Hos Mommer

9. februar 2018

Uha, det er svært med de tal …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 14:18
Tags: , ,

Jeg vil SÅ gerne være færdig med Amsterdam-halstørklædet nu. Jeg er nået til det punkt, hvor det kun kan gå for langsomt, selv om jeg knokler og knokler. Der mangler fem farvestriber – og så lige en hæklet kant hele vejen rundt … satsede ellers på, at John skulle kunne have det på i morgen, hvor vi skal ‘i byen’, men jeg har ikke sagt det højt, for så skuffer jeg kun mig selv.
Jeg ser BBC Brit eller BBC Earth mens jeg strikker med en intensitet, at jeg får helt ondt i armene, hvad jeg ellers aldrig får af at strikke.
Det gik fuldstændig galt for oversætteren i dag – jeg så desværre ikke, hvem det var, men vedkommende må være talblind.
A hundred-foot high [something] blev oversat til tre meter.
Three quarters of a million blev til 75.000.
One hundred thousand blev til 1000.
Hvis ikke man forstår engelsk, men ellers er i besiddelse af en smule sund sans, må man have studset en del over de danske tal i den pågældende sammenhæng.
At 30 mi2 blev til de rigtige 77 km2, kan undre en anelse, men her skulle ikke blot oversættes, her skulle også regnes – eller i hvert fald slås op. At det så er 77,6 km2, således at der burde have stået 78 km2, er i petitesseafdelingen.
Og jo: Jeg kan skam udmærket lytte, læse undertekster og strikke på Amsterdam samtidig!
If you want something said, ask a man; if you want something done, ask a woman, som Margaret Thatcher sagde.

Amsterdam

38 down, 5 to go. Og så sidder jeg bare her og skriver.
Sæt i gang, Ellen!

20 kommentarer

 1. Det ville være godt at studse lidt over tallene, men problemet er vel at den evne mangler. Jeg nævner et forrygende eksempel på tilsvarende i mit seneste indlæg, pkt. 6.
  God strikkelyst, men pas på de arme arme.

  Kommentar af Jørgen — 9. februar 2018 @ 15:02

  • Ja, i hvert fald hos denne oversætter … og jeg har været ovre hos dig 🙂
   Tak, det hele er bare en overgang … jeg skal nok passe på mine arme.

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2018 @ 16:40

 2. Ja, John kan vist bruge dette flotte tørklæde i denne kulde, så klø på Ellen, men husk at sænke skuldrene!

  Kommentar af Fru Moll — 9. februar 2018 @ 16:11

  • Jeg klør på, og skuldrene er heldigvis ikke noget problem; jeg er simpelthen blevet øm i underarmsmusklerne af alt det strikkeri 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2018 @ 16:41

 3. Jeg er også godt på vej til en strikkeskade i venstre albue. Sønnikke mangler varme raggsokker, og de er lidt hårde ved min arm. Og så er jeg blevet bidt af at strikke trøstemus, så det er svært at holde armen i ro. God aften og weekend til dig og John. Knus her fra Gudhjem.

  Kommentar af Kirsten Jensen — 9. februar 2018 @ 19:24

  • Pas nu på dig selv og din albue, Kirsten! Det dur jo ikke, at du selv får brug for trøstemusene … men jeg forstår godt, at man kan blive lidt bidt af at lave dem 🙂
   Knus retur herfra.

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2018 @ 22:52

 4. Jeg kender det godt. I aftes ville jeg bare nå at lave en hue, så det blev midnat, inden den blev helt færdig med kvast og det hele. De sidste finesser tager også tid.
  Jeg tænker du nok når striberne, hvis du kan afsætte tiden og armen holder til det. Så er der den lange hækleomgang. God arbejdslyst 🙂

  Kommentar af Pigen fra landet — 9. februar 2018 @ 19:59

  • Ja, det kender du så – og du havde helt ret. Jeg er netop blevet færdig med striberne og kan godt se, at det vil være dumt at tro, at jeg kan nå kanten inden det bliver midt om natten 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2018 @ 22:53

 5. Jeg springer over det med tal 🙂 Det er et flot tørklæde, men pas nu på, du ikke overanstrenger dig.

  Kommentar af Betty — 9. februar 2018 @ 21:44

  • Det gør jeg ikke – og jeg blev da heller ikke færdig, desværre 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2018 @ 22:54

