Hos Mommer

7. marts 2018

Dette er virkelig et luksusproblem

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:05
Tags: , ,

Der er flere overvejelser at gøre sig, når man bliver folkepensionist. En af dem er, om man vil have den sum udbetalt, man har stående i Lønmodtagernes Dyrtidsfond. Det kan man faktisk vælge at få fra man er 60, men jeg har valgt at gøre det nu. Når man tænker på, hvor lidt, der blev sat ind i sin tid, er beløbet vokset til en mærkbar størrelse og til en noget bedre forrentning, end jeg kunne have klaret ved selv at skulle administrere de samme penge.
Med andre ord: Et velkomment rejsetilskud.
Men.
Vi har flere forskellige rejseønsker, både store og små, og det er her, dilemmaet kommer: Skal vi bruge pengene på én stor eller flere små rejser? Skal vi bruge dem på at give os selv nogle luksuriøse glæder i hverdagen, eller skal vi puge dem lidt og se, hvad fremtiden bringer? Nok ikke det sidste, for 1) vi har begge lært ikke at udskyde for meget – vi ved ikke hvor længe vi har os – og 2) så kunne jeg jo bare have ventet med at kræve dem udbetalt.
Det er et luksusproblem; jeg ved så glimrende, at der er mange, der ikke har råd til at tage på ferie overhovedet, men dem kan jeg jo ikke give hver en rejse alligevel, og LD-pengene er trods alt mine egne – som andre bare har forvaltet godt for mig.

Smukke NorgeForeløbig har vi valgt at bruge lidt af dem på vores i forvejen planlagte sommerferie til det smukke Norge. John ville selv køre hele vejen, men jeg fik den lyse ide at sejle til Oslo og så prøve den ypperste og mest ekstravagante luksus, man overhovedet kan forestille sig: Den dyreste kahytstype, med alt, hvad dertil følger og hører.
John var med på ideen, og det bliver bare FEDT – det bliver helt vildt, med vores egen balkon og udendørs jacuzzi. Som jeg i øvrigt er ret sikker på, vi nok ikke får brugt (kommer i nogen grad an på vejret), men bare det at vide, at den er der, er en god fornemmelse. Vi tog kun turen som enkeltrejse; dels pga. prisen, dels, at vi ikke vil lægge os fast på, hvornår vi skal hjem igen, men lade vind, vejr og os selv tage den beslutning. Det kan lige så godt blive to som tre uger, vi er afsted – nobody knows.
Nogle mange vil nok synes vi er fuldkommen fjollede at bruge penge på den slags overflødigheder, men jeg kan allerede mærke, hvor meget det har højnet forventningens glæde til den ferie.
Jeg er ret glad for, at jeg i mange år har prøvet at sidde økonomisk hårdt i det, og selv om det ikke var særlig sjovt, da det stod på, gør det glæden ved at have muligheden for at skeje lidt ud nu så meget større, når det ikke er en selvfølge. Og så bliver man altså mere magelig med alderen, har vi efterhånden konstateret nogle gange.
Faktisk giver LD såmænd ikke engang til opfyldelsen af det dyreste rejseønske – det kommer måske, når Sverigeshytten bliver solgt. Måske.
Det ender derfor nok med, at pengene bliver klattet væk på denne måde. Måske også til lidt flere (og bedre … ) gourmetophold rundt omkring i Danmark?
Mulighederne bliver selvfølgelig flere, jo færre penge vi bruger ad gangen, så dilemmaet vil være der lidt endnu.

23 kommentarer

 1. Hvis jeg skal vælge mellem problemer, vælger jeg da også helst luksus-vaianten. Og jeg forstår så godt jeres prioritering. Både at I bruger pengene på at rejse og at i tillader jeg selv lidt behageligheder under rejsen. Sidste år var vi på Bali, og valgte ét af stederne at bo virkelig, virkelig lækkert. Og de overnatningerm er jeg sikker på, at jeg vil huske til evig tid.
  Til sommer skal vi på endnu en Tour-de-Balkan, og indleder rejsen med at lade både os selv og vores bil fragte med tog fra Hamburg til Wien. Ja, det koster en del mere, end at køre selv, og nej, man sover ikke fantastisk ombord på det tog, men man sover, og man flytter temmelig mange kilometre imens.
  Selvom vi ikke har de samme muligheder for at forlænge rejsen, har vi alligevel valgt ikke at booke tog til hjemrejsen, for det giver altså en helt anden fleksibilitet, at der ikke er en fast bagkant …. i hvert fald ikke før den mandag morgen, hvor vi forventes at møde på job igen ….

