Hos Mommer

18. april 2018

Sten er drillesyge

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:55
Tags: ,

Sten er noget underligt noget – de er åbenbart programmeret til at drille mest muligt hvor de nu engang bor.
På gården, fx, kom de op af jorden hver eneste vinter, så vi hvert forår kunne slæbe os dårlige rygge til for at samle dem op fra markerne, så ikke de gik i maskinerne.
Bortset fra, at det var hårdt arbejde, så var det nu også meget hyggeligt, fordi mine forældre samlede døtre og svigersønner til at indsamle stenene; mor lavede god mad (senere fik jeg den tjans), og om aftenen kravlede vi nærmest invaliderede rundt, men vi hyggede os.
Sten i haven kravler derimod ned i jorden igen. Først bliver de hentet fra en markopsamling og sat som kantsten, hvorfra de stille, men konstant synker tilbage i jorden, hvor de kom fra.
Kunne det dog ikke være omvendt? På den anden side, hvis det virkelig var sådan, blev der ingen marksten at hente til at lave kanter i haverne med … det er ikke nemt, det her …

IMG_8373

Det var ren nostalgi i dag, fordi vi ude fra strandengene kunne høre viberne ‘vibe’ deres karakteristiske sang vuii-o-vuiip-vip-vip-euvii. Det var nemlig ensbetydende med forår, når vi gik ude i markerne og hørte viben vibe og lærken slå sine triller. Sidstnævnte er det længe siden jeg har hørt, desværre.
Det har været så hyggeligt at gå derude og høre på alle fuglene. Viben, som sagt, og strandskaderne med deres skrig, gæssene der skræpper, ændernes rappen og mågernes gøen. En af dem lød som en lille, hysterisk tæppetisser af en hund …

Og frokost på terrassen. Herligt. Jeg var så inspireret af det fantastiske vejr, at jeg lavede en rigtig sommerfrokost til os.

Jeg har sat omkring 90 dorthealiljer, jeg har tilplantet drivhuset med chili, tomater, en agurk og lidt varmeelskende krydderurter, og jeg har fået ordnet et par bede mere og hævet lidt kantsten … jeg skulle jo gerne være forårsfærdig med haven, inden vi tager til England; inklusive at få dahliaerne i jorden, men det bliver jeg også. Tror jeg. Hvis vejret holder, for jeg gider ikke arbejde ude i regnvejr.

Reklamer

23 kommentarer

 1. Det er så dejligt med fuglene. Her nyder jeg at stæren har fløjtet, kvækket, rappet og sunget m.m. i nogle dage; den er desværre blevet en sjælden gæst. Da vi flyttede ind for godt 30 år siden, var her masser af stære og dem savner jeg. Lærker er der masser af oppe ved sommerhuset i Odsherred – du må op at lytte til dem en dag 🙂

  Kommentar af fiberfryd — 18. april 2018 @ 19:24

  • Åh ja – jeg ser kun stære, når vi tager ned og ser sort sol :-.)
   Og ja – jeg vil gerne op og høre på lærker, dem savner jeg til gengæld!

   Kommentar af Ellen — 18. april 2018 @ 19:35

 2. Jeg har engang ladet mig fortælle, at sten stiger eller synker til deres bredeste punkt. Jeg ved ikke om det holder i retten; men der er lidt logik i det.
  Manglende fuglestemmer er måske det som giver mig størst afsavn ved min nedsatte hørelse. Godt, at I nyder det.

  Kommentar af natural2222 — 19. april 2018 @ 04:07

  • Farmer, har du overvejet at få et høreapparat, for det hjalp på fuglesangen hos mig 🙂

   Kommentar af Lene — 19. april 2018 @ 07:12

   • Det var også min første tanke: Kan et høreapparat mon dog ikke hjælpe på det?
    For jeg kan sagtens forstå, at du savner fuglesangen.

    Kommentar af Ellen — 19. april 2018 @ 07:51

    • Jeg har, og har haft sinden 1994, høreapparat i begge sider. Ellers er der tæt på totalt lukket for høje toner.