 6. Har hørt rigtig mange mærklige oversættelser i tv af tal….. som specielt i krimier kan ødelægge meget af historien hvis man ikke forstår det de siger på engelsk.
  Det faktisk lidt skræmmende at de kan oversætte 3 til 2 m.m. eller half a dusin til alt muligt andet end 6 (de kunne jo bare have skrevet et halvt dusin)

  Kommentar af Anette — 9. februar 2018 @ 21:48

  • Det er nemlig ret uheldigt, at tal bliver oversat så forkert, som tilfældet ofte er. En af kardinalfejlene er billion oversat til billion. Det er jo ‘bare’ en milliard 🙂
   Jeg har også hørt mystiske udgaver af half dozen – ofte bliver det til en halv snes, men det er jo ikke rigtigt, så ja, som du siger: Hvorfor ikke bare skrive et halvt dusin?

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2018 @ 22:57

 7. Tal er ikke lige min styrke, så den slags undersættelser løber ind af det ene øre og ud af det andet. Men selvfølgelig burde de oversætte korrekt.
  Flot, flot tørklæde til John. Men pas nu på armene 😉

  Kommentar af fiberfryd — 10. februar 2018 @ 1:25

  • Nemlig – man burde kunne stole på en oversættelse!
   Armene er okay efter de har sovet, tøhø 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. februar 2018 @ 9:49

 8. Tørklædet er virkelig flot og jeg kan så læse mig til at der skulle hækles rundt om halstørklædet. Er det virkelig nødvendigt, det er smukt som det ser ud nu 🙂
  Jeg ville aldrig fange de talfejl, hvorimod jeg nogen gang fanger andre fejl, men jeg er enig, man skulle kunne stole på oversættelsen.

  Kommentar af Lene — 10. februar 2018 @ 10:30

  • Tak – jeg er netop blevet færdig, og hæklingen giver en pæn finish, for kanten bliver ikke særlig pæn med det mønster.
   Det skulle man kunne, men det kan man desværre ikke altid.

   Kommentar af Ellen — 10. februar 2018 @ 11:23

 9. Tænk du blev færdig! Godt!
  Gad vide hvad det var for et BBC-program. Jeg ser dem også BBC Earth osv. og jeg har også noteret mig talblindhed eller lignende. Men det værste er, synes jeg, at politikerne spiller på befolkningens talblindhed. 70 mia. i uinddrivelige skatterestancer, snyd og skatteflugt er mindre end 100 mio. ikke? Det skulle man i hvert fald somme tider tro.

  Og nu har Skattevæsenet fået 30 millioner ud af gennemgang af Panama-papirerne. Det er vel nok godt. Så har vi snart indhentet 70 mia. ikke sandt? Uh.

  Kommentar af Donald — 10. februar 2018 @ 15:10

  • Var det virkelig 70 mia? Var det ikke kun 13? Ikke fordi det er lidt … men 30 mio er da trods alt bedre end ingenting, og vi tåbelige danskere har jo selv stemt os ud af politisamarnejdet i EU.
   Bortset fra det har du jo ret: der er mange varianter af måder at beskrive eller (bort)forklare tal på – det kommer an på … 😑

   Kommentar af Ellen — 10. februar 2018 @ 22:48

   • De samlede restancer, som Fogh & Co. lagde op til ved at nedlægge store dele af skattevæsenet, og som Socialdemokraterne ikke opdagede var et fejltrin – så de fortsatte nedlægningen 😦 – de samlede restancer er anslået til 70 mio, jeg har gemt TV-dokumentarerne og jeg har også andre kilder, – man må kunne finde artikler fra dengang det var en “nyhed”. Nogen anslog at det var mere, op over 100 mia.

    MEN det, der kunne inddrives, var mindre. Skattevæsenet må altid regne med fallitter og tab osv. så af de 70 mente man på et tidspunkt at det var realistisk at inddrive 35-40 mia. Når jeg så hører Hurra! 30 millioner så lugter jeg ugler i mosen.

    De 13 mia har noget med falske aktieoverskuds-skat refusioner at gøre (“Svend”). De indgår muligvis i det samlede anslåede tab (70 mia).

    De

    Kommentar af Donald — 12. februar 2018 @ 0:23

    • Jeg har rodet to ting sammen. – og jeg er ganske enig i, at man ikke skal spare på de ansatte i skattevæsenet – den beslutning har jeg aldrig forstået.

     Kommentar af Ellen — 12. februar 2018 @ 8:57


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.