Hos Mommer

5. februar 2018

Drømme – et stykke tid endnu

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:14
Tags: , ,

Skæve istapperHvis ikke jeg gik ud i dag, kunne jeg sagtens bilde mig selv ind, at det er blevet forår – solen har skinnet fra en høj og, det meste af dagen, klar himmel, og fjorden har været så blå, så blå. Man skulle bare sørge for at blive inden døre, for i modsat fald røg forårstankerne lige pr. omgående, da termometret viste ÷3°.
Istapperne fra stråtaget gjorde også deres til, at drømmen forsvandt – jeg ville i øvrigt gerne vide, hvordan de kan blive så skæve, når der stort set ingen vind er – men pyt, de besad bare deres egen skæve charme.
I mangel af det ægte forår, kørte jeg I stedet videre på forårstanken via de meget rustikke og hjemmegjorte poser, jeg lige har fået tilsendt fra Albinus Frø. Dette er ikke en reklame – og så er det jo alligevel, fordi jeg nævner firmaet ved navn, men det er hende vel undt.

Frø til sommer

Frø til sommer (1)Se bare her: Små, fine poser med håndskrevent poseindhold. Herligt.
Jeg skulle bare have lidt kermesbær, for jeg har set på amerikanske blogs, hvor fine farver de kan give. Jeg husker kermesbær fra mit barndomshjem, hvor de fik lov at vokse frem forskellige steder i haven. Her i Den Stråtækte er de tænkt at skulle sås omme bag shelteret, hvor de for min skyld gerne må gro lidt vildt. Og de kan koldsås! Ved ikke om det hedder sådan, men det har jeg lige døbt det begreb, at jeg kan smide frøene ud nu selv på denne kolde årstid. Jeg venter dog lige en måneds tid, men det er dejligt, at jeg slipper for at forspire dem – især fordi vi er væk en uges tid i marts, hvor planterne helst skal tilses hver dag.
Perilla kan ligeledes koldsås – en vækst jeg aldrig har hørt om før, men beskrivelsen “en blanding af basilikum og mynte” lyder tiltalende, så den måtte lige prøves. I kurven med den.
Oppe på de små terrasser over det nu græsbeklædte Atlanterhav, hvor Finn kørte rundt med sine modeltog, er jorden gruset, hård og elendig og næsten intet kan gro der. Ikke engang mynte gider vokse … så må det være slemt … men jeg tænkte, at så må mexikansk hat være velegnet.
Øjeblomsten så smuk ud, og bunddække kan man altid bruge …
Opiumsvalmuer er dejligt frodigt-vulgære at se på – jeg har dem i orange og vil gerne supplere med en anden farve.
Mamelukærmer kan sås overalt, hvor der er huller.
Drumsticks = den “skulpturelle plante” så bare spændende ud, selv om vores boligstil ikke ligefrem kan kaldes “tidens” … medmindre man har glemt et ‘for’ foran ‘tiden’. Men det har man næppe.

Hov. Jeg skulle jo bare have en pose kermesbær …
Sådan går det tit, når jeg internetshopper.
Men jeg har bare huller i bedene, og indtil alt det for nyligt plantede breder sig tilstrækkeligt, er det rigtig fint at fylde ud med sommerblomster.
Poserne og ordrebekræftelsen (alene dens omfangsrighed gør, at jeg er nødt til at anbefale Albinus Frø), er lagt hen i min havedagbog/have to-do-bog.

12 kommentarer

 1. Kunne ske jeg skal kikke på den side…. det vidst nu jeg finder have tips

  Kommentar af Anette — 5. februar 2018 @ 19:32

  • Der er i hvert fald meget inspiration at hente, hvad frø angår.

   Kommentar af Ellen — 5. februar 2018 @ 20:55

 2. Vi har en kermesbær (Er jeg ret sikker på) omme ved hønsegården. Som jeg opfatter det, kommer den år efter år fra det samme rodsystem. Den er giftig, så i år, hvor vores barnebarn bliver 2 år, vil vi sørge for, at den ikke bliver bærbærende. De flotte bær ligner vist for meget solbær til at vi tør tage chancen.