     Kommentar af natural2222 — 19. april 2018 @ 14:30

     • Uha, det var da i en ung alder, du blev hørehæmmet.

      Kommentar af Ellen — 19. april 2018 @ 16:03

 3. Det er så skønt med fuglesang, i dag har jeg gjort klar til rengøring med døre og vinduer åbne. Desværre kan jeg ikke skelne mellem fuglenes sang, men nyde det, det kan jeg 🙂 God havedag til dig

  Kommentar af Lene — 19. april 2018 @ 07:12

  • Ja, det er skønt – jeg nyder udelivet (endnu) mere, når der er fuglesang 🙂
   Mener du, at du ikke kan høre forskel på de forskellige melodier, eller at du ikke ved, hvilke fugle de enkelte toner tilhører? Sidstnævnte er svært for mig at lære – jeg ved ikke hvorfor, men det er ikke mange af havens småfugle, jeg kan bestemme ud fra deres sang.

   Kommentar af Ellen — 19. april 2018 @ 07:54

   • Godt spørgsmål, det er nok det sidste. f.eks aner jeg ikke hvordan en lærke lyder, jeg tror jeg kender vibens sang, men er i tvivl. Og f.eks din måde at skrive sangen på, som mange gør, vækker ikke genkendelse i min hjerne 🙂
    Men faktik kan jeg heller ikke høre om de forskellige melodier kommer fra forskellige fugle eller om det er én fugl, der har et lidt bredt melodivalg, jeg nyder bare sangen 🙂

    Kommentar af Lene — 19. april 2018 @ 08:25

    • Ja, vi behøver da heldigvis ikke at kunne identificere fuglen for at kunne nyde dens sang.
     Jeg har besluttet mig for at lære en eller to fugles sang hvert år. Ikke fordi jeg som sådan skal bruge det til andet, end at jeg synes det er morsomt at kunne sige, hvilken fugl, der synger. I år har jeg foreløbig lært strandskaden at kende.
     Solsorten kan mange melodier 🙂

     Kommentar af Ellen — 19. april 2018 @ 08:59

 4. Jeg har også samlet sten i min barndom 🙂 Efter sådan en dag – eller eftermiddag efter skoletid – var man godt brugt. Jeg ved ikke, hvad landmændene gør nu om dage. Samle sten som i gamle dage gør de i hvert fald ikke?? Viber og krager lyder, som de hedder. Det er så dejlig nemt. Jeg kan desuden kende solsort, stær, lærke og gråspurv plus et par stykker til, men jeg har som dig svært ved at lære de små havefugles fløjt at kende fra hinanden, og nu – med min nedsatte hørelse – lærer jeg det nok aldrig.

  Kommentar af Fruen i Midten — 19. april 2018 @ 09:28

  • Man er virkelig brugt!
   Det er nok kun smålandbrug som min fars, der samler (samlede) sten med håndkraft.
   Det er altså irriterende, at den hørelse bliver svag med årene. John kan heller ikke høre så mange som før.

   Kommentar af Ellen — 19. april 2018 @ 13:03

 5. Det er vist en perfekt forårsdag, du har beskrevet.
  Jeg er glad for, der er nogle der enten samler sten op på marken eller bryder dem (hedder det mon det) professionelt, for vi elsker sten i haven (og muret ind i trappen). Det må i sandhed have været hårdt arbejde at samle sten en hel dag. Jeg synes da, jeg ser små og store bunker af sten ude på markerne, når vi kører forbi, så nogen må jo samle dem sammen på en eller anden måde.

  Kommentar af Conny — 19. april 2018 @ 11:33

  • Aldeles perfekt, og ja, marksten er pænt i haven – vi har også mange og vil gerne have flere.
   De større sten er man nødt til at få væk fra marken – de kan lave en værre ravage, hvis de kommer ind i mejetærskeren.

