Hos Mommer

14. september 2017

Regn, regn, kom igen …

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 16:10
Tags: , ,

Man vil måske undre sig over dagens overskrift, men jeg fik den ide, at når det nu næsten altid, rent vejrmæssigt, går stik modsat af mine ønsker, så skal jeg nok bare ønske mig mere regn for at opleve en bedring i den ret så våde vejrsituation.
ALT er vådt – der står skræmmende meget vand på markerne, men heldigvis er der kun ganske få, der endnu ikke har fået høsten i hus, for det vil vare en rum tid, inden der kan køres på de marker igen.

P1070276

I det sydsvenske var der vist faldet lige så meget vand, og har det været lige så lunt som derhjemme, skulle der gerne være mulighed for masser af svampe.
Kantarel, pigsvamp og Karl JohanDet var der også … på min færden gennem Den Lille Rute fik jeg pludselig øje på en stor, gullig-hvid svamp, som jeg umiddelbart identificerede som en pigsvamp alene på grund af den karakteristiske hatfarve, men tænkte, at det kunne ikke passe, for dem har jeg ikke tidligere fundet her omkring.
Det kunne så bare godt passe! ÉN pigsvamp! Hvordan den ene så er havnet her, kan jeg ikke regne ud, men jeg ledte lidt rundt omkring uden at finde flere. Til gengæld var det den største, jeg nogensinde har ‘fanget’.
Og nej, jeg går ikke og drysser kokosmel på min Karl Johan; det er pigsvampen, der ikke holder fast på piggene. Det grønne er lav, som skal med hjem og tørres til senere farvebrug.
Jeg fandt ikke voldsomt mange kantareller og også kun den ene Karl Johan, men dem jeg fandt, var kæmpestore. Vejret har måske været for vådt for selv svampesamlerne i den seneste tid?
Jeg må ud på Den Store Rute i morgen, hvor vejret skulle blive lidt bedre, og det helst inden folk kommer hjem fra arbejde.

Tænk, hvis man kunne spise alle de svampe, man ser i skovene … eller … det kan man jo sådan set godt, eftersom alle svampe i princippet er spiselige. Det er bare virkningen, der er yderst forskellig.
JA, det er ordkløveri, dette her, for jeg ved naturligvis godt hvad folk mener, når de spørger, om den eller den svamp er spiselig. Jeg elsker bare det der svar på den helt bogstavelige opfattelse af spørgsmålet.
I øvrigt er jo selv de for os dødeligt giftige fluesvampe spiselige – for snegle. Og de dør ikke af det, fordi de har et andet fordøjelsessystem end vores, så jeg håber ikke, der stadig er nogen der tror, at hvis der er spist af svampen, er den ikke giftig for mennesker. Der er næsten aldrig spist af kantareller, som jo af nogle (ikke af mig …) regnes for kongen over alle svampe, mens der næsten altid er spist af fluesvampene.

15 kommentarer

 1. Lad os håbe anråbelsen af de højere magter har effekt. Her er godt nok kommet meget regn. Åvandet løber med en sjælden høj hastighed og i store mmængder.
  Vi har dog lige været heldige at kunne gå en god tur i fornuftigt vejr – og naboen slår græs.
  Men … hvor kunne vi godt bruge lidt magsvejr, hvis det ellers også betyder sol.

  Kommentar af Jørgen — 14. september 2017 @ 17:02

  • Ja … men jeg har jo kappet forbindelsen opadtil for mange år siden, men der er nok andre end mig, der forsøger sig …
   Man kan godt nå ud mellem bygerne, men man når ikke langt,synes jeg. Godt, regntøjet er opfundet.
   Hehe – ‘magsvejr’ i DDO siger: “roligt vejr velegnet til sejlads”, så det kan vel i princippet lige så godt være regnvejr; det må bare ikke blæse for meget ☺

   Kommentar af Ellen — 14. september 2017 @ 17:22

 2. Uha, jeg ved ikke meget om svampe, men regnen, dén er i hvertfald insisterende, ved jeg! Der er jo ligefør det kryber helt ind under huden. Håber din sang virker!

