Hos Mommer

12. november 2017

Min globale landsby

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:04
Tags:

Vi bor faktisk ikke i noget, der selv med god vilje kan kaldes landsby – det er bare en samling huse, men til gengæld kender alle hinanden. Mere eller mindre; nogle ses ofte privat, andre knap så ofte, men alle hilser på alle. Mange er kolleger … Marjatta …
Selv om vi er så få, er vi mange slags mennesker, deraf overskriften.

Næst-naboerne til den ene side er polakker. De er usympatiske og ubehøvlede, så dem taler vi ikke med. Da de flyttede ind, hilste vi på dem, sådan bare på afstand med et ‘hej’ og en vinken til at begynde med, men begge to ikke bare undlod at hilse igen, men vendte oven i købet demonstrativt ryggen til os. Godt så. Underlig opførsel.
De satte et bord og nogle stole helt nede ved fjorden, hvad man ikke må, men vi gad ikke blande os, for de sad der aldrig. Da der derimod kom to ældre damer og satte sig for at nyde en medbragt kopkaf, fes Fru Polak ned til dem og råbte så højt, at vi kunne høre hende oppe i Den Stråtækte. De stakkels damer fortrak skyndsomt. Den slags personager (altså ikke damerne, naturligvis …) gider vi ikke beskæftige os med, og alle de andre i vores globale landsby er bare så søde, så hvis polakkerne ikke gider os, kan vi sagtens undvære samkvem med dem.
Lige bagved os bor Göran og Charlotte. Han er svensk, hun er dansk. Han har en ph.d. i noget med performing arts, erhvervet i Plymouth, England. Hun er danser og har derfor en for hendes alder (som vi ikke kender) misundelsesværdig smuk figur. De underviser begge på Marjattas seminarium.
Ved siden af dem bor Pia. Hun arbejder også på Marjatta og er fra Jylland …

Ved siden af igen bor Rina og Frode. Hun er fra Ukraine, han er nordmand – og både Marjattas og vejens klovn. På den go’e måde og helt selvvalgt. Han elsker at underholde med sang, musik og jokes, samt transportere trafikusikre marjattabørn rundt i området på sin tandem.
I dag kunne jeg høre temmelig højrøstet, men glad snak helt oppe fra Marjatta. Det viste sig at være Frode, der kom gående med to halvstore knægte – alle tre kørende med en trillebør med jord!
Har du fået nye havemænd?
JA! Svarer den ene dreng meget højt og med et meget stort smil. Ingen tvivl om, at de var stolte over at blive betroet så ærefuldt et job.

Ved siden af Frode og Rina bor Bernhard og Lisbeth. Han er Marjattas leder – og fra Tyskland, men gift dansk; hun arbejder også på Marjatta.
Bernhard kommer tit cyklende til eller fra institutionen – om det er hverdag eller weekend, betyder mindre; hvis der er noget, han lige skal se til, så gør han det. Jeg tror, det gælder for mange marjattafolk, at de mere opfatter det som et kald end som et arbejde, hvilket jeg kun kan tage hatten af for.
I går, da jeg stod og masede med det kommende rosenbed, stoppede Bernhard lige op for at hilse og få to minutters sludder.
Det gjorde han også i dag: Jamen dog, står du her endnu? Næh, dog ikke – man må nok nærmere sige, at jeg står her igen

202N00274.124

Så kan man ikke godt tillade sig at sige, at vi bor i en slags global landsby?

12 kommentarer

 1. Det er jo en fantastisk global landsby, I er havnet i, med undtagelse af et par stykker.

  Kommentar af conny — 12. november 2017 @ 21:55

  • Ja, det er – og der er vel brådne kar selv på de dejligste steder 🙂

   Kommentar af Ellen — 12. november 2017 @ 22:05

 2. Det er da en herlig blanding af personligheder du/I bor midt i. Så må de to tværinger klare sig selv, det er jo dem der går glip af alt det sjove…

  Kommentar af Anne Holtegård Clausen — 13. november 2017 @ 10:07

  • Det er det nemlig, så lad dem om at være sære!

   Kommentar af Ellen — 13. november 2017 @ 12:10

 3. Sjovt med så mange forskellig mennesker – fra både Tyskland og Jylland … 😉 Men sært med de vrisne polakker. Det synes man jo ikke, de behøvede at være.

  Og hvor er det så de nye roser skal stå? Jeg kan ikke få øje på noget pæretræ. Det er vist et gammelt ejendomsmæglerbillede af den stråtækte, er det ikke??

  Kommentar af Fruen i Midten — 13. november 2017 @ 11:05

  • Hehe, ja, ikke sandt? 😉
   Pæretræet er det, der står og fylder hele gavlen ude til venstre i billedet, og det er således her, roserne skal stå.
   Jo, det er ejendomsmæglerbilledet.

   Kommentar af Ellen — 13. november 2017 @ 12:12

 4. Det lyder som en god blanding af mennesker. Og især de Marjatta engagerede. Jeg kiggede også efter pæretræet uden tilsyneladende at finde det. Ser nu, at det er på gavlen. Måske det har været espalier? Det bliver et flot rosenbed, tror jeg.

  Kommentar af betty — 13. november 2017 @ 19:59

  • En fin blanding, ja, og marjattafolkene er så søde og engagerede.
   Ja, det har været espalieret, men det har ikke givet ret mange pærer, mens vi har boet her, så nu røg det altså ud.

   Kommentar af Ellen — 13. november 2017 @ 20:46

 5. Det er sandelig en flok naboer af blandet herkomst, om man så kan sige, og godt kun en familie synes en smule aparte.

  Kommentar af Jørgen — 14. november 2017 @ 19:57

  • Det er det, på den go’e måde, og de aparte kan bare få lov til at være i fred …

   Kommentar af Ellen — 14. november 2017 @ 21:32

 6. Majattafolkene er vist en stor gevinst for nabolaget; både i diversitet, udsyn, engagement og indstilling til livet. Skal vi gætte på, at de ‘stakkels’ polakker ikke arbejder der?

  Kommentar af fiberfryd — 15. november 2017 @ 7:29

  • Det har du ganske ret i, og det har du også i, at polakkerne ikke arbejder på Marjatta 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. november 2017 @ 13:23


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.