Hos Mommer

13. maj 2018

Hvad ved vi om Wensleydale?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 19:55
Tags: , , ,

Billedresultat for wensleydale logoJa, hvad ved vi om Wensleydale? Jeg ved, måske fordi jeg er strikker, at det er en fårerace. Jeg ved også, at det er et ostemærke.
Jeg ved ikke, hvor mange af alle de mange, mange, MANGE tusinde får vi har set her i Yorkshire, er wensleydalefår, men jeg ved, at vi lørdag var inde for at se Wensleydale Creamery, hvor vi igen så, hvordan man laver ost. Processen er naturligvis ikke voldsomt forskellig fra det vi så i Cheddar (og Wensleydale har en cheddar type …), men måden, de demonstrerer deres kunnen på, er forskellig. Her var der smagsprøver i tonsvis, hvor de var lidt mere fedtede i Cheddar Gorge, men jeg købte atter en gang gang ost i rigelige mængder. Det er godt, at det har lang holdbarhed, så længe jeg ikke tager hul på lækkerierne. Ost, et Ginger Bread og chutneyer. Igen. Det var svært at vælge. Det var nemmere at vælge fra, for deres røgede oste og deres blåskimmeloste var vi ikke så glade for. Men alle de andre … vores gæster sommeren over vil blive stopfodret med engelske oste.
I skal forestille jer et stort U, hvor der er disse ostehapsefade på de tre sider. Inde i U’et går der ostefolk, der bare skal sørge for at fylde op.

Wensleydale ost galoreWensleydale ost galore

Og nu til noget helt andet. Jeg konstaterede for fem år siden, at det er vigtigere, at det rimer, end at det passer, når vi taler gamle vejrvarsler.
Springer eg før ask, går sommeren i vask. Springer ask før eg, bliver sommeren bleg.
If the oak before the ash, then we’ll only have a splash, if the ash before the oak, then we’ll surely have a soak.
Vi kom til at tale om denne pudsige modsathed igen denne gang, og nu, hvor vi har kørt fra nord til syd og retur, besluttede jeg mig for at se, om eg var før ask eller omvendt.
Det var begge dele. Inden for få kilometer var der enten sprunget egetræer ud, mens asken var nøgen endnu … eller også var det omvendt. Det var ligegyldigt, om vi var i nord eller syd; overalt var der væsentlige forskelle på, hvor langt fremme de to træer var i deres løvspring, eller hvem der var først.
Jeg skal undlade at komme med nogen konklusioner; dem vil jeg lade jer om at drage, men umiddelbart kunne det tyde på, at alle får en både våd og tør sommer, uanset hvilket træ der er først ude. Så har vi helgarderet os lige så meget, som tv’s vejrfolk ofte gør, med regn mellem bygerne og lidt sol indimellem.

P1020276

Og jojo, her i Yorkshire er der også masser af bluebells. I små eller store pletter, men de er overalt.
Vi har set så meget smukt på denne tur, på trods af, at hovedparten af ferien blev tilbragt hos Tim og Charlotte.
Nu tror jeg ikke, at der er noget område i UK, vi ikke har set i mere eller mindre grad. Der er smukke steder og der er meget smukke steder. Vores yndlingsområde er nok stadig Cornwall, men North Yorkshire Dales er sprunget direkte ind på andenpladsen, og tredjepladsen deles af flere steder.
Man skulle næsten tro, at jeg havde en aftale med Visit Britain, men det har jeg ikke. Ikke desto mindre kan jeg kun sige til alle, at I burde opleve Englands skønhed, hvis I overhovedet har muligheden for at rejse i egen bil, hvilket er det bedste.
Og huske på, at London ikke repræsenterer England mere, end København repræsenterer Danmark.

Linton, North Yorkshire Dales

Igen et vadested … fodgængere kan komme tørskoet over, mens kørende får våde sutter.

North Yorkshire Dales

Her er da meget pænt, ikk’? Jeg elsker disse gule gorse (tornblad), som her regnes for lige så stor en pest, som hybenrosen gør i Danmark, men jeg er ligeglad – jeg synes bare det er flot.
Ferien er næsten forbi. I morgen kl. 9:45 lægger vi til ved Amsterdam, og så går det ellers bare mod Den Stråtækte. Vi tager turen i ét hug, for nu gør det ikke så meget, at vi er sent fremme.

