Kender I Pinterest? Det er skræmmende, så meget tid man (jeg) kan bruge på at surfe rundt i alle de mange pins og få masser af gode ideer. Som i enormt mange – nogle blíver gemt på egne ‘opslagstavler’, andre nøjes jeg med at læse, og andre igen bliver bare skimmet og derefter skrottet. Pinterest er – som alt på nettet – god til at huske hvad jeg tilsyneladende interesserer mig for, så det er begrænset hvor meget uinteressant skrammel, der kommer op. Jeg undrer mig dog over, hvorfor der er en del henvisninger til noget fra Game of Thrones …
Pludselig dukkede der et billede op med garn i en skøn, gråblå farve. Klik … det ledte så ind på Ravelry (et cybermekka for strikkere og hæklere), til en laaang tråd om farvning med sorte bønner.
Jeg brugte en lille time på at læse det meste af den lange tråd og blev enig med mig selv om, at jeg måtte se at få fat i de der sorte bønner – de har dem ikke i supermarkederne her på Sydsjælland, så internettet blev igenigen min redning. Jeg købte et kilo og har nu brugt 400 gram af dem.
Essensen af de mange kommentarer og erfaringer er i punktform:
- Det er en kold proces. Ingen opvarmning, for det vil ødelægge den blå farve.
- Det er også en ‘rødkålsfarve’: base giver blå, syre giver rød.
- Lad bønnerne trække i vand i mindst 36 timer.
- Alunbejdset superwashgarn tager bedst imod farven. (Jeg havde heldigvis to nøgler naturfarvet Arwetta liggende).
- Lad garnet ligge i så lang tid i farvesuppen, at den begynder at gære.
Jeg smed nogle få korn kaustisk soda i sammen med bønnerne, for jeg har rødlilla farver nok for øjeblikket – jeg ville have lige præcis den farve, der ses på billederne. Med den stærke base havde jeg da heldigvis sikret mig, at bønnerne ikke ville kunne spises bagefter … jeg kom også lidt atamon i; det måtte yderligere kunne forsinke en gæringsproces. Det var min egen ide; det har jeg ikke set forsøgt andre steder, men hvorfor ikke? Tanken var i hvert fald nærliggende for mig – gæret garn lyder ikke specielt lækkert.
Jeg er ret sikker på, at jeg kunne have sparet den atamon. I formiddags delte jeg portionen i to: Den ene med ren farvesuppe, den anden med nyt vand over bønnerne. Jeg kom 50 gram garn i hver portion, og allerede få timer efter har det den skønneste blågrå farve, så jeg ser ingen grund til, at det skal stå sådan i flere døgn – så hellere forsøge at se, hvad der sker med et andetbad.
Vi var også et smut i kræmmerhallerne i Lov, hvor jeg købte 10 store poser krydderier for en hund. Heraf tre poser gurkemeje, som skulle kunne give en flot orangegul garnfarve. Det skal selvfølgelig også afprøves.
Heldigvis er det ikke kun i sommerhalvåret, der er mulighed for at farve garn med naturens egne farver.
Jeg fik lige en åbenbaring “Syltet garn i sorte bønner” – hvordan mon det smager? Godt, du endte med den rigtigt farve med og uden Atamon! Pinterest er vanedannende; så hyggeligt at fordybe sig i! Jeg bruger det rigtig meget!
Kommentar af Fru Moll — 16. december 2017 @ 15:42
Jeg tror man får en underlig ulden fornemmelse i halsen 🙂
Det er frygteligt vanedannende! Jeg elsker de tidsforkortede videoer med madlavning.
Kommentar af Ellen — 16. december 2017 @ 17:01
pinterest er en tidsrøver uden sammenligning. Men jeg vil fastholde at det er helt ok når det er så genialt 🙂 lækkert garn i øvrigt 🙂
Kommentar af BenteJakob — 16. december 2017 @ 15:57
Ja, man kan lære meget ved at kigge på Pinterest 🙂
Velkommen til blogland – jeg er sikker på, du vil befinde dig godt her. Og så skriver du godt, har jeg lige set 🙂
Kommentar af Ellen — 16. december 2017 @ 17:34
pinterest er genialt :-)Det er en helt ny verden jeg toger rundt i at lave menuer. Har lavet alt fra telefonen- mister altså overblikket ind imellem😂 .Og 1000 tak – i lige måde det er en misundelsesværdig blog du har 🙂
Kommentar af BenteJakob — 16. december 2017 @ 17:36
Jamen tak retur – sikke vi kan med komme med gensidige komplimenter 🙂
Kommentar af Ellen — 16. december 2017 @ 17:40
ja 🙂
Kommentar af BenteJakob — 17. december 2017 @ 14:29
Endnu en af de festlige historier om garnfarvningens mysterier. Kender Pinterest, men bruger den ikke meget. Kan se det måske kunne ændres.
Kommentar af Jørgen — 16. december 2017 @ 16:24
Det kommer nok lidt an på ens interesseområde. John kan fx ikke rigtig se lyset ved Pinterest.
Kommentar af Ellen — 16. december 2017 @ 17:35
Det bliver spændende at se det færdige resultat. Jeg kender kun sorte bønner fra mine madgryder, men selvfølgelig kan de også bruges til at farve med.
Kommentar af Fru Z — 17. december 2017 @ 20:14
Smager de okay? Lige som andre bønner? Jeg bliver nok nødt til at prøve at trække farven ud på en måde, så vi kan spise bønnerne bagefter 🙂
Kommentar af Ellen — 17. december 2017 @ 20:29
Som jeg husker det, er de dejligt faste. Men det et længe siden, de har været i huset. Du skal da prøve dem i en salat, nu du har dem
Kommentar af Fru Z — 17. december 2017 @ 22:40
Ja, det skal jeg. Når jeg farver med dem næsre gang … de smager sikkert ikke godt med kaustisk soda i 🙂
Kommentar af Ellen — 18. december 2017 @ 7:27
Jeg tror du har ret
Kommentar af Fru Z — 18. december 2017 @ 14:03
🙂
Kommentar af Ellen — 18. december 2017 @ 14:26
Når laboranter går i gang med plantefarvning, så griber det om sig 😉 Spændende; det er lige dine blå farver!
Kommentar af fiberfryd — 19. december 2017 @ 8:12
Tror du virkelig, at mine laborantgener er forklaringen? Men ja, jeg er ret glad for denne blå farve.
Kommentar af Ellen — 19. december 2017 @ 9:46
Jeg er sikker på, at jeg valgte et fag, der passede til mit behov for systematik og orden. Tror du ikke, at du har behov for at gå analytisk/eksperimenterende til tingene?
Kommentar af fiberfryd — 19. december 2017 @ 23:51
Jo … du har nok ret … sådan har jeg ikke lige tænkt 🙂
Kommentar af Ellen — 20. december 2017 @ 8:05