Hos Mommer

9. juni 2018

Det virker!

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:20
Tags: ,

DrypvandingssystemetDet krævede lidt mere end den store kædestrammereksamen at hitte ud af, hvordan vandingsanlægget til drivhuset fungerer, men vi præsterede faktisk et ret godt teamwork i den proces.
Først læste John hele vejledningen igennem, hvorefter han sagde, at den skulle jeg også læse, for der var et par ting, der var lidt uklare for ham. Pyha, tænkte jeg – det er altså John, der er den praktiske gris her, ikke mig, men eftersom det er mig, der er hovedansvarlig for drivhuset, måtte jeg hellere gøre, som han bad mig om.
Luftslange, fødeslanger, gødningsbeholder (det er altså smart, at den også kan dosere flydende gødning med vandet) drypslanger, luftboblefjerner, trykreguleringventil …
Hvis vandbeholderen kun sidder 100-125 cm over fødeslangehøjde, skal drypslangerne være 50 cm. Ellers 40 cm.
Godt så.
Hvis der er niveauforskel på stederne, hvor drypslangerne skal dryppe, skal de forkortes med 3-5 cm for hver 10 cm niveauforskel. Længste slanger øverst.
Okay. Der blev godt nok repeteret noget fysik her …
Hvis ikke alle drypslanger drypper, fjernes luftbobler i systemet med den lille sprøjte.
Drypslanger må højst trykkes 5 mm ned i fødeslangen, og de skal placeres lidt højere end stedet, hvor de er monteret på fødeslangen.
Anlægget kan give mellem 10 og 50 liter i døgnet. Indstilles ved hjælp af det lille drypbæger således […]
Der løber mere vand igennem, når det er varmt, så man skal indstille mængden, når det er varmest i drivhuset.

Drypvandingssystemet (1)Drypvandingssystemet (2)

Og der var meget, meget, meget mere tekst.
Jeg har gengivet en brøkdel det i temmelig forenklet udgave, men det var heldigvis sådan, at det den ene ikke forstod, forstod den anden, eller også kom vi frem til forståelsen ved at snakke om det – og jeg skal være ærlig og sige, at det var John, der forstod mest, men jeg kunne da pippe op med et enkelt guldkorn eller to.

Tomater bruger op til 2 liter/døgn, agurker op til 2½. Hvad mon chilier bruger? Og den store basilikumpotte?
Jeg har tre store tomater, en agurk, fire chilier og basilikummen, og jeg er startet med 10-12 liter/døgn. Vi har heldigvis nogle dage til at kontrollere, om jeg har estimeret nogenlunde korrekt. Hvis jeg har det, burde vandstanden i selve kapillærkasserne ikke ændre sig.
Herunder er det en tomatplante, der får drop.
Systemet fungerer bedst, når der er mellem 35 og 100 drypslanger. Jeg har 45, men nogle af dem er ‘blændede’, fordi det bliver for meget med fem drypsteder for fx chilierne, som ikke er så tørstige som tomater og agurker.

Drypvandingssystemet (3)

Det virker tilsyneladende efter hensigten.
Det er SÅ smart.
Det skulle vi have gjort efter første sæson, hvor vores humane drivhusvander ikke udførte sit arbejde helt tilfredsstillende, men jeg troede, sådanne automatiske vandingsanlæg kostede flere tusind kroner, og så viser det sig, at man kan få sådan et som dette her for sølle 420 kroner.
Jeg kunne jo bare have undersøgt det noget før … det var godt, at John gjorde det for mig. Han kunne godt fornemme, at jeg havde det lidt skidt med tanken om, at al den frodighed kunne risikere at være mere eller mindre død, når vi komner hjem fra Norge.
Nu kan jeg tage det aldeles afslappet.

8 kommentarer

 1. Er der en ingeniør, en matematiker og eventuelt en fysiker til stede? Du store kineser; I har haft jeres sag for. Flot at det lykkedes, uden at I kom op at slås. Den slags udfordringer har vi n-o-g-e-t svært ved 😣

  Kommentar af Fruen i Midten — 9. juni 2018 @ 17:48

  • Ja, det var noget i den stil, men vi klarede den uden skærmydsler 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. juni 2018 @ 19:04

 2. Drypvanding er vandbesparende og særdeles godt for planterne. Ved manuel vanding får planterødderne 1-3 vandchok dagligt lidt i stil med voldsomme tordenbyger.
  Vandingssystemer som dit er billige fordi det er vandingsmetoden i en stor del af verdens haver og mindre produktionsenheder, hvor vand er dyrt og fordampningen høj.

  Kommentar af natural2222 — 10. juni 2018 @ 6:55

  • Ja, 10 liter i døgnet kan vist ikke vælte nogen vandbudgetter – det kører jo det meste af en hel sæson på bare én kubikmeter!
   Så det er derfor det er så billigt! Der er virkelig tale om storproduktion her, åbenbart.
   Jeg bruger normalt kapillærkasser, så planterne har selv suget vand efter behov. Jeg troede det var tilstrækkeligt, når det skulle passes af andre, men de skal jo fyldes op mindst en gang om ugen, så det hjælper ikke meget, når nogen tror, man ikke behøver at vande, når det regner meget … det regner ligesom ikke inde i drivhuset …

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2018 @ 8:21

 3. Og således kan hr og fru Nielsen tage til Norge med sindsro, godt klaret 🙂

  Kommentar af Lene — 10. juni 2018 @ 11:37

  • Ja, det er dejligt! 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. juni 2018 @ 11:48

 4. Uh, jeg får lidt teflonhjerne, når jeg ser så meget tekst, som jeg formodes at huske. Godt, I var to og kunne snakke sammen om alle detaljerne. Så nu kan Norge bare komme an.

  Kommentar af Conny — 11. juni 2018 @ 14:46

  • Hehe, ja, det er længe siden, vi har skullet huske lange tekster, men den skulle nu også mere forstås end huskes 🙂
   Og ja, lad Norge komme an!

   Kommentar af Ellen — 11. juni 2018 @ 15:21


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.