Hos Mommer

2. april 2018

Manden i piletræerne

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:08
Tags: , ,

Bare to bogstaver udgør forskellen på Kenneth Grahames dejlige klassiker og en forårshungrende ægtemage, der i dagens fine solskin bare ville ud og foretage sig et eller andet. Brøderup Efterskole har efterhånden fået tæmmet det stykke jord, de fik foræret af ejerne til den gård, der har givet vores vej navn. Da vi kom hjem fra Malta, var der sket noget med sivene, men de kunne ikke komme til at rydde piletræerne, fordi jorden var for våd.
Nu vejer John ikke lige så meget som den maskine, skolen så gerne vil anvende, så han gik derned i dag for at få nedlagt de sidste træer. Ud fra billedet her kan man måske ikke fornemme det, men når der kommer blade på, tager de en del af vores fine fjordudsigt, både set fra køkkenet og oppe fra shelteret. Ikke så meget oppe fra gæsteværelset …

IMG_8359

Jeg har siddet og binge-watchet (“den praksis at umådeholdent se flere afsnit af en enkelt tv-serie, tv-show eller film (fx trilogi) ud i én køre”) tre af fire udsendelser om Kunsten at blive snydt. Herligt nyt udtryk (binge-watching, altså …), der har fundet ind i sproget – og nu har jeg så hermed lavet det om til et verbum og givet det dansk bøjning. Lige som at google. Jeg ved ikke, om det er officielt tilladt endnu, men hvis ikke, så bliver det det helt sikkert.

Det var meget interessant at se. På flere måder – bl.a. undrede jeg mig over, så mange af deltagerne, der åbenbart havde misforstået noget – eller også misforstod jeg bare deres måde at udtrykke sig på, men det handlede om at kunne finde frem til det af 10 mulige malerier, der var en kopi, og flere af personerne sagde noget i stil med Det der er ikke en typisk Krøyer eller Det er slet ikke Krøyers stil. Det drejede sig jo ikke om at finde noget, der måske kunne have været malet af den pågældende kunstner, men om at finde den nøjagtige kopi af et af vedkommendes værker.
En af dem sagde Og her har vi en nøgen dame med bare bryster. Ja …?
Den bedste (eller værste …) formulering kom dog fra ham, der lægger stemme ind over og kommenterer det hele, for han sagde følgende i alle tre udsendelser (jeg citerer kun fra de to sidste, for jeg kan ikke huske den første ordret):
Det er Kristian Vodders karrieres hidtil største svindelnummer.
Johannes har lavet det største svindelnummer i sin karriere.
I mine ører er det det samme som at sige, at de alle har lavet flere svindelnumre, men at disse bare var de største. Sådan er det forhåbentlig ikke ment. Den første udsendelse handlede om skagensmalerne, den anden om guldaldermalerne og den tredje om Cobra-gruppen. Fjerde og sidste udsendelse kommer i aften, og jeg glæder mig til at se den.
Det var gennemgående, at det var børn, der var bedst til at finde frem til kopien – det hyggede jeg mig en del over. Nogle af de mere professionelle deltagere, såsom fx en galleriejer og en kunstmaler, gættede forkert.
Som sagt vældig interessant, og har I mulighed for Tv on demand, så kan jeg anbefale at se udsendelserne.

20 kommentarer

 1. I mangler vist bare Mulle og Tudse, så er den helt i vinkel! Godt at foråret er ved at have fundet vej til jer! ❤️

  Kommentar af Maude — 2. april 2018 @ 16:36

  • Jeg er glad på Johns vegne over, at du ikke synes, at han er Hr. Tudse 😉

   Kommentar af Ellen — 2. april 2018 @ 18:22

 2. Endelig kom jeg i tanke om hvad titlen rigtig 🙂 Jeg har også bingewatchet og maratonlæst.

  Kommentar af Lene — 2. april 2018 @ 19:35

  • Jeg kunne godt tænke mig at kende dine tanker om, hvilke to bogstaver det drejede sig om 😉
   Jeg er normalt ikke god til bingewatching – to afsnit af et eller andet, så kan jeg ikke klare mere den dag, men her i dag har jeg altså klaret fire – og maratonlæsning er meget længe siden for mit vedkommende. Jeg gjorde det engang, men nu strikker jeg i stedet for. Jeg ville gerne kunne læse i længere tid ad gangen, men jeg falder for hurtigt i søvn.

   Kommentar af Ellen — 2. april 2018 @ 20:42

 3. Måske kan man finde et dansk udtryk? ‘Klyngekigge’ f.eks.? 😂
  Det gør jeg tit; jeg vil hellere vente til alle episoder er klar og se det hele i et hug, end småkigge med stor fare for at glemme halvdelen mens jeg venter.

  Kommentar af fiberfryd — 2. april 2018 @ 20:07

  • Det var da et udmærket forslag – slå det op på FB, så kan det være det bliver modtaget med lige så stor begejstring som ‘klikfang’, som jeg synes er totalt genialt 🙂
   Kan du godt sidde nærmest en hel dag og se en serie? Det hjælper selvfølgelig meget på det, at man kan strikke imens.

   Kommentar af Ellen — 2. april 2018 @ 20:45

   • Nå, måske ikke en hel dag 😉 Så skal det da være helt exeptionelt godt. Jeg tager det gerne over nogle dage … og strik sørger ganske rigtigt for, at sofahængningen ikke bliver til det rene sløvsind.

