Hos Mommer

25. marts 2017

Det kommer bag på mig hvert år

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 15:04
Tags: ,

Lige siden Pia for seks år siden introducerede mig til ramsløg, er det hvert år kommet bag på mig, hvor tidligt de er der. Jeg tror det er fordi, det var sidst i maj dengang i 2011, men rent faktisk var det mindst en måned for sent – fandt jeg senere ud af. De er nemlig lækrest, når de endnu står med små fine, spæde og meget lysegrønne blade, som de gør nu, hvor der er et stykke tid til de går i blomst.

Ramsløg 2017 (1)

Jeg kan ikke huske, hvor jeg for kort tid siden så en eller anden skrive, at ramsløgene er kommet, men jeg kan huske jeg den dag sagde til John, at så er det ved at være tid til, at vi skal en tur i skoven.
Vi kom afsted i dag, hvilket er tre uger tidligere end i 2015, kunne jeg konstatere ved et tilbagekig på bloggen. Vi var ude den 14. april det år, og da var de oven i købet knap så store som de er i dag, den 25. marts.
De var fine og gode – lige tilpas til min smag.
Nu er der lagt i tørremaskinen, der er et lager i køleskabet (bladene kan heldigvis holde sig meget længe), og der er lavet ramsløgpesto, som er lagt i fryseren til hele næste års forbrug.

Ramsløg 2017Ramsløg 2017 (2)

Jeg kan lige så godt lide ramsløgpesto som jeg kan lide den traditionelle lavet af basilikum – de to smage ligger ikke milevidt fra hinanden, selvom det er hovedingrediensen basilikum, der skiftes ud med ramsløg. Jeg har forsøgt mig med pesto lavet af forskellige krydderurter, men basilikum og ramsløg er de bedste – synes jeg … andre er formentlig af en anden mening og fred være med det.
En couscous-salat søppet godt ind i ramsløgpesto er ikke så ringe endda.
Når jeg kommer avocado, granatæblekerner, rucola, mozarellaost, forårsløg og små tomater i couscous og blander det hele med masser af ramsløgpesto, kan jeg få selv John til at spise couscous, som han ellers ikke var meget for at indtage. “Det er noget skrækkeligt tørt noget, der ikke smager af en pind”, mente han, og en knastør og meget kedelig couscous har vi da også fået en enkelt gang et eller andet sted, men det har man lov til at ændre på … det sker ikke så sjældent, at menuen på en kødløs dag i det nielsenske hjem består af denne couscous-salat.

Reklamer

23 kommentarer

 1. Åh men det lyder da også som en meget delikat couscous-salat. Og sikke I har gang i foråret! En anden én (mig) er jo knapt væltet ud af vinterhi endnu 😀

  Kommentar af /ks — 25. marts 2017 @ 18:38

  • Foråret er ankommet, og vi nyder det i fulde drag – jeg håber, at du så småt er ved at komme ud af din sort/hvide vintersindsstemning, jeg så forleden dag 🙂

   Kommentar af Ellen — 25. marts 2017 @ 20:27

 2. Så lykkedes det at få årets ramsløg i hus 🙂 Jeg er ked af, at vi havde så travlt; det var ellers en skøn dag til lidt fællesfouragering 🙂 Jeg har lige set, at Vaffelhjørnet er åbnet, så måske skal søndagen byde på en tur efter årets første gode isvafler på Hundested Havn – og et lille ramsløgsplyndringstogt på hjemvejen.

  Kommentar af fiberfryd — 25. marts 2017 @ 21:07

  • Og så fik jeg hul på blogbylden 😉

   Kommentar af fiberfryd — 25. marts 2017 @ 21:08

   • Ja, det kunne have været hyggeligt nok, men det bestemmer man ikke altid selv.
    Det er kun 3° og tåge lige nu nede hos os, så vi kommer ikke ligefrem i is-humør 😉
    Ja, du fik hul – det var godt, og du er skam (gen)opdaget 🙂

    Kommentar af Ellen — 26. marts 2017 @ 08:38

 3. Det lyder også rigtigt godt.

  Kommentar af Anette — 25. marts 2017 @ 21:23

  • Det er det også 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2017 @ 08:34

 4. Vi er tidligt på den i år. Ingen tvivl om det.
  Bunden i et af juletræsstykkerne er helt dækket af ramsløg. Fruen nyder dem friske til maden. For mig minder det for meget om en af de få ting jeg ikke spiser: Hvidløg.

