Hos Mommer

16. februar 2018

Kaffe-søvnløshed: myte eller faktum?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:13
Tags:

Det er maaange år siden, jeg har drukket kaffe om aftenen. Jeg gjorde det sommetider, hvis vi var eller havde gæster, og jeg gjorde det naturligvis altid, når jeg var til fest eller andre større sammenkomster. Under sidstnævnte omstændigheder skete der ikke så meget ved det, for det var stort set altid i forbindelse med en weekend, men var det til hverdag, var det så sikkert som amen i kirken, at jeg lå søvnløs i timevis og bandede mere og mere, fordi jeg jo skulle så pokkers tidligt op og på arbejde … skulle både være frisk der og på landevejen dertil. Altså: ingen aftenkaffe til Ellen.
Af lutter gammel vane har jeg heller ikke drukket aftenkaffe efter jeg jobstoppede, selv om det betyder mindre nu, om jeg kan falde i søvn. Det er dog lige så irriterende at ligge der og vende og dreje sig, så jeg har ikke drukket kaffe.
Undtagen … når vi har eller er gæster. ´
Det har på det seneste slået mig og undret mig såre, at 1) de gange, jeg ikke har kunnet falde i søvn, har jeg ikke drukket kaffe, og 2) de gange, jeg enten har drukket ren kaffe eller indtaget den i form af en Irish Coffee, som jeg elsker, er jeg uden problemer faldet i søvn meget hurtigt.
Underligt. Meget underligt.
Foregår det hele bare inde i ens hoved? Er det rent psykisk og ikke den fysiske virkning af coffein?
Det måtte komme an på en prøve, for jeg holder faktisk meget af kaffe.
Altså tog jeg et par gange, mens vi var på Malta, en dejlig og velsmagende kop aftenkaffe (jeg faldt for Lavazzo Rosso og har nu forsynet mig med den herhjemme – heldigvis laver vi en kop ad gangen, så John og jeg kan køre med hver vores foretrukne mærke) – og faldt i søvn på normal vis inden for normal tid.
Det der aftenkaffedrikkeri har jeg så nydt lige siden. Ikke hver aften, men har vel drukket aftenkaffe 8-10 gange inden for de seneste tre uger.
Jeg har ingen som helst problemer med at falde i søvn.
Er det ikke mærkeligt?
Var det, dengang jeg arbejdede, alene frygten i sig selv for ikke at kunne falde i søvn, der bevirkede søvnløsheden?
Måske lidt som det, at jeg aldrig kunne falde i søvn på min sidste ferienat, således at jeg efter tre ugers ferie troppede op på arbejde og lignede en, der virkelig trængte til ferie! Det må også have være psykisk, for der var ingen fysisk grund til ikke at kunne sove – det var bare den irriterende tanke om, at nu er ferien slut, der huserede i mit hoved. Det gjorde det ikke spor bedre, at John sov sødeligt ved siden af mig. Så var jeg parat til at smadre et eller andet, når klokken rundede både 02 og 03 eller endnu mere, inden søvnen endelig indfandt sig.
Men nu! Jeg sover sødeligt, både med og uden kaffe … man skal bare ikke arbejde, så holder kaffe ikke én vågen!

16 kommentarer

 1. Jeg siger op på mandag, så!

  Kommentar af Maude — 16. februar 2018 @ 16:39

  • Haha – god ide, Maude 😀

   Kommentar af Ellen — 16. februar 2018 @ 18:35

 2. Jeg tror helt sikkert at hjernen kan spille os et puds, og jeg kan også mærke, at overgangen mellem fridage og arbejdsdage gør noget ved min søvn.
  Hvor er det bare dejligt at du nu kan sove godt, selv efter kaffe.
  Netddoktors skribent, som er overlæge for det danske center for søvnmedicin, anbefaler at man ikke drikker te, kaffe og cola efter kl. 17. Så måske skal jeg droppe min te om aftenen 😉

  Kommentar af Lene — 16. februar 2018 @ 19:04

  • Ja, det er dejligt, at jeg kan sove nu, og ang. kaffe og koffein bliver man åbenbart hele tiden klogere.
   Du kunne da prøve at droppe den og se, om det hjælper, men er dit problem ikke snarere, at du vågner og så ikke kan falde i søvn igen, fremfor ikke at kunne falde i søvn? Der er en interessant artikel her: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/kost/koffein/

   Kommentar af Ellen — 17. februar 2018 @ 9:30

 3. Jeg tror, vores tanker og forestillinger betyder rigtig meget. Jeg var ikke kaffedrikker i mine yngre år, men jeg har opdaget nu, at det ikke generer min nattesøvn at drikke aftenkaffe. Det er ikke noget, der sker hver aften, men sommetider i hyggeligt selskab eller bare i mit eget.
  Min nattesøvn bliver derimod forstyrret, natten før jeg skal rejse. Jeg kan ikke falde i søvn, og når jeg endelig er faldet i søvn, vågner jeg tit. Det er helt sikkert psykisk. Og der er nok ikke noget at gøre ved det.
  Skønt for dig, at du kan sove efter aftenkaffen 🙂

  Kommentar af Betty — 16. februar 2018 @ 21:41

  • Man kan udvikle immunitet mod koffeinens virkninger, så det har du nok gjort.
   Den med rejsesøvnløsheden kender jeg så glimrende – mon det er fordi vi er bange for at sove over os og dermed komme for sent til flyet/færgen? Måske er det bare sommerfugle og forventningsglæde 🙂

   Kommentar af Ellen — 17. februar 2018 @ 9:32

 4. En svale gør ingen sommer. 75 kopper kaffe er dødelig dosis.
  Forekommer mig at have hørt at effekten af kaffe indtræder 4 timer efter indtagelsen, eller måske topper effkten her. Kunne være noget af forklaringen på man ikke kan sove. Har man pist for meget og måske for fed mad kan man heller ikke sove. Rumler man med et eller andet kan man heller ikke sove. Aner ikke noget om det, men jeg drikker helst ikke kaffe efter kl. 15. Og i øvrigt har det overrasket mig at jeg drikker en liter om dagen. Det må nedsættes og erstattes af vand.