  Kommentar af Maude // skøreliv.dk — 14. september 2017 @ 18:06

  • Den kryber i hvert fald ind til huden, hvis man kommer ud i en af de kraftige byger!
   Jeg vil nu mere håbe, den ikke virker – lige som mine mere fromme vejrønsker 😉

   Kommentar af Ellen — 14. september 2017 @ 19:11

 3. De der ikke har høstet, har vist næppe nogen chance for at få det i hus. Det er godt nok vådt.
  Jeg har slet ikke holdt øje med svampeturene i år, og når jeg går tur, ser jeg ingen. Heller ikke rigtigt nogen af dem, vi Bare skal lade stå.

  Kommentar af Pigen fra landet — 14. september 2017 @ 22:45

  • Det ser i hvert fald sort ud lige nu …
   Jeg har ikke været i en dansk skov – det er bare lidt underligt, at det vrimler sådan med dem her i Sverige, og når jeg kigger i den svampegruppe, jeg er med i på FB, samles der godt nok masser af svampe i DK også.

   Kommentar af Ellen — 15. september 2017 @ 9:07

 4. Jeg var lige ved at tro, at du slet ikke havde tid til svampe i år 😉 Jeg har nemlig tænkt på dig og din svampeinteresse på mine lufteture, for i vores frimærkestore skov vrimler det i øjeblikket med svampe, både store og småbitte. Spørg mig ikke hvilke, for de eneste, jeg kan kende, er rød fluesvamp. Altså, de er der jo også, netop i mere eller mindre halvspist tilstand.

  Kommentar af Fruen i Midten — 15. september 2017 @ 9:45

  • Jowda – jeg var også ude sidst vi var i Sverige 🙂
   Fluesvampe er lækre – for nogle, men du er da næsten nødt til at lære en kantarel at kende 🙂

   Kommentar af Ellen — 15. september 2017 @ 10:08

   • Ja okay, kantarel kan jeg godt kende – og dem er der ingen af, er jeg sikker på. Men resten …

    Kommentar af Fruen i Midten — 15. september 2017 @ 11:44

    • Okay, men hvis skoven er så lille, så er de gode svampe nok også hurtigt væk.

     Kommentar af Ellen — 15. september 2017 @ 11:56

 5. Ja du tænker også på landmandens utålmodige rastløse venten. Jeg kan se at de heromkring nåede at få det sidste i hus i week-enden. Heldigvis. De blev ved i mørke, det var en særlig stille nat (mens det stormede sydpå).
  Hvor meget fluesvamp skal man spise for at dø af det? Var det ikke fluesvamp, som nogle få vikinger brugte som stof, hallucinogen, nej, hvad siger man … som “stof”? Det er noget med at man skal spise et par stykker, før man dør af det.

  Kommentar af Donald — 15. september 2017 @ 23:53

  • De fleste nåede heldigvis at få høsten i hus, og når det er sådanne vejrforhold der truer, er det bare med at arbejde 24/7.
   Jeg ved ikke helt, om det er en skrøne, det med vikinger og fluesvampe, men netop den røde er faktisk ikke dødelig. Det er de grønne og de snehvide fluesvampe derimod, og der skal kun en halv til for at medføre døden. Når man får symptomer, er det allerede for sent, så det vigtigste for alle svampesamlere er at kende de fem giftigste svampe vi har.

   Kommentar af Ellen — 16. september 2017 @ 9:13

   • Gisp!

    Kommentar af Donald — 18. september 2017 @ 1:45

 6. Her på Fanø stod vandet 70 cm over trægulvet i teltet på havnen i Nordby i onsdags! Torsdag var der ‘kun’ 10 cm og fredag var der heldigvis kun vådt og svuppet på græsset. De stakkels udstillere havde travlt, da de endelig kunne gå i gang med at sætte op. Fire flotte, store fluesvampe er spottet ved Sønderho, men ikke noget der egner sig til menneskeføde.

  Kommentar af fiberfryd — 16. september 2017 @ 19:59

  • Du godeste! Jeg har tænkt på dig og på, hvordan der var derovre. Det var da godt, at det blev lidt bedre.
   Og ikke engang lidt spisesvampe kunne der blive til jer 🙂

   Kommentar af Ellen — 16. september 2017 @ 23:02


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.