Hos Mommer

26. februar 2018

Minitur til Nordtyskland

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:39
Tags: , ,

Det blev næsten til vinterferie – i hvert fald er der et lille, hvidt drys over det hele, både hjemme og hele vejen til vores bestemmelsessted i Bad Bramstedt.
Vi tog – som sædvanlig – lidt tidligt afsted for at få noget ud af dagen. Planen var at køre gennem Holstensk Schweiz, for der skulle være så smukt. Mine forældre flygtede hertil for 41 år siden, da de ikke havde lyst til at gøre så meget ud af deres sølvbryllup. Jeg nåede lige at få Charlotte d. 12. december, inden de drog afsted d. 13. dec. Bryllupsdagen var 15. december, så vi var alle lidt spændt på om hun nåede at komme til verden inden de var nødt til at tage afsted, men det gjorde hun jo så.
Der var da også smukt, og jeg tror vi kører herned igen engang, når der er grønt og lunt.
Vi så alle søerne (kørte på det nærmeste igennem dem), vi så byerne Malente og Plön; vi spiste frokost i Bad Bramstedt, og fordi det var for tidligt at checke ind, kørte vi videre til Glückstadt, som viste sig at være en smuk, gammel by. Alt sammen med flot solskin det meste af dagen … dejligt.
På vejen dertil så vi traner! Der gik et par inde på en forhenværende majsmark – de må have taget fejl af årstiden, men jeg har godt nok læst, at nogle få vælger at overvintre her mod nord, hvis det er en “mild og grøn vinter”, som der stod. Det er det så ikke mere, så de fryser nok.

Traner i februar ved Glückstadt

Værelse på 11. etage

Her i det nordlige Tyskland er man åbenbart ikke meget for betalingskort. Både til frokost og senere til den ret så syndige eftermiddagskaffe tog de kun imod kontanter. Det viste sig, at jeg har glemt min europung, men det havde John heldigvis ikke, så det blev en billig omgang for mit vedkommende … jeg må dog nok hellere finde en hæveautomat i morgen, eftersom der er flere frokoster og eftermiddagskaffer i vente. Jeg har en europung og en pundpung, så jeg altid har kontanter med fra starten uden at skulle skynde mig at finde en bank.
Det kræver så bare, at jeg husker at tage den med …

Vores værelse ligger på 11. etage, så udsigten fejler ikke noget. Her er dog temmelig lydt, har vi konstateret … vi håber, at naboerne er færdige med at tale højt, når vi skal i seng, men der er ingen tvivl om, at de hygger sig derinde. 

P1010507 

Årrh, det var godt, var det – og man har vel ferie!

24 kommentarer

 1. Åh, det lyder virkelig som en dejlig lille vinterferie! ❤️

  Kommentar af Maude — 26. februar 2018 @ 19:21

  • Indtil videre har jeg ingen klager ☺

   Kommentar af Ellen — 26. februar 2018 @ 19:28

 2. Nordtyskland er ikke så ringe, og det er da klart bedre at holde ferie i sne og frost end i regnvejr.

  Kommentar af Pigen fra landet — 26. februar 2018 @ 19:33

  • Det er så sandt!

   Kommentar af Ellen — 26. februar 2018 @ 20:13

 3. Det ser ud til her kom en del vind og en god del frost – og det gør der vel også hvor I er. Håber I har tøj nok med – og høreværn.
  Pas nu endelig på ikke at få ondt i maven af eskapaderne.

  Kommentar af Jørgen — 26. februar 2018 @ 19:45

  • Det er koldt, men det vidste vi og har masser af tøj med – det er straks værre med høreværnene. Lige nu er her dog stille.
   Jeg kan desværre sagtens tåle alle lækkerierne … jeg bliver bare så tyk af dem!

   Kommentar af Ellen — 26. februar 2018 @ 20:15

 4. Hvor hyggeligt med sådan en lille Tysklands-ferie. Det undrer mig til stadighed, at man ikke er mere med på betalingskort i Tyskland. Jeg oplevede det samme i Leipzig og nogle mindre byer for snart to år siden.
  Fortsat god ferie. Og nyd udsigten 🙂 Jeg elsker udsigter.

