Hos Mommer

21. december 2017

Hvad er en plumpkage?

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:53
Tags: ,

Meny er på mange måder et fremragende supermarked, til fordel for hvilket jeg svigter Superbrugsen temmelig meget. Dog ikke mindst fordi jeg har 21 km til nærmeste brugs, men kun 6,5 til Meny i Præstø.
Når de så oven i købet også kan give mig sprogfejlsmæssige smil med på min købe ind-vej, så er der ikke mange grunde tilbage til at forblive trofast mod Brugsen. Den bliver ikke svigtet helt, men omkring 75 % af mine dagligvareindkøb ligger efterhånden nok i Meny.

P1000746

En plumpkage. Ordet er trods alt ikke delt, men der kom alligevel nogle pudsige associationer på grund af det ekstra ‘p’.
Og hvorfor skal bagerafdelingen nu pludselig til at hedde BAKE SHOP?

P1000748Den hjemmelavede del af juledagenes frokostmad er ved at være på plads. Der er lavet sylte og Verdens Bedste Rullepølse. Tak igenigen, Lene – at jeg kan gøre selv en professionel slagter misundelig siger lidt om hvor god den er. Og når jeg fortæller, at opskriften er en dyb hemmelighed, er det lige før, jeg bliver underkastet tortur …
Mama Larsens (min mor) personlige variant af fuglekvidder skal først laves d. 25. Opskriften er meget enkel og ikke spor hemmelig: Steg en flæskesteg. Spis sværen. Lad stegen blive kold. Lige dele flæskesteg og rå løg (volumen, ikke vægt) køres igennem en kødhakkemaskine – én luns steg skiftevis med én luns løg. That’s all folks. Det lyder som noget særdeles underligt pålæg, men har man først smagt det, er man solgt.
Ved vi af erfaring. Alle i familien elsker det, og nytilkommende er hooked med det samme.

Der er også lavet sennep – sådan en Dijon-agtig en. Det var ‘Dijon’, der lokkede mig til at prøve opskriften, men den var halvbesværlig og langsommelig at lave, og så påstås det tilmed, at den skal trække et mørkt og køligt sted mellem fire og seks uger inden indtagelse. Det kommer den ikke til. Jeg har smagt på den, og den kan fint spises med det samme og i hvert fald 1. juledag, hvor den bliver præsenteret til sylten.
Der skulle have været anvendt 1½ dl Colman sennepspulver, men jeg brugte 1 dl Nyord-sennepspulver og ½ Colmans.
Jeg vil ikke linke til opskriften – ikke mindst fordi jeg ikke kan finde den igen, men den er heller ikke værd at gemme.
Ikke at den er decideret dårlig, men jeg havde forventet noget mere power med alt det besvær for et enkelt lille glas. Næste gang jeg selv laver en sennep, bliver det efter en af de utallige andre opskrifter, det vrimler med på nettet.

Reklamer

17 kommentarer »

  1. Hvis din sennep mangler styrke, når den skal serveres, så kan du tilsætte frisk- og fintreven peberrod, da det er samme stof i sennep og peberrod (sennepsglykosid), der giver styrke. Lod du de hele sennepskorn trække (længe) i væske, inden du blandede og kogte senneppen? Hvis ikke, så kan styrken blive noget større over tid.
    Opskriften på fuglekvidder kan jeg godt lide, fordi sværen skal spises, førend man kan gå videre 😉. Iøvrigt har jeg altid nydt et stykke rugbrød med kold steg med rå løg, frisk hakket grønkål, en æggeblomme og sky.
    Mvh.
    PS: Indeholder din rullepølse grønt (persille f.eks.)?

    Kommentar af Kristine — 21. december 2017 @ 19:41 | Svar

    • Tak for tip – nu får vi se, hvad de andre siger til den …
      Senneppen var knust – jeg købte den som et groft pulver hos forhandleren.
      Det er meget vigtigt at spise sværen mens den er varm, og stegen skal jo være kold 🙂
      Nej, intet grønt.