  Kommentar af Jørgen — 17. februar 2018 @ 7:39

  • Alt er dødeligt i store mængder, selv gulerødder. Og jeg tror ikke der er mange der ved, at 10 gram acetylsalicylsyre er dødelig dosis. Det kan købes i håndkøb, er bare 20 hovedpinetabletter, og man må vist tage otte om dagen?
   Effekten indtræder mellem 15 og 120 minutter, og kaffes halveringstid er mellem 2½ og 4½ timer, og udover det kan man opnå immunitet mod koffeinens virkninger, så det er vist ret índividuelt, hvordan kaffe virker.
   Kaffe anses for en del af væskeindtagelsen, så du behøver ikke at erstatte din liter kaffe med vand. Der er en interessant artikel her: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/sundhedsoplysning/kost/koffein/

   Kommentar af Ellen — 17. februar 2018 @ 9:41

 5. Mener nu der er lavet videnskabelige studier af kaffes effekt på søvnen. Og at den forstyrres.Men jeg har oplevet noget af det samme som dig, at hvis jeg f.eks har ferie så kan jeg godt drikke kaffe uden at komme til at lide af søvnmangel. Her serverer jeg altid koffeinfri kaffe når vi får gæster om aftenen. Smager af det samme som den med koffein

  Kommentar af havehyrden — 17. februar 2018 @ 8:13

  • Der er vist efterhånden lavet mange undersøgelser, og man bliver hele tiden klogere. Koffeins virkning er individuel, og man kan opnå immunitet. Det tror jeg dog så ikke, at jeg har gjort allerede … men det psykiske spiller nok en ret stor rolle, som du også er lidt inde på.
   Min søster bruger også koffein kaffe – jeg må have købt noget, så vore søvnløse gæster kan få en kop aftenkaffe, når de er her.
   Se eventuelt linket i mit svar til Jørgen herover – den artikel er god at blive lidt klogere af.

   Kommentar af Ellen — 17. februar 2018 @ 9:45

 6. Som du ved har jeg aldrig haft problemer med kaffe og søvn, mens spekulationer, eller bare småændringer i dagligdagen, næsten altid resulterer i nattekvaler, så jeg holder mig til ideen om det psykiske. Måske kan det måles, men det har åbenbart ikke en problematisk effekt på alle.
  Men det glæder mig, at vi kan tillade os at ‘kaffe den’ sammen om aftenen 😉

  Kommentar af fiberfryd — 17. februar 2018 @ 9:28

  • Efter at have læst den artikel, jeg linker til i kommentarsvarene, tror jeg det kan være både psykisk og fysisk. Eller … enten-eller er måske mere korrekt.
   Det gør det dog ikke mindre underligt, at det har ændret sig så markant for mit vedkommende, men det var faktisk bl.a. irsk kaffe-indtagelserne sammen med dig og Peter, der fik mig til at undres – og ja, nu kan vi ‘kaffe den’ sammen fremover 🙂

   Kommentar af Ellen — 17. februar 2018 @ 9:49

 7. Lavazza Rosso er glimrende bønner, og i det hele taget foretrækker jeg espressobønner, der ikke er så bitre som “almindelig” dansk kaffe.
  Kaffe virker afgjort opkvikkende på mig om morgenen, og da jeg arbejdede i treholdsskift kunne jeg ikke sove efter en nattevagt, hvis jeg havde bællet kaffe på arbejde. Men som flere er inde på, er der nok individuelle forskelle.

  Kommentar af Eric — 17. februar 2018 @ 16:23

  • Enig ang. espressobønnerne – hvilket vi desværre først har fundet ud af for et års tid siden, men bedre sent end aldrig.
   Det må være meget individuelt – og når det så også varierer inden for den enkelte person, er det ikke nemt at angive faste ‘regler’ for kaffepåvirkning.

   Kommentar af Ellen — 17. februar 2018 @ 17:40

 8. Tror nu også, det er det psykologiske, der spiller ind i søvn problemer for mig. Jeg drikker kaffe eller te og sover lige godt/dårligt. 😴
  Har prøvet i en nattevagt at drikke for meget kaffe; det var ubehageligt med hjertebanken og svimmelhed.
  Rejsefeber og andre aftaler kan virkelig også forstyrre søvnen😫
  Nu nyder jeg, at der ikke er et vækkeur ⏰ der larmer hver morgen…

  Kommentar af Anne Holtegård — 18. februar 2018 @ 13:58

  • Jeg tror faktisk også det er mere det psykiske (såsom rejsefeber o.l.) end det fysiske, der spiller en rolle, men ja, man kan da drikke for meget kaffe; det er ikke så rart.
   Det er simpelthen bare noget af det allerbedste ved ikke-arbejdslivet: ingen vækkeure, undtagen når man skal afsted på ferie 😀

   Kommentar af Ellen — 18. februar 2018 @ 14:29


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.