  Kommentar af Betty — 26. februar 2018 @ 19:49

  • Det er altså underligt, ja … og ret irriterende … vi bruger jo stort set aldrig kontanter i DK mere.
   Tak, vi nyder. Udsigter er rare 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. februar 2018 @ 20:17

 5. Nur Bares ist Wahres – det er kun kontant, som er ægte/gælder – siger man i Tyskland. Tyskerne elsker deres kontanter og jeg håber aldrig, de ændrer sig på dette område, selv om digitale penge også er i fremmarch.
  Tyskerne har en langt større bevidsthed om, at en del af befolkningen udelukkes fra et deltage i økonomien, hvis man helt overgår til kort- og digitalbetaling, samt at det giver banksektoren al for stor magt at have kontrol over alle vores betalinger.
  I Tyskland ville man aldrig have accepteret en løsning som rejsekortet, fordi det udelukker mange fra at få rabat på rejserne – man kan kun få den store rabat, hvis man har et kreditkort at tilknytte kontoen. Man ville heller aldrig acceptere, at man er nødt til at eje en nyere smartphone for at købe ti-turskort til DSB osv, (hvilket ifølge Stefan da også er ulovligt i forhold til EU-lovgivningen, man må ikke tvinge forbrugeren til at have udgifter til f.eks. en ny smartphone for at kunne bruge produktet).
  Så sådan er vi forskellige, jeg har selv både smartphone og kreditkort, men jeg kan godt lide at bevæge mig i et samfund, hvor der, selv om der også er ulighed, trods alt er tænkt på, at vi alle skal have en mulighed for at være med.

  Kommentar af Henriette — 27. februar 2018 @ 1:06

  • Jeg kan godt forstå den del af det med rejsekortet og smartfonen; det er ikke i orden at tvinge folk til at have en ny model, men det med kontanterne forstår jeg ikke – man kan jo bare have begge dele, lige som i DK. Jeg kender flere, som foretrækker kontanter, hvilket er fint, men jeg og mange andre foretrækker altså kort. Vi er heller ikke så spændende at overfalde, for vi bærer ikke rundt på letomsættelige midler.
   De ansatte i bankerne har nu nok andet at lave end at overvåge de små kunders transaktioner – det er ikke os, der er interessante 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. februar 2018 @ 6:12

   • Jeg tænkte nu slet ikke på overvågning, men på begrebet “ pengeskabelse”, altså mængden af kontanter vs kontopenge og de problemer, der kan opstå i den proces, men det er for langt at komme ind på her. Derudover er et samfund, hvor betalingsmidler hovedsageligt er digitale meget sårbart over for hacking og der kan også opstå en monopoldannelse på monetære transaktioner, som er uhensigtsmæssig.

    Kommentar af Henriette — 27. februar 2018 @ 8:01

    • Enig, specielt det med sårbarheden har jeg tit tænkt på – senest skete det jo for Mærsk. Hvis ‘man’ virkelig vil lamme et samfund, er det i dets cyberspace, de skal sætte ind.
     Det er et stort spørgsmål, ja, men fx sorte penge kan da vist noget nemmere cirkulere i et uelektronisk samfund, så der er fordele og ulemper ved begge dele, og jeg tror ikke på, at man nogensinde vender tilbage til kun at operere med rede penge. Den digitale verden er kommet for at blive – på godt og ondt.

     Kommentar af Ellen — 27. februar 2018 @ 8:26

     • Jamen, vi er helt enige, Ellen 😀
      Der er rigtig mange fordele ved digitalisering, men på nogle områder kunne jeg bare ønske, at vi var lidt mere kritiske.
      Jeg synes nu også sagtens, man kan betale med kort i Tyskland på lidt større steder, men de helt små, billige privatdrevne spisesteder vil nok ikke påtage sig udgiften til gebyrer og kortterminal og så må vi betale kontant, hvis vi vil spise der.

      Kommentar af Henriette — 27. februar 2018 @ 9:33

      • Ja … og så kan vi andre hoppe og danse, for det bestemmer de indtil videre selv. Og når man ved det, går det jo også; man skal bare vide, at det er sådan det er.

       Kommentar af Ellen — 27. februar 2018 @ 16:25

 6. Traner vender tidligt på året tilbage fra vinterkvarteret. I år var det nok lidt FOR tidligt.
  I det polske har vi mere end 100 traner på markerne rundt om gården. Vi havde minus 16 grader natten til mandag, og denne morgen er mindst lige så kold i følge vejrkortet, så det vil nok koste en del traneliv.