20 kommentarer

 1. Nu har jeg fået Sebastians oste-sang på hjernen!

  Kommentar af Fruen i Midten — 14. maj 2018 @ 4:26

  • Surt, når man ikke kan lide ost 😀

   Kommentar af Ellen — 14. maj 2018 @ 6:41

   • Pyt, det er en sjov sang 🙂 God tur hjem.

    Kommentar af Fruen i Midten — 14. maj 2018 @ 8:45

    • 🤞😚

     Kommentar af Ellen — 14. maj 2018 @ 10:42

 2. Tak for en skøn tur. Skønne billeder og indlæg 🙂
  Jeg kom til at tænke på, at Finn arbejdede en hel lang sommer i England – omkring Nottingham, og han var lige så betaget som du er, og ville at vi skulle tage på ferie derovre i egen bil. Det blev dog ikke til noget, og det kan jeg jo godt ærgre mig ret meget over i dag.

  Kommentar af Kisser — 14. maj 2018 @ 7:09

  • Åhja, jeg forstår godt din ærgrelse, selv om den jo ikke kan bruges til noget som helst nu.

   Kommentar af Ellen — 14. maj 2018 @ 7:44

 3. Overdådigt landskab. Overdådigt ostebord. Overdådigt blomsterhav Sikke en tur!
  God tur hjem… forhåbentlig i sol og havblik denne vej.

  Kommentar af Anne Holtegård — 14. maj 2018 @ 12:03

  • Herligt, det hele – og dit ønske blev opfyldt mht. hjemturen 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. maj 2018 @ 8:44

 4. Det er vist Wallace & Gromit (Walther og Trofast), der indtager helt urimelige mængder af Wensleydale ost. Eller, måske er det en supergod ost, i hvilket fald det kan være rimeligt at spise meget af den.

  Kommentar af henny894H — 14. maj 2018 @ 12:15

 5. I trænger da også efterhånden til at komme hjem, gør I ikke? Med alle de oplevelser i bagagen? Men hvor ser det bare charmerende ud! ❤️

  Kommentar af Maude — 14. maj 2018 @ 16:57

  • Jo, det var dejligt at komme hjem, for vi var ganske rigtigt mætte af oplevelser 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. maj 2018 @ 8:47

 6. Nøj det må være som at komme i himlen med så mange smagsprøver på oste 🙂 Og dine billeder er virkelig god reklame for England.

  Kommentar af Lene — 14. maj 2018 @ 17:46

  • Vi spiste også, til vi skammede os – men damen havde sagt, at det nærmest forventedes af os 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. maj 2018 @ 8:48

 7. Der er da vist ost for alle pengene – og landskaber for resten. Interessant med de gamle vejrantagelser, der næppe har så meget på sig at det gør noget, men det er jo sjovt man husker især den med eg og ask.
  God tur hjemover – håber havet og trafikken arter sig.

  Kommentar af Jørgen — 14. maj 2018 @ 19:39

  • Ja, det er ret interessant, men det fortæller også, hvor lidt man kan tage dem for gode varer, som du siger.
   Havet artede sig fint, men de tyske motorveje og deres evindelige vejarbejder, altså …

   Kommentar af Ellen — 15. maj 2018 @ 8:49

 8. Tak for turen 🙂 Hvor er der smukt. Det ses tydeligt på dine billeder. Det er godt at komme til et osteri med smagsprøver, og de var da meget gavmilde.

  Kommentar af Betty — 14. maj 2018 @ 22:13

  • De var virkelig gavmilde, så vi tog en prøve af hver eneste slags 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. maj 2018 @ 8:50

 9. Med hensyn til træarternes udspring har der altid været større forskel mellem individerne i arten end mellem arterne, så der er fint plads til den pudsige modsathed mellem DK og UK.
  Varsler kan også have en vis selverkendende tåbelig i sig: “Det regner aldrig fra øst; men hvis det regner fra øst, holder det aldrig op igen.” -Med den sandhed i sig, at regn fra øst ofte giver ret store mængder nedbør.

  Det ostebord ville jeg heller ikke kunne stå for.
  -Og mange tak for englandsturen!

  Kommentar af natural2222 — 15. maj 2018 @ 2:24

  • Da jeg arbejdede, kørte jeg hver dag gennem et område med mange bøgetræer, og jeg lagde mærke til, at der kunne være op til tre ugers forskel på deres udspring, selv om de stod lige ved siden af hinanden.
   Det med østregnen kendte jeg ikke, men ja, det er morsomt formuleret.
   Velbekomme – og jeg kan anbefale en tur til Wensleydale-land 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. maj 2018 @ 8:53


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.