritus, som andre også skriver. Det er verdens bedste kryddersnaps. Man får røde/lilla fingerspidser når man piller knopperne af stænglerne, så jeg tror ikke det er spiritus der trækker farven ud.

  Kommentar af Marianne Kruse — 17. juni 2018 @ 12:17

  • Hvis den breder sig med samme hast, så bliver der til både snaps og farvning næste år 🙂
   Hmmm … hvorfor blev farvesuppen så ikke rød, mon? Underligt.

   Kommentar af Ellen — 17. juni 2018 @ 13:06

   • Ja, det er underligt. Der er også en perikon, som ikke er “prikbladet”. Kan det være den du har? Den dur ikke til snaps …

    Kommentar af Marianne Kruse — 17. juni 2018 @ 13:34

    • Nu har jeg kigget nærmere på planten … prikkerne er normalt ret tydelige, ikke? Det er så nok ikke den prikbladede udgave, jeg har. Der røg den kryddersnaps 🙂

     Kommentar af Ellen — 17. juni 2018 @ 14:26

     • Ærgerligt, ærgerligt … 😉

      Kommentar af Marianne Kruse — 19. juni 2018 @ 14:03

      • Ja, for pokker 😉

       Kommentar af Ellen — 19. juni 2018 @ 15:30

 8. Også her på matriklen er der brug for en pause – om ikke andet, så til at ‘konsumere’ noget af produktionen. Jeg fik pakket alt mit garn ud i går, inden vi tog til fødselsdag og kunne konstatere, at jeg har brug for et større værelse – eller en stor stak vakumposer 😂 Farveplanen begrænser sig til rabarberfrø, et håb om at finde perikon i lidt større mængder og senere tagrør.
  Det har været en vidunderlig lille uge og jeg er, som du ved, helt enig med dig; vi trives så fint sammen. Endnu en gang tak for ferieopholdet 😀

  Kommentar af fiberfryd — 18. juni 2018 @ 6:34

  • Hahaha, kan du ikke bytte til det værelse, hvor vi sover? Er det ikke lidt større? 😀
   Jeg fandt 444 gram perikon i Sverige i dag! Det har jeg hængt til tørre, for jeg får ikke gjort noget ved det før vi er hjemme igen.
   Det har været SÅ dejligt; vi trives nemlig fint sammen, og jeg glæder mig til Fanø!

   Kommentar af Ellen — 18. juni 2018 @ 18:45


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.