  Kommentar af Fru Z — 7. marts 2018 @ 16:15

  • Det er nemlig helt rigtigt: Man husker meget længe de der vilde luksusting på en anden og rigtig god måde – jeg tror det er sundt for éns mentale tilstand at tillade sig det, hvis altså ikke man ligefrem skal sætte sig i gæld for det.
   Det bliver spændende at tage biltoget – det lyder som om I har prøvet det før? Og man sparer en overnatning på vej derned. Vi har også talt om det, for vi vil til Østrig igen. Engang.

   Kommentar af Ellen — 7. marts 2018 @ 17:28

   • Vi har rejst med biltog flere gange – og altid kun den ene vej. Deutsche bahn er stoppet med deres autozug, så nu skal man igennem en østrisk hjemmeside – bare så I er forberedt, hvis du begynder st google (og det gør du)

    Kommentar af Fru Z — 7. marts 2018 @ 17:33

    • Ahh (og ja, jeg googler 😉 – jeg mente jo nok at have hørt, at Tyskland ikke længere har biltog – rart at vide, at Østrig kan endnu 🙂

     Kommentar af Ellen — 7. marts 2018 @ 17:43

     • Dejligt at høre Fru Z – jeg havde helt opgivet biltoget 😉

      Kommentar af fiberfryd — 8. marts 2018 @ 23:16

 2. Ku’ være man skulle skaffe sig et luksusproblem. Sådanne synes at give anledning til ikke så lidt forventningens glæde.

  Hvad vil I lave på det skiv, når I ikke vil sidde i det udvendige badekar?

  Kommentar af Jørgen — 7. marts 2018 @ 16:22

  • Luksusproblemer er såmænd ikke så tossede endda 😉
   Der er bl.a den lækre Commodore-lounge med gratis snacks og drinks, så meget man orker. Og RO! Kahytten er stor og lækker, så man kan sidde og læse eller blogge, og nogen kan se Tv-avisen … man kan spise superlækker middag på en af flere restauranter. Man kan gå på diskotek eller natklub – det gør vi så ikke …
   Man kan gå rundt og opleve det store skib, om morgenen vil vi sidde på vores egen balkon og stornyde det fantastiske syn af Oslofjorden … jeg synes ikke man når at kede sig, når rejsen varer fra 16:30-09:00, og man sover en del af tiden.
   Med andre ord: Det er en tur, vi holder meget af og har taget mange gange før. Oslo kan man sagtens tilbringe en dag i, hvis man vælger at tage et minicruise. Kan stærkt anbefales.

   Kommentar af Ellen — 7. marts 2018 @ 17:36

   • Jeg fik jer nærmest ombord hele vejen til verdens ende, men jeg kan jo godt se du Oslo. Så er jeg mere med.

    Kommentar af Jørgen — 7. marts 2018 @ 20:51

    • Hehe – så har du sikkert også selv prøvet turen 🙂

     Kommentar af Ellen — 7. marts 2018 @ 21:12

 3. I skal da tage de lange ture så længe, I har lyst og kræfter til det, og luksus kan man da ikke få for meget af, såfremt man har midlerne til det.

  Når kræfterne bli’r færre kan I gå over til kortere ture, og om maaange år kan I gå over til de kortere ture bl. a. kroophold med forkælelse, og ikke mindst gourmet middagene.

  God fornøjelse med det hele, der er sikkert mange år med mange gode rejser til jer 2 aktive mennesker endnu.

  Kommentar af Madonna — 7. marts 2018 @ 16:47

  • Du har så ret, men med lange ture mener jeg nok mindre varigheden end jeg mener dyre ture, såsom krydstogter til den anden ende af jorden (som jo godt nok også oftest varer tre uger), hvor vi ikke behøver at være så mobile.
   Vi elsker nemlig også vores bilferier, men vi ved ikke, hvor længe John kan køre så langt, og jeg overtager IKKE rattet, for så bliver det ikke ferie for nogen af os. Derfor har bilferier lige nu førsteprioritet, og de korte kroophold vil der forhåbentlig altid være råd til sådan ind imellem 😉

   Kommentar af Ellen — 7. marts 2018 @ 17:41

 4. Luksusproblemer er bare de bedste 🙂 Og ha, I bliver skisme da nødt til at prøve den der jacuzzi, tage billeder og blogge om det 😉 Jeg krydser fingre for godt vejr til jeres tur.

