Hos Mommer

21. september 2017

Potente skjoldlus og potent lyng

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 20:37
Tags:

Som sædvanlig er vi blevet overraskede flere gange under farveseancerne og som sædvanlig er vi dødtrætte, når vi når aften. Som sædvanlig gaber vi to halvgamle og åbenbart også halvsenile koner over mere, end vi kan overskue, for hvis ikke vi skrev det hele ned hele tiden, blev vi forvirrede.
Vi gjorde heller ikke tingene nemmere for os selv, fordi den ene sommetider foretrak ubejdset garn, hvor den anden bedst kunne lide det bejdsede garns farve. Jeg tog nogle gange mit Andesgarn og andre gange lammeulden, som Ditte havde med til mig, så man fornemmer måske, hvor mange bolde vi hele tiden har haft i luften? Vi var derfor også tit forvirrede, selv om vi mente, vi havde taget rigeligt med notater.
Ahhh, er det nu det bejdsede eller det ubejdsede, der skal i dette her?
Nu er vi nået til det tredje bad blåtræ. Tror vi nok. … Hvilket garn brugte vi egentlig til første- og andetbadet?
Om igen. Dette er bejdset garn, så der skal den spraglede tråd på feddet.
Hmmm, hvad er det nu lige, der hænger der?
Åh for pokker, der skulle da blødt vand til lynggrensekstraktet – skynd dig at hælde det ud igen, så henter jeg lige noget regnvand.
Hvorfor i alVERden bliver garnet i det fjerde cochenillebad mørkere end det i tredje bad???

Cochenille og blåtræ

LyngCochenillen var så potent, at vi først gav op efter ottende bad. På billedet herover er vi kun nået til og med tredje bad (de røde farver). Det var første omgang, der slugte det meste af den blålige farve i badet, for de næste tre-fire stykker var lyserødere, og der var ikke meget forskel på dem.

På de første toenhalv dage er vi nået igennem to x 400 grams-bejdsning, otte bad cochenille, fire bad blåtræ, to alkanna (plus fire små syre-base-forsøgsbade), vi har snittet lyng og kogt lyngsupper af henholdsvis kviste/blade og grene, og farvet fem bade med førstnævnte.
Lyng, som er SÅ meget mere potent, end vi har kunnet læse os til i bøgerne og på nettet. Vi havde regnet med højst to bade, men det blev til fem, og Ditte tager oven i købet et sjette i morgen.
Det er yderst interessant at se, hvor meget både garner og bejdsning betyder. Til højre første lyngbad med, startende med de to øverste, som er 100 % ubejdset lammeuld, klokken fire er det bejdset tynd supersoft, og endelig Andes (= superwashbehandlet) bejdset. Man skulle ikke tro, de havde været i samme farvebad, vel?

IMG_7914IMG_7915

I går fik vi ingen regn, selv om vi flere gange havde en temmelig dramatisk himmel. I dag har der været byger, så vi har måttet trække tørrestativet ind i stuen, men det var så ikke så tosset endda, for så kunne vi sætte gang i brændeovnen for at få sat lidt speed på tørreprocessen.
Ditte forsøgte sig med at snitte lyng med en gammeldags brødskærer, men det gik ikke så nemt som hun havde regnet med, så beskærersaksen kom i brug i stedet for.
Vi har haft en halv tirsdag, to 12-timers arbejdsdage, plus at vi har været vores egne kantinedamer til samtlige måltider. Det er rigeligt for os til at gå ret døde om aftenen, så vi er ikke gået sent i seng – vi skal stadig klare hele dagen i morgen og lidt af lørdagen, så kræfterne skal række.
Det gør de nok også, for vi har det FEDT! Det hjælper gevaldigt, når de mentale kræfter er i overskud – trods lidt forvirring indimellem.

