Hos Mommer

13. april 2018

Dagene flyver afsted

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:50
Tags:

Havekonsulent, havevejr, en bisættelse … jeg har for lidt tid for tiden. Lige om lidt skal vi til bagboen til et glas fredagsvin – bare fordi vi/de har lyst.
Vi passede hinandens huse, mens vi var på ferie, så vi skal lige have udvekslet ferieminder. Og så er de bare enormt hyggeligt selskab.

Havekonsulenten var her i går. Et er, at sådan en nok er til at betale for, men de ting, hun foreslog at sætte i gang, kræver en større lottogevinst.
Problemet er jo, at vi ikke længere selv kan klare de større ting, såsom at hive seks-syv store buske op – OG fjerne alle rødderne, så der kan plantes nyt. Vi kan slet ikke selv fjerne 25 meter for gammel hæk, der trænger gevaldigt til en udskiftning, fordi den er klippet forkert og er blevet for bar på de nederste 50 cm. Vi havde selv talt om den hæk, men var ikke indstillet på at skulle starte forfra og vente 5-6 år på, at en ny hæk gror op og bliver tæt. Hvad jeg ikke var klar over var, at man kan købe færdige hække i højder fra 100 til 210 cm, men som man måske kan gætte, er det ikke jordens billigste løsning. Det er dog den eneste brugbare, så nu har vi inviteret en lokal anlægsgartner ind til os; så kan han få lov til at give et tilbud. Både på med og uden hæk, for jeg har undersøgt det lidt, og det er virkelig dyrt, men buskene skal vi under alle omstændigheder have fjernet, så jeg kan slippe af med den meget rodede og kedelige del af haven og i stedet få skabt noget, der er i harmoni og som vi kan glæde os over synet af.

I dag fik jeg, udover at være til bisættelse af naboens nabo, ordnet lidt mere have og fik sået kermesbær, japansk indigo, lilla blåbælg, mamelukærme, drumsticks og øjeblomst.
Det bliver spændende, om de har lyst til at komme op af jorden … og om de når det inden vi rejser til England om 14 dage.

Og nu til noget helt andet: Er der en derude, der kan bruge en klassisk espressokande som den på billedet?
Jeg bruger den ikke mere, efter vi investerede i en automatisk espressomaskine, som også selv maler bønnerne.
Vandbeholderen forneden kan rumme tre dl.  
Jeg skal bare af med den, så er der en, der vil have den, skal den kun koste portoen – som vil udgøre 60 kroner med Post Danmark eller 45 kroner med GLS.

Reklamer

15 kommentarer

 1. Spændende hvilket tilbud gartneren kommer med… Vi brugte 11.000 på at få ryddet vores have; container, minegrab til at hive træer og hæk op, to mand og en motorsav, plantning af ny hæk. Jeg synes, det var pengene værd!
  Nu kommer det sjove.. Og lige så dyre.. Nye planter.
  Men nu kan jeg se en ny have for mit indre blik/foto med plantenavne.
  Næste uges gode vejr skulle gerne give nogle gode havetimer…

  Kommentar af Anne Holtegård — 13. april 2018 @ 19:13

  • Det bliver meget spændende, ja – og jeg er positivt overrasket over prisen I skulle give for alt det både hårde og kedelige arbejde, og jeg kan godt forstå, du synes pengene var givet godt ud. Det er jo altid sjovere at anlægge end at hive gammelt skidt op 🙂
   God fornøjelse med alle de nye planter!

   Kommentar af Ellen — 14. april 2018 @ 08:26

 2. Min havekonsulent gav mig heldigvis ikke så omfattende (læs kostbare) ideer, men bare at købe planter er noget der flår lidt i min påholdende sjæl, så det går laaaaangsomt med at føre dem ud i livet 😉
  Desværre har jeg igen haft absurde oplevelser med min far og et simpelt (ambulant) hospitalsbesøg, for at få fyldt blod på ham. Det er ganske surrealistisk (og dybt deprimerende) som forholdene er for både patienter og medarbejdere på akutmodtagelsen i Hillerød. Det tog over et døgn, før han kunne komme hjem igen. Men det har jo intet med dit indlæg at gøre – bortset fra, at det har krævet adskillige beroligende haverunder og en del god kaffe at klare den omgang!

  Kommentar af fiberfryd — 13. april 2018 @ 22:03

  • Nye planter er ikke billige, og man kan jo plukke i konsulentens forslag efter humør og pengepung – det var bestemt ikke alle hendes ideer, jeg kunne tilslutte mig, men de to bedste var desværre også de dyreste …
   Åh, stakkels din far – og også dig. Jeg håber virkelig, det snart må være overstået, især fordi det jo også er det, han ønsker. Kan vævningen ikke også virke terapeutisk i den sammenhæng? Men det er vist godt, at du har en stor have 🙂

   Kommentar af Ellen — 14. april 2018 @ 08:28

 3. De gratis glæder er de bedste.
  Hække er ganske rigtigt dyre.
  Kunne man ikke have nogle løgplanter i bunden af hækken til at fylde åbningen op. Der bliver jo mængder af overskudsløg rundt omkring når de forskellige arter visner ned hen over forsommeren, når der graves op i haverne. Hvis du “lod det sive” i nabolaget, at du kunne bruge overskudsløg ville du sikkert få i kassevis. Er der mon ikke en facebookgruppe for den slags bytteri?

