Vi havde valgt at tage en guidet tur til Mosta og Mdina, fordi vi ville få en masse af øens historie med i købet, så afsted gik det kl. 9.
Mosta-katedralen er den tredjestørste af sin art i Europa; dvs. den har den tredjestørste kuppel. Af sandsten. Og målt i bredde, ikke i højde. Min første tanke, da jeg kom ind, var Pantheon i Rom, og den var da også inspireret af det berømte tempel. Flot var den indvendig, men historierne må I finde i turistguiderne – eller selv tage til Malta …
Guiden var god – hun har boet 20 år på Malta; hun blev forelsket i og gift med en malteser – sådan kan det gå … jeg har jo en tilsvarende historie fra England … Charlotte startede godt nok ikke som turistguide, men det er 20 år siden, hun rejste til London, blev forelsket i og gift med en englænder.
Mdina er en rigtig middelalderby, hvor der derfor bliver optaget mange film, hvoraf bl.a. kan nævnes Game of Thrones og All Inclusive. Herunder til venstre ses gaden som vi så i sidstnævnte film. Det er ikke en bilvenlig by.
Der er en del adelige paladser i byen. Det er ikke længere et krav, at man skal være af adelig herkomst for at kunne eje et af disse paladser, men dengang det var, kunne rangen ses på størrelsen af dørhammeren – jo højere rang, jo større dørhammer. Billede to er byens næststørste, mens det sidste billedes dør må tilhøre en fra lavadelen. Sådan er der jo så meget, der kan sige noget om hakkeordenen. I DK kan antallet af kontorvinduer betyde noget; ligeledes om man har armlæn på stolen. I Mdina er det altså dørhammere.
Læg mærke til den underlige bødestørrelse på skiltet her. Jeg havde en lumsk anelse om, at det kunne skyldes overgangen til Euro, hvilket guiden bekræftede. Hastighedsbøder er lige så skæve, men det er forbudt at ændre på bødetakster uden et lovindgreb, så man ‘oversatte’ bare det gamle beløb i Lira.
Vel hjemme igen lavede vi noget frokost, hvorefter en af os tog en morfar (John er i øvrigt helt okay igen), mens en anden gik op på tagterrassen og strikkede og nød solen i den halve time.
Derefter gik vi en tur i lokalområdet. Vi fik os en rask lille diskussion om figenkaktussen, som der gror masser, masser af hernede; både vildt og som læhegn. Dens frugter kan spises, men figenkaktus hedder således, fordi dens frugter minder om figner, ikke fordi det er figner, men det ville en af os ikke helt tro på. Den anden fik dog vist nok overbevist den ene, men det måtte da alligevel slås op, da vi var tilbage igen, bare lige for at være helt sikker.
En anden vækst, vi ser virkelig mange af, er den, der er vist over kaktusserne. Jeg troede det var den, vi i Danmark kender som bjørnerod, men da jeg tjekkede, viste det sig, at bjørnerod har hvide blomster. Den lugtede af anis, da jeg maste bladene mellem fingrene, og en hurtig googling kunne fortælle mig, at den hedder Ferula communis eller giant fennel på engelsk – altså noget med fennikel. Alt har en forklaring …
Sikke hjertevenlige veje de har, der får man da pulsen op, når man skal handle ind 🙂
Kommentar af Lene — 30. januar 2018 @ 18:52
Og det gør man så i en anden by! Her i Mdina kommer der en grønsagsvogn en gang om ugen, og det er det. Ingen dagligvareforretninger overhovedet 🙂
Kommentar af Ellen — 30. januar 2018 @ 20:18
Tak for billeder og beskrivelser 🙂 Jeg nyder gensynet.
Kommentar af Betty — 30. januar 2018 @ 21:28
Velbekomme 🙂
Kommentar af Ellen — 30. januar 2018 @ 21:42
Tag en smagsprøve. Så vil alle nok være enige om, at det ikke er figner – men at de smager dejligt alligevel
Kommentar af Fru Z — 30. januar 2018 @ 22:34
Det foreslog jeg også … spurgte også om der normalt var torne på figner 🙂
Kommentar af Ellen — 31. januar 2018 @ 8:43
Jeg husker fint Mdina – og billeder af døre og hammere.
Kommentar af Jørgen — 31. januar 2018 @ 21:06
Ja, det er den slags man husker.
Kommentar af Ellen — 31. januar 2018 @ 21:08
De er flotte, de figenkaktus, uanset hvad de smager af 😉
Flere fine døre – en sjov historie med størrelsen af dørhammer.
Rygere har åbenbart svært ved at finde steder at udfolde deres last.
Kommentar af Conny — 1. februar 2018 @ 11:06
De smager godt, har jeg lige fundet ud af i dag 🙂
Der er altid pudsige historier at finde, og guiden havde gjort det for os …
Kommentar af Ellen — 1. februar 2018 @ 18:12