Hos Mommer

8. februar 2018

Må jeg byde på et fed kaffe? Nej? Et fed te, så?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:08
Tags:

 

Jeg fik lyst til at eksperimentere lidt udi plantefarvningens glæder, og det var på tide at få brugt det sidste af noget kaffe, vi købte på Mallorca i april, og som vist efterhånden måtte have mistet en del aroma. Der var lige 200 gram tilbage, så det hele blev sat til at koge i en times tid, hvorefter jeg lod det stå til dagen efter. For en gangs skyld var det dejligt velduftende at igangsætte en omgang farvning …
Næste formiddag blev kaffesuppen hældt igennem tre lag osteklæde og bønnerne kogt op en gang til. Derefter atter igennem osteklædelagene, og så var det klar til at komme garnet i.
Kaffe og teDer kom et enkelt prøvefed ubejdset garn i, og det gik som forventet med det: næsten ingen farvemodtagelse. Udover de fem gram kom der, set fra venstre mod højre, i alt 200 gram garn i suppen: 1) strømpegarn med 80 % akryl og 20 % uld, 2) 100 % lammeuld, 600 m/100 gram, 3) 100 % lammeuld, 350 m/100 gram og 4) ubleget merino. Sidstnævnte var inden farvningen meget ‘natur’, nærmest helt beigefarvet.
Det lille prøvefed helt til højre er te, også i forholdet 1:1. Det farvebad udsendte også en dejlig duft. Jeg brugte nogle tebreve med English Breakfast Tea, som jeg havde haft liggende længe – jeg kan ikke engang huske, hvorfor jeg overhovedet har det, for jeg bruger aldrig posete – det smager rædsomt – men jeg regnede med, at den slags savsmuld nok godt kunne koges til en brugbar farvesuppe.
Selv efter garnet er skyllet, dufter det lidt af kaffe, henholdsvis te.
Det er lidt underligt, at den rene lammeuld opfører sig så forskelligt, som tilfældet er. Begge garnerne er fra garnudsalg.dk, og begge er bejdset samtidigt. Det tynde garn er dog uvasket og som udgangspunkt lidt mørkere end det lidt tykkere garn. Gad vide, om det er derfor, det ikke tager så meget imod farven? Det er da trods alt kogt i 20 % alunvand i en time, hvilket burde affedte det en del.
Det bliver spændende at se, om garnerne reagerer lige så forskelligt, når jeg igen kan gå i gang med at farve med planter.
Merinoen gav en smuk, brun farve, meget lig den, man også får fra farvning med hele valnødder. Godt at vide, hvis valnøddeleverandøren skulle svigte.
Alt i alt er jeg ikke utilfreds med resultaterne – farverne er lidt mere varmt brune, end mit kamera havde lyst til at vise.

12 kommentarer

 1. Kaffe, kaffelatte… Fine farver fra kaffeposen.
  English Breakfast har også en fin farve.
  Jeg forundres stadig over, at garn skal bejdses for at tage imod. I mit hovedet er “bejdse”noget, der behandler og lukker garnet.
  I det mindste duftede det bedre end det farvede…
  Er det nuancer til et kommende fair isle strik?

  Kommentar af Anne Holtegård — 8. februar 2018 @ 21:01

  • Teen blev flot gyldenbrun, netop som en god kop te skal se ud i mine øjne.
   Lidt pudsigt, at du tænker sådan – bejdsning betyder “en proces, ved hvilken man forandrer et materiales overflade” – kodeordet er ‘forandrer’, og bejdsningen åbner netop fibrene, så farven kan bindes bedre til ulden. Kilde: Gyldendal: http://denstoredanske.dk/It,_teknik_og_naturvidenskab/Kemi/Farvestoffer_og_farveri/bejdsning
   Jeg har endnu ikke navn på et projekt kaffegarn, men det kunne sagtens blive til noget fair isle 🙂

   Kommentar af Ellen — 8. februar 2018 @ 21:30

 2. Jeg har ingen idé om hvem du kan spørge om det er nok at man har kogt garnet en time i 20% aluvand. Men der må være nogen, som har skrevet om det. Kan det være eddike tilsætning, som gør forskellen? Du har sikkert selv slået det op mange gange.

  There is one main differneces between batch 1 and batch 2. Batch 1 had a slightly higher concentration of vinegar. This could have allowed the blue to bind a little faster,

  Kommentar af Donald — 8. februar 2018 @ 23:09

  • Nej, det må være selve garnets egenskaber, eftersom de er behandlet 100 % ens og samtidigt hele vejen igennem – men det er da fint, at du har forsøgt at finde en forklaring 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2018 @ 10:15

   • Ja OK! men jeg troede du var interesseret i hvordan man fik det lyse garn til at tage mere farve.

    Kommentar af Donald — 10. februar 2018 @ 14:20

    • Jeg misforstod dig vist … sorry 👼

     Kommentar af Ellen — 10. februar 2018 @ 22:43

     • Pyt – jeg var den første til at misforstå! 🙂

      Kommentar af Donald — 12. februar 2018 @ 0:18

      • 🙂

       Kommentar af Ellen — 12. februar 2018 @ 8:50

 3. Der er jo ikke noget underligt i at kaffe og te afgiver farve, men jeg har da vist aldrig koblet det på garn. Godt set.

  Kommentar af Jørgen — 9. februar 2018 @ 19:29

  • Vi har sikkert alle sammen prøvet at få en kaffe- eller teplet på blusen/skjorten, som ikke kan vaskes af 🙂

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2018 @ 22:50

 4. Du finder da også på de sjoveste farveekspetimenter. Jeg har godt nok farvet med te på stof, men slet ikke tænkt på garn!

  Kommentar af fiberfryd — 10. februar 2018 @ 1:21

  • Man må jo finde på noget, mens man venter på planterne 🙂

   Kommentar af Ellen — 10. februar 2018 @ 9:48


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.