  Jeg har lige fået to hele gartnerrullevogne fulde af løgplanter i potter. Påskeliljer(Carlston og tete-tete), en minihvidblomsterende jeg-ved-ikke-hvad-hedder, hyacinter i utal af farver, mini-hyacinter i hvid og blå. Flere tusinde løg ialt. Blot fordi jeg gav en bekendt et præg om, at hvis kan kunne bruge et par æbletræer, som jeg havde fået i overskud da jeg podede, kunne han jo sige til, hvis han en dag stødte på nogle løgplanter, en gartner ikke havde fået solgt.
  -Og vupti! I går stod der 2 rullevogne ved husgavlen. Planterne lidt blege af manglende lys; men det skal 2-3 dage i det fri og kontakt til god jord nok lave om på.
  Så nu er der plantet her og der og alle vegne. De næste mange sæsoner vil vi kunne mindes vor gode bekendte, når de blomstrer. Havde vi købt dem, havde vi kun haft en bon fra et plantecenter at mindes.

  Kommentar af natural2222 — 14. april 2018 @ 05:41

  • Du har gode ideer, men der er flere ting i det: Hækken har så tætte og også overfladiske rødder, at jeg ikke kan komme dybt nok ned til at kunne sætte løg. Der skal virkelig ruskes op her med maskiner, hvis det skal blive pænt igen.
   Desuden vil forårsløg godt nok være smukt om foråret, men det løser ikke indkigningsproblemet hele sommeren, som jo trods alt er der, vi opholder os mest udenfor. Og endelig kan vi jo nok heller ikke komme udenom, at du har et hav af kontakter og rent erhvervsmæssigt kan sidestilles med en gartner; det har/kan vi ikke … jeg kunne komme med nok så mange praj om ønsker, men jeg har ikke rigtig noget at byde tilbage med, og planteskolerne lever jo netop af os parcelhusejere, som ikke har andre muligheder end at punge ud.

   Kommentar af Ellen — 14. april 2018 @ 08:36

   • Jeg kan godt se det for mig. Væk med hækken.
    Hvilken art har i valgt til den nye hæk?
    Hvis det er en art, som bruges i skov/læbæltesammenhæng (Bøg/naur/sagentsæble/avnbøg/tjørn/osv.) er skovplanteskoler tit langt billigere end haverelaterede udbydere, og det er mit indtryk -selvom du sikkert vil få en sang fra de varme lande om at deres er noget helt specielt- at mange har skovplanteskoler som underleverandører.

    Kommentar af natural2222 — 14. april 2018 @ 10:24

    • Vi har ikke valgt endnu, og jeg kan ikke finde ud af det … sargensæble er i spil, men det er der også andre, der er. Vil det være pænt fx skiftevis at plante sargensæble og avnbøg, eller bliver det for rodet at se på på en (næsten) almindelig parcelhusvej? Uhh, det er svært.
     Skovplanteskole kan vi godt kigge på, men jeg satser på, at en anlægsgartner har gode forbindelser, så vi slipper billigere end hvis vi selv skal skaffe hækken – som jo skal være i fuld højde fra start, ellers er det ligemeget.

     Kommentar af Ellen — 14. april 2018 @ 12:14

     • Sargentsæble er en af mine favoritter. Blomsterne, bærrene (evt. gelé) løvfarven, ingen torne. Blanding bliver vist rodet at se på.
      Arten gror hurtigt til, så jeg ville ikke være nervøs for at plante skovplanter, som fås i 1/1 (Et år i frøbed, et år i priklebed.). De er 30-60 cm. når du får dem, og med lidt kærlig pleje er det 30-60 cm. mere årligt.

      Kommentar af natural2222 — 14. april 2018 @ 13:35

      • Hov undskyld. Jeg læste ikke nedenstående svar, at du ønskede hækken i 1,5 m. med det samme. Så går mit forslag med planteskole planter ikke.

       Kommentar af natural2222 — 14. april 2018 @ 13:37

       • Nej, det dur ikke rigtigt – vi vil ikke vente mindst fire og i værste fald otte år på, at hækken bliver stor nok. Enten går vi all in, eller også gør vi ingenting.
        Du har nok ret i, at det bliver for rodet at blande to slags hækplanter – jeg kan bare heller ikke se for mig, om 25 meter sargentsæbler bliver for meget af det gode.

        Kommentar af Ellen — 14. april 2018 @ 15:17

        • Oppe ved vor landsbykirkes parkeringsplads er der, i sin tid på min foranledning, plantet er ret lang hæk af sargentsæble. Når vi lige er kommet lidt forbi såtiden, kan jeg maile dig et foto, så du kan danne dig et indtryk af udseendet.
         Hvis den når at gå i blomst, er du sikkert solgt til stanglakrids.

         Kommentar af natural2222 — 15. april 2018 @ 08:36

         • Hehe, ja, temmelig sikkert – det vil faktisk være en smule tarveligt af dig at sende mig et billede med dem i blomst. Men gør det endelig alligevel 🙂

          Kommentar af Ellen — 15. april 2018 @ 08:43

 4. Årh, det var vist et dyrt besøg?! Man kan ikke bare klippe hækken helt og aldeles ned og bede den om at skyde igen?

  Kommentar af Fruen i Midten — 14. april 2018 @ 10:39

  • Det kan godt gå hen og blive dyrt …
   Det ved jeg ikke, om man kan, men selv om det er muligt, er det netop det, vi ikke vil, for så går der flere år, inden folk ikke kan kigge ind til os, og det er vi ikke interesseret i, så det er ny hæk i fuld højde (eller som minimum 1,5 meter) eller ingenting.

   Kommentar af Ellen — 14. april 2018 @ 12:17


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.