  Om betalingsmiddel: Jeg er vendt tilbage til kontanter efter tidligt i kortenes historie at have været helt kontantløs -kort og godt.
  Jeg oplevede en dag at mit kort ikke virkede, og at jeg derfor måtte lægge mine, heldigvis ganske få, varer tilbage. Det var yderst ubehageligt, da jeg vidste at der var rigeligt på kontoen at trække på. Var kontoen blevet tømt af en hacker? Vi fandt aldrig ud af hvad der var galt; men fra den dag af genindførte jeg kontanterne. De virker altid.
  Det er så samtidig oplevelsesmæssigt al bøvlet værd at opleve en butiksbranche, der regner lige så ringe som den staver og sætningssammensætter.

  Kommentar af natural2222 — 27. februar 2018 @ 5:29

  • Okay … vi har bare aldrig set dem så tidligt før. Det er ikke så,godt for dem, når det bliver så koldt som nu, som du også skriver.
   Det er en yderst pinlig situation, når kortet ikke kan læses; det har jeg også prøvet, men eftersom det ikke var mit kort, der var noget galt med, kunne det ikke afskrække mig. Jeg føler mig meget mere utryg, hvis jeg går rundt med kontanter på mig.
   De må ikke engang forsøge på at regne, for dengang for mange år siden, hvor de var nødt til det, skete der alt for mange tilbagegivningsfejl, og folk brokkede sig jo kun, når de fik for lidt tilbage; sjældent når det var omvendt 🙂

   Kommentar af Ellen — 27. februar 2018 @ 6:23

 7. Her på billedet (i modsætning til på Instagram) kan jeg få øje på tranerne. De er smukke. Forhåbentlig finder de mad og overlever. Det er alligevel utroligt at læse om farmers mange traner på markerne i dette vejr.
  I lyder til at have (haft?) en skøn tysk ferie. Plön besøgte jeg for … maange år siden i embeds medfør. Såvidt jeg husker, er der også gamle huse og ret smukt.

  Kommentar af Conny — 27. februar 2018 @ 9:02

  • Jeg håber også, at tranerne overlever, men det er hårdt for dem lige nu. Billedet var helt umuligt på IG – jeg forstår ikke, hvorfor nogle synes, at telefonerne er gode kameraer 🙂
   Vi har en fin ferie, bortset fra, at jeg er blevet forkølet, men det findes der heldigvis midler til at bekæmpe. Lidt …
   Plön og hele området er fint og bestemt værd at besøge.

   Kommentar af Ellen — 27. februar 2018 @ 9:13

 8. Dejligt med en lille vinterudflugt – med kage/dessert og det hele 🙂 Jeg hepper også på tranerne, men de har vist desværre oddsene imod sig.

  Kommentar af Fruen i Midten — 27. februar 2018 @ 11:00

  • Altid godt – begge dele 🙂
   Ja … jeg håber de klarer det.

   Kommentar af Ellen — 27. februar 2018 @ 16:26

 9. De der små ferier er guld værd! Jeg har også konstateret, at det er nødvendigt med bargeld i Tyskland.
  Apropos fugle, der burde være andre steder på nuværende tidspunkt, så så jeg adskillige viber ved en af vores engsøer 2. juledag. I et herrens vejr i øvrigt.

  Kommentar af Kirsten — 27. februar 2018 @ 11:11

  • Det er så fint lige at tage et par dage eller tre.
   Det er – næsten – okay med de kontanter, men jeg havde været lidt på den i går uden John.
   Viber!!!??? Stakkels dem. Dem har vi dog ikke set ved Præstøfjorden uden for sæsonen.

   Kommentar af Ellen — 27. februar 2018 @ 16:29

 10. Godt med en smuttur og lidt selvforkælelse. Jeg ser sne på dine billeder – banker Sibirien også på dernede? Her er der bitterlig koldt.

  Kommentar af Eric — 27. februar 2018 @ 19:40

  • Det er nemlig godt, og lidt bid i luften kan ikke ødelægge det – selv om Sibirien lader sig mærke også hernede. Det er ikke kuldegraderne, men blæsten og dermed chillfaktoren, der er værst, men det er okay, for vi var forberedt og har taget det varmeste tøj med.

   Kommentar af Ellen — 27. februar 2018 @ 19:48


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.