  Kommentar af natural2222 — 6. februar 2018 @ 14:06

  • Farven ligner i hvert fald solbær, ja … men vi har altid haft det princip, at børnene aldrig måtte tage noget som helst fra haven og putte i munden, hvilket har fungeret helt fint. De kan alligevel ret tidligt forstå, at de bare skal spørge, inden de plukker/spiser noget. På den måde lærer de bedst. Synes vi – og vi har aldrig været ude for, at ungerne har været på gale veje.

   Kommentar af Ellen — 6. februar 2018 @ 17:22

 3. Apropos dit svar til Farmer, så har jeg desværre modtaget flere børn, som ikke kunne modstå fristelse for at prøve at spise fristende planter. Heldigvis kunne det klares med et brækmiddel de fleste gange. Så da jeg selv fik børn efter at have været på børneafdelingen i fem år, så havde jeg meget fokus på hvad der var i haven. Også fordi mine børn har fået lov at lege ude, uden at jeg absolut var ved siden af dem, og så kan en treårig hurtigt se sit snit til at prøve sig frem.

  Det må da lige være sagen for en havedame at finde så godt et indkøbssted 🙂

  Kommentar af Lene — 6. februar 2018 @ 18:01

  • Hmmm – det er jo selvfølgelig noget skidt … vores børn i familien har måske bare ikke set det som potentielt spiselige objekter? Eller måske har vi bare været heldige? Jeg kan ikke huske, at vi nogensinde har set dem forsøge sig. Men selv hyldebær er jo giftige som rå, og man (vi?) kunne/ville ikke fjerne alt potentielt farligt.
   Det var lige sagen – og lidt farligt, for det er fristende at købe for meget 🙂

   Kommentar af Ellen — 6. februar 2018 @ 18:33

 4. Albinus frø er meget spændende – jeg måtte afmelde hendes nyhedsbrev igen, for det var alt, alt for fristende 🙂 Jeg glæder mig til at se resultatet!
  Jeg tror, at nogle børn er mere ‘eksperimenterende’ end andre. Mine børn har også haft en have med både spiselige bær og ting som guldregn og bittersød natskygge, hvor jeg var helt tryg. Men jeg kender også børn, som straks ville falde for alt det ‘spændende’ og ikke tøve med at prøve sig frem!

  Kommentar af fiberfryd — 7. februar 2018 @ 7:46

  • Haha – jeg har netop ikke turdet tilmelde mig nyhedsbrevet – jeg kender mig jo 😀
   Selvfølgelig er børn ikke ens – men vores har vist været nogenlunde ens, kunne det se ud til 🙂
   Jeg vil dog stadig – og bliver nok ildeset pga. sådan en bemærkning – vove at påstå, at børn, der ikke er store nok til at forstå et forbud eller et ‘nej’, heller ikke er store nok til at være uden opsyn.

   Kommentar af Ellen — 7. februar 2018 @ 9:43

 5. Selv hyldebær i rå tilstand? – det vidste jeg ikke.

  Jeg kender mamelukærmer men ikke ret mange af de andre. Øjeblomst ligner meget lidt den hvide sarte blomst, som min nabo såede her for 20 år siden og som nu har sået sig selv gennem alle årene, men jeg kan se at der er lidt forskellige varianter, for at det ikke skal være for nemt (eller for kedeligt).
  “Sår sig selv” – yesss! Sådan! go’ blomst!

  Kommentar af Donald — 7. februar 2018 @ 11:15

  • Jowjow, den er god nok – det vidste min mor også, så jeg har altid kun indtaget kogte hyldebær! Se evt. her: https://samvirke.dk/artikler/derfor-ma-du-aldrig-spise-ra-hyldebaer
   Der har været nogle kedelige tilfælde, fordi selvbestaltede, uvidende sundhedsguruer har anbefalet og/eller serveret smooties med rå hyldebær.
   Jeg kendte også kun tre af de syv, men det er jo den slags, der kan gøre havelivet lidt mere interessant og spændende 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. februar 2018 @ 12:57

 6. Frø er godt. Her kommer stadig planter op af frø jeg købte for velsagtens 20 år siden – og planterne dannede frø, som blev på jorden.

  Kommentar af Jørgen — 9. februar 2018 @ 19:32

  • Ja, frø er godt – også når de kommer helt af sig selv. I hvert fald for de flestes vedkommene …

   Kommentar af Ellen — 9. februar 2018 @ 22:48


RSS feed for comments on this post.

Blog på WordPress.com.