   Kommentar af Ellen — 19. april 2018 @ 13:05

 6. Jeg husker også arbejdet med at samle sten på marken. Underligt, men jeg husker det ikke så træls som roehakning og roeoptagning. Nu mange år efter føler jeg faktisk, at jeg er privilegeret, fordi jeg fik de mange oplevelser af meningsfyldt arbejde sammen med mine forældre.
  Hvor ville jeg gerne kunne genkende deforskellige fugles sang! Jeg er analfabet på området, desværre, men jeg nyder dem!

  Har du sat tomater ud i drivhuset allerede? Jeg har et bøvl medmindre i vindueskarmene indtil midt i maj. I må have et opvarmet drivhus. Det kunne jeg godt ønske mig.

  Kommentar af Annette — 19. april 2018 @ 18:46

  • Det var sikkert også værre, men jeg har aldrig luget roer, så der kan jeg ikke rigtig tale med.
   Selvom det indimellem var fysisk hårdt, har vi jo på ingen måde taget skade af arbejdet – nok snarere tværtimod 🙂
   Det er muligt at høre alle fuglestemmerne via en app – man skal bare nøjes med to ad gangen, ellers bliver man hurtigt ‘lydblind’.
   Ja, jeg har sat tomater ud, og jeg satser simpelthen, for det er ikke opvarmet, men jeg ville gerne se det hele ordentligt i gang, inden vi rejser – det vil være for sent, når vi er hjemme igen midt i maj.

   Kommentar af Ellen — 19. april 2018 @ 20:11

 7. Og nogle gange måtte arbejdsholdet udvides til “omkringliggende” familier. Husker det tydeligt 😄. Både stenene og maden

  Kommentar af Fru Z — 19. april 2018 @ 19:54

  • Ja, og det gjorde det jo bestemt ikke mindre hyggeligt, Helle – det er noget af det, jeg husker tilbage på med glæde, selv om jeg var hammertræt om aftenen 🙂

   Kommentar af Ellen — 19. april 2018 @ 20:13

 8. Dejligt du har nået at plante dorthealiljerne, og også fået ordnet så meget andet. Jeg ligger selv vandret i drivhuset i øjeblikket, alt kommer jo på en gang. Nå, jeg må ikke klage, jeg har jo selv sået det og det er jo det vi har sukket efter hele vinteren. Her synger lærkerne så det er en lyst og vipstjerterne er lige kommet idag. Mærkeligt nok har jeg aldrig set eller hørt viber her på vore kanter, det er lidt ærgerligt. Knus og god aften til jer begge. 🙂

  Kommentar af Kirsten Jensen — 19. april 2018 @ 20:01

  • Jeg ville da ikke risikere, at de døde for mig 🙂
   Dette vejr har vi sukket efter længe, og det er bare med at nyde det, for det kan næppe blive ved. Vi skal jo også have lidt vand indimellem.
   Viben er jo en vadefugl, og I har nok ikke så mange strandenge på Bornholm? I har dem dog, viberne, kan jeg læse hos DOF, men åbenbart ikke lige hvor du bor.

   Kommentar af Ellen — 19. april 2018 @ 20:18

 9. Det lyder som en perfekt havedag du har haft, akkompagneret af fuglestemmer. Du har nået en masse. Jeg har prøvet at lære de forskellige fuglestemmer ved at lytte på cd engang. Men det blev aldrig en succes. Det er dog dejligt at høre fuglene alligevel. Især solsorten, synes jeg.

  Kommentar af Betty — 19. april 2018 @ 21:54

  • Den dag var lige, som den skulle være.
   Jeg har også prøvet det med cd’en, men jeg tror fejlen ligger i, at man hører for mange forskellige og derfor roder dem sammen. Jeg er nu i gang med en anden strategi: Jeg udvælger en eller to af dem vi har i haven, og så hører jeg ikke flere nye, før jeg kan den ene eller de to stemmer. Det virker meget bedre for mig.
   Men ja, vi nyder dem under alle omstændigheder 🙂

   Kommentar af Ellen — 20. april 2018 @ 08:00


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.