Hos Mommer

23. maj 2018

Jeg mangler tid!

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 20:34
Tags: , ,

Hvordan pokker jeg nogensinde har fået tid til at arbejde, forstår jeg simpelthen ikke … og det har naturligvis intet at gøre med, at jeg generelt har sat tempoet ned. Overhovedet ikke – tværtimod har jeg da skruet det op.
Eller … det har jeg jo nok ikke; det er sikkert bare noget man føler, når man bliver ældre.
I går var vi oppe hos Bodil og Hans, sammen med Merete, for at holde søskende- og sydafrikadag og –aften. De tre havde været i Sydafrika i marts, og de ville naturligvis gerne vise billeder og fortælle om turen, som delvist var en parallel til den kør selv-tur, som John og jeg tog i 2004.
Det var selvfølgelig hyggeligt nok, og vi fandt tid til at gå ned til deres lille sø, hvor Hans benyttede lejligheden til at træne sine hunde, hvilket jeg altid nyder at se på. I går skulle de i vandet for at hente et bytte ind. På vejen derned gik vi forbi egetræer i dusinvis, og skræpper havde de i hundredevis, så jeg indsamlede begge dele og har i dag både kogt farvesupperne og indfarvet nogle forskellige garner.

2 x skræppe og 4 x eg

Skræpperne er de to til venstre, og egebladene de fire til højre, med henholdsvis superwash garn, 100 % naturfarvet lammeuld og to gange gråt lammeuld, det yderste ubejdset.
Jeg synes ikke, det passer, at man ikke behøver at bejdse garnet, når det skal i egebladesuppe, fordi bladene indeholder meget garvesyre. Det kommer selvfølgelig an på, hvad man forventer, men det ubejdsede garn tog stort set ikke imod farve.
Til gengæld havde jeg ikke regnet med at få så skrigorange og –gule farver af egeblade, som alle påstår giver grågrønne farver. Nummer to fra højre er faktisk ret grågrøn, men det er svært at se på billedet.
Der er intet givet i plantefarvningsverdenen, åbenbart.
Skræppen er mere ovre i det grønne, end billedet viser – det er faktisk en meget glødende og smuk farve, synes jeg.
Mor er ikke skuffet, men mor er måske en smule overrasket …

Og nu har jeg ikke mere tid, for Das Dritte Mädchen er på ferie her i et par dage, så jeg skal hen og snakke videre.

20 kommentarer

 1. Ja, hvem skulle nu have troet, at kogt egetræ ville give den flotte orange? Så blev du, og dermed vi, så kloge. Elller det er måske slet ikke sikkert, at et andet kogt egetræ ville give lige så flotte farver. Jeg har indtryk af, at du tit bliver temmelig overrasket, fordi dine afkog (hedder det det?) bliver helt anderledes end forventet? Nyd dine dage med Das Dritte Mädchen 🙂

  Kommentar af Fruen i Midten — 24. maj 2018 @ 5:00

  • Det kom i hvert fald bag på mig, den der gule farve, og ja, jeg bliver tit overrasket, men det eneste forudsigelige ved plantefarvning er, at det er uforudsigeligt 🙂
   Afkog lyder rigtigt – jeg kalder det bare farvesuppen, men et afkog er det jo … og tak, jeg/vi nyder 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. maj 2018 @ 16:15

 2. Det med tiden er nu ret enkelt. Det drejer sig blot om prioritering. Hvad kommer før noget andet. Du farvede jo ikke meget garn, da du kørte frem og tilbage mellem hjem og arbejde, antager jeg. Nu render du jo rundt og samler de herligste natursager og koger dem i store kar og dypper garn i dem og skyller det det og tørrer det og strikker af det og skriver om det. Og snakker. Heldigt der går løn ind på kontoen hver måneden for det arbejde.

  Kommentar af Jørgen — 24. maj 2018 @ 6:25

  • Det er selvfølgelig altid et spørgsmål om prioritering, og dengang jeg arbejdede, lavede jeg bare noget andet, for jeg har aldrig kunnet nøjes med at arbejde.
   Men jeg bød vist også mig selv for meget sommetider.
   Løn? Mener du min pension?

   Kommentar af Ellen — 24. maj 2018 @ 16:20

 3. Flotte farver! Jeg ved da også med sikkerhed, at jeg aldrig får problemer med at få tiden til at gå! Der er så mange ting, jeg gerne vil, og mange gange tænker jeg, at de 37 timer jeg arbejder faktisk forhindrer mig lidt i at leve….

  Kommentar af Maude — 24. maj 2018 @ 7:03

  • Det der arbejde havde det med at sluge alt for meget af ens fritid!

