Hos Mommer

25. februar 2018

Det blev ikke særlig rødt

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:19
Tags: ,

KatechupulverDet er stadig vinter – lige nu ret meget, faktisk – så selvindsamlede planter til farvning kan der ikke blive tale om før om nogle måneder.
Så er det jo godt, at der findes noget, der hedder internettet … jeg lod mig inspirere af et par amerikanske bloggere, som kunne fremvise to smukke, lidt usædvanlige røde eller rødbrune farver. Det viste sig, at Nidaros var leveringsdygtig i materialerne, nemlig katechu i pulverform og fintskåret rathaniarod. Jeg havde ikke hørt om nogen af delene før, så jeg måtte google grundigt rundt for at fnde noget om fremgangsmåden, som fx om det må koge, eller om det kræver alkohol eller syre for at trække farven ud.
Jeg fandt desværre ikke noget, der var rigtig brugbart; ikke engang engelske kilder leverede noget brugbart. Katechu skulle kunne give rødbrune til sorte farver, men hvordan? Det kunne jeg ikke finde noget om. Første bad med katechu er nummer to fra venstre på billedet med fire fed garn. Andet bad blev så kedeligt, at jeg kom en knivspids gurkemeje i, hvilket gav et garn med et nydeligt farvespil i. Det grå garn er en overfarvning med katechu af en mellemblå indigo, fordi jeg så dette: Cutch extract produces earth browns, chestnut, fawns and beiges and is perfect for mixing with indigo and other natural dyes for stunning grey greens and other browns. Det var sandt nok: Den grå er ret flot; jeg må se at få farvet noget med indigo, så jeg kan få Fifty Shades of Grey og ikke kun Fifty Shades of Yellow.
Mindre end 50 kan nu også gøre det.

Det gik ikke så godt med rathaniaroden. På Pinterest så jeg en rigtig flot rød fra den, men det jeg fik fremkaldt, ligger meget langt fra at være rødt … ligner mere en af de mange cafe latte-varianter, jeg efterhånden har liggende.
Jeg har bedt om hjælp i FB-gruppen, der handler om plantefarvning og håber på et godt svar fra et af medlemmerne.

Ratanhiarod

Jeg undrer mig over, at internettet tilsyneladende er tomt, når jeg vil finde noget om farvning med rathaniarod. Er der nogen, der læser med her, der kan hjælpe med et link?

Reklamer

7 kommentarer

 1. Well, jeg tænker rødbeder? Meeeen nu har jeg jo heller ingen erfaring udi plantefarvning, desværre. Håber du får løst udfordringen! ❤️

  Kommentar af Maude — 25. februar 2018 @ 15:19

  • Rødbeder skal prøves en dag, men det var en anden rød farve, jeg var ude efter med rathaniarod.

   Kommentar af Ellen — 25. februar 2018 @ 17:19

 2. For mig at se er det de næsten uanede nuancemuligheder farvning giver mulighed for, der er spændende. Og så altså at se hvad der sker når det sker.

  Kommentar af Jørgen — 25. februar 2018 @ 16:46

  • Plantefarvning dækker over hele spektret, så det er meget spændende. På flere måder 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. februar 2018 @ 17:20

 3. Jeg kan umiddelbart se, at den røde farve er meget svær at opløse, så måske skal der skrappe midler til.
  Roden er åbenbart også astringerende, så måske kan du bruge resten til at stramme huden op, så du ligner de forskønnede FBbilleder? Og hvis du oven i købet får den solbrændte farve med, så er der ingen ende på lyksalighederne 😂😂😂

  Kommentar af fiberfryd — 28. februar 2018 @ 7:26

  • Faldt over et forum, hvor de diskuterede violinlakering og en i forbifarten skrev noget om ‘spritopløselige farver, som sandeltræ, rathania og alkanna’. Måske kunne du prøve spritmetoden?

   Kommentar af fiberfryd — 28. februar 2018 @ 7:43

   • Tak for research – jeg kom faktisk lidt sprit i vandet, men det kan være, at det skal opløses i ren sprit – det må jeg prøve med det sidste af farven.
    Og hvis ikke det virker, kommer jeg det i hovedet 😀

    Kommentar af Ellen — 28. februar 2018 @ 15:45


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.