    Kommentar af fiberfryd — 2. april 2018 @ 20:53

    • Strikkeriet er et dejligt og effektivt middel mod en ellers ellers dårlig samvittighed 🙂

     Kommentar af Ellen — 2. april 2018 @ 21:03

 4. Pil er et stort problem mange steder.
  Jeg skal ikke her i kommentarfeltet tage problemerne på forskud; men pil skyder endog særdeles villigt igen, så allerede efter et par somre er det afsted med saven endnu en gang. Pil skal faktisk trækkes op med rod for at undgå genvækst.
  Alternativet er at få området så godt afvandet, at det kan afgræsses. Pil tåler ikke et par somre, hvor al ny bladmasse afgnaves.
  Men alene at finde kreaturer til afgræsning er et problem.

  Kommentar af natural2222 — 3. april 2018 @ 4:18

  • Vi ved det godt, og det ved ungdomsskolen også … de har fjernet en del pil ved at trække rødderne op, men der hvor John går, er der for vådt, og så er Johns indsats bedre end ingenting.
   Her tror jeg det største problem er at få området afvandet, for lige her er det eneste sted på hele dette stykke af fjorden, der ikke er udlejet til forskellige kvægejere, hvorfor jeg konkluderer, at det nok ikke er noget problem at finde sådanne. Det er meget brugt at sætte tyrekalve på græs her.

   Kommentar af Ellen — 3. april 2018 @ 8:27

   • Det er glædeligt, at der stadig findes kreaturer nok på jeres egn. -Og ikke mindst folk, som gider bøvlet med afgræsning. Problemet er nok, at området er så lavtliggende, at det er for fugtigt til afgræsning.
    I gamle dage var selv det mindste stykke tagrør et værdifuldt tilskud til et nyt tag, så der var økonomi i at holde pilene væk.

    Kommentar af natural2222 — 4. april 2018 @ 3:14

    • Lige her omkring fjorden er det i hvert fald ikke noget problem, og vi nyder, at der går køer her det meste af året.
     Det kunne være, vi selv skulle skære rørene til vedligehold af vores tag 🙂

     Kommentar af Ellen — 4. april 2018 @ 8:16

     • Det kunne da være ganske dekorativt at have en trave tagrørsbundter eller to stående, og i nødstilfælde ville det da være bedre end ingenting, hvis en mår eller andet skulle lave et lille hul i taget.
      -Og så er du jo heldig, at der på Sjælland kun skal 20 bundter/neg til en trave. På Fyn er tallet 40 og i Jylland 60.
      Det et flot billede af bundtede tagrør nederst i dette link:
      http://materialebog.vodder.dk/hoestmetoder-og-haandtering-af-taekkeroerene/

      Det ville nok koste mere end et helt stråtag, hvis man bestilte en maskine til at slå et så lille stykke; men for mig ser det ud som om stykket bag og til venstre er slåede tagrør. Måske er man kørt udenom netop på grund af piletræerne.

      Kommentar af natural2222 — 4. april 2018 @ 14:03

      • Det er da pudsigt, at der er så stor forskel på antallet i de forskellige landsdele.
       I øvrigt var det interessant at læse i det link, du gav her – også selv om det er skrevet til tækkerlærlinge, men man tager jo aldrig skade af at lære noget nyt.
       Vores rør var slået med maskine, men jeg tror Brøderup Efterskole har en spion ude, for hver gang de har været her og lavet et eller andet, har vi været væk. Der var for vådt at køre, hvor piletræerne vokser, sagde de naboer, der havde talt med ‘fælderne’.

       Kommentar af Ellen — 4. april 2018 @ 14:31

 5. Faktisk er “bingewatche” med i “Nye ord i dansk”: https://dsn.dk/noid/?q=bingewatche – og så vidt jeg husker, anbefaler Sprognævnet generelt at bøje engelske og andre låneord “på dansk”. Så du har bare gjort det helt rigtige 🙂

  Kommentar af Conny — 3. april 2018 @ 9:27

  • Okay, tak. Jeg slog det op på sproget.dk uden at kunne finde det der – sikkert fordi jeg brugte bindestreg 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. april 2018 @ 10:48

 6. Er der ikke noget med, at piletræer er vældigt gode til at rense jord? Men det er jo nok ikke derfor, at der står nogen og tager jeres udsyn lige der, og så må manden med motorsaven jo i gang 🙂

  Kommentar af Fruen i Midten — 3. april 2018 @ 13:50

  • Det er der vist noget om, men vi har ganske rigtigt ikke det store problem med benzin og olie lige på det stykke, så de får ikke lov til at tage udsigten 🙂

   Kommentar af Ellen — 3. april 2018 @ 15:34

 7. Der er nok at gå i gang med!
  Kan sådan noget pil ikke bruges til flet? Eller kræver det specielle arter?
  Hvad sker der med der nedsavede pil? Bliver det til bunddække? Eller brænde?
  Kan se på svarene, at du kan nyde udsigten i år…

  Kommentar af Anne Holtegård — 4. april 2018 @ 8:58

  • Det ved jeg ikke om det kan, men umiddelbart vil jeg tro, grenene er for krøllede. Pilene til fletning, som jeg så hos Lene i Canada, og som man også ser herhjemme, vokser op i lange og helt lige grene.
   John smider det bare, hvor det groede – det er ikke værd at slæbe hjem til at brænde.

   Kommentar af Ellen — 4. april 2018 @ 9:29


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.