Hos Mommer

11. marts 2018

Et søndagsopråb

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:53
Tags:

Kære alle tilhængere af bahai, buddhisme, hinduisme, islam, jain, juche, jødedom, kristendom, shinto, sikhisme, taoisme, wicca og zoroastrianisme, inklusive alle underafdelinger heraf:
Venligst bemærk, hvad en filosof fra det 17. århundrede mente, nemlig, at tro er en privatsag, som hverken stat eller andre skal blande sig i.
For dette anførte han tre argumenter:

1) Ingen stat og intet individ kan rangordne trosretninger efter sandhedsværdi.
2) Tro kan ikke udbredes med vold.
3) Forsøg på religiøs ensretning fører tit til mere splittelse end religiøs tolerance.

Den gamle filosof hed John Locke, han levede fra 1632-1704 og han regnes for grundlæggeren af liberalismen.
Jeg ville ønske, at det havde været mine ord, men jeg kan i det mindste gengive denne visdom, som for nok de fleste af os er noget selvfølgeligt, men som for alt for mange bestemt ikke er det.

Tænk, hvis alle kunne finde ud af at leve efter dette i dag. Jeg har altid ment (og fik allerede i folkeskolen på puklen for den “antikristne holdning”, som en af mine lærere udtrykte det, men hun havde tilsyneladende ikke forstået pointen), at religion op gennem historien kun har ført terror, frygt, utryghed og krig med sig. Lige nu frygter mange kristne visse tilhængere af islam, men kristne har såmænd ikke været en pind bedre end nutidens terrorister, men har haft udført ganske forfærdelige ugerninger; det er først i nyere tid, de er blevet lidt mere afdæmpede. Og i øvrigt har de kristne jo i form af protestanter og katolikker ligget i indbyrdes krig i århundreder og gør det endnu, så hvem er de gode, og hvem er de onde?

Jeg kalder mig selv for irreligiøs, og jeg kunne under søgningen på verdens religioner konstatere, at det i dag er den tredjestørste ‘trosretning’, hvilket jeg fandt temmelig interessant.

“Hvorfor skriver hun nu pludselig om den slags ting”?
Jeg ved det egentlig ikke, for jeg opnår ikke andet med dette indlæg end at få luft.
Enhver er salig i sin tro, men man skal holde den for sig selv! Altid! Og respektere, at andre måske tror på noget andet. 
Det er ikke møntet på nogen jeg kender, for jeg vil ikke være ven med nogen, der tordner religion under nogen form … men jeg læste lidt om John Locke, sympatiserede straks med den gamle vismand og tænkte, at dette måtte udbredes, selv om jeg hævder at have en upolitisk blog.
Men det var jo heller ikke politik, dette her.
Næsten ikke …

Reklamer

25 kommentarer

 1. Kunne jeg ikke have skrevet bedre 🙂

  Kommentar af Per Teilmann — 11. marts 2018 @ 17:37

  • Nej, vel? Der var kloge folk allerede dengang 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. marts 2018 @ 21:20

 2. Lige mine ord ! Knus til jer begge fra Gudhjem.

  Kommentar af Kirsten Jensen — 11. marts 2018 @ 17:40

  • Godt! Og knus retur 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. marts 2018 @ 21:21

 3. Så sandt! Dyrk gerne din religion, alene eller sammen med ligesindede – men lad også alle andre gøre det samme. Flertallet af religiøse mennesker er jo aldeles fredelige og kunne ikke drømme om at pådutte andre deres tro.
  Føler man sig hævet over andre i kraft af sin frelsthed, så vil man gerne udbrede denne tro – og det gælder desværre ikke kun religion, men mange andre overbevisninger.
  Helt bortset fra de, der bruger religion som påskud til at fremme egen vinding og magt.

  Kommentar af fiberfryd — 11. marts 2018 @ 19:34

  • Jeg er jo så aldeles enig, Ditte, men det kommer nok ikke helt bag på dig 🙂

   Kommentar af Ellen — 11. marts 2018 @ 21:22

 4. Kloge ord fortjener udbredelse – og ikke kun om søndagen.

  Kommentar af Jørgen — 11. marts 2018 @ 19:37

  • Det er rigtigt det virkede bare så passende lige her på en søndag.

   Kommentar af Ellen — 11. marts 2018 @ 21:22

 5. Tro avler fanatisme, og så er det spildte ord på Ballelars – historien der aldrig slutter. Men derfor kan vi godt være rørende enige. Folk må have den tro, de vil, blot de ikke omklamrer mig eller andre.

  Kommentar af Eric — 11. marts 2018 @ 19:44

  • Du har desværre ret. Gad vide, hvornår verden bliver klogere? I hvert fald visse folk her i verden … det er næsten ubærligt, hvis svaret er ‘aldrig’ 😦

   Kommentar af Ellen — 11. marts 2018 @ 21:24

 6. Meget klogere ord, selv kan jeg nu godt lide at høre om andres tro og overbevisninger. … der må bare aldrig blive noget der trækkes ned over hovedet på andre, for som du siger er tro privat.
  selv mener jeg faget i skolen burde blive kaldet religion og havde fokus på indsigt, respekt og forståelse af alle religioner.