  Kommentar af Fruen i Midten — 8. marts 2018 @ 8:28

  • De er okay at have – og selv om vi prøver jacuzzien, er jeg ikke helt sikker på, at det vilblive billeddokumenteret 😀

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2018 @ 8:47

 5. Hvilket dejligt problem at skulle løse! Sådan ville jeg også gerne opleve Oslo-båden. Vi har prøvet den billigere variant et par gange. Første gang var med børnene, det var omkring tiden med “Titanic”-filmen, som pigerne var vilde med. Vores yngste havde så troet, at vi skulle rejse på noget, der lignede tredje klasse fra filmen, så hun var så overvældet over størrelsen, de flotte trappegelændere, vores kahyt (uden rigtigt vindue), alting, at hun følte sig som en dronning.

  Kommentar af Conny — 8. marts 2018 @ 8:54

  • Det skal I unde jer selv at prøve. Vi rejste på Commodoreclass de sidste to gange til England, og det er godt nok en anden oplevelse.
   Når det er sagt, har vi bestemt også nydt alle vores mange ture både til UK og Oslo på økonomiklasse, for det er virkelig dejlige skibe – især til Oslo.

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2018 @ 11:53

 6. Ja, LD har gjort det helt fantastisk godt. Der bliver sparet mange kilometer ved at I sejler – og bare kan stornyde turen.

  Kommentar af Kisser — 8. marts 2018 @ 9:22

  • Ja, du må også have fået en pæn sum ud af det, men det gider vi ikke klage over, vel? 🙂
   Vi synes, det lyder som en god start på sommerferien.

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2018 @ 11:54

   • Ellen, jeg har ikke hævet min endnu 🙂 Vil bruge den til når jeg en gang skal have ny bil.
    Absolut ingen klager herfra.

    Kommentar af Kisser — 8. marts 2018 @ 13:34

    • God ide! Så føler man jo at man får en bil forærende 🙂

     Kommentar af Ellen — 8. marts 2018 @ 14:35

 7. Hvor lyder det godt med den luksuskahyt! Der er nok ikke nogen, der nyder luksus så meget, som vi der har prøvet at suge på lappen 🙂 Det bliver en skøn oplevelse.
  Jeg har stadig mine LD penge stående. De skal vist hæves senest, når man er 75. De bliver bedre forrentet end andre steder, har jeg forstået?

  Kommentar af Betty — 8. marts 2018 @ 14:21

  • Det tror jeg nemlig er helt rigtigt, Betty – vi forstår at sætte pris på luksus på en helt anden måde 🙂
   Jeg ved ikke, om LD er de bedste – det er de nok ikke, for mine pensionsselskaber er faktisk også rigtig gode, men det er LD i hvert fald også, så det er en rar sum penge at få – og den influerer ikke på folkepensionen.

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2018 @ 14:40

 8. Tankevækkende overvejelser.
  Enig i at erfaringer med små penge gør nydelsen af større penge meget bevidst. Det optimale er at bruge penge og muligheder, mens kræfter og lyst er størst.. Og stadig have lidt i kassen til akutte situationer.
  Vi er også bevidste om, at vi ikke kender i morgen.
  Vi nyder friheden til at køre, når vi vil. Spise ude undervejs. Tage en overnatning, hvis det er ønsket.
  Erik er ikke så meget til længere rejser, så nydelsen ligger i de korte ture. Og jeg nyder de længere med Gitte og mine veninder. Luksus liv.

  Kommentar af Anne Holtegård — 8. marts 2018 @ 20:32

  • Nemlig. Hvis vi var født med en guldske i munden, så var den slags jo bare hverdag.
   I gør jer de samme tanker som os, kan jeg se – og det er da godt, du har Gitte og veninderne, når din mand ikke har lyst 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2018 @ 21:37


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.