Reklamer

16 kommentarer

 1. Det er så spændende OG hyggeligt (og måske lærerigt, hvis hjernen kan holde på det), så ingen klager over de umenneskelige arbejdstider herfra 😉 Eneste anke er tørretiden! Det kan kun gå for langsomt 🙂

  Kommentar af fiberfryd — 21. september 2017 @ 22:06

  • Ja, enig … men hvis vi laver mere end 29 grader inde i stuen i morgen også, så tror jeg, at John går i protest 😉

   Kommentar af Ellen — 21. september 2017 @ 22:45

 2. Nu er du vist snart hele paletten rundt. Er spændt på, hvad der kommer ud af fredag og lørdag.

  Kommentar af Kirsten — 22. september 2017 @ 4:18

  • Vi er hele paletten rundt nu 🙂
   I dag har Ditte eksperimenteret med lynggrene og thujakogler og jeg har farvet med resten af alkannasuppen, så det har været knap så spændende som de andre dage.

   Kommentar af Ellen — 22. september 2017 @ 15:48

 3. Det er nogle fantastiske farver, der hænger på tørrestativet. Jeg kan godt se, det er nødvendigt med noter hele tiden, når I blander så mange ting. I må stramme op 🙂 selvom vi har fint vejr efter årstiden, så er der ikke så meget tørring i luften, men 29 grader inde. Pyhhh, siger jeg.

  Kommentar af Pigen fra landet — 22. september 2017 @ 7:00

  • Vi strammede også op, og det endte med, at vi havde tjek på det 🙂
   Nej, det tørrer ikke en pind, og de 29° var helt oppe under loftet, hvor varmen jo søger op, men lunt var det!

   Kommentar af Ellen — 22. september 2017 @ 15:50

 4. Hvor er det et spændende projekt I er igang med. Jeg er så imponeret over farverne. Prøvede selv et farvekursus for mange år siden, det var sjovt at være med til, men mere blev det ikke til😆

  Kommentar af Margrethe — 22. september 2017 @ 7:38

  • Meget spændende! Ditte farvede også for mange år siden og svor dengang, at det ville hun aldrig mere 😉

   Kommentar af Ellen — 22. september 2017 @ 15:50

 5. Det er da med at have tungen lige i munden under sådan en seance, som I har gang i.
  Resultaterne er meget smukke.
  Det må være meget tilfredsstillende at skulle strikke af garnet – når den tid kommer.

  Kommentar af Kisser — 22. september 2017 @ 8:31

  • Ja, det fandt vi sandelig ud af 🙂
   Tak, og ja, det er noget helt andet at strikke af sit eget hjemmefarvede garn – jeg er næsten færdig med et Røde Kors-tæppe.

   Kommentar af Ellen — 22. september 2017 @ 15:52

 6. Oh, hvilket herligt nørderi I har gang i 🙂

  Kommentar af Fruen i Midten — 22. september 2017 @ 9:00

  • Det var de helt rigtige ord, kære Frue 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. september 2017 @ 15:52

 7. Kopierer lige Fruen i midtens kommentar 🙂 Det er virkelig nørderi, og det er herligt for jer, så kan det ikke blive meget bedre. I deltager som eksempel i mit indlæg i dag 😉

  Kommentar af Lene — 22. september 2017 @ 10:04

  • Ja, det er nok nørderi, men vi storhygger.
   Jeg har læst (og kommenteret) dit (som altid) gode indlæg. Tak for at nævne os 🙂

   Kommentar af Ellen — 22. september 2017 @ 15:53

 8. Der er jo snart sagt ikke det der ikke kan bruges til at farve garn med. Hvad er det mest vanvittige I ikke har prøvet endnu?

  Kommentar af Jørgen — 23. september 2017 @ 20:27

  • Haha, det ved jeg såmænd ikke lige – der er mange ting vi ikke har prøvet endnu – kaffegrus, fx 🙂

   Kommentar af Ellen — 24. september 2017 @ 8:57


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.