  Kommentar af natural2222 — 26. marts 2017 @ 05:21

  • Ja … det er godt med en dagbog, så man kan se den slags ting.
   Hvidløg er ellers sundt, men der er mange der ikke kan lide den skarpe smag af rå hvidløg. Hvis man koger dem helt møre, smager de lidt hen ad nødder – på den måde spiser vi rigtig mange hvidløg.

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2017 @ 08:41

 5. Tænk er det virkelig så mange år siden! Det var lige sent nok, og dermed også lidt sværere at tilberede, men I var jo næsten umulige at få en aftale med, da der ikke var hul i jeres kalender, husker jeg.
  Alting er bedre og lettere med de nye skud, blot mangler man så de fine blomster. Det er 14 dage siden jeg høstede de første ramsløg, men jeg cykler jo også forbi 3 gange om ugen 🙂

  Kommentar af Pigen fra landet — 26. marts 2017 @ 07:42

  • Ja, det er søreme allerede, men jeg måtte selvfølgelig slå det op.
   Sikke umulige vi da var – godt vi ikke var lige så slemme denne gang 🙂
   Det er også 14 dage siden, jeg første gang så, at en eller anden havde plukket ramsløg, men vi nåede så først ud i går – og pyt så med det, de er jo fine og spæde nok i et par uger endnu, for der er stadig helt nye blade på vej op af jorden.

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2017 @ 08:44

 6. Og jeg har endnu til gode at finde og smage ramsløg. Men der skal jo også være plads til oplevelser i 60erne 🙂

  Kommentar af Lene — 26. marts 2017 @ 13:27

  • Det skal der da – du skal nok nå det 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2017 @ 18:08

 7. Forår er her – dejligt:) Lyder bare lækker sådan en ramsløg pesto. Det må du lave mange af og sælge til folk som mig:)

  Kommentar af Mette — 26. marts 2017 @ 14:15

  • De har sommetider ramsløg i supermarkederne, har jeg set 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2017 @ 18:09

 8. Tak for inspiration: Så fik jeg årets første ramsløg, men de er små her nordpå, så det bliver ikke mere end til fyld i og drys på æggekage og set de første udsprungne anemoner. Er at “søppe” en dialekt for søbe eller et ikkeord som brødtynget? 😉
  Mvh. og fortsat god weekend

  Kommentar af Kristine — 26. marts 2017 @ 17:33

  • Så de er ikke lige langt fremme i vores lille land? Pudsigt.
   Søbe er muligvis det samme som at søppe, og det er muligvis også dialekt – har du aldrig hørt et udtryk som “rødderne stod og søppede i vand”? Det er i hvert fald ikke et ikkeord.

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2017 @ 18:17

   • Jeg har hørt “søppede”, men aldrig læst det. Til gengæld har jeg læst, at rødderne stod og søbede i vand.
    Har I udsprungne anemoner?

    Kommentar af Kristine — 26. marts 2017 @ 18:29

    • Jamen det har du så læst nu 😉
     Ved det ikke – har ikke været ude for at se efter …

     Kommentar af Ellen — 26. marts 2017 @ 21:21

 9. Velbekomme.
  Har set at søppe indgår i opslaget om vinsøbe i den store gamle ordbog, men det indgår ikke som selvstændigt ord. Søppe er et nærende mellemmåltid, fladbrød overhældt med kefir, jvf. https://margaretemdal.wordpress.com/2015/01/03/soppe/

  Kommentar af Jørgen — 26. marts 2017 @ 21:37

  • Tak, tak …
   Jeg kender kun søppe som verbum – som jeg også anvender det som i denne sammenhæng. Dialektord findes nok kun sjældent i ordbøger, vil jeg tro .
   Jeg har aldrig brugt det som et substantiv, som de åbenbart gør i Norge 🙂

   Kommentar af Ellen — 26. marts 2017 @ 21:44

 10. Tak for påmindelse – i år må jeg prøve at komme af sted. Der er jo hele tre ekstra plukkere lige p.t. 🙂 Og jeg kender et sted.

  Kommentar af conny — 27. marts 2017 @ 09:38

  • Uhaja, så er det bare med at komme afsted – det tager kun 10 minutter at plukke alt for meget 😉

   Kommentar af Ellen — 27. marts 2017 @ 10:08


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.