   Kommentar af Ellen — 24. maj 2018 @ 16:21

 4. Det er bedre at mangle tid end at slå tiden ihjel. Fx hader jeg selv spørgsmålet: “Hvad får du så tiden til at gå med?”. For det første får jeg ikke tiden til at gå, den flyver afsted, for det andet ligger det implicit i spørgsmålet, at når man ikke længere er på arbejdsmarkedet, så må man da have mistet mindst 99% af sin personlighed. Intet kunne være mere forkert! Hvad enten jeg laver noget eller ikke (det er tit tilfældet), så er jeg stadig mig, og jeg bestemmer nu _selv_ hvad jeg bruger mit liv på.

  Kommentar af henny894 — 24. maj 2018 @ 11:44

  • Jeg ville altså også blive stiktosset, hvis nogen stillede mig sådant et spørgmål, for det mere end antyder, at det må man da have problemer med som pensionist.
   Der er så heller ikke nogen, der har stillet mig det spørgsmål endnu 😀

   Kommentar af Ellen — 24. maj 2018 @ 16:23

 5. Det er skægt, som du har gang i farvningen igen. Jeg stoppede flere gange op foran en garnbutik på Færøerne, og tænkte på dig 🙂

  Kommentar af Fru Z — 24. maj 2018 @ 15:35

  • Jamen nu er alle de forårsfriske planter der jo!
   Men det er rart at blive tænkt på 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. maj 2018 @ 16:24

 6. Har du fået hedeslag?

  Kommentar af Jørgen — 24. maj 2018 @ 15:38

  • Næhh, jeg har fået gæst … spørger du, fordi jeg er for længe om at svare på kommentarer? 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. maj 2018 @ 16:24

   • Det var derfor – deet ligner dig ikke.

    Kommentar af Jørgen — 24. maj 2018 @ 19:17

    • Det er rigtigt, at det ikke ligner mig, og det er sødt af dig at blive småbekymret, men jeg har bare travlt med at snakke 🙂

     Kommentar af Ellen — 24. maj 2018 @ 19:31

 7. Det med tiden knap slår til kender jeg, har altid noget jeg er igang med. Men det går også langsomt sommetider og når heller ikke altid alle de planer jeg har,
  Syntes det er sjovt at se så mange farver du får frem spændende hvad du får strikket af alt det garn.

  Kommentar af Jonna — 24. maj 2018 @ 20:11

  • Det er bedre at have for mange planer end for få!
   Det skal nok blive brugt. Med tiden 😉 – Røde Kors, sjaler, sokker/futter m.m.m.

   Kommentar af Ellen — 25. maj 2018 @ 17:59

 8. Jeg forstår heller ikke, hvordan jeg fik tid til at arbejde for efterhånden mange år siden. Men når jeg tænker tilbage, kan jeg godt se, at dengang “levede” jeg mest i weekender og ferier, nu lever jeg hele tiden. Jeg var så heller ikke specielt begejstret for mit arbejde de seneste år, ellers havde det nok været anderledes.
  P.S. Jeg tror altså ikke, jeg fik gult af egeblade. Jeg må se at få fundet mine farveprøver frem 🙂

  Kommentar af Kirsten — 25. maj 2018 @ 4:59

  • Jamen det var jo sådan, det var – jeg havde heller ikke megen tid til overs i hverdagene, og jeg nyder også hver eneste dag, nu hvor tiden er helt min egen.
   Jeg har heller ikke set andre få den gule farve fra eg. Alle siger grålige toner, men ikke hos mig, åbenbart. Men det er da en flot gul farve 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. maj 2018 @ 18:02

 9. Næh, tid kan jeg som regel også bruge mere af – men jeg nyder også at kunne tillade mig at ‘spilde’ den! Det er en undervurderet glæde.
  Jeg bejdser og bejdser – i dag er sidste omgang, for jeg blev jeg helt bekymret over, om jeg har ubejdset garn nok tilbage 🙂 Men cochenillen går nu fint på alunbejdet også.

  Kommentar af fiberfryd — 25. maj 2018 @ 11:10

  • Enig – at spilde tiden er et negativt ladet udtryk, men den kan spildes på mange gode måder. Jeg laver jo aldrig ingenting, så det er alene et spørgsmål om definition af begrebet 🙂
   Bare rolig, Ditte, jeg har netop i dag modtaget 10 kilo tyndt lammeuld, så du har i hvert fald fem kilo ubejdset garn 😀

   Kommentar af Ellen — 25. maj 2018 @ 18:05


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.