  Kommentar af Anette — 11. marts 2018 @ 20:43

  • Du er mere åben end jeg er – jeg gider simpelthen ikke tale religion under nogen omstændigheder. Alt andet, stort set, men ikke religion.
   Mht. skolen er vi enige … jeg troede egentlig, at det for længst var kommet til at hedde religion? Det hed det da allerede, da jeg gik i folkeskole.

   Kommentar af Ellen — 11. marts 2018 @ 21:26

   • Lovmæssig skal det hede kristendomskundskab… kan være ændret i de sidste år men vi kæmpede for det for ca 10 år siden og fik nej, så jeg tvivler ….. måske hed det religion da du gik i skole, måske var din skole/lærer rebel og kaldte det for religion trods regler… det gjorde jeg.
    min interesse hænger nok sammen med min uddannelse. Og mit mål er højest indsigt og at finde måder vi kan leve sammen på (hvis religion påvirker dette)
    Fanatisme og misioneren har jeg dog intet til over for. Religion må aldrig blive tvang eller noget man skal overbevises om er sandt.

    Kommentar af Anette — 14. marts 2018 @ 00:40

    • Jeg kan godt se, at det skal hedde kristendomskundskab. Ikke desto mindre kaldtes det religion for 55-60 år siden, hvor jeg kom fra, men da var det nok underforstået, at selvfølgelig var der tale om kristendomskundskab …
     Det sidste kan vi jo kun være enige om.

     Kommentar af Ellen — 14. marts 2018 @ 15:31

 7. Hvis/når man diskuterer religion/politik så er man ikke meget længere når man ophører diskussionen…. det er endeløst idet man sjældent kan blive enige

  Kommentar af Annette — 12. marts 2018 @ 07:11

  • Nemlig. Det er én af grundene til, at jeg ikke vil diskutere det med nogen.

   Kommentar af Ellen — 12. marts 2018 @ 07:45

 8. Irreligiøs tror jeg ikke, jeg er. For når man er født og opvokset i en kultur, der gennem generationer er præget af en bestemt religion, som her kristendommen, så er den jo nærmest marineret ind i ens tankesæt, og det tror jeg ikke, man kan sætte sig ud over. Og jeg tror også, at det er den marinering (mind set ville nogen måske kalde det med en smartere betegnelse), der gør, at man kan være helt og aldeles målløs over, hvad andre med andre religiøse anskuelser kan man mene om dette og hint.

  Men John Lockes tanker kan man jo kun være enig i 🙂

  Kommentar af Fruen i Midten — 12. marts 2018 @ 09:48

  • Jeg vil så nok hellere kalde det livsværdier og menneskesyn, ikke religion, men hvis jeg kan få lov til det, er vi vist temmelig enige 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. marts 2018 @ 10:16

   • Det må du gerne, men jeg er overbevist om, at mit menneskesyn og mine livsværdier er præget af, at jeg er født og opvokset i en kristen kultur 🙂

    Kommentar af Fruen i Midten — 12. marts 2018 @ 11:37

    • Vi er ikke uenige om, at vi er vokset op med og lever efter kristne livsværdier. Vi er såmænd nok enige i meget, når det kommer til stykket … jeg står bare af, når man begynder at tale om, at der findes en gud, lige som mår man synes, at det gør en forskel, om man er mand eller kvinde eller har en anden hudfarve. Det er ikke kristendom, der har forårsaget, at vi så småt er ved at nærme os lighed, hvad det angår.
     Men nu begynder jeg jo selv at diskutere 🙂

     Kommentar af Ellen — 12. marts 2018 @ 14:20

 9. Enig! Al fanatisme, uanset det er tro eller politik, er af det onde. Så handler det ikke om holdninger, men om magt.
  Så lige Matador; At tænke og tro. Afsnittet om Daniels konfirmation. Faster Anna, der i sin dybe tro ikke kunne rumme andres liv. Og som derved kappedes forbindelsen til familien Skjern.
  Magt skjult som “vi er bedre end andre fordi vi er troende/socialister/republikanere..”
  Det afsnit rummer mange facetter!

  Kommentar af Anne Holtegård — 12. marts 2018 @ 10:02

  • Jeg genså den også. Der er aldrig, hverken før eller siden, lavet noget så godt i Danmark. Men det var et sidespring, og du har ret i det hele.

   Kommentar af Ellen — 12. marts 2018 @ 14:11

 10. Jeg skrev også en kommentar og får besked om nye…mon min er havnet i spam filteret?

  Kommentar af Anne Holtegård — 12. marts 2018 @ 11:46

  • Mystisk. Så dukkede den op… Mon der er forsinket levering?
   Slet bare denne kommentar.

   Kommentar af Anne Holtegård — 12. marts 2018 @ 13:51

   • De får lov at stå begge to – du var nemlig på mystisk vis havnet i spamfiltret. Aner ikke hvorfor …

    Kommentar af Ellen — 12. marts 2018 @ 14:12


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.