Hos Mommer

7. marts 2017

Fremgang er ikke altid lige godt

Filed under: Uncategorized — Ellen @ 17:05
Tags: , ,

Det er blevet skrevet før fra min side, og det vil blive skrevet igen. Nu, for eksempel:
De unge staver måske ikke optimalt godt, men de ældre og de gamle staver værre, så der er ingen grund til at være efter de unge altid – de fleste af dem ved faktisk mange flere ting og har lært meget mere, end jeg havde, da jeg var ung. Nogle af dem er da, af forskellige grunde, bestemt ikke værd at samle på, men det vil gøre sig gældende for hver eneste årgang overalt på jorden til alle tider. Hvis man vil underholdes med dårlig stavning, skal man bare kigge sig lidt omkring i de forskellige grupper på Facebook, som jeg tror må være Danmarks (verdens?) største forum for elendige stavere.

ForkøbsretTil-hvaffornåed

Her kunne lidt stavemæssig fremgang være ønskelig.

I eksemplet herunder har der desværre været lidt for meget fremgang … det er nemlig netsvindlere, der er ude med snøren her.
Jeg har altid hævdet, at de afslører sig selv, fordi de ikke kan stave eller fordi teksten er skrevet direkte af fra en dårlig googleoversættelse. (Det var vist en pleonasme; googleoversættelser er altid dårlige.)
Herunder er der ikke meget der kan afsløre, at der er en svindler på spil, men det bør nu alligevel omgående få alarmklokkerne til at ringe, når man ikke er nævnt ved navn.
At jeg så ikke bruger tjenesten Netflix, er noget andet, så jeg ved ikke på hvilken måde man betaler, men selv om jeg gjorde, ville jeg, i stedet for at klikke på linket, indlede med at kigge indenfor i min netbank for at tjekke transaktionerne.

De bliver bedre

20 kommentarer

 1. Uhh, den sidste modtog jeg også. På min arbejdsemail, tilmed. Men vi har slet ikke Netflix, hverken hjemme eller på job, for den sags skyld, men til gengæld synes jeg det er RET smart at bruge lige præcis Netflix som lokkemad, jeg vil tro der findes mange mennesker, der mister al dømmekraft ved udsigten til at blive afskåret fra tjenesten og gladeligt oplyser både det ene og det andet!…

  Kommentar af www.skøreliv.dk — 7. marts 2017 @ 17:37

  • Ja, jeg er også bange for, at der nok skal ryge nogle stykker i den fælde.

   Kommentar af Ellen — 7. marts 2017 @ 17:59

 2. Jeg fik en lignende svindlermail forleden – bare fra PayPal, som jeg ikke benytter mig af – så er det jo let nok at undgå at ryge i fælden 😉

  Kommentar af Randi — 7. marts 2017 @ 18:52

  • Ja, den fik jeg også – og jeg bruger PayPal, men var nu ikke i tvivl om, at det var fup 🙂

   Kommentar af Ellen — 7. marts 2017 @ 20:56

 3. Jeg har til dato undgået den type mails.
  Da du for nogen tid siden havde et indlæg om disse svindleres sproglige evner, eller mangel på samme, var jeg vist i min kommentar inde på, at perfekt sprogbrug i disse snydemails nok skulle komme en dag. Dagen er oprunden.
  Nu mangler blot, at firmalogo + aftagerkartotek (fra f.eks netflix), mailadresse og personnavn/firmanavn kobles sammen, så kører pengemaskinen for svindlerne!

  Kommentar af natural2222 — 7. marts 2017 @ 19:41

  • Undgået? Som i slet ikke fået nogen? Du må have et yderst effektivt spamfilter!
   Jeg tænkte på dig, da jeg fik mailen, for jeg kunne godt huske din kommentar om sproget.
   Det skal nok komme en dag, det sidste du nævner, men man kan stadig lade være med at klikke på links i mails, men gå direkte ind på det rigtige firmas website.