      Kommentar af Ellen — 21. december 2017 @ 19:56 | Svar

  2. Du bliver, hvad du spiser – eller noget …

    Kommentar af Fruen i Midten — 21. december 2017 @ 21:31 | Svar

    • Så du tror, jeg får pip af alt det fuglekvidder? 😉

      Kommentar af Ellen — 22. december 2017 @ 09:35 | Svar

      • Det var nu plump af plumpkage 😉 …

        Kommentar af Fruen i Midten — 22. december 2017 @ 10:44 | Svar

        • Hahaha – okay, det tænkte jeg slet ikke på 😀

          Kommentar af Ellen — 22. december 2017 @ 11:36 | Svar

  3. Den fundne fejl synes ganske ualmindelig. Kun 8 ved googling. Du er på førstepladsen.
    Når den del af butikken skal kaldes en bake shop, kunne det være interessant at vide hvad en bagerjomfru kaldes.

    Kommentar af Jørgen — 21. december 2017 @ 21:36 | Svar

    • Jeg forstår heller ikke helt, hvordan den kan opstå.
      HA – det bliver jeg nødt til at spørge dem om 😀

      Kommentar af Ellen — 22. december 2017 @ 09:36 | Svar

  4. Der er intet som hjemmelavet sylte, rullepølse med masser af løg og sennep i flere varianter.
    Har I altid kaldt det fuglekvidder? Her kalder vi det slet og ret for hakkekød. Det er nemlig god pålæg, og vi har også oftest puttet nogle pålægsrester i, som f.eks. endeskiver af hamburgerryg og lignende. Det synes vi, det bliver endnu bedre af.

    Kommentar af Pigen fra landet — 21. december 2017 @ 22:41 | Svar

    • Nemlig – det ses, at vi har flere gener tilfælles 🙂
      Det har vi vist altid kaldt det – jeg kan i hvert fald ikke huske det som andet. Det med pålægsresterne er en god ide.

      Kommentar af Ellen — 22. december 2017 @ 09:39 | Svar

  5. Det bliver en god jul, også madmæssigt, i den stråtækte i år!

    Kommentar af fiberfryd — 22. december 2017 @ 00:39 | Svar

    • Og gudskelov for kuren – vi må gerne spise lun, knasende flæskesvær 😉

      Kommentar af fiberfryd — 22. december 2017 @ 00:40 | Svar

      • Det bliver en dejlig jul – på alle måder.
        Det må vi nemlig, så det er helt perfekt 🙂

        Kommentar af Ellen — 22. december 2017 @ 09:40 | Svar

  6. Jeg ville nok ikke blive hooked på fuglekvidder, for jeg bryder mig ikke om rå løg. Heller ikke rullepølse for den sags skyld. Men ande- og gåderillette, uhm!!!

    Kommentar af Kirsten — 22. december 2017 @ 02:37 | Svar

    • Selv børn, som hævder, at de ikke spiser løg, elsker fuglekvidderet 🙂
      Heller ikke hjemmelavet rullepølse? Der er en verden til forskel – og rilette er jo bare et fint ord for sylte, så der kan vi vist godt finde hinanden 😉 Det er egentlig pudsigt, at med gris kaldes det sylte, og med fjerkræ for rilette …

      Kommentar af Ellen — 22. december 2017 @ 09:43 | Svar

      • Det er krydderierne i rullepølse, jeg ikke bryder mig om – i den sammenhæng altså. I rilletten slipper jeg for geleen, men jeg synes også, fjerkræfedtet har en meget mere spændende smag end svinefedtet. I Frankrig er den almindelige rillette vel egentlig lavet på gris, men med meget mindre stykker end i sylte.

        Kommentar af Kirsten — 23. december 2017 @ 13:46 | Svar

        • Salt og peber? 😉 Der er nok mange – rigtig mange – opskrifter på rullepølse, vil jeg tro – og ligeledes på sylte … i min sylte er der ikke gele, den holdes sammen af suppen alene, og kødet er meget findelt hos mig; det ligger ikke i store stykker. Men jeg er enig i, at fjerkræfedt er bedre end svinefedt. Til mange ting …

          Kommentar af Ellen — 23. december 2017 @ 21:40 | Svar


RSS feed for comments on this post.

Fyr løs! Din kommentar er meget værdsat

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Blog på WordPress.com.