   Kommentar af Ellen — 7. marts 2017 @ 20:59

 4. Google translate er en ok hjælp, hvis man er i tvivl om enkelte ord, og sætninger, men man skal havde kendskab til det sprog man oversætter til.
  Den snyde mail var relativ godt lavet…. men jeg ville nok blive mistænksom alligevel da der som du nævner intet navn er…. har fået fra banker jeg ikke har…

  Kommentar af Anette — 7. marts 2017 @ 19:56

  • Ja – ellers er man i hvert fald hurtigt afsløret 🙂
   Den med det manglende navn er klassisk – jeg har også fået fra især Danske Bank, som jeg /heller) ikke bruger …

   Kommentar af Ellen — 7. marts 2017 @ 21:00

 5. I sidste kommentar efterlystes mere bevidsthed i sproglige sammenhæng. I eksemplet med de danske stavere kunne der også være brug for tvivl eller selvkritik.
  Svindelmailen forekommer ret indlysende at være en sådan. Jeg ville blive overrasket, hvis Netflix ville gøre brug af den type sprog, hvis opgaven var at informere om at betalingen ikke kunne gennemføres – men jeg kan godt se, at uden bevidsthed, er der mulighed for at hoppe på limpinden.

  Kommentar af Jørgen — 7. marts 2017 @ 20:28

  • Jeg overvejede også, om jeg skulle kommentere det lige lidt for kække sprog, men hvis Netflix’ kunder primært er unge mennesker, er det vel det sprog, de ville bruge? Men vi er ganske enige: Jeg ville blive ret så irriteret, hvis et seriøst firma henvendte sig til mig med et sådant sprog.

   Kommentar af Ellen — 7. marts 2017 @ 21:03

 6. Stavningen på FB kunne nemt blive meget bedre.. og uden at skulle forsvare dårlig stavning, så er FB et medie der ofte bliver brugt fra en smartphone, hvor man meget nemt kan ramme de forkerte taster. Samtidig er det også et medie, hvor mange ser stavefejlene, modsat hvis man sender et brev, som ofte kun bliver set af primær modtager. Jeg oplever også, at det ikke betyder alverden hvordan man staver, så længe man bare får afleveret og spredt sit budskab.. på mere eller mindre charmerende vis.
  Det fyger med disse faktura-svindel-mails i øjeblikket, og de er lidt for gode. Jeg forstår godt nogen kan risikere at falde i med begge ben, hvis man har sådan et abonnement.

  Kommentar af Inge — 8. marts 2017 @ 9:07

  • Du har da ret i det hele – måske lige bortset fra det med betydningen af at stave korrekt … jeg har selvfølgelig sjældent problemer med at forstå budskabet (ofte fordi der intet er, tøhø), men jeg lader mig irritere, og webshops har mistet mig som kunde, hvis de ikke har styr på den slags, så lidt betydning må det kunne siges at have …
   I øvrigt en lille pudsig ting: Ordblinde, som i forvejen har det svært med at læse og heller ikke altid staver korrekt, har faktisk (endnu) sværere ved at læse ord, der er forkert stavet, også selv om de ikke selv kan gengive ordet korrekt, så man kunne jo overveje at lære at stave rigtigt for at gøre livet lettere for de ordblinde 😉
   De mails florerer i stor stil, og ja, mange vil sikkert falde i, for de er bekymrende gode.

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2017 @ 13:44

   • Det havde jeg ikke tænkt over, men ja der mange gange jeg ikke fatter fejlstavninger, eller forkortelser.

    Kommentar af Anette — 8. marts 2017 @ 14:10

    • Det med de ordblinde? Jeg har lært meget om det i forbindelse med Aubreys ordblindhed.

     Kommentar af Ellen — 8. marts 2017 @ 14:21

     • Ja det med ordblind, blev selv ærklæret det i skolen, og der skal arbejdes meget med det, men det viste sig at det ihvertfald delvis a tvære psykisk pga mobning. Og jeg har Netop haft svært ved at forstå fejlstavede ord, men god til mønstre så når jeg ikke kan forstå et ord kan jeg regne megning gen ud.
      Derfor det så fantastisk at du med logik nogle gange giver huske regler jeg kan bruge (hvis jeg husker dem)

      Kommentar af Anette — 8. marts 2017 @ 16:08

      • Interessant – som sagt har jeg lært en del af Aubrey, og jeg er glad for, hvis jeg har givet dig nogle huskeregler, du kan bruge til noget 🙂

       Kommentar af Ellen — 8. marts 2017 @ 17:16

 7. Der var nogle bekendte på FBook, som havde fået sådanne mail og SMSer og ærligt talt, jeg for i flint de første gange, men nu er jeg “lissom” mere mat i koderne og nøjes med en tommelfingerregel:

  Hvis du får en uopfordret mail, så gå ud fra at den er en falsk svindelmail. Også selv om den kommer fra en “ven” for afsender kan forfalskes og er blevet det mange gange på det sidste. Check afsender ved at se efter tegn på ægthed, evt. se efter hvordan dens vej gennem systemerne har været – men selv det kan forfalskes.

  Kommentar af Donald — 8. marts 2017 @ 15:37

  • Hvis det bare hjalp at fare i flint, men det gør det desværre ikke.
   Hvordan ser man, hvordan “dens vej gennem systemerne har været”? Jeg kan kun finde ud af at muse hen over linket, hvilket ofte afslører, at der er skumle hensigter.

   Kommentar af Ellen — 8. marts 2017 @ 17:11

   • På mit mail-program skal man stille cursoren på den mail, man ønsker at undersøge, og trykke CTRL-H. eller finde menupunkt: View all headers.

    Man skal kunne se hele mailen, nogle kalder det “source” eller “full headers”, så kan man fx. se flg. – jeg har klippet øverste halvdel, man orker jo normalt ikke at læse det hele: – sidste linie (i udklippet) viser at det er videresendt fra en maskine i vores forening DKUUG, så ved jeg at det kan være svindel (DKUUG filter er elendigt sammenlignet med Google-Mail, der ryger revl og krat ind.)

    Delivered-To: donald.axel@gmail.com
    Received: by 10.107.7.165 with SMTP id g37csp603756ioi;
    Thu, 15 Dec 2016 02:02:31 -0800 (PST)
    X-Received: by 10.46.33.169 with SMTP id h41mr212555lji.52.1481796151604;
    Thu, 15 Dec 2016 02:02:31 -0800 (PST)
    Return-Path:
    Received: from bulk.smtp.dkuug.dk (bulk.smtp.dkuug.dk. [185.38.172.10])
    by mx.google.com with ESMTP id k135si681496lfg.157.2016.12.15.02.02.31
    for ;
    Thu, 15 Dec 2016 02:02:31 -0800 (PST)
    Received-SPF: pass (google.com: best guess record for domain of pr+bounces-6868-dax=member.dkuug.dk@lists.dkuug.dk designates 185.38.172.10 as permitted sender) client-ip=185.38.172.10;
    Authentication-Results: mx.google.com;
    spf=pass (google.com: best guess record for domain of pr+bounces-6868-dax=member.dkuug.dk@lists.dkuug.dk designates 185.38.172.10 as permitted sender) smtp.mailfrom=pr+bounces-6868-dax=member.dkuug.dk@lists.dkuug.dk
    Received: from fatmail.dkuug.dk (unknown [185.38.172.34])
    by bulk.smtp.dkuug.dk (Postfix) with SMTP id C5C2268A0C;
    Thu, 15 Dec 2016 11:02:30 +0100 (CET)

    Kommentar af Donald — 8. marts 2017 @ 19:18

    • Tak!

     Kommentar af Ellen — 9. marts 2017 @ 9:52


RSS feed for comments on this post.

Skab en gratis hjemmeside